Història de CerCAT

 

  Els inicis del cercador català  - LINCAWEB, Presència del Català al Món

 

  La història de CerCAT es remunta a “l’arqueologia” d’Internet al nostre país.  Va ser durant l’any 1996, quan Xavier Molera, qui havia descobert la gran xarxa durant l’any 1994, començava a preparar a qui va ser “la mare” de CerCATLINCAWEB, Presència del Català al Món- el primer directori de recursos d’Internet, exclusivament en llengua catalana.

  El motiu del nom de LINCAWEB, era doble: per una banda LIN (acrònim internacional de lingua), CA (catalana) WEB (a la Web). L'altre sentit conjugat era LINCA (acció traduïda de posar un link). És a dir enllaçar webs.

 

  Pocs mesos abans s’havia creat, també des de Barcelona, el més important cercador d’Internet en espanyol l’Olé (ara Terra), que discriminava les pàgines en català ... Aquell va ser un fet decisiu en la creació del cercador català.

  El fundador del buscador Olé, va ser el català Pep Vallès. Va ser molt comentat el fet de que Olé va ser presumptament desenvolupat, beneficiant-se de recursos de l’administració pública catalana, per qual Pep Vallès havia treballat. Després de funcionar tres anys amb gran èxit, Pep Vallès va vendre Olé a Telefónica per 3.000.000.000 de pessetes. Vallès es va acabar de “cobrir d’or” amb les famoses “Stock Options”, que van fer pujar aquest capital com l’escuma. Telefònica va entrar així al mercat d’Internet esdevenint més tard “Terra”.

 

  LINCAWEB, Presència del Català entrava a la xarxa el dia 6 d’octubre de 1996, amb una adreça URL, força complicada i llarga, molt habitual de l’època. Ho feia des d’un servidor, el CTV - Centre Telemàtic Valencià (actualment Jet), ubicat al País Valencià però que oferia accés i tots els seus serveis exclusivament en castellà.

 

  La irrupció de LINCAWEB a la novella i despoblada xarxa de 1996, va marcar l’inici de la indexació del  català a la xarxa, i la proliferació de webs en la nostra llengua. Fins aleshores les webs en català gairebé es podien contar-se amb les dues mans. Algunes de les primeres pàgines en català: algunes universitats, els Governs d’Andorra, Catalunya, les Illes, i la Generalitat Valenciana, algun ajuntament i diputació i poc més. El diari català Avui i el portal Vilaweb (ara diari), també varen ser creats amb anterioritat a LINCAWEB. 

 

  LINCAWEB era un portal, que comentava amb èmfasi especial, les notícies relacionades amb la llengua catalana i va el primer directori de recursos lingüístics en català. En podeu veure les primeres notícies del servei en aquesta pàgina de la seva hemeroteca.

 

  LINCAWEB va ser el primer servei virtual o real, en qualsevol sector, que va oferir un servei a tot el territori lingüístic: des de la Catalunya Nord a les terres d’Alacant, i de la Franja de Ponent a l’Alguer. Tot això ultrapassant comunitats, regions, o països, gens relacionats aleshores.

  Aquest servei de territori lingüístic es va veure potenciat i incrementat pocs mesos després amb l’aparició del CerCAT Regional.

 

  L’èxit de LINCAWEB, va tenir una forta repercussió en totes les terres de parla catalana. Aquell directori, tot fet a mà, posava la pell de gallina al navegar-hi la nostra gent d’arreu del país ... El directori de webs en català ja creixia, però, hi mancava un cercador.

 

  Es prepara el cercador

 

  Als dos mesos de funcionament, Xavier Tobella (Ilimit Comunicacions), una de les primeres empreses de serveis d’Internet,  s’entrevistava amb Xavier Molera, amb l’objectiu de crear el primer cercador d’Internet de recursos en català. Poc després es va decidir el nom del cercador que es diria CerCAT, l’acrònim de Cercador Català. S’estrenava en domini, http://www.CerCAT.com. LINCAWEB canviava a http://www.CerCAT.com/lincaweb/, mentre es començava a construir CerCAT.

 

  LINCAWEB va seguir com a portal en ple rendiment, tant en l’administració de notícies com en el directori que va simultaniejar amb CerCAT, fins el dia 17 de juliol de 2000, que va deixar de funcionar, sobtadament. Des de aleshores la web segueix de manera presencial, pel seu valor històric, però sense cap actualització.

 

  Va ser molta la gent que va col·laborar en la creació de CerCAT i LINCAWEB, començant pels terrassencs Xavier Tobella i Toni Arch. L'Alba i en Xavier de Manresa (aleshores residents a Vic), sense els quals la posada en marxa de CerCAT, no hagués estat possible. També van col·laborar en el primer projecte: Miqui Sànchez i Rafael Bosch des de Mallorca, Manel Barberán des de Vallcarca (Barcelona), Voro de Xàbia (País Valencià), i el periodista gironí David De Montserrat, i Teo Vidal des de la Catalunya Nord entre d'altres.  L'empresa Antaviana de Les Borges Blanques, que acabava de guanyar un premi de disseny a nivell nacional, va idear el logotip.

 

  CerCAT entra en acció

 

  Al febrer de 1997 es posava en funcionament CerCAT el cercador català. De moment el directori era només temàtic, però el cercador ja ho cercava tot ... El portal disposava de ComuniCAT que va ser la primera àrea de comunicació en català a Internet, amb llista de correu i fòrum, i de CerCATOT, un multi servei de cerca. I s’estava preparant una important complementació; el CerCAT Regional.

 

  El CerCAT Regional

 

  El CerCAT Regional és presentava a l’abril de 1997 a la repleta Aula Magna de la Universitat de València, en el transcurs de les Jornades Internet i Societat, enmig d’una gran expectació. Es va fer una explicació i una demostració del nou servei.   

 

  El CerCAT Regional apart de concretar i definir un territori lingüístic de webs, significava el primer cercador del món que oferia un servei regional, que en aquests cas estava perfectament adaptat al nostre territori de llengua pròpia. Fins aleshores els cercadors només eren temàtics. Avui, tots els grans cercadors i directoris internacionals també han adoptat el sistema de directori regional: Google, Yahoo, Excite, Lycos, DMOZ, etc.

 

  El irrupció de CerCAT, va significar a l’incipient xarxa en català una important corrent imitadora tant a nivell de dissenys, colors i continguts, com en l’aparició de tot un seguit de serveis que van passar-se a denominar “NomCat”. El primer va ser el servei de la Generalitat de Catalunya a Internet, que va passar-se a denominar-se GenCat. Avui en dia, aquest exemple ha perdurat, i funcionen centenars d’acrònims en molts noms del tipus “NomCat” en molts sectors de la societat i que representen serveis catalans. També varen aparèixer diferents cercadors amb noms molt semblants a CerCAT. Els més representatius: CercaOC, cercador occità, l’Italià Cercaitalia Search Engine, o Trobat, cercador bilingüe de la Comunitat Valenciana, entre molts altres.

  

  A L’any 1999, en una taula rodona de les jornades d’Internet i Noves Tecnologies, celebrades a la Universitat d’Alacant. Xavier Molera, creador de CerCAT, coincideix en una taula rodona, amb els representants del IRC Hispano, i dels buscador en espanyol “Olé” i “Yahoo Espanya”, que acabava d’aterrar a Espanya. Aquest dia Molera va criticar als representants d’Olé i Yahoo, per no comptar amb la nostra llengua en els seus serveis.

Yahoo va acabar per oferir servei en català que encarà conserva, però amb un manteniment de continguts deficient, com en la majoria de cercadors. Més tard ho va fer el cercador Altavista (la versió en català ja va desaparèixer) i després Google i el directori DMOZ.

 

  La crisi de l'any 2000

 

  El 17 de juliol de 2000, quant el cercador català ostentava una clara posició de lideratge, el servei va entrar en crisis. El motiu d’aquesta crisi, va per causes majors i alienes a la nostra voluntat i a través d’un procés que encara ningú ens ha pogut explicar.   

 

  A partir d’aquest moment s’encarregava a l’empresa Ilimit un manteniment de CerCAT. Aquest manteniment, potser va ser massa mínim, i va comportar alguns problemes i la pèrdua de la confiança de molts sectors de la nostra societat.

  Tot això coincidia amb l’entrada massiva d’usuaris a la xarxa Internet i la irrupció a la xarxa en català de les versions en la nostra llengua de portals multinacionals coma ara: Altavista, Google i Yahoo. Aquest últim va ser endegat gràcies a una important subvenció de l’administració catalana i ja ha desaparegut la versió en català del seu directori. Aquests serveis també han col·laborat en la difusió del català a Internet. Especialment positiva per la xarxa catalana, va ser l’aparició de les versions en català de Google, que ja era el cercador més conegut de la xarxa i de la Viquipèdia, la versió catalana d’aquesta enciclopèdia lliure i universal. Ambdós serveis han contribuït fortament a la difusió del català a Internet.

 

  Aquest manteniment dels serveis potser massa mínim, va passar factura sovint. Els usuaris de CerCAT, estaven acostumats a un creixement continu. Així molta gent ens va retirar la confiança. A l’estiu de 2003, un diari independent català, que té interessos al sector, i mai havia informat de l’existència del cercador català, anunciava la  desaparició i mort de CerCAT, tot i que el servei encara funcionava correctament. La notícia que apareixia a la revista “Presència”, i signada per aquest mitjà, no tenia cap fonament, ni cap contrastació prèvia de la realitat, per part del periodista que la signava. La revista Presència és un suplement que es reparteix en la premsa comarcal de gran part de Catalunya.

 

  La recuperació i renovació del projecte

 

  Poc després d’aquest incident en el mateix 2003 començava el retorn a la normalitat a CerCAT. Va ser molt poc a poc, però amb l’ajuda de molta gent es va tornar a aixecar, aquest projecte gràcies a molta gent.

 Les coses no foren fàcils. Primer es va comprar ordinadors, i després es va recuperar les vuit comptes de correu (tot el correu anterior es va perdre). Després es va recuperar el domini http://www.CerCAT.com que també se’ns havia sostret. Es va contractar els dominis CerCAT.net i CerCAT.cat.

  Havia començat la lenta però irrevocable recuperació de la identitat del cercador català. Tot i que la renovació del servei a nivell tècnic i de disseny no es produeix fins a la versió CerCAT 2009, la nova concepció del cercador va començar l’any 2003 a partir de la reestructuració de la base de dades i l'actualització i reestructuració del directori.

En aquest nou projecte també hi han aparegut nous noms Esteve Pineda, qui va ser decisiu a l'hora de reprendre el projecte, l'Israel, en Maür Molera, a més dels programadors.

 

  A l’any 2007 CerCAT ja tornava a ser l’índex en català més important, el ritme de creixement avui, ja és molt més elevat que el de qualsevol altre directori o cercador en català. Alhora, aquest mateix any es comença el projecte CerCAT 2010, que durarà gairebé un parell d’anys.

  A l'any 2008 la posició de lideratge s'incrementa i es consolida el ritme de creixement.

 

  El nou projecte incorpora un nou motor de cerca amb la més avançada tecnologia, nou directori amb les últimes tendències de la xarxa, nou disseny, nous serveis (encara no completament definits), i nova imatge corporativa, que insinua ser el CerCAT de sempre, però amb la més nova i actual tecnologia.

 

  Durant l'any 2008, mentre es consolida el lideratge, s'ultima la nova versió de CerCAT, que en principi es volia obrir l'11 de setembre. Un imprevist de darrera hora farà ajornar l'estrena.

 

  La estrena del nou CerCAT 2010

 

   El nou servei s'espera obrir al 2010. Encara no hi ha data concreta. En seguirem informant.

 

 

  Tornar a Informació CerCAT

 

 

 

CerCAT© 1996-2017