Què és CerCAT?

 

 

  Introducció

 

 

  CerCAT va ser el primer cercador d’Internet de recursos, exclusivament en llengua catalana, creat l’any 1996. El cercador es va crear a partir de LINCAWEB, Presència del català al Món, el primer directori de recursos en català.

  A l’any 2003 CerCAT va incorporar també a l’aranès, l’altra llengua pròpia del territori, com a idioma oficial, juntament amb el català, valencià.

  Podeu trobar més informació a les pàgines Idiomes a CerCAT, o Història de CerCAT.

 

  La finalitat primera de la creació de CerCAT, va ser la promoció de les webs en la nostra llengua.

 

  El català/valencià és una llengua parlada per uns deu milions i mig de persones de quatre països (Espanya, Andorra, França i Itàlia). Andorra és l’únic país del món que té com a llengua oficial el català. Però l’estat de la nostra llengua és precari en gairebé tot el territori, degut principalment a la pressió que exerceixen les llengües més grans i oficials dels països; L’espanyol a la majoria del territori, el francès a la Catalunya Nord i en menor mesura l’italià a L’Alguer.

 

 

  Especificacions

 

 

  CerCAT, és l’índex classificat de recursos web en general més important, de qualsevol temàtica en llengua catalana, que hi ha a la gran xarxa mundial. El directori de CerCAT, indexa més de 100.000 recursos web en la nostra llengua classificats mitjançant uns 1050 temes i unes de 1100 regions.

  Aquesta extraordinària quantitat de recursos web representa més del doble dels que té el principal competidor en recursos indexats en català, que s’estima que és l’Open Directory Project (DMOZ). Aquest és el mateix directori que presenta el Google en català. Hi ha també diverses versions d’aquest mateix projecte multidioma, fet per voluntaris d’arreu del món, però amb idèntics continguts.

 

  CerCAT acumula una experiència de dotze anys. Som els primers, però també els més nous i actuals amb la nova versió CerCAT 2009, on el cercador català, adquireix la majoria d’edat i el canvi normalitzador necessari, convertint-se en CerCAT, Índex d’Internet.

  El canvi comporta aspectes de les tendències més actuals de la xarxa global i de canvis general d'estructuració dels serveis i fins i tot un canvi en els trets corporatius: Nou motor de cerca més potent que seguirà cercant a la base classificada del propi cercador, nou disseny, no directori amb noves funcionalitats, i fins i tot canvia el logotip per donar a entendre una certa radicalitat en el canvi de servei.

  La nova versió també incideix en la modernització d’Internet, el posicionament web, fàcil i millor accés a les webs més visitades.

 

 

  Quina és la diferència entre el cercador català i les versions en català dels directoris multinacionals?

 

 

  La quantitat de recursos és molt més gran i més representativa de tot el territori. Amb tot, i malgrat el creixement constant, CerCAT mai podrà tenir la totalitat dels recursos en català. Hi ha directoris temàtics o regionals que poden ser més complets en el seu tema o regió concreta que el propi CerCAT, líder global del sector en català.

 

  L’objectiu del projecte CerCAT, ha estat, des del començament, exclusivament destinat a la promoció de les webs en la nostra llengua. L’objectiu general dels mutilingüístics, en canvi, és la promoció d’Internet en qualsevol llengua.

 

  El directori de CerCAT està desenvolupat d’acord a les peculiaritats lingüístiques, històriques, socials i patrimonials del territori al que serveix, la seva societat, la seva gent, .. i no obeeix a les directrius d’administració econòmica ni de cap territori. Als directoris mutinacionals, en canvi, els temes cal coordinar-los amb les altres llengües, i d'acord les les normes de la companyia. 

 

 

  Algunes peculiaritats de CerCAT

 

 

  En la nova versió 2009 CerCAT informa dels idiomes de cada web per l’ordre de preferència, una dada sociolingüística d’importància i mostra dades complementàries de les institucions, empreses, entitats i associacions legalitzades com l’adreça postal, telèfons, faxos, punt GPS, etc.                  També estrena motor de cerca d’última generació, nou disseny, nou concepte de servei i fins i tot canvia el logotip.

 

  Els recursos del cercador català estan perfectament definits. Som experts de la xarxa en la nostra llengua. De cada servei web en traiem tota la seva essència. Hem inventat un estil literari de la descripció amb moltes variants. Les descripcions de webs a CerCAT, són més àmplies i explícites que en als altres cercadors.

 

  El nostre directori està administrat per professionals de la llengua i experts en la xarxa catalana. Això també marca una diferència important sobre els directoris internacionals, mantinguts per voluntaris i aficionats.

 

  Els nostres professionals verifiquen permanentment actualitzacions i els canvis d’adreces mitjançant un robot verificador. L’actualització i manteniment de continguts és constant a CerCAT, és la nostra vocació i el nostre compromís amb la societat.

  Aquest manteniment és un fet que pensem que ens diferencia de la majoria dels cercadors d’Internet. Si sou navegants ja entendreu de què  parlem, els cercadors i directoris no poden dedicar-se a aquest manteniment que surt molt costós.

  A part de les novetats web diàries constants, cada dia unes 300 webs canvien d’URL (direcció web) a CerCAT.

 

  Procurarem adaptar els nous serveis de CerCAT, Índex d’Internet a les demandes de la societat a la que servim i a les tendències més actuals que es marquin i servir -con fins ara- a centenars de sectors socials, institucionals, empresarials, d'oci, etc.

 

  Es pot afirmar que no hi ha cap llengua al món, oficial o no oficial, que tingui un servei de cerca d’informació que registri un percentatge de webs tant elevat en el seu idioma, com les que registra el cercador català. També se sap, que la llengua catalana, és una de les més representades d’Internet i la més representada, entre les llengües no oficials (amb estat a la UE).

 

 

  Hi ha més cercadors directoris de webs exclusivament en català?

 

 

  En aquest sentit CerCAT és un servei gairebé únic.

  A part dels apartats en català dels directoris multilingüístics ja comentats, els serveis de cerca de webs en català són pocs i més aviat no molt grans. Podeu veure aquests serveis a Cercadors de Webs en Català. Els més coneguts: Som-hi!, el Fes-Ho-Cat, elportal El Guaitador i al País Valencià: Amunt.net, El Tirant i Polseguera, un cercador trilingüe que separa per idiomes.

  També hi algun cercadors de temes en català, però de temes concrets con el Huubs, cercador de notícies en català, o el cercabloc.cat, cercador de blocs, etc.

  La resta de directoris i cercadors del país, tot i utilitzar la llengua pròpia com a vehicular dels servei, no ofereixen un servei de cerca ni directori exclusivament en català. En alguns d’aquest hi ha més d’un 50% de webs en la nostra llengua. Els més coneguts: Cercador, Catalunya Online, La Drecera, eldirectori.cat, Nosaltres.cat, La Tecla, BalearsWeb (Illes Balears), Trobat i Tabarca (País Valencià). També hi ha cercadors de temes concrets, de regions, comarques o municipis. 

 

 

Tornar a Informació CerCAT

 

 

 

 

 

CerCAT© 1996-2017

5