CARXE


en tot el CerCAT   en aquesta secció
Recerca Avançada  

 
ILIMIT Comunicacions. Serveis Internet.(93)7333375


WEBS relacionades amb el tema
El Cantó - Viquipèdia
El Cantó és una entitat de població pertanyent al municipi de la Favanella, situat en la comarca de l'Oriental, en la Regió de Múrcia, en la qual es parla el valencià. Limita a l'Est amb el municipi alacantí de L'Alguenya.
El Carxe - Vídeo YouTube
Vídeo del Carxe, al YouTube. Notícies i fòrum al voltant del reportatge del Carxe. És un vídeo d’un canal de televisió valencià, que ofereix entrevistes amb els habitants de la zona, i informacions diverses al voltant d’aquests municipis.
El Carxe - Viquipèdia
Serra de 1371 m d'altura i que dóna nom a una zona dels municipis murcians de Iecla i Jumella (Altiplà) i Favanella (Oriental), on es parla català de forma continuada des del s. XIX. Té una superfície de 310 Km² i 697 habitants empadronats (2006).
El Collado dels Gabriels - Viquipèdia
El Collado dels Gabriels (oficialment Los Gabrieles) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe a la pedania de Favanella. En la parla local el nom sovint es redueix a el Collao. Registra 41 habitants.
El Raspai - Viquipèdia
El Raspai (oficialment Raspay, també conegut com el Carxe) és una entitat de població catalanoparlant del Carxe, pertanyent al municipi de Iecla de la Comunitat Murciana, i fronterera amb el País Valencià en la comarca del Vinalopó Mitjà.
elcarxe - elcarxe.blog.com
Dades d’El Carxe: la darrera terra de parla catalana. Recull diferents articles publicats a la premsa sobre aquesta comarca de Múrcia, el darrer territori on s'expansionà la llengua catalana. Nuclis de població, demografia i dades de la zona.
elcarxe - elcarxe.blogspot.com
Blog dedicat a El CarxeArticles publicats a la premsa, L'altra Franja de Ponent per Rafael Poveda, la Viquipèdia, reportatges del Carxe, una serra que dóna nom a la zona dels municipis murcians de Iecla, Jumella i Favanella.
Els Càpitos - Viquipèdia
Els Càpitos (oficialment el topònim castellà Casa de los Cápitos) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe a la pedania de la Canyada del Trigo, a la Serra del Carxe (Regió de Múrcia).
Els Escandells - Viquipèdia
Els Escandells (oficialment el topònim castellà Los Escandeles) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe de la pedania de la Canyada del Trigo.
Favanella - Enciclopèdia.cat
Municipi de la comunitat autònoma de Múrcia, al límit amb el País Valencià. Comprèn la conca de la rambla de Favanella. El municipi de Favanella comprèn una part del territori murcià de llengua catalana del Carxe. Població: 6 333 h.
Favanella - Viquipèdia
Abanilla en castellà. Municipi històric del Regne de Múrcia, a la comarca de l'Oriental, amb 6.239 habitants. Al terme hi ha l'entitat de població El Cantó i la partida de la Canyada de l'Alenya, de llengua catalana, part de la sub-comarca del Carxe.
Iecla - Enciclopèdia.cat
Municipi de Múrcia, al límit amb el País Valencià i Albacete. Al seu terme en la zona del Carxe, trobem diversos pobles i llogarets de parla catalana. És un centre agrícola (vinyes, oliveres, cereals, espart), i té indústries de sabates i de mobles.
Iecla - Viquipèdia
Iecla (en castellà Yecla) és una població murciana en la comarca de l'Altiplà. Té 33.468 habitants i limita amb l'Alt Vinalopó. És conegut pels mobles. Al seu terme s'hi troba el poble catalanoparlant de Raspai, part de la subcomarca del Carxe.
Jumella - Enciclopèdia.cat
Municipi de la comunitat autòmoma de Múrcia, al límit amb el País Valencià. Té vins molt anomenats i fàbriques de licor. Hi ha restes del castell del marquès de Villena (s XV), i església d'estil gòtic, amb façana renaixentista.
Jumella - Viquipèdia
En castellà Jumilla. Municipi de la comarca de l'Altiplà que limita amb l'Alt Vinalopó i compta amb 23.666 habitants. És coneguda pels seus vins. Dins el seu terme municipal, a la zona del Carxe, trobem diversos pobles i llogarets de parla catalana.
La Canyada de l'Alenya - Viquipèdia
La Canyada de l'Alenya (oficialment Cañada de la Leña) és un llogaret de l'altiplà del Carxe, al municipi murcià de Favanella (comarca de l'Oriental), al nord de la serra de Barinas. El poble compta amb 138 habitants (2006).
La Canyada del Trigo - Viquipèdia
La Canyada del Trigo (oficialment Cañada del Trigo) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe a la pedania de Jumella. La Canyada del Trigo registrava 162 habitants el 2006.
La Raixa - Viquipèdia
La Raixa (oficialment La Raja) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe, pedania de Jumella. Registra 89 habitants [2006]. A la pedania de la Raixa pertanyen els nuclis de les Coves de Penya-roja, la Tosquilla i Xamaleta.
La Sarsa - Viquipèdia
La Sarsa a la Viquipèdia. La Sarsa (oficialment el topònim castellà La Zarza) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe a la pedania de Jumella. Registra 27 habitants [2006]. Categoria: El Carxe.
La Torre del Rico - Viquipèdia
La Torre del Rico (oficialment el topònim castellà Torre del Rico) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe de la pedania de Jumella. Registra 83 habitants [2006]. La seva torre forta, construïda el 1573, és l'únic edifici antic del Carxe.
La Tosquilla - Viquipèdia
Dades de La Tosquilla a la Viquipèdia. La Tosquilla (oficialment el topònim castellà Casa de Tosquilla) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe de la pedania de la Raixa. En l'actualitat està gairebé deshabitat. Categoria: El Carxe.
L'Alberquilla - Viquipèdia
L'Alberquilla (oficialment La Alberquilla, localment la Barquilla) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe i una antiga pedania del municipi de Jumella (Múrcia). L'any 2006, L'Alberquilla registrava 26 habitants.
L'Altiplà (Múrcia) - Viquipèdia
És la comarca més septentrional de la Comunitat Murciana, formada pels municipis de Jumella i Iecla. Aquesta comarca presenta un interessant mestissatge de la cultura valenciana, murciana i una mica de la mantxega en la gastronomia.
Les Cases del Conill - Viquipèdia
Les Cases del Conill (oficialment el topònim castellà Casas Conejo) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe. Llogaret del municipi de Jumella. El llogaret gairebé no té població permanent.
Les Coves de Penya-roja - Viquipèdia
Les Coves de Penya-roja (oficialment el topònim castellà Cuevas de Peña Roja) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe a la pedania de la Raixa. Actualment no té població permanent. Categoria: El Carxe.
L'Esperit Sant - Viquipèdia
L'Esperit Sant (oficialment el topònim castellà Casas Espíritu Santo) és un nucli de població catalanoparlant del Carxe de la pedania de l'Alberquilla. En l'actualitat no té gairebé població permanent.
L'Oriental - Viquipèdia
Comarca murciana formada pels municipis de Fortuna i Favanella. Limita amb el Baix Segura, l'Altiplà, el Segura Mitjà i amb l'Horta de Múrcia. Té 13.685 habitants. Hi ha una zona que pertany a la subcomarca del Carxe de llengua catalana.
Neop@tria - El Carxe
Article de Pere Mayans pensat per fer conèixer la comarca del Carxe a la resta dels Països Catalans Contràriament a allò que es pensa popularment, la darrera expansió de la llengua catalana no és la ciutat de l’Alguer, sinó El Carxe …
Raspai [el Carxe] - Enciclopèdia.cat
Poble de la comunitat autònoma de Múrcia, al municipi de Iecla. Situat a la zona de llengua catalana de l'antic regne de Múrcia, a la zona del Carxe. És format per dos nuclis. Població: 128 h. Ha perdut població al llarg del s XX.
Regió de Múrcia - Viquipèdia
La Regió de Múrcia és part del territori històric del Regne de Múrcia, format en la conquesta cristiana a càrrec de catalans, castellans, i aragonesos i les corones d'Aragó (s XIII), i de Castella (de s XIII fins l'aparició de l'estat espanyol).

CerCAT © 1997. Una creació d'INTERVIC ®. Suport tècnic d'ILIMIT