CASTELLS


en tot el CerCAT   en aquesta secció
Recerca Avançada  

 
ILIMIT Comunicacions. Serveis Internet.(93)7333375


WEBS relacionades amb el tema
Amics de La Torre de Vallferosa
Web de l'Associacio Amics de La Torre de Vallferosa. Treballa per la Torre-Castell de Vallferosa, obra única a nivell mundial. Un dels castells més emblemàtics d’Europa i obra mestra de l'arquitectura militar del s. X. Torre, poble, història i associació.
Amics del Castell de Barberà de la Conca
Web dels Amics del Castell de Barberà de la Conca, municipi de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona). Inclou informació de l’entitat, del castell, municipi, cultura, activitats, galeria d’imatges i enllaços. L’associació neix l’any 1996.
Amics del Castell de La Floresta
A les Garrigues, s’alça solitari el castellpalau de la Floresta. A la zona s’han descobert vestigis de l’època romana; tanmateix, el lloc va ser un ampli despoblat durant llargs períodes. En la guerra contra els musulmans va ser una fortalesa avançada.
Amics del Castell Terçol
Ajudem a preservar el patrimoni cultural i artístic. El grup Amics del Castell Terçol va néixer l’any 1991, arran del fet que els nous propietaris del castell, el matrimoni Anzizu-Roberts, van manifestar el desig d’anar rehabilitant els espais històrics…
Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa
Entitat fundada l'any 1995 per a recuperar el patrimoni històric de la capital de l'Ebre. La ciutat compta amb un dels recintes emmurallats més importants de la península Ibèrica (més de 6,5 quilòmetres de perímetre) i dels 4 nuclis antics.
Associació d’Amics del Castell de Montsoriu
L’origen de l’AACM està en la decisió del Patronat del Museu Etnològic del Montseny, de 1991, d’impulsar la campanya de a favor del castell de Montsoriu. Fruit d’aquesta campanya l’any 1993 neix l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu. Objectius.
Associació d’Amics del Castell de Montsoriu
L'Associació d'Amics del Castell de Montsoriu, emblemàtica fortalesa situada a Arbúcies, municipi de La Selva. Activitats programades, arribar al castell, contacte, el Castell de Montsoriu, socis, història de l'associació, senders senyalitzats, …
Associació d'Amics del Castell de Ciutadilla
Podeu fer un recorregut pel castell i coneixer-ne la història. Esperem que passeu una estona agradable i que us engresqueu a visitar el Castell de Ciutadilla, talaia de l'Urgell. L'Associació va ser fundada l’any 2000. Actualment té més de 240 socis.
Associació d'Amics del Castell de Gelida (AACG)
A més de les activitats regulars de l'Associació, tant de recerca com divulgatives, les prioritats són centrades actualment en dos projectes: Creació d'un Centre d'interpretació amb espai de serveis i el condicionament del castell.
Associació d'Amics del Castell de Montjuïc
Web de l'Associació d'Amics del Castell de Montjuïc, declarada d'Utilitat Pública. Acosta a la ciutadania al Castell de Montjuïc. Activitats culturals: cicle de concerts Plenilunis, exposicions, conferències, visites guiades, viatjes culturals, concurs, …
Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran.
Associació cívica, constituïda al 1996. Promou el coneixement d'aquesta fortalesa, com extraordinària obra d'enginyeria militar, monument històric de la ciutat i comarca. Simposis, cursos, exposicions i viatges.
Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba (AACSMA) - Lo Castell
El novembre de 2010 es crea l'AACSMA amb finalitat d'obtenir recursos econòmics, humans i materials per restaurar, estudiar, i retornar l'esplendor al Castell Sant Miquel d'Alta-riba (declarat Bé Cultural d'Interès Nacional). Dades i activitat.
Associació Monumenta de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya
L’Associació Monumenta té l’objectiu la conservar, protegir i restaurar el patrimoni. Castells, monestirs, cases pairals, masies, monuments, cases d'indians, ... Romànics, gòtics, barrocs, modernistes, arquitectura civil, defensiva, religiosa. Traductor.
baronia de Cabrenys
Jurisdicció feudal, centrada en el castell de Cabrenys, comarca del Vallespir (Catalunya Nord), que depenia del vescomte de Castellnou; fou senyorejada pels Serrallonga, dits també Cabrenys, i passà per matrimoni (1313) als Rocabertí.
Bellaguarda
Informació d’Enciclopèdia Catalana sobre aquest fort del municipi del Pertús, al Vallespir (Catalunya Nord). Situat aturonat a 423 m alt, entre el coll de Panissars y el coll del Pertús, a la línia de crestes que separa el Vallespir de l'Alt Empordà.
Boinegro
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Boinegro. Boinegro és un antic castell enrunat, d'origen islàmic, del municipi d'Argeleta, a la comarca de l’Alt Millars. Està situat en un tossal a la dreta del riu de Vilamalefa.
Cabrenç - Viquipèdia
Cabrenç o Torres de Cabrenç (Tours de Cabrenys en francès) és una fortificació ara força enrunada al terme municipal de Serrallonga (Vallespir), just a l'abrupte cresta que fa de partió amb la comuna de la Menera. Taula de continguts.
Cabrenys - Enciclopèdia.cat
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Castell (dit també castell de Serrallonga). Un antic terme del municipi de Serrallonga, comarca del Vallespir (Catalunya Nord). Està situat al sud-oest del poble, centre de la baronia de Cabrenys.
Castell de Castelnou
Aquest castell medieval del segle X a la zona de l'Aspre, que domina "un dels pobles més bonics de França" fou edificat per a consegrar el vescomtat de Vallespir com a capital militar i administrativa. Exemple de fortalesa medieval subsitent al Rosselló.
Castell - Viquipèdia
Significats que la paraula castell pot tenir: es Castell, municipi de Menorca, Castell d'Aro, poble de Castell-Platja d'Aro, al Baix Empordà, Castell de Cabres, al Baix Maestrat, Castell de Castells, ... L’origen històric dels topònims: els castells.
Castell Arnau
Situat dins de Sabadell, aquest castell amb més de 600 anys d'història i els equipaments més moderns, convertit en un restaurant, un entorn incomparable per a celebracions, banquets, convencions i serveis d'empreses ...
Castell cartoixa de Vallparadís
El castell cartoixa de Vallparadís és una antiga edificació de Terrassa, situada vora el torrent de Vallparadís. Des de 1959 és la secció principal de les sis del Museu de Terrassa. L'accés és pel parc de Vallparadís i pel carrer Salmerón.
Castell d’Aspa - Castells Medievals de Catalunya
Documentat en 1215, va ser encarregat de construir pel bisbat de Lleida a causa de les simpaties cap aquesta població els quals el van adaptar com residencia dels bisbes fins a finals del s. XIX. Va ser residència del cardenal Milá al s. XVI.
Castell d’el Rourell - Castells Medievals de Catalunya
Aquest casal -palau és també conegut per "el castell" construït pels marquesos de Vallgornera. Actualment es troba aquest edifici de planta quadrada i portal voltat en bon estat. Destaquen les seves finestres d'estil gòtic. Accés no lliure.
Castell d’Esponellà
Castell accessible i en estat malmès, però a la vegada amb unes restes rellevants. Era una construcció de bona talla. Un gran cartell dona una precisa informació d’aquesta edificació. Al terra hi ha senyals que informen de les diferents estances.
Castell d’Oltrera
Antic castell d'Argelers (Rosselló), aturonat a 533 m en un contrafort de la serra d'Albera, entre les valls de Sureda i de Montbram, pas d'antics camins vers l'Empordà. D'origen romà i és esmentat el 673, en la revolta del duc Pau contra Wamba.
Castell d’Orís - Castells Medievals de Catalunya
Documentat el 914. Des del 1014 consta la presència de la família d'Enric d'Oris, del fill Amat Elderic i sobre 1051 del nét Pere Amat a qui li va ser desposseït el castell per ordre dels comtes de Barcelona en favor de Guillen Ramón de Montcada.
Castell d’Orpí
El primer esment d’aquest castell és del gener del 987. El 1222, Ponç d’Orpí va vendre el castell de la Roqueta, o una castellania d’ell, a Ramon d’Avinyó. Fou bombardejat per les forces borbòniques al 1714, en la guerra de Successió.
Castell d'Ademús - Torres i castells medievals del País Valencià
Pere el Catòlic conquerí, en el 1210 el Castell d’Ademús i passà a formar part del regne d’Aragó. En 1259 Jaume I el segrega del Regne d’Aragó per a incloure’l en el Regne de València. L’estat és de runa total, són visibles unes poques restes.
Castell d'Ademús - Viquipèdia
El Castell d'Ademús o Castell de Santa Bàrbara és una fortalesa situada a la vila d'Ademús, capital del Racó d'Ademús. Els orígens del Castell d'Ademús es remunten a l'època musulmana, està documentada l'existència de la fortalesa d'Al-Damus,
Castell d'Agres
El castell d'Agres és un castell d'Agres (el Comtat), situat en un esperó a 800 m., junt al convent i monestir d'Agres. El castell, en runa total, consta d'un espai enmurallat de 2500 m2 amb forts desnivells interns. L'alçada del mur entre 0,94 i 0,45 m.
Castell d'Aguilar - L’Aldea Càtara
Situat estratègicament al pujol que domina la plana de Tuchan i que vigila l'accés a les Corbières centrals, el castell d'Aguilar no es converteix en una fortificació fins a principis del segle XIII. Es, aleshores un campament dels vescomtes de Carcasona.
Castell d'Aiòder - Viquipèdia
El Castell d'Aiòder (Alt Millars, País Valencià) situat al marge de la Rambla de Vilamalur i sobre un turó de 542 m. Un castell medieval d'origen àrab de planta irregular, presidit per una imponent torre major excèntrica, que serveix de torre de guaita.
Castell d'Alaquàs
Centre Cultural d'Alaquàs. El Castell d'Alaquàs, patrimoni dels ciutadans i ciutadanes d’Alaquàs. Visites matins de 10 a 14h. Tardes de 17 a 21 hores des del CPFPA Enric Valor (4a planta, accessos per C/ Pare Guillem, 2. Horaris de dilluns a dissabte.
Castell d'Alaquàs
Pròximament estarà disponible la nova plana web amb tota la informació sobre el Castell d'Alaquàs i la seua programació cultural, Horari: Dilluns a Diumenge de 10h a 14h . Dilluns a Dissabte de 17h a 21h. L'any 1940 adquirit per la família Lassala.
Castell d'Alaró - Castells de Mallorca
El Castell d'Alaró ocupa una mola alta i planera, que arriba als 822 m d'altitud, i que cau en forma de penyes tallades a plom, de tal manera que en garanteix la inaccessibilitat natural. Referències històriques, descripció arquitectònica, fotos, ...
Castell d'Alaró - MallorcaWeb
Ubicat al cim del puig del mateix nom, és una antiga fortificació existent des de l'època musulmana. El Puig d'Alaró, mirador des Pla, de les badies de Palma i Alcúdia i de la Serra de Tramuntana, també acull el Santuari del Refugi i l’hostatgeria.
Castell d'Albaràrrec
Fortalesa en la qual els seus murs guarden l’encant de segles d’història. El visitant es veu sorprès en descobrir que després d’un recinte emmurallat s’hi troba un castell del s. XIII sobre restes defensives àrabs. Un complex històric d’aire senyorial.
Castell d'Albatàrrec
El Castell d'Albatàrrec (o castell dels Espolters) és un castell-palau situat al municipi d'Albatàrrec (Segrià). És un edifici de planta rectangular, situat al nucli antic del poble, construït al s. XVI per Martí Joan d'Espolter d’estil renaixentista.
Castell d'Albera
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el Castell d'Albera. El Castell d'Albera és un antic castell situat al terme municipal de Montesquiu d'Albera, al Rosselló (Catalunya Nord). Conegut actualment amb el nom de castell de Sant Cristau .
Castell d'Albesa - Castells Medievals
Quan al-Mansur va morir l’agost del 1002, llavors Ramon Borrell, comte de Barcelona i Ermengol, comte d’Urgell organitzaren una expedició en terra sarraïna, on va tenir lloc la “Batalla d’Albesa”, en aquesta va morir Berenguer, bisbe d’Elna.
Castell d'Albesa - Castells Medievals de Catalunya
Documentat en 1109. Es poden observar bases del mur ja ruïnoses. El 1120 Albesa passa a les mans del comte de Barcelona, Ramón Berenguer III. Va ser destruït en l'època de Jaume II ... Situat a dalt d'un petit turó situat al bell mig del poble d'Albesa.
Castell d'Alcudia de Veo
Vista del castell d'Alcudia de Veo. Castell d'Alcudia de Veo > Repositori UJI > Biblioteca Digital de Castelló - BDCS > Arxiu d’imatges de la Caixa Rural d’Onda > Peces i restes arqueològiques > Prohibida la reproducció total o parcial.
Castell d'Algerri - Castells Medievals
La primera referència d’aquest castell data de l’any 1105, quan el comte Pero Ansúrez, tutor d’Ermengol VI, comte d’Urgell, donà en alou es castell d’Algerre per a quan fos conquerit als sarraïns a Ramon Berenguer III i Almodis, comtes de Barcelona.
Castell d'Algerri - Castells Medievals de Catalunya
Un dels primers documents del castell d'Algerri data del 1105 uns anys abans de la seva conquesta als musulmans, quan el comte Pedró Ànsúrez, actuant de tutor del comte Ermengol VI d'Urgell, donà en franc alou als comtes de Barcelona.
Castell d'Almedíxer - Torres i castells medievals del País Valencià
Jaume I el lliurà en el 1238 a fra Bernat de Bort Comanador e l'Ordre del Temple a Alcalà. Arquitectura: De planta irregular, s'aprecien trams de muralles i el basament del que seria la Torre de l'Homenatge. Almedíxer, l'Alt Palància.
Castell d'Almonesir
Dades d'interès, mapa, accessos, localització, història i estat actual. El castell es troba sobre una elevada muntanya en el terme municipal de la Vall d'Almonesir, prop d'Algímia d'Almonesir. Abandonat des de segles, parcialment arruïnat.
Castell d'Ambra (Al-Hambra) Pego
Castell a Pego (Marina Alta). Un viatje a l'epíleg musulmà en les nostres terres valencianes. Alqueries del districte castral d'Ambra. El territori s'estructurava per termes o districtes, els quals tenien com a centre el castell. Plànol.
Castell d'Arbeca
Els primers escrits del Castell són de l'any 1158, quan el Vescomte Ramon Folch de Cardona, fa escriptura d’enfeudació al cavaller Ramon de Santa-Fe, del dècim d'Arbeca i de l'aigua que baixava de Maldà i feia cap a Arbeca (riu Corb). Visites.
Castell d'Assuévar
El castell de Assuévar a l'Alt Palància és una fortalesa d'origen musulmà construïda al s. XII amb posteriors transformacions cristianes, que es troba dalt d'un penya-segat des d'on domina la confluència de les rambles d'Almedíxer i Assuévar.
castell de Balaguer
Informació de l’Enciclopèdia.cay. Antic castell enrunat al damunt el poble de Prats de Balaguer, a la dreta de la ribera de Balaguer, dins el terme municipal de Fontpedrosa (Conflent). El gran portal del castell ha estat traslladat a Prats de Balaguer.
Castell de Balsareny
El castell de Balsareny, ubicat dalt d'un turó, sobre el poble de Balsareny, és una fortificació ja datada el 951 bon exemple de fortalesa d'estil gòtic civil català. Vinculat al llinatge dels Balsareny i es troba en un excel"lent estat de conservació.
Castell de Balsareny - Consell Comarcal del Bages
Castell de Balsareny És una construcció força ben conservada de segle XIV, bon exemple de fortalesa gòtica. Enfilat en un turó sobre el riu, ... Consell Comarcal del Bages.
Castell de Barberà
Web de l'associació "Amics del Castell de Barberà" treballa per la rehabilitació del castell templer i hospitaler de Barberà i centre de recerca sobre els ordes religioso-militars del Temple i de l'Hospital.
Castell de Bausen - Castells Medievals
Castell desaparegut. L’única referència d’aquest castell la trobem en el qüestionari de Francisco de Zamora de 1789. El rector deia que “tenia un castillo, apartado del lugar a la parte de oriente …”, en la partida anomenada “Coret”.
Castell de Bellpuig
Era una fortificació medieval a la rossellonesa població de Bellpuig, en l'actual municipi de Prunet i Bellpuig. Les restes del castell mostren que estava envoltat per una murada flanquejada per torres cilíndriques. Les ruïnes estan situades a 772 m.
Castell de Bellver - Ajuntament de Palma de Mallorca
D'estil gòtic, construït als 1300-1310. A l’interior hi ha el Museu d'Història de la Ciutat -peces d'excavacions arqueològiques- col·leccions d'art municipals, la Col·leció Despuig d'escultura clàssica i la capella de Sant Març, patró del castell.
Castell de Benicadell
El castell de Benicadell o de Penacadell està situat al terme de Gaianes (el Comtat). Just en el cim del Benicadell, el castell, completament derruït, s'ubica a sobre d'una plataforma des d'on es veuen les comarques del Comtat i la Vall d'Albaida.
Castell de Biar - Viquipèdia
El Castell de Biar s'alça sobre un alt turó des del qual domina la localitat Biar. Situació i història. Durant la dominació musulmana ja havia notícies de la fortalesa, però són molt escasses, i no començarà a tenir rellevància fins a Jaume I.
Castell de Biure - Castells Medievals de Catalunya
Castell situat a Biure de Gaià, nucli de població del municipi de Les Piles, La Conca de Barberà (Tarragona). Senzill de localitzar a dalt de tot del llogaret. Està restaurat i en bon estat. De propietat privada. Fotografies i foto aèria.
Castell de Biure - Viquipèdia
El Castell de Biure de Queixàs, situat al municipi de Cabanelles (Alt Empordà), es va començar a construir al segle XI i segons indiquen els arxius es va anar modificant durant el transcurs dels segles. Dades i referències.
Castell de Blancafort - Castells Medievals
Posterior a l’any 1063, les hosts d’Urgell, capitanejades per Arnau Mir de Tost, arribaren a les muntanyes d’Os i Tragó, els castells no foren presos. L’any 1094, Guerau Ponç de Cabrera, vescomte i nét d’Arnau, conquerí Tragó de Noguera...
Castell de Bossòst - Castells Medievals
El castell que es trobava en un lloc de gran importància estratègica, controlava les principals vies d’entrada del Baix Aran: la vall del riu i Eth Portilhon. Les primeres referències són d’època medieval i escrites diferents; Belsot, Bellsot, Bolsot, ...
Castell de Brunyola - Castells Medievals de Catalunya
Conjunt amb l'església de Sant Fruitós de Brunyola (Selva). Vista del cementiri que també ocupa part de la planura superior de l'edificació i que va propiciar la desaparició d'una torre de les quatre primitivament existents. Documentat el 1106.
Castell de Brunyola - motorclubgirona.com
El poble de Brunyola s'aixeca a 247 m. En un enlairat turó. El castell de Brunyola era un edifici rectangular amb torres cilíndri-ques als extrems. De les quatre torres cantoneres, rodones i atalussades, en resten tres, una convertida en campanar.
Castell de Burriac
El Castell de Burriac, o Castell de Sant Vicenç, és un castell que s'alça sobre el turó de Burriac, al terme Cabrera de Mar i tocant al d'Argentona. Per la seva situació és molt visible des de bona part del Maresme central. Punt immillorable de guaita.
Castell de Burriac o de Sant Vicenç - Una Història Singular
Al centre del Maresme, a Cabrera de Mar en una situació privilegiada, és un dels monuments més emblemàtics i coneguts de la comarca. Introducció, història de castell, recursos, biografia i avaluació (és un treball didàctic de Josep Maria Rovira).
Castell de Calonge - Castells de Catalunya
Situat en el centre mateix de la població, apareix documentat en l'any 1019 com a possessió del monestir de Sant Feliu de Guixols. Des del segle XIII la vila i el castell va pertànyer a la poderosa família dels Cruïlles, l'any 1437 passà a la corona.
Castell de Campdevànol
La masia d'El Castell té més de 5 Hectàries, font pròpia, vista panoràmica de tot el poble de Campdevànol, en una zona privilegiada i amb molt bon futur com a inversió.
Castell de Can Feu
Al terme de Jonqueres de Sabadell, mas dels Feu. La família l'adquirí al s. XV, qui a finals del s. XVIII obtingué el títol de noble, sent el primer en Pau de Feu. Sobre la masia s'hi erigí l'actual castell. Can Feu dóna nom al 5è districte de la ciutat.
Castell de Cantallops - Castells Medievals de Catalunya
A la localitat de Cantallops (Alt Empordà). El campanar actual era una de les torres del castell. L’església parroquial està edificada sobre l’antiga capella del castell. Als voltants hi ha trossos de murs. Aparcament als carrers dels voltants.
Castell de Capdepera
Pàgina del Castell de Capdepera (Mallorca), catalogat coma a bé d’interès cultural, visitable durant tot l’any. És un recinte fortificat del segle XIV a instàncies del Rei Jaume I. Museu d'Història de Manacor, Illes Balears. Tota la informació.
Castell de Capdepera - Mallorcaweb
Fortificació situada sobre un estratègic turó amb 2 portes d’entrada tot i que només se n’utilitza una, la més petita, que es coneix amb el nom de Portalet. L’altra més grossa és la Porta del Rei en Jaume però és de més difícil accés.
Castell de Cardona
Construït a l’any 886 per Guifré el Pilós. D’estil romànic i gòtic amb finestrons del segle XI i XII, el castell inclou la “Sala Daurada” i la “Sala dels Entresols”, on l’any 1534 es resolia el plet entre el capellà de Sant Miquel i l’abat de Sant Vicenç.
Castell de Carles (Alfara de Carles) - Catalunya Medieval
Situat en el terme municipal d’Alfara de Carles (Baix Ebre). Segle XII. Estat: Malmès, però amb restes rellevants. L’edificació estava protegida en tres costats per impressionants espadats. Lliurament accessible. Les vistes des dalt, són magnífiques.
Castell de Castellcir - Castells Medievals de Catalunya
Castell, que s'assenta sobre una estranya, que l’ha fet conegut també, com a Castell de la Popa, per la seva semblança amb un vaixell. Documentat en 1014. A començaments del segle XI amb Gerard de Castellcir, apareix la dinastia dels Castellcir.
Castell de Castelldans
No és coneix l'origen exacte, les primeres mencions del castell de Castelldans es remunten al s. XI, en període andalusí, i el mostren com la fortalesa musulmana més important a l'est del riu Segre. Tot fa pensar que l'origen cal situar-lo s. IX o X.
Castell de Castelldefels
S'alça a una altitud de 60 m sobre el nivell del mar i damunt la població a la qual ha donat el nom. És a l'extrem d'una petita serralada, paral·lela a la línia de costa. Aquesta serra s'uneix al massís del Garraf a través del Puig de l'Olla (426 metres).
Castell de Castellfabib - Torres i castells medievals del País Valencià
Conquerit als àrabs en el 1210 pel rei Pere el Catòlic, pare de Jaume I, qui compta amb el suport de l’Orde del Temple. Per aquest motiu el 6 de setembre del mateix any li cedi a l’Ordre del temple els delmes i primícies del castell de Castielfabib.
Castell de Castellnou de Sogorb
El castell de Castellnou de Sogorb (a l'Alt Palància), dels s. del XIII al XV, ha sigut declarat Bé d'Interès Cultural. Es troba dalt d'el puig de Sant Cristòfol. S'atribueix als romans, després pel s. XII foren els musulmans els qui el donaren la forma.
Castell de Castells - Viquipèdia
Poble al SO de la Marina Alta. Té l’origen en l'antic castell de Serrella, conegut com Castells de Serrella; dels dominis d'Al-Azraq fins 1254 quan Jaume I l’incorporà a la Corona d'Aragó el 1290. Al Pla de Petracos hi ha un jaciment prehistòric.
castell de Castre
Castell del municipi de la Pobla de Castre, al sector actualment aragonès (província d'Osca) de l'antic comtat de Ribagorça, aturonat a 744 m alt. a la dreta de l'Éssera, a l'entrada del congost d'Olvena. Fou centre de la baronia de Castre.
Castell de Castro
Forma part de la Serra d'Espadà, i l’emplaçament es troba aturonat al cim del mateix nom a 787 m. Domina un camp visual que abasta des de les Agulles de Santa Àgueda a Benicàssim fins al Cap de Cullera, des de Penyagolosa fins els Columbrets.
Castell de Cervià de Ter
Castell del municipi de Cervià de Ter, al Gironès. Es situa en un turó que domina el poble, i només en resta un gros mur i els fonaments. El castell havia pertangut als comtes de Giroma i el 992 el comte Borrell va vendre’l a Sunyer Llobet.
Castell de Claramunt
Enclavat a La Pobla de Claramunt, presidint la població. Un dels monuments més bonics i evocadors de Catalunya, està documentat a partir del segle X, conserva la fesomia de fortalesa de la Conca d'Òdena.
Castell de Cocentaina
Antic baluard en forma de cub del segle XIV, d'art gòtic militar. Ubicat a la serra de Mariola, a una altitud de 752 m. Al terme municipal de Cocentaina, al Comtat. Situat al capdamunt de la muntanya que domina la Vila. És l'emblema de la ciutat.
Castell de Coix
El castell de Coix, denominat de Santa Bàrbara, o d'Ayala s'alça sobre un petit turó rocós anomenat "El portichuelo", en les proximitats de la localitat de Coix, al Baix Segura. El castell va ser construït per Juan Ruiz Dávalos en 1466.
Castell de Conesa - Castells Medievals de Catalunya
La construcció actual no suggereix que fos l’antic castell. Sembla ser que les pedres d’aquest castell van ser utilitzades per bastir la Casa del Delme de Santes Creus, antic casal dels Montpaó (Can Gallard), castlans de la població en el s. XII.
Castell de Cornellà - Castells Catalans
Situat al centre de la vila i al carrer Mossèn Jacint Verdaguer, a prop de l’església i de l’Ajuntament. Està estratègicament situat al capdamunt d’un petit turó. L’estructura que es conserva avui té el seu origen a finals del s. XIII, principi del XIV.
Castell de Cornellà de Llobregat - Pobles de Catalunya
D'estil gòtic i documentat des del 1204 tot i que segurament hi havia hagut un recinte més antic al mateix emplaçament, zona fronterera amb els sarraïns durant els segles IX i X. S'estructura a l'entorn d'un pati quadrat, amb torres quadrades als angles.
Castell de Creixell - Creixell - Pobles de Catalunya
Aturonat, a dalt, al nord del poble, s'alça la mola compacta del castell de Creixell. Construït en obra de maçoneria, té planta poligonal i tres nivells en alçada, amb talussos exteriors i pati interior descobert. Té un portal adovellat de mig punt.
Castell de Cubelles
El castell de Cubelles, conegut com el casal dels marquesos d'Alfarràs, es situa al municipi de Cubelles, a la comarca del Garraf. És documentat l'any 1041 on es demostra certesa absoluta de l'existència d'una fortificació. Taula de continguts temàtics.
Castell de Dosrius
El Castell de Dosrius fou un castell situat al cim d'un turó (246 m) al nord de Dosrius, al Maresme, i en l'actualitat només en queden algunes runes. Queden restes de murs en un turonet al nord del poble. L'edifici no sembla haver estat gaire gran.
Castell de Falgons
El Castell de Falgons, situat en un entorn natural entre el Pla de l'Estany i la Garrotxa , amb dades de construcció que en remunten al segle VIII, una edificació de planta quadrada amb quatre torres orientades als punts cardinals, típicament medieval.
Castell de Fanzara - Torres i castells medievals del País Valencià
Conquerit per Jaume I en 1238, fou cedit al seu fill Pere i a sa mare Teresa Gil de Vidaura els quals li atorgaren carta de poblament en 1260. De planta poligonal, conserva restes de llenços de la muralla i de la Torre Major.
Castell de Farners
El Castell de Farners és una construcció romànica del segle XI ubicada al terme municipal de Santa Coloma de Farners. Apareix documentat el 1046 al jurament de fidelitat del vescomte Ramon Folc I de Cardona al Comte Ramon Berenguer I.
Castell de Farners - Castells Catalans
S’alça a uns 5 km a ponent de la vila de Santa Coloma de Farners i en un contrafort del conjunt muntanyós que separa les aigües de les rieres d’Arbúcies a ponent i de Santa Coloma a llevant. Esdevé una derivació al sud del conjunt de les Guilleries.
Castell de Finestres d’Ultramort
El Castell actualment és una gran masia dels s. XVI i XVII, construïda sobre l’antic castell de Gleu (Castell de Finestres). Es troba situat al nord de la plaça, entre el raval del carrer de Figueres i del carrer de Torroella, damunt un pujol.
Castell de Flaçà - Salillas.net
Situat a les afores de Flaçà, localitat de la comarca del Gironès (Girona). La torre, element preeminent de l’edificació presenta un bon estat. Propietat privada. Hem aparcat al voral de la carretera general. Accés a Flaçà, circulant pel carrer Comerç …
Castell de Foixà
Castell del municipi de Foixà, construït a la segona meitat del s. XIII, que és quan està documentat per primera. S'organitzen visites al Castell de Foixà. Horaris de visita: Els quatre primers dimarts de cada mes, de 9 a 13 hores. Cal reservar-les.
Castell de Forès - Castells Medievals de Catalunya
Castell desaparegut. A Forès, al nucli antic, els murs i pedres de considerable antiguitat i excel·lència, no n’hi manquen pas, la qual cosa fa verdaderament difícil la identificació de possibles restes. Forès, municipi de la Conca de Barberà.
Castell de Forna
Castell arabotempler, al cim de la muntanya de Forna, declarat Monument Bé d’Interés Cultural. Una de les fortificacions medievals millor conservades de la Comunitat Valenciana., prop del nucli i vistes del poble i l’entorn. Obert al públic tot l’any.
Castell de Fulleda - Castells Medievals de Catalunya
Situat en un turó dalt del poble de Fulleda (Les Garrigues). Està pràcticament desaparegut. Sols en resta una filada de carreus. Lliure accés. Des del carrer del Forn s’accedeix a un camí que porta dalt d’un turó a les restes del castell.
Castell de Gaianes
El castell de Gaianes és un castell situat al terme municipal de Gaianes (comarca del Comtat), en la seua vessant sud de la serra del Benicadell, a 2 km del nucli urbà. Localment també és conegut com el Castellet. Història i el seu estat actual.
Castell de Gardeny
Conjunt monumental situat damunt el turó de Gardeny, un dels dos turons de la ciutat de Lleida. El conjunt monumental, a part del castell, també engloba l'església de Santa Maria de Gardeny. En l'època romana ja va ser utilitzat pel mateix Juli Cèsar.
Castell de Gelida
Dades bàsiques per poder comprendre de forma didàctica quins han estat els orígens i l'evolució del castell de Gelida. La història del castell. La web constitueix una amplíssima guia del s castell a càrrec de l'Associació Amics del Castell de Gelida.
Castell de Gelida - Viquipèdia
Castell mig enrunat amb una església adjacent, dedicada a Sant Pere, que es troba al sud-est del nucli urbà de Gelida, a l'Alt Penedès. L'església, documentada l'any 945, és l'únic edifici que roman dempeus. Actualment forma part d'un espai museístic.
Castell de Girbeta
El castell de Girbeta és una fortificació romànica situada a la part administrativament aragonesa del congost de Mont-rebei dins del municipi de Viacamp i Lliterà, a 671 m d'altitud. Pertany a la comarca aragonesa de la Ribagorça.
Castell de Granera - Castells Medievals de Catalunya
L'edificació i l’seu entorn, rodejada de vegetació. D'aquest castell edificat sobre les roques del terreny i amb aspecte exterior encara magestuos, es té referència des de l'any 971 com "castrum de Granarìa" si bé la població de Granera ho és del 958.
Castell de Guardamar
Castell de Guardamar i muralles. Desapareguts pel terratrèmol de 1829. Es troba a la part alta d'un turó rocós situat al costat de la localitat del mateix nom, al Baix Segura. D'origen àrab, es tracta d'un recinte allargat dividit en dues seccions.
Castell de Gurb
Conegut per l'encimbellat turó que fa d'espona, per ponent, a la parròquia de St Andreu de Gurb i que s'enlaira a 833 m d'altitud. La creu que fa un segle que el corona fa que se’l conegui com el turó de la creu de Gurb. restes de l'edificació.
Castell de Jafre
El castell de Jafre es va construir en un turonet rocallós on avui hi ha el nucli urbà. Ocupava el que ara és la plaça del castell i part del volum de l'església parroquial. Des de dalt de les seves torres es podia veure tot el terme municipal.
Castell de Juià - Castells Medievals de Catalunya
Castell en un estat molt malmès, amb poques restes i amagades entre la vegetació. Lliurament accessible. No hi ha cap tipus d’informació. La localització ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un veí de Juià, el senyor E. Monguix. Mapa.
Castell de la Barcella
El castell, també conegut localment com el Castellet, és un castell situat en la part nord-est de la serra del Benicadell, a 760 m. d'altitud, en el terme de l'Orxa (el Comtat), entre la Vall d'Albaida i la sub-comarca de la Vall de Perputxent.
Castell de la Floresta
La llarga etapa de més de quatre segles durant la qual les terres meridionals del que avui és Catalunya acolliren una societat i unes formacions estatals musulmanes constitueixen la veritable prehistòria de la Floresta i el seu avantpassat més immediat.
Castell de La Floresta - Castells Medievals de Catalunya
Documentat en 1170. L'any 1340, Ramón i Beatriu Cornell el ven als Comtes de Cardona els quals ho van dedicar com a residència estival. Durant el s. XVI (1569) es van portar a terme les principals reformes convertir-se en palau renaixentista.
Castell de La Seu d'Urgell
A la Seu d'Urgell, aquest castell convertit en l'hotel el Castell de Ciutat, membre de Relais & Châteaux, situat en el pirineu català a on es combina el plaer d'unes bones habitaciones amb espectaculars vistes al Cadí.
Castell de la Solana - Viquipèdia
Castell de la Marina Alta que rep el nom de la serra on està situat. El castell s'alça sobre el cim més elevat de la serra: de Beniquasi, que fa una alçada de 606 m. sobre el nivell del mar. Conegut amb la denominació històrica de Castell d'Aixa.
Castell de la Talaia de Villena - Costa Blanca
Edificat pels àrabs s. XI, i declarat "Monument Històric Artístic" en 1931. Consta de dos tanques sense fossat franquejada per cubs redons, amb l'additament en l'externa d'un recinte poligonal de quatre fronts, reforçats amb cubells els vèrtexs.
Castell de la Todolella
El castell de La Todolella, situat en la comarca dels Ports, és un castell palau d'estil medieval construït en el segle XIV que es situa en una lloma al costat de la població. s tracta d'un edifici defensiu de caràcter senyorial, amb un pati al voltant.
Castell de l'Ametlla - Castells Medievals de Catalunya
Documentat l'any 1077 del com romanen alguns murs i una torre rodona. Propietat del comte de Barcelona i Girona, Ramon Berenguer I el Vell el qual encara que no estava totalment construït el dona al seu fill Ramon Berenguer II. Fotos.
Castell de Lavit
La 1a referència del castell és de l’any 956, esmentat amb la venda d’un alou. L’any 1058, limitava amb el castell de Piera i el de Cabrera d’Anoia. En el testament de Mir Geribert (1060), llegà la meitat del castell a la seva muller, Guilla de Besora.
Castell de les Atzahares
Situat al terme municipal de la Vall de Laguar, a la Marina Alta, és una petita fortificació de dos recintes de planta rectangular d'origen musulmà. Avui en dia només hi ha restes de les muralles (de tapial) al penya-segat a prop de Fontilles.
Castell de Les Escaules - Consorci Salines Bassegoda
Situat sobre el Municipi deLes Escaules. El castell ocupa un cim rocós d'un turó de 235 metres que s'enlaira al sud-oest del poble. La fortalesa presenta una planta esquemàtica en que la torre cilíndrica és envoltada per un recinte murat.
Castell de les Sitges
La situació estratègica, dominant la vall del Llobregós, el feu protagonista a l’Alta Edat Mitjana de les lluites dels cristians en el seu avançar cap a terres de l’Hispània musulmana. Referències al segle XI. Les Sitges és a 2 km de Florejacs.
Castell de L'Espluga Calba - Castells Medievals de Catalunya
Castell-Palau documentat en 1148. Poc temps desprès el 22 de desembre de 1148 l'atorga Ramón Berenguer IV la carta de població. Entre 1251 i 1350 va pertànyer al monestir de Vallbona. En 1405 passa a les mans dels hospitalaris.
Castell de l'Espunyola
El castell de l'Espunyola és un edifici d'origen medieval situat al terme municipal de L'Espunyola, al Berguedà. Citat en un document del 950 en què la comtessa Adelaida de Barcelona en fa donació al monestir de Sant Joan de les Abadesses.
Castell de Lladurs - Castells Medievals de Catalunya
Informació del Castell de Lladurs de Castells Medievals de Catalunya. Està situat al llogaret de Lladurs, a El Solsonès (Lleida). Està en un estat malmès. L’edificació té un lliurament totalment accessible. Fotografies diverses.
Castell de Llers - Castells Medievals de Catalunya
XI era possesió dels senyors de Llers i Cervià i al s.XIII passà als Rocabertí. Situat estratègicament al comtat de Besalú, vora la frontera amb Empúries. Reedificat a finals del segle XIII, les ruines, són bàsicament del s. X al s. XIII.
Castell de Llers - Consorci Salines - Bassegoda
A la part alta de la vila de Llers trobem les restes de l'anomenat castell de Llers. Està format per una torre mestra, cilíndriaca, de gran diàmetre i de murs molt gruixuts, circumdada per una muralla de planta trapezial.
Castell de Llorac - Castells Medievals de Catalunya
Senzill de localitzar. Situat en una petita elevació, a tocar de les cases del poble, visible des de la carretera d’accés, la T-224. A l’entrar a la petita població, es pot aparcar (41,55713/1,30760) a la plaça que es troba a l’entrada mateix.
Castell de Lluçà
Les primeres dades del castell daten del 905, quant es consagra el temple de Santa Maria de Lluçà. Dóna nom al Lluçanès. En 1279 fou pres per les tropes de Jaume I, amb qui mantenia una disputa Bernat de Saportella, senyor del castell.
Castell de Lluçà - Catalunya Medievals
Documentat el 905 . En la part alta d'un turó es troben les restes del que ser el castell del baró de Lluça i també del de Merlès (Lluçanes) al costat de la seva capella circular bé conservada dedicada a sant Vicenç. Lliurament accessible.
Castell de Lluçars
Extraordinària fotografia d’aquesta meravellosa fortalesa del Castell de Lluçars, ubicada al municipi de Tolba, a la Ribagorça Baixa oriental (Franja de Ponent). Realitzada per Jordi Chueca. Podeu fer-hi els vostres comentaris.
Castell de Maldà
Fortificació situada al municipi de Maldà, a la comarca de l'Urgell, És un dels castells més coneguts de la comarca i qualificat amb la distinció BCIN per la Generalitat de Catalunya i de Bien de Interés Cultural pel Ministeri de Cultura.
Castell de Malla - Castells Medievals de Catalunya
El castell de Malla, s'aixecava en un apèndix del sector ponentí del puig de Malla o del Clascar, al migjorn de Vic. Aquest castell defensava un terme que pràcticament coincideix amb l'actual municipi de Malla, a l’Osona.
Castell de Malmercat
Informació del Castell de Malmercat a càrrec de Eduard Griñó Sayrol. Història, el castell, inventari, el drac del castell, focs misteriosos, textos Malmercat, plànol castell, bruixes a la Vall, fotos, … Malmercat és un poblet a 10 km de Sort.
Castell de Margarida
Castell a la població de Margarida, municipi de Planes (el Comtat), situat a la part alta de la muntanya de Cantacuc, a 700 m. Al castell es pot accedir per un camí rural que eix de la població de Catamarruc (Planes) en direcció al mas de Cantacuc.
Castell de Marquixanes (Fort de Marquixanes)
El millor conservat de les fortificacions d'aquest vilatge del Conflent, a la Catalunya Nord. S'hi entra per dues portes, una duu a l'església, i l'altra al carrer del Fort. Al campanar de l'església hi ha quatre canons que es suposa venien del Fort.
Castell de Mataplana
Restes d’aquest castell, que fins a 1986 es creia que eren sota les fonaments de la casa de Mataplana, uns 200 m. de de la ubicació. Foren localitzades vora del torrent de l'Espluga, a pocs metres de la capella romànica de Sant Joan de Mata.
Castell de Medinyà - Castells Catalans
El lloc és documentat des del 1017 sota de denominació de Medinianus i Sancti Saturnini de Mediniano l’any 1089. En aquest darrer cas arran del testament sacramental de Dalmau Vidal que llegà un alou que tenia en aquest indret a la canonja gironina.
Castell de Mediona
Documentat al 1011. Fou propietat durant la segona meitat del segle XIII dels Mediona. Al 1237 actuà de feudatari, Guillem de Mediona pel condat de Cabrera. En el segle XIV va passar al condat de Cardona. Visites concertades.
Castell de Miralles
Santa Maria de Miralles, i el seu castell, es troben en una part de Catalunya, ignorada i recóndita. El paisatge és d’una bellessa primitiva i intocada. Lluny de les vies habituals de comunicació, envoltada de serres poc conegudes i poc transitades…
Castell de Miravet - Miravet, el castell i la història
El castell de Miravet hagués pogut tenir el seu origen en la intenció de reforçar la frontera de l’Ebre per part de l’Emirat de Córdoba davant les campanyes de Carlemany i el seu fill, Lluís el Piadós, entre finals del segle VIII i principis del IX.
Castell de Moixent
Informació del Castell de Moixent (La Costera). D'època almohade, de finals del segle XII, destaca la presència de diverses torres amb almenares, així com altra aïllada i més alta, la Torre de Coloms, que és un monument emblemàtic de Moixent.
Castell de Molig
Construcció del s XIII o XIV a la vila nord-catalana de Molig, al Conflent. Substituí el castell de Paracolls (al terme de Campome), que dominava i protegia el poble des d'una situació al cim de la muntanya. El castell va ser transformat en hospederia.
Castell de Mollet
El castell de Mollet, o de Montferrer, és una antiga fortificació, i el nom del despoblat on està situat, al terme del municipi vallespirenc de Montferrer, a uns 800 metres al nord del poble. La població de Montferrer s'havia denominat inicialment Mollet.
Castell de Monòver - Viquipèdia
El Castell de Monòver va ser construït en època almohade, entre finals del segle XII i principis del segle XIII. S'alça sobre una dels dos pujols que dominen la localitat del mateix nom, al nordest de la població, en el Vinalopó Mitjà.
Castell de Monòver - Viquipèdia
S'alça sobre una els pujols que dominen Monòver, al Vinalopó Mitjà. Construït en època almohade, entre s. XII i XIII, i va ser utilitzat fins a principis del s. XVII. Privilegiada situació, des de la qual dominava les fortificacions del riu Vinalopó.
Castell de Montagut - Castells Catalans
El castell de Montagut s’edificà prop de l’actual poble de Sant Julià de Ramis l’any 1288. Per arribar-hi des de Sarrià de Ter, cal localitzar el c/ Isidre Macau i Teixidor. A la cruïlla d’aquest carrer amb c/ d’Autopista, arrenca el Camí de les Comes.
Castell de Montagut - Catalunya Medieval
Situat a dalt d’un turó que presideix Montagut, entitat de població del municipi de Sant Julià de Ramis, Gironès (Girona). Molt malmès, rodejat d’arbres i vegetació baixa. Un fossat envolta una bona part de l’edificació. Un espadat natural la protegeix.
Castell de Montagut - Motor Club Girona
La torre i restes de fortificacions del Castell de Montagut es troben al terme de Sant Julià de Ramis, al cim d'un turó, al costat de la carretera de Banyoles i del Golf Girona. Encara que hi pot haver restes més antigues, l’aixecament data dels s. IX-X.
Castell de Montagut - Viquipèdia
El castell de Montagut a Sant Julià de Ramis (Gironès) és de les millors mostres de castell medieval per la quantitat de restes originàries que es conserven i per no haver estat modificat en època moderna. El lloc on es troba té gran valor estratègic.
Castell de Montjuïc - Viquipèdia
Fortalesa militar i un museu militar a la muntanya de Montjuïc, Barcelona, situat a més de 170 m d'alçada sobre una terrassa rocosa. Darrerament reconvertit amb la cesió a l’Ajuntament, obrit-se la polèmica sobre les banderes del castell.
Castell de Montpalau
Castell de Pineda de Mar (Maresme) al cim del turó de Montpalau, als vessants del massís del Montnegre. La jurisdicció senyorial del qual abastava un extens territori que comprenia una bona part de l'Alt Maresme. Declarat bé cultural d'interès nacional.
Castell de Montsoriu
Web oficial del Castell de Montsoriu, situat entre els municipis de Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies (la Selva). És propietat del Consell Comarcal de la Selva, gràcies a la cessió del Sr. Josep Maria de Ribot, darrer propietari del castell.
Castell de Montsoriu - Viquipèdia
El Castell de Montsoriu (també castell de Montsoliu, castell de Montsorriu o castell de Breda) és el castell més important del gòtic als Països Catalans. Està situat entre les poblacions d'Arbúcies, i Sant Feliu de Buixalleu a la comarca de la Selva.
Castell de Móra d’Ebre - moradebre.org
Web del Castell de Móra d’Ebre. Introducció històrica i visita guiada. La conquesta de la Ribera d’Ebre per part dels cristians del Nord i les primeres referències escrites d’aquesta edificació defensiva a la frontera natural del riu Ebre.
Castell de Morella - Diputació de Castelló
D’origen musulmà i situat estratègicament sobre un penyal a 1072 m. d’alçària ha estat l’escenari decissiu de les innumerables baralles que han assolat aquestes terres. Situació privilegiada al vèrtex dels regnes de Catalunya, d’Aragó i de València.
Castell de Morella - Viquipèdia
Construït aprofitant la roca. Consta de plaça d'armes (1.070 m), palau del governador, aljub, la torre de la Pardalea, retretes, presó, restes de palaus reals, torres homenatge, i pavellons per on han passat civilitzacions dels s. XIII al XIX.
Castell de Mur - Eloi Biosca
Reconstrucció virtual (versió de demostració) del castell de Mur tal com era en el moment de la seva construcció i àmplia informació històrica sobre la vida en un castell de frontera. És el model representatiu de castell de frontera del segle XI.
Castell de Mur.com
Al Pallars Jussà, exemple excepcional d'arquitectura no religiosa del s. XI. Informació històrica, descripció del castell medieval, visites, allotjament rural i activitats. Des de dins es divisa la part musulmana, a una banda i a l’altra la cristiana.
Castell de Paborde
El Castell de la Selva, o castell del Paborde, és un castell situat a la part septentrional del nucli històric de la Selva del Camp (Baix Camp). La seva construcció es remunta al s. XII i va ser residència del Paborde i posteriorment de l'Arquebisbe.
Castell de Palafolls
Emprempta viva d'aquell temps immemorial i una peça bàsica per entendre quina cultura s'havia instal·lat a casa nostra i com era la manera de viure de la gent que poblava aquestes terres. El tresor del Castell, arquitectura i poemes de castell.
Castell de Palau-Sator - Castells Medievals de Catalunya
El castell té una gran torre quadrada de 20 m. d'alçaria i un casal afegit més tardà. La resta més important i visible de l'antic cas-tell de Palau-sator és la gran torre mestra i els murs marcadament inclinats que li donen forma de piràmide truncada.
Castell de Palau-saverdera
Construït al s. XV per la família Vilamarí, substituint un castell més antic, a pocs metres, on ara hi ha diversos habitatges. Castell de Palau-saverdera: Castell, situada a (Palau-saverdera), del període s.XIII a XV. Descripció, fotos i localització.
Castell de Paüls - Salillas.net
Castell termenat, documentat el 1168 si bé el castell de Paüls ja existia abans de la conquesta de Tortosa, any 1148, ja que Ramon Berenguer IV, al conquerir aquesta ciutat, va donar el lloc de Paüls a Roger Despuig. Ruïnes del castell-fortalesa de Paüls.
Castell de Penella
El Castell de Penella, o Castell de les Penelles, és una construcció que data de finals del s. XIII, sent senyor de Penella i Formigà, Ponç Guillem de Villafranca. Ubicat a Cocentaina, al Comtat. Està fora del nucli urbà, a la partida rural de Penella.
Castell de Peníscola
El Castell templer-pontifici de Peníscola és la fortalesa que ocupa la part elevada del penyal sobre el qual se sustenta l'antiga ciutat de Peníscola. Peníscola és una fortalesa completament enmurallada, unida a terra per una estreta llengua d'arena …
Castell de Penyafort - Fundació Castell de Penyafort
La Fundació promou projectes i l’aportació de recursos a les iniciatives relacionades amb la promoció i el desenvolupament del municipi de Santa Margarida i els Monjos i l’Alt Penedès. El castell, activitats i projectes.
Castell de Peramola - Castells Medievals
L’any 1739, Rosa de Silva y Pimentel, comtessa de Sallent, llegà aquest castell a Antonio de Navarrete, la baronia va seguir en possessió de la família fins que passà als Ceruti. La baronia de Peramola comprenia cinc llocs.
castell de Perpinyà
Palau construït a Perpinyà, a la part alta, que domina la ciutat des del S, des del darrer terç del s XIII, com a residència dels reis de Mallorca, en esdevenir Perpinyà la capital continental del regne de Mallorca. Fou residència dels reis de Mallorca.
Castell de Perputxent
El castell de Perputxent (de l'àrab hins burbudjân) és un castell situat al terme municipal de l'Orxa (comarca del Comtat), a les proximitats del nucli urbà i en una situació estratègica des d'on es domina part del curs del riu Serpis.
Castell de Petrer
Es troba en un monticle a l'est de Petrer. Originari de finals del s. XII o principis del XIII. És un castell musulmà, construït sobre una talaia anterior poligonal, i la seva fàbrica és de maçoneria amb cadirat en les arestes dels seus costats.
Castell de Piera
Els primers testimonis documentals del Castell de Piera, també conegut com Castell de Jaume I, daten del segle X. Exposicions d'art i actes culturals, celebració de banquets i convencions, promoció i venda d’artesania i casaments.
Castell de Planes
El castell de Planes és un castell situat al terme municipal de Planes (el Comtat), al bell mig del nucli urbà i en una situació estratègica, entre la confluència de dos barrancs, el de l'Or i un afluent d'aquest. Història i el seu estat actual.
Castell de Plegamans
Història i visita virtual a a questa edificació de Palau-Solità i Plegamans, que aplega l’Arxiu-Museu de les obres i el material bibliogràfic dels cinc germans Folch i Torres, Manuel, Lluís, Josep Maria, Ignasi i Joaquim.
Castell de Polpís
Recinte fortificat del qual es conserven algunes restes, que es troba al cim d'un puig en la serra d'Irta, a 2 km de Santa Magdalena de Polpís, ocupant més de 2.000 m². Fou reconquerit en 1233 per Jaume I, al mateix temps que Peníscola.
Castell de Pontós - Castells Medievals de Catalunya
Castell situat a la petita localitat de Pontós (Alt Empordà). El seu estat actual és molt malmès. Lliurament accessible. Còmode aparcament davant mateix de l’edificació. Dins el municipi de Pontós també es pot visitar la torre de l’Àngel.
Castell de Ponts
Les restes del castell és el tossal que està coronat per uns murs de pedra que queda a mà dreta de l’església de Sant Pere de Ponts. Aquest turó ja va ésser poblat per ibers, romans, gots i sarraïns fins al 982.
Castell de Pop
El castell de Pop és un antic castell, d'origen islàmic, les "restes" del qual es conserven en la muntanya del Cavall Verd, en la Serra del Penyal o del Penyó, al nord del terme municipal de Benigembla, i al sud del terme de la Vall de Laguar.
Castell de Pratdip - Castells Medievals de Catalunya
La part més vistosa de l’edificació, és la torre restaurada, de la part superior. Actualment aquesta torre és un dipòsit d’aigua. Per sota d’aquestes restes hi ha un mirador de lliure accés en horari de 8 a 17 hores. Aparcament als carrers dels voltants.
Castell de Puiggròs - Castells Medievals
Castell en ruïnes. La primera referència del “castro de Podio Grosso” data del 1190, on Guillem de Cervera jurava al rei Alfons “el Cast” que no li causaria cap mal des d’aquest castell que estava bastint amb el seu consentiment.
castell de Pujol
Torre de defensa del s XII, bastida dins el terme municipal d'Argelers (Rosselló), 1 km al N del poble, al costat del mas Pujols. Pertanyia a l'abadia de Fontfreda. El 1343, durant la campanya de Pere III contra Jaume III de Mallorca.
Castell de Querbús - L’Aldea Càtara
Queribus (Popia Cherucio) es menciona per primer cop el 1020, en el testament de Bernard Taillefer, comte de Besalú. El 1258, el Tractat de Corbeil estableix la frontera entre França i Aragó al sud de les Corbières, a poca distància de Queribus.
Castell de Querbús - Viquipèdia
En francès, Quéribus. Castell càtar al municipi de Cucunhan (Llenguadoc), al límit amb el de Maurí (Fenolleda), situat a 628 m alt, dominant per llevant el grau de Maurí, al departament de l'Aude. Orígens, les Croades, la fortalesa, arquitectura, ...
Castell de Quermançó
Web oficial del Castell de Quermançó, monumental edificació del segle X, situat al terme municipal de Vilajuïga (Alt Empordà). Història, rehabilitació, turisme, l’Associació d’Amics del Castell de Quermançó i dades turístiques.
Castell de Querol - Art Medieval
El lloc de Querol és documentat l'any 1011. La vall de Querol estava protegida per fortificacions. La més coneguda era la que controlava l'accés a la vall des de Puigcerdà i que ha donat nom a la població de la Tor de Querol (Torre de Querol)…
Castell de Rajadell - Castells Medievals de Catalunya
Informació del Palau Robert de la Generalitat sobre la ruta de dues hores que es pot fer per la fou del municipi de Sant Martí de Tous i de l'ermita de Sentfores. Passejada pels espadats de la riera de Tous, amb l'abundor d'aigua i de bosc.
Castell de Rialp
La vila de Rialp neix entorn del seu castell, a la dreta de la Noguera Pallaresa, controlava l'entrada de la vall d'Àssua i el pas cap a les valls de l'Alt Pallars. El castell fou en un principi una torre avançada del castell de Surp. Completa informació.
Castell de Riell
Edifici romàntic del 1895 construit a imitació d'un castell medieval, a encàrrec de la família Massià, propietària dels establiments termals dels Banys de Molig. Es feu amb torretes i merlets i estil neo-medieval. En l'actualitat és un restaurant i hotel.
Castell de Riner - Castells Medievals de Catalunya
Castell termenat, documentat el 1029. Conserva una gran torre rectangular amb grans murs de 16 m d'alçada i alguns arcs ogivals a l'interior. Junt amb la formidable torre, conviuen una masia (datada de 1723), una església i un petit cementiri.
Castell de Rocafort
L'edifici actual és un reconstrucció moderna feta per Juli Bonet amb pedres antigues procedents del despoblat de Torlanda. El castell medieval està documentat des de l'any 1178, tot i que el lloc Rochefortis és esmentat al s. XI.
Castell de Rodès
El castell de Rodès és una antiga fortificació del municipi de Rodès, al Conflent. És esmentat per primera vegada al 1094, quan el comte Guillem Ramon de Cerdanya el llegà al seu fill Guillem Jordà, però la seva existència es remunta al 1080.
Castell de Rubí
Castell que es troba en bon estat. L'edifici actual es composa de tres cossos, oest (part noble), nord i est, que envolten un pati al sud. Actualment ubica un ecomuseu urbà. Entre 1989 i 1990 l'arqueòleg medievalista Josep Maria Vila va fer-ne un estudi.
Castell de Sagunt
És una fortalesa situada dalt la muntanya que protegeix la ciutat de Sagunt (Camp de Morvedre, País Valencià). La presencia del castell és és tan antiga com l'origen de la ciutat i ja els ibers van establir allí el seu primer assentament (Arse).
Castell de Saix
El castell de Saix, s'alça sobre la població de Saix (Alt Vinalopó), dominant una penya propera al riu Vinalopó. El castell de Saix va conèixer distintes fases constructives fins a arribar a tenir l'aparença que avui dia es contempla.
Castell de Saldes
Les primeres referències són entre 1068-095. Conserva part de les muralles exteriors, l'església de Santa Maria (s. XIII), el pati i una gran sala del s. XIII, amb porta d'arc de mig punt. Santa Maria del castell és la petita església del castell.
castell de Salses - Enciclopèdia.cat
Castell situat al nord de la vila de Salses (Rosselló), al peu de les Corberes, que domina el camí secular que, al llarg de la costa mediterrània, comunica Catalunya amb Occitània, a l'indret d'una antiga villa romana i d'un primitiu castell del s XII.
Castell de Sant Ferran - Consorci del Castell de Sant Ferran
Les freqüents entrades de tropes franceses durant la segona meitat del segle XVII i primers anys del XVIII van posar de manifest la necessitat de disposar, en aquest territori fronterer. El Consorci del Castell de Sant Ferran neix l’any 2003.
Castell de Sant Ferran de Figueres
Web de l’Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran que promou el coneixement d'aquesta fortalesa, com extraordinària obra d'enginyeria militar, monument històric de la ciutat i comarca. Actualment convertida en presó. Completa informació.
Castell de Sant Gervàs
El complex de Sant Gervàs que consta d'ermita, castell i poblat del segle XII, i les restes de la capella castral del s. IX. Destaca la torre de mitjans del s. IX al seu voltant es construí el castell i el poble de Sant Miquel, que va quedà deshabitat.
Castell de Sant Iscle d'Empordà - Castells Medievals
L’any 1228, en el Cartoral de Carlemany s’esmenta que Ferrer de Sant Iscle homenatjà al bisbe Guillem de Girona per la meitat del delme d’aquest lloc. Està referenciat del 1271, en un conveni entre el bisbe de Girona i el comte d’Empúries.
Castell de Sant Joan de Blanes
Castell a dalt del turó de Sant Joan a Blanes (Selva). Dalt de la muralla es contempla la vista des dels seus 173 m d'alçària. Possessió dels vescomtes de Cabrera, s'esmenta per primera vegada l'any 1002. Resta dempeus la magnífica torre mestra, rodona.
Castell de Sant Marçal
Web oficial del Castell de Sant Marçal de Cerdanyola del Vallès. Diversos historiadors afirmen que el Castell de Sant Marçal o de Cerdanyola té el seu origen al primer terç del segle XI, moment en què ja està documentada l’església de Sant Marçal.
Castell de Sant Marçal
El castell de Sant Marçal està situat dins del terme municipal de Cerdanyola del Vallès, i ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional des de 1949. La primera referència que es troba sobre Sant Marçal és en un document del segle XI.
Castell de Sant Martí de Centelles
L'Ajuntament de Sant Martí de Centelles (Osona) promou el projecte del castell de Sant Martí. Fou centre de la baronia medieval dels Centelles, amb l'objectiu de conservar el patrimoni, generar coneixement científic convertir-lo en recurs cultural.
Castell de Sant Martí Sarroca
El Castell de Sant Martí Sarroca, anomenat també Castell dels Santmartí, és un castell del s X al cim del turó de la Roca, a Sant Martí Sarroca, l'Alt Penedès. Conjuntament amb l'església de Santa Maria formen l'anomenat Conjunt monumental de la Roca.
Castell de Sant Mori - Castells Medievals de Catalunya
Està situat a la població de Sant Mori (Alt Empordà) en un estat impecable. És de propietat privada. Desconeixem si és visitable. En l’actualitat és un prestigiós establiment d’hostaleria. Aparcament als carrers del poble.
castell de Sant Pere
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el castell de Sant Pere. El castell de Sant Pere és un dels castells de Fenollet, a la comarca de la Fenolleda (Catalunya Nord). És identificable amb l'antic castell de Fenollet.
Castell de Sant Romà d'Abella
Antic castell medieval del poble i antic terme de homònim, actualment dins del municipi d'Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà. Com la majoria de castells de la Conca Dellà, el Castell de Sant Romà fou conquerit per Arnau Mir de Tost, pel Comte d'Urgell.
Castell de Santa Àgueda
El testimoni més important de la Menorca Musulmana, és a Ferreries i conserva una part important de les seves estructures, malgrat el seu abandonament d’ençà el segle XV. A 14 Km de Ciutadella, a 9,5 del port de Fornells i a 7 del de Sanitja.
Castell de Santa Florentina
El castell de Santa Florentina, abans domus de Canet, és un antic edifici medieval del s XI situat al N de Canet de Mar (Maresme), Catalunya, declarat bé cultural d'interès nacional. Es situa a l'oest del terme. El conjunt va ser molt modificat i ampliat.
castell de Santa Llúcia
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el castell de Santa Llúcia. El castell de Santa Llúcia és un antic castell del municipi de Cànoes (comarca del Rosselló), al voltant del qual es bastí aquest poble.
Castell de Santa Oliva - Pobles de Catalunya
Situat dalt d'un turó, a la part alta de la vila. Està documentat des del segle X i és a partir del segle XII que els seus senyors comencen a cognomenar-se Santa Oliva. El seu domini es manté fins el 1243. La torre, del segle XI, té diversos nivells.
Castell de Santa Oliva / Baix Penedès | Catalunya Medieval
Petita informació amb fotografies del Castell de Santa Oliva (Baix Penedès), del servei Castells de Catalunya. Façana principal, i detall de l’edificació des de la Plaça del Castell. Fotografia: Andreu Salillas.
Castell de Santa Pola - Viquipèdia
En ple centre la població de Santa Pola (El Baix Vinalopó), que li dóna el seu nom, i antigament albergava l'Ajuntament de la vila. Es va edificar en 1557, regnant Carles I i d'acord amb el pla de defensa de la costa contra els pirates barbarescos.
Castell de Santueri - Castells de Mallorca
Informació sobre el castell: història, referències, rondalles i llegendes, fotos i dades útils relatives al castell roquer millor conservat a Balears de la seva época. El Castell de Santueri domina Portocolom, Porto Petro i Cala Llonga, a Felanitx.
Castell de Santueri - IBATUR
És el més ben conservat de tots els castells de muntanya existents a Mallorca. El Castell de Santueri ha estat testimoni i protagonista de moltíssims episodis de la història balear; de llegendes alimentades per noms com l’Arxiduc Lluís Salvador.
Castell de Santueri - MallorcaWeb
Ubicat al SE de Felanitx sobre els penya-segats del puig del mateix nom, a uns 400 metres d'altura, és un dels tres castells roquers que encara es conserven a Mallorca, juntament amb el Castell del Rei, a Pollença, i el Castell d'Alaró.
Castell de Savallà del Comtat - Castells Medievals de Catalunya
Documentat el 1093. A la fi del s. XII apareix com senyor del lloc Gombau de Oluja, pasant al s. XIII als Timor, i al s. XIV, als Boixadors, per casament de Francesca de Timor amb Berenguer de Boixadors. El títol de comtes de Savallà…
Castell de s'Avellana
Data de 1067. Guillem de Balsareny, bisbe de Vic, encomanà el castell a Ponç de Cabrera i la seva dona Beatriu, vescomtes de Girona. L’any 1099, el vescomte de Cabrera infeudà el castell a Guillem Borrell d’Eures, qui va posseir-lo fins al s. XIV.
Castell de Segart
El Castell de Segart (Camp de Morvedre), és una fortalesa d'origen musulmà del s. XIII, i que se situa al alt d'un turó sobre la població que li dóna el seu nom. Encara es poden veure restes de les muralles i part de l'estructura cúbica d'un aljub.
castell de Serola
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el castell de Serola. Antic castell del municipi de Canavelles (Conflent), entre el poble i els Banys de Toès. És esmentat ja l'any 957. En resta l'església de Sant Pere dels Graus (o de Serola, o d'Eixalada).
Castell de Seta
El castell de Seta és un castell situat a 2 km. a l'est del municipi de Balones (el Comtat), sobre un tossal a la serra d'Almudaina. El castell, d'origen musulmà, data del s. XI, encara que s'hi han trobat nombroses troballes ceràmiques del s. XII.
Castell de Sot de Xera
El Castell de Sot de Xera, als Serrans, País Valencià, és d'origen islàmic situat al mig de la població, al penya-segat que sobremira el riu Sot, al barri del castell. El castell s'assenta a la roca, junt amb les ruïnes de la primitiva església.
Castell de Talamanca
Esmentat l'any 967. En resta un tros de torre rodona restaurada i modificada i restes de murs que envolten l'edifici principal, refet després de ser destruït al s. XVIII, en les represàlies de Felip V contra els participants a la guerra de Successió.
Castell de Tamarit
Situat sobre un promontori vora la mar Mediterrània, al terme de Tarragona. Les seves muralles envolten la vila closa de Tamarit que es confon amb l'arquitectura. El conjunt de vila closa i castell barreja els estils romànic, gòtic i renaixentista.
Castell de Taradell
En el que hi queda hi ha obra dels segles X - XI, al sector de l'antiga capella de Santa Creu, ara del tot malmesa i la resta és un gran mur d'una setantena de metres, del segle XIV. El Castell de Taradell era un dels grans castells termenats d'Osona.
Castell de Tàrbena
Castell de Tàrbena (/Hisn Tarbana/ en àrab), a la Marina Baixa està situat en el Tossal de Santa Barberà al terme de Tàrbena. Roderic Díaz de Vivar, “el Cid”, acabada la campanya contra terres murcianes, va fer una aturada al castell.
castell de Termena
Antic castell de la Fenolleda, que domina la vall de Termena (tributària de l'Aglí per l'esquerra, a Rasigueres), límit dels municipis de Planeses i Rasigueres. Construcció dels s. IX-X, reformada al s. XIII, amb torre rectangular i recinte poligonal.
Castell de Terrassola
La primera referència d’aquest castell és de l’any 1062, surt esmentat com “castro de Terrazola”. L’any 1149, Bertran de Castellet féu un llegat a un germà seu. L’any 1195, Bertran de Castellet llegà el “castell de Terraciole” al seu fill Bernat.
Castell de Torcafelló
El castell de Torcafelló, o Torcafeló o Torcafaló, està situat al municipi de Maçanet de la Selva, construït pels volts de l'any 1080, documentat des del 1106, i que va funcionar entre els segles XI i XIII. Història, característiques i referències.
Castell de Tossa de Mar
La Vila Vella de Tossa de Mar és l'únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana i que va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional l'any 1931. És a peus del vessant NE del promontori del cap de Tossa.
Castell de Travadell
El castell de Travadell és un castell situat al terme municipal de Millena (el Comtat). A 2 km. del nucli urbà, el castell s'ubica damunt d'un escarpat tossal a pocs metres de la serra d'Almudaina. Història, el seu estat actual i biografia.
Castell de Vallmoll
És esmentat des del 1153. Al 1184 és esmentada la comanda hospitalera de Vallmoll, el primer comanador conegut és Pere de Cirera (1205) i el darrer Nicolau Cotoner (1711). La seu de la comanda era situada a la quadra de l'Hospitalet.
Castell de Vallmoll - Castells Medievals de Catalunya
Documentat en 987 se conservan grans torres quadrades en un estat certament desolador. Durant el s. XII el domini del lloc va passar al llinatge dels Castellvell, en 1079 era dels comtes de Barcelona passant en 1176 al poder dels templers.
Castell de Verges - Viquipèdia
Situat al nucli antic de Verges, al Baix Empordà, i n'és el seu origen. Apareix documentat entre el 1115 i el 1164 en el qual el comte de Rosselló rebia del comtat d'Empúries un capbreu de les albergues i les propietats. Història i arquitectura.
Castell de Vernet - Enciclopèdiacat
Municipi del Conflent, que comprèn la vall de Cadí (amb les valls afluents de la Llipodera i de Jou) al sector NW del massís de Canigó, des del pic de Gasamir, la pica del Canigó i els pics de Tretzevents i de Sethomes, fins a prop de Vernet.
Castell de Vernet - Viquipèdia
Castell de Vernet és un municipi català de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord. Administrativament és una comuna francesa del departament dels Pirineus Orientals, dins el cantó de Prada. Taula de continguts.
Castell de Vilademuls - Castells Medievals
La primera referència de la “Villa de Mulis” data de l’any 922, esmentat en els límits d’un alou de Bàscara. L’any 1057, hi havia una forta tibantor entre Guillem II, comte de Besalú, i el comte de Barcelona, el primer aixecà un castell a Vilademuls…
castell de Vilamalefa
Antic castell de l'Alt Millars, origen de la vila del Castell de Vilamalefa i de la nova vila de Vilafermosa (fermosa és la romanització de l’àrab malefa); queden restes de l'edifici, on hi havia la capella de Santa Llúcia, primitiva parròquia de la vila.
Castell de Vilamalefa - Torres i castells medievals del País Valencià
Arquitectura: De planta triangular irregular, queden restes de l’església, de la torre de l’homenatge i un altra més. Zayd, convertit en cristià amb el nom de Vicent, dona , juntament amb altres, l’església de Vilamalefa al bisbe de Sogorb, 1236.
Castell de Vila-rodona - Castells Medievals de Catalunya
Documentat el 1076. Al 959, Domènech dóna a l'església de la Santa Creu i de Santa Eulàlia i al bisbe Guillem de Barcelona el lloc per a construir el castell. Ocupat per les tropes franceses el 1808, i per tropes espanyoles tres anys després.
Castell de Viver
Castell situat al Berguedà (municipi de Viver i Serrateix). Format per una torre rectangular de l'època carolíngia, situada al cim d'una gran roca. Al costat hi havia un recinte anterior a l'any 1000, on s’hi han trobat diverses tombes excavades.
Castell de Xera - Torres i castells medievals del País Valencià
Conquerit al 1238, Jaume I el lliurà, a Hurtado de Liori. Castell fronterer involucrat en la Guerra dels Infants d’Aragó, al 1429 les tropes castellanes ocuparen el castell. El 23 de setembre de 1436 pel Tractat de Toledo, tornà al Regne de València.
Castell de Xera - Viquipèdia
El castell de Xera, comarca de la Plana d'Utiel, és una fortalesa d'origen musulmà, que es localitza en un turó situat a un quilòmetre de la població, des del qual es dominava la vall circumdant, el congost de Tormagal i el viari de Requena.
Castell de Xiva
El castell de Xiva està situat al municipi de Xiva, en la comarca de la Foia de Bunyol (País Valencià). És una fortalesa medieval d'origen musulmà edificada sobre restes romanes, que es localitza en un turó des del qual es domina la població.
Castell de Xulilla
Castell del poble de Xulilla, (Serrans), que s'assenta al turó que domina la població. És el nucli embrionari de la vila de Xulilla. S'hi ubicaren les poblacions de l'Edat Antiga i les seues restes constructives reflecten els moments històrics del poble.
Castell del Puig
El castell va ser una fortalesa musulmana, pels cristians Puig de Cebolla per deformació de l'àrab "Jubal·la" (pujol); també anomenat d'Enesa. Fou la base de l'exèrcit del rei en Jaume I el Conqueridor a la conquesta de la ciutat de València.
Castell d'Elda - Viquipèdia
El castell d'Elda està situat a Elda, al Vinalopó Mitjà. Es troba en estat de ruïna. Ha estat restaurat parcialment. Estudis i exposicions realitzades per Dr.Teófilo Rico Verdú, impulsen actuacions que permetin conèixer i recuperar aquest enclavament.
Castell dels Garidells - Castells Medievals de Catalunya
No és accessible lliurement, ja que és dins d'un tancat. Els drets del lloc s'havia reservat Guillem de Claramunt en fer la donació als seus germans passaren el 1229, per disposició testamentària, al monestir de Santes Creus.
Castell d'Eramprunyà
És al terme municipal de Gavà, al Baix Llobregat i s’enlaira a 438 m en un estrep rocallós i encinglerat a llevant del massís del Garraf del qual forma part. Al peu hi ha l’ermita romànica de Santa Maria de Bruguers (s XIII) des d’on s’enfila el camí.
Castell d'Espadella - Torres i castells medievals del País Valencià
Síntesi històrica: Darrere la conquesta cristiana va pertànyer a la baronia d'Arenós. Arquitectura: Es distingeixen les restes de la Torre de l'Homenatge i alguns llenços de muralla. Ubicació: Espadella/Espadilla, a l'Alt Millars.
Castell d'Espirà de Conflent
Anomenat en l'actualitat El Castellàs, és un edifici del municipi del mateix nom a la Catalunya del Nord. En una situació que el permetia de vigilar l'accés a la vall del Tet, protegia la vila d'Espirà, a l'edat mitjana un important centre administratiu.
Castell d'Herbers
El castell d'Herbers és una casa-palau que es troba situada en el poble d'Herbers, en els Ports (nord del País Valencià). Pertanyent al Baró d'Herbers, es troba situada en la part més alta del poble, des d'on domina tota la vila i gran part del terme.
Castell d'Hondarribia
Castell del segle X sobre l'estuari del Bidasoa. Fundat pel rei navarrés Sanxo Abarca al segle X, s'alça sobre un preciós castell que manté l'estructura d'autèntica fortalesa medieval en un entorn monumental i costaner.
Castell d'Hostalric
La Fortalesa d'Hostalric, conegut com el castell, és una fortificació d'origen medieval, refeta en època moderna, a la vila d'Hostalric. En un cingle estret de pedra basàltica a la riba esquerra del riu Tordera, a la confluència amb la riera d'Arbúcies.
Castell d'Ivorra - Castells Medievals
L’any 1031, apareix el lloc d’Ivorra en una escriptura de venda atorgada per Emma. L’any 1126, el comte Ermengol VI d’Urgell donà l’indret d’Ivorra a l’església d’Urgell. Al s. XII apareix el llinatge d’Ivorra, possibles castlans d’aquest castell.
Castell d'Olèrdola
El castell d'Olèrdola és una fortalesa medieval bastida sobre una torre-talaia d'època romano-republicana i forma part del recinte emmurallat del poblat d'Olèrdola. Ubicació història del conjunt Església de Sant Miquel d'Olèrdola referències, …
Castell d'Oliola - Castells Medievals
Castell en ruïnes. Quan l’any 908, al -Tawil s’apoderà de Lleida, va continuar la seva campanya d’expansió, conquerint Roda i la regió central de la Ribagorça el mateix any. L’any següent conquerí els castells d’Alguaire, Gualter i Oliola.
Castell d'Oliola - Castells Medievals de Catalunya
Aquest castell d'origen àrab està documentat en 908 encara que és va reconquistat en 1035. És dalt d'una penya on perduren restes de murs. Situació: Al llogaret d'Oliola, la Noguera (Lleida), a l’entorn el poble de carrers costeruts i estrets.
Castell d'Olite (Navarra)
Pàgina del Castell d'Olite a Navarra. És un aastell medieval del segle XV. El Parador ocupa una de les ales del majestuós palau castell del segle XV, declarat monument nacional, en què destaquen les torres i merlets.
Castell d'Olost
Es situa en una fondalada -una situació poc estratègica- al costat de la riera d'Olost i al sud del poble d'Olost i a prop del nucli principal, que pertany al municipi d'Oristà. El castell sorgí el segle XI després de la desaparició del castell d'Oristà.
Castell d'Olost - Mas del Castell
El Castell fou de la família Olost i passà als Peguera per aliança, el 1230. El 1376, Ramon de Peguera, senyor d'Olost i Tornamira, comprà la Baronia de Lluçà i així s'integrà en un sol terme la major part de la subcomarca del Lluçanès.
Castell d'Oriola
El castell d'Oriola es troba a la forest de San Miguel, pròxim a la localitat del mateix nom, en la comarca del Baix Segura. El castell d'Oriola deu existir a l'època del visigot Teodomir, hi ha referències de la seua existència de l'any 859.
Castell d'Ulldecona
Presentació dels treballs de recerca arqueològica, històrica i consolidació arquitectònica que sobre el castell d’Ulldecona s'han fet fins ara. Apartats on consultar cadascun d’aquest temes, però particularment els treballs arqueològics desenvolupats.
Castell la Força-ral
Al municipi de Millars (Rosselló), prop del límit amb els de Montner i de Cornellà de la Ribera, al cim del puig de Montner. Esdevingut aleshores una fortalesa de defensa de la frontera catalana amb França, hagué de resistir alguns atacs.
Castell Medieval de Calonge
El Castell Medieval de Calonge, és on es concentra tota l'activitat cultural de la població: Festivals de Música de Calonge, Mercat Medieval per Setmana Santa i pessebre vivent. És una fortalesa fundada pels comtes de Girona, al s. VIII.
Castell Perelada
Tot és possible al Castell de Peralada, noble símbol d'altres èpoques que manté la seva èpica llegenda en els nostres dies. Aquest entorn privilegiat, està a disposició dels nostres clients per a la celebració de qualsevol mena d'esdeveniments.
Castell Terçol
Espai per donar a conèixer el castell de Castellterçol. Activitats que s’hi promouen, l’oferta de turisme rural amb què podeu gaudir i les activitats de l’associació Amics del Castell Terçol i la Fundació Josep M. de Anzizu, organisme titular del castell.
Castell Vell. La Magdalena de Castelló - La Plana Web
Construït, per privilegi concedit al lloctinent Ximén Pérez d'Arenós, a l'alqueria de Benàrabe, nucli primitiu del Castelló medieval. Va ser la seu del representant reial, abans al petit castell - "castelló", en català medieval - del turó La Magdalena.
Castellciuró
Castell ubicat al municipi de Molins de Rei, al Baix Llobregat, dins la serra de Collserola, molt a prop de l'ermita de Santa Creu d'Olorda i del Puig d'Olorda. Actualment es troba en ruïnes, tot i que han estat restaurades, i fa la funció de mirador.
Castellet - Enciclopèdia.cat
Portal principal de les fortificacions de Perpinyà (Rosselló), fet construir des del 1368 per l'infant Joan, governador general de Catalunya-Aragó. És fet de maons i forma dues torres amb esperons. Des del 1914 fou arxiu municipal.
Castellet - Viquipèdia
El Castellet (o Castell menor o Castillet, forma que reflecteix la pronúncia local adoptada com a grafia en francès) és un dels monuments més importants de la vila de Perpinyà (Rosselló), i la seua forma s’utilitza com a símbol de l'Ajuntament.
Castell-Fortalesa de Calp - Viquipèdia
El Castell del Mascarat és al turó Castellet de Calp (País Valencià). Són restes d'una torre de sentinella edificada al s. XVI per a prevenir l'atac dels pirates berberiscos. La torre es va alçar sobre el solar i amb materials de l'antic Castell de Calp.
Castells Catalans
Colla d'amics, la majoria del Centre d'Estudis Sanjustencs, que realitzen visites a castells, torres i cases fortes des de 2006. El propòsit és recollir informació gràfica i escrita amb dades útils que puguin ajudar a afeccionats. També tenim blog...
Castells Catalans - Blog
Bloc que pretén recollir informació relacionada amb les sortides que una colla d'amics del Centre d'Estudis Sanjustencs fa des del 2006, visitant castells catalans. Vol recollir informació gràfica, escrita i dades útils que ajudar als afeccionats al tema.
Castells de Catalunya - Viquipèdia
Articles a la categoria «Castells de Catalunya». Aquesta categoria conté 13 articles (13 castells de Catalunya amb les seves fitxes). Subcategoria de Castells del Bages.
Castells de Forallac
Des d’aquesta plana accedireu a pàgines dels tres castells de Forallac, a la comarca del Baix Empordà. Pertanyen a cada poble anexionat: Castell de Peratallada, Castell de Vulpellac i Castell de Peralta. Dades i característiques de les obres.
Castells de la província de Castelló. Pintures a l'oli
Conjunt de Pintures a l'oli dels castells: d'Aín, d'Alcalatén, d'Almenara, d’Atzeneta, Torre de Sant Vicent de Benicàssim, Castell de la Pobla de Benifassà, de Cervera, de Miravet, de Culla, d'Eslida, de Xerica, Recinte fortificat de Mascarell (Nules) ...
Castells de la Segarra
Web de l’Ajuntament de Guissona amb informació i fotos dels 4 castells de La Segarra: Castell de Les Pallargues, Castell de Florejacs, Castell de Les Sitges i el Castell de Vicfred. Seccions relacionades i visites.
Castells de Lleida
Web de Castells de Lleida. Ofereix un ampli ventall de serveis que, mitjançant la web pot contractar: allotjament i estades en cases de turisme rural, activitats diverses, visites i activitats a castells medievals. Fitxa de tots els castell de Lleida.
Castells de Mallorca
Portal adreçat a difondre un dels conjunts patrimonials més importants de Mallorca: els castells i les fortaleses. La importància d’aquests es veu en la inspiració d’artistes i poetes i en la imagineria popular, amb gloses i llegendes.
Castells del País Valencià - Viquipèdia
Articles a la categoria «Castells del País Valencià» - Viquipèdia. Fitxa dels castells del País Valencià i castells de les comarques valencianes en subcategories. Fitxa de cadascuna de les edificacions amb les seues dades.
Castells Europeus
Dedicat als Castells Europeus monumentals: El castell de Dunnottar, Castell de Chambord, Castell d'Urquhart, Castell d'Edimburg, Castell d'Azay Le Rideau, Castell de Glamis, Castell d'Eilean Donan, Castell de Valençay, Castell de Chenonceau, ....
Castellsweb.info
Castellsweb es un portal dedicat als castells d’arreu: Castells, castells medievals, ortaleses, palaus, edificis històrics i cases. Castells del Loira, castells embruixats, castells de llegendes, castells templers, castells del cinema, ... Fitxes i fotos.
Castellum Fractum
El Castellum Fractum és una fortalesa tardoromana situada a l'àrea de la Muntanya dels Sants Metges, al municipi de Sant Julià de Ramis (Gironès). Jaciment declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2012. Avui és a l'aire lliure museïtzat i visitable.
Catalunya Medieval - Castells, Torres, Fortificacions i altres construccions
Catalunya Medieval Castells, Torres, Fortificacions i altres construccions. Conté una fototeca dels Castells Medievals de tot Catalunya. Totes les imatges dels castells classificats per municipis i comarca i de cinc a deu fotos de cada un dels castells.
Ciutadella de Montlluís - Viquipèdia
La Ciutadella de Montlluís és una fortificació que es troba a Montlluís, a la comarca de l'Alta Cerdanya, a la Catalunya Nord. Des del 2008 és categoritzada, junt amb la de Vilafranca, com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Col·lecció Museogràfica del Museu de Silla
Xarxa d’alqueries fortificades. Des de finals del segle XI, les alqueries de l’horta de València adquireixen un major protagonisme amb la seua tasca defensiva, dins d’un circuit defensiu, València n’era el centre. Al s XII es construiren noves torres.
Colla dels Geganters de Creixell
Pàgina informativa dels Geganters de Creixell (Tarragonès). Els Geganters de Creixell pertanyen a l'Associació de Colles de Geganters de Catalunya. Activitats i informació d’aquesta l’associació de cutura tradicional.
Comanda de Sant Valentí - Monestirs de Catalunya
Poc abans del 1135 l'orde de l'Hospital s'establí a la capella, installant-hi una comanda, anomenada de Sant Valentí de les Cabanyes o del Penedès. Es va enriquir amb les donacions que va rebre. Va tenir comanadors propis del 1162 fins el 1809.
Convent de Blanes - Festival de Música Clàssica
Edifici de l'any 1583, conservat com a patrimoni cultural. S'integra d'una forma quasi perfecta en el promontori de Santa Anna, a la costa mediterrània de Blanes. Celebracions i el Festival de Música Clàssica El Convent els mesos de juliol i agost.
Domus Templi
Seguiment de les comandes que tenien els templers a les nostres contrades. Els seus castells en una ruta plena d'encants, i de misteri, pels castells que visitareu. Templers, homes forts, llargues espases, grans cavalls, creuades, creus i castells.
El Castell - Palau
Es tracta d'una potent construcció que va ser la seu del senyoriu, estant lligada a la Baronia de Segart s. XIV i XV. Inclús conserva, avui en dia, els distintius de la seua construcció noble i part dels elements defensius com les seues torres emmerle.
El Castell de Dosrius a la Baixa Edat Mitjana
Situat en un puig de la serra del Corredor de 295 m d'alt. sobre el nivell del mar al nord del nucli de población, on desemboquen les rieres de Rials i Canyamars. El terme del castell es crea d’una divisió del terme jurisdiccional del castell de Montalt.
El castell de l'Albiol - Muntanyes de la Costa Daurada
Somia amb èpoques passades des d'aquest excel·lent mirador. El castell de l’Albiol es situa al cim d’un turó a 867 m, sobre el po-ble de l’Albiol, en un contrafort meridional de les muntanyes de Prades. Cal agafar el camí que surt de darrere les cases.
El Castell de Rodonyà
Es coneix des de 1214, encara que la primera notícia documentada és del 1310 quan l'arquebisbe de Tarragona, Guillem de Robertí, comprà el feu de Rodonyà i el seu castlà, Ramon de Tamarit, presentà l'homenatge a l'arquebisbe. Parts de l’edifici.
El Castell de Vilopriu
Informació d’aquest castell situat dalt d’una petita penya, ens obliga a alçar el cap per observar-lo. És com un trencaclosques: fill de cada època en què s’ha retocat, reformat i redreçat. Convida a preguntar-li sobre tot allò que ha viscut.
El Castell del Morell
Actualment acull el Museu de la Pagesia i algunes dependències de l'ajuntament. Aparcament als voltants. En bon estat. La senyoria del Morell fou creada l'any 1173 per donació de l'arquebisbe Guillem de Torroja al cavaller Berenguer Desprats.
El castell dels dips i el seu entorn
En aquest blog es preten recollir tota la feina realitzada pels alumnes de l'escola Santa Marina de Pratdip durant la realització del projecte. Diari Entrevista Infantil Jocs Xerrada. Motxilla a l'esquena, tabletes en mà i amb ganes de caminar els petits.
el Castellàs de Rasigueres
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el Castell de Rasigueres, a la comarca de la Fenolleda (Catalunya Nord).
el Castellàs de Sornià
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el Castellàs de Sornià. El Castellàs de Sornià és un castell del municipi de Sornià, a la comarca de la Fenolleda (Catalunya Nord). Hi ha constància que el castell existia ja al segle XI.
El Fort de Sant Julià de Ramis
Del reduït nombre de fortaleses i forts construïts de nova planta a Catalunya entre els segles XVI i XIX, la major part han desaparegut i només ens queden mitja dotzena d'obres. Un d'ells és el Fort de Sant Julià de Ramis, …
el Mirador
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre el Mirador. Fort de Cotlliure (Rosselló), utilitzat com a caserna, que domina la vila pel N. Fou bastit per Vauban el 1674 al costat de l'antiga torre de Santa Teresa, destruïda per una explosió el 1818.
Es Castell - Viquipèdia
O el Castell, és un municipi de Menorca. El poble pren nom del castell de Sant Felip, on a prop s'hi assentava el primitiu nucli. Aquesta fortalesa es va construir en resposta al perill turc i molt concretament després que Barba-rossa assaltés Maó (1535).
fort de la Guàrdia - Enciclopèdia.cat
Gran fortificació de Prats de Molló, comarca del Vallespir (Catalunya Nord), que domina la vila i la vall del Tec, feta construir en 1677-82 per Vauban, dins el pla de fortificació de la nova frontera meridional de la monarquia francesa.
fort de Sant Elm
Fortificació de Cotlliure (Rosselló), aturonada (152 m) al S de la vila, dominant, a la vegada, els ports de Cotlliure i de Portvendres. Té forma d'estrella; fou construït el 1552 al voltant d'una torre de defensa medieval. Tingué un paper molt important.
fort dels Banys
Petit fort d'uns 70 o 80 m de costat, construït el 1670 per l'enginyer militar francès Saint-Hilaire i millorat per Vauban (1683) a l'indret d'una antiga torre de defensa medieval. Construïda per Nunó Sanç, citada el 1389 com a torre del Puig dels Banys.
Fort Laguarda - Viquipèdia
És una ciutadella del s. XVII que domina la vila de Prats de Molló, a la Catalunya Nord, a només tretze quilòmetres de la frontera espanyola. A banda de vigilar la vila, el seu propòsit és de guaitar el coll d'Ares, passatge natural a l'Estat Espanyol.
Fort Libèria
Fortificació al damunt del poble de Vilafranca de Conflent al cim del mont Belloc. Va ser construït per Sébastien Le Prestre de Vauban el 1681, després de la divisió de la Catalunya entre els regnes francès i espanyol pel Tractat dels Pirineus.
Fort Saint Elme
Web oficial del fort, protector de Cotlliure i Portvendres. Construït per l'estrella de Carles V (1538-1552) al voltant d'una torre del s IX. Transformat al s XVII per Vauban, fou un focus de guerra entre els francesos i espanyols fins la Revolució.
Fundació Castell d’Alaró
Lloc estibat d’història, llegendes, rondalles i balcó emblemàtic de la Serra de Tramuntana de Mallorca. La Fundació Castell d’Alaró, conserva, amplia i adapta el Castell d’Alaró. L'Hostatgeria, és l'únic castell roquer de Mallorca on poder allotjar-se.
Fundació Castells Culturals de Catalunya
Té la seu al Castell de Montsonís (Noguera). Serveis culturals: visites guiades als castells, allotjaments rurals, llibres i publicacions, activitats, Cicle "Música als Castells", Premis "Catalunya Nostra", conferències, rehabilitació de castells, ...
La Mola Fortalesa d’Isabel II
Construïda a Maó (Menorca) entre 1848 i 1875, quan els britànics amenaçaven de tornar a l'illa per emprar-la com a base en la seva defensa contra els francesos (ambdós països es disputaven controlar la Mediterrània). Visites i dades.
La Torrassa del Moro de Llinars del Vallès
En aquest blog, poden trobar tota la informació relacionada amb la Torrassa del Moro. La Torrassa del Moro és una torre cilíndrica, lleugerament cònica que presenta una base d'època romana de 9 filades de grans carreus de granit encoixinats …
La Torre Bassols
Edifici fortificat d'origen medieval de l'Anoia, al terme municipal de Castellfollit de Riubregós. En el transcurs dels segles s'afegiren una eixida, una masoveria i una capella consagrada a la Mare de Déu de Montserrat. És coneguda com a Cal Marquès.
La Torre de Marata
Casal fortificat i emmurallat, d'estil gòtic, en el que destaca la torre de defensa. Està situat al veïnat de Marata en el municipi de Maçanet de la Selva. No se sap la data de construcció de la fortificació, però apareix en un document de l'any 1279.
La Torre de Seva
Masia fortificada que construïda per Bertran de Seva al s. XIV. Està situada a Marata dins el terme municipal de les Franqueses del Vallès. És un edifici de fàbrica rectangular, amb una torre quadrada a migdia amb finestres gòtiques i renaixentistes.
la Volella
Castell del municipi de Fullà (Conflent), construït al s XII. Fou venut el 1287 per Pere de Fullà al prior de Cornellà, que hi establí una pabordia: la base de la torre mestra fou convertida en església de Sant Bartomeu. La pabordia perdurà fins al s XV.
Ladera del Castillo de Sax
El paratge que se situa al municipi de Sax, comarca de l’Alt Vinalopó, al quadrant nord-occidental de la província d’Alacant. Espai amb valors paisatgístics, historicoculturals, i d’usos recreatius i d’esplai, que han portat a promoure’n la protecció.
Les Fortaleses Catalanes
Entenem com a Fortaleses Catalanes aquelles obres de fortificació construïdes a l’espai cultural català al llarg del període històric que comprèn, de manera general, des de l'any 1500 fins el 1945. Quins són aquests monuments? On es troben? Com són?
Los 7 Portals
Van ser empleats com un mitjà de defensa. Són: Portal de la Botera. Portal del carrer Pla. Portal de Sant Gregori. Portal de Sant Roc. Portal de La Torreta. Portal del Planet. Portal de Casa Llombart. Portal del Palau. Portal del Pilar. Plànol.
Madrona
Antic castell del municipi de Dosaigües (Foia de Bunyol), a l'orient del terme, que domina l'engorjada vall del Xúquer, per l'esquerra. Documentat a les darreries de la dominació musulmana. Al s XVI formava part de la parròquia de Dosaigües.
Muralles de La Selva de Mar - Castells Medievals de Catalunya
Ben conservades. És curiós que a la façana de tres de les edificacions llueix una petita placa informativa, però no estan identificades de manera individual, no hi ha cap nom diferenciador. Podeu trobar aparcament als carrers del poble.
Muralles de la Selva del Camp
Monument protegit com a bé cultural d'interès nacional del municipi de la Selva del Camp (Baix Camp). La vila era totalment volta-da de muralles, amb les corresponents torres de defensa, quadrades, amb merlets i part dels murs aprofitats per cases.
Muralles de Regencós - Castells Medievals de Catalunya
Fou possessió de la casa de Cruïlles-Peratallada almenys des del 1312. Aquest any el rei Jaume II confirmà a les universitats de Cruïlles, Esclanyà, i Regencós els privilegis, llibertats i immunitats, concedits pel difunt noble Gilabert de Cruïlles.
Muralles de Tremp
Situat a la ciutat de Tremp, al bell mig de la ciutat. Torre dels padres, al costat del portal Soldevila, integrada al Centre de cultura Josep Manyanet, avui en dia, seu del Museu de Ciències Naturals del Pallars. Es conserva en bon estat.
Muralles d'Ilturo
Bloc d'història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig. He nascut a Barcelona, però he residit anys a Cabrera de Mar. Sóc llicenciada en Geografia i Història…
Nyòvols
Antic castell del municipi de Canavelles (Conflent), sobre un promontori de la riba esquerra de la Tet, dominant els banys de Canavelles. Era destinat a la guarda de la via de Cerdanya, la qual passava dins la vall mateixa del castell.
Palau dels Sorells
Castell o Palau dels Sorells. Es conserva l’exemplar del gòtic civil, construït per Tomàs Sorell poc després de 1480. De planta quadrada, amb torres en els angles i pati central amb galeria i escala descoberta. És la seu de l'ajuntament.
Paracolls de Conflent
Antic castell del municipi de Campome (Conflent), a la vall de la Castellana. És esmentat ja el 959. La senyoria fou donada el 1312 per Sanç I de Mallorca a Ponç de Caramany, veguer de Cerdanya i lloctinent general del rei de Mallorca (1311-14).
Perella
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Perella. Perella és un antic castell del municipi de Prats de Molló, comarca del Vallespir (Catalunya Nord). Està situat dominant la vila, aturonat a la dreta del riu Tec.
Porta de Quart - Viquipèdia
La Porta de Quart o Torres de Quart (o també "portal" o "portes") és un portal que formava part de la muralla medieval que rodejava el cas antic de la ciutat de València, la funció del qual era defensar la ciutat.
Porta de Serrans - Viquipèdia
(o Torres de Serrans, també "portal" o "portes") és l'entrada a l'antiga muralla de la ciutat de València. El seu nom sembla provenir de que estan situades al NO del casc antic i eren l'entrada natural dels camins que anaven a Els Serrans.
Porta des Països Catalans
L’Associació Porta dels Països Catalans des de Salses, i els vint anys de lluita que ha dut a terme pel monument-escultura que simbolitza la Porta dels Països Catalans sota la dita “de Salses a Guardamar” des de 1363. Dades de Salses i història.
Querramat
Querramat és un antic castell, enrunat, damunt un serrat que domina, per l'esquerra, l'Aude, al límit entre el Capcir i el Donasà, a la frontera septentrional de Catalunya (Catalunya Nord), dins el municipi de Puigbalador (Capcir).
Rard
Antic castell i terme del municipi de Bages de Rosselló, aturonat a 80 m, a la dreta del Rard i vora la carretera de Barcelona a Perpinyà, en un indret on convergeixen els termes de Pollestres, Pontellà, Vilamulaca i Trullars. Sant Joan de Rard.
Rocaverd
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Rocaverd. Rocaverd és un antic castell del municipi de Trevillac, a la comarca de la Fenolleda (Catalunya Nord). Situat al NW del poble, dominant l'Adasig, que estigué infeudat al de Perapertusa.
Ruta dels Castells a Catalunya
A Catalunya hi ha uns sis-cents castells i fortaleses escampats per tot el seu territori. Segurament, molts de vosaltres en deveu tenir algun a prop de casa o n'heu visitat més d'un en diverses ocasions. Els castells estan ubicats en diversos punts.
Ruta pels Castells de les Terres de l’Ebre
Ruta turística amb descripció de cada castell. Castells: Ascó, Flix, Garcia, Miravet, Móra, Palma d’Ebre, Rasquera de Banyoles (Tivissa), Vinebre, Arnes, Algars, Batea, Corbera, Aldea, St. Jordi d’Alfama, Paüls, Alcanar, etc. S. x - xii.
Sabardà
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Sabardà [roca Samardana]. Sabardà és el més antic dels dos castells de Fenollet, a la comarca de la Fenolleda (Catalunya Nord). Situat al S del poble, el primitiu castell de Fenollet esmentat al segle XI.
Seixà
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Seixà. És un antic castell del municipi de Sornià (Fenolleda), a l'extrem de l'Adasig, dominant el camí de Sornià a Illa, esmentat el 989. L'església de Santa Felicitat de Seixà pertanyia a Cuixà el 1011.
torre Cerdana
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre aquesta fortificació medieval, actualment enrunada, del terme de Portè (Alta Cerdanya), que domina el poble, al capdamunt de la vall de Querol; protegia l'entrada septentrional de la Cerdanya.
Torre de Montferri - Castells Medievals de Catalunya
Torre procedent d'una fortalesa medieval es troba als afores de la població en el cim del Torregrossa. Apareix en els inicis del segle XI, en el moment que Adalbert d'Albinyana fa donació del lloc al monestir de Sant Cugat. Està restaurada.
torre de Bell-lloc
Informació de l’Enciclopèdia Catalana. Antiga torre de defensa de la costa, a l'esquerra i prop de la desembocadura de l'Aglí, al terme de Sant Llorenç de la Salanca (Rosselló), al límit amb el del Barcarès; actualment és un mas anomenat la Torre.
Torre de Fornells. La defensa d'una illa
Edifici de forma troncocònica, construït amb pedra, morter i reforçaments de marès. És una de les torres de defensa més grans de Menorca. Construïda en l'època anglesa (1801-1802), amb l'objectiu de vigilar i protegir l'entrada del port de Fornells.
Torre de Goà
Fortificació dels s XIII o XIV a les afores de Saorra, límit amb el municipi de Castell de Vernet, al Conflent. Està situada sobre un replà rocós d'una gran visibilitat, a 1.268 msnm. Formava part del sistema de vigilància i alerta dels reis de Mallorca.
Torre de la Foradada
És una pedania dependent del terme municipal de Pilar de la Foradada, a la comarca del Baix Segura, provincia d'Alacant. És un poble costaner, què s'ha desenvolupat recentment gràcies al turisme. El seu nom fa referència a dos factors…
torre de la Maçana
Torre de defensa emprada com a torre de senyals, situada al sector marítim de l'Albera, a 812 m alt, al límit dels termes d'Argelers i de Sureda (Rosselló), a la divisòria d'aigües de la riera de la Maçana i de la de Vallbona. [torre de Perabona].
Torre de la Miranda
Edifici emblemàtic de Cornellà de Llobregat, que va ser fet construir per Arnau Mercader prop del seu palau al Parc de Can Mercader, per a ser utilitzada com a mirador d'ocells i observatori astronòmic. És de planta hexagonal i d'estil neomudejar.
Torre de l'Alcúdia
La torre de l'Alcúdia és un castell ubicat a l'oest del municipi d'Agres (el Comtat), sobre un petit tossal rebaixat artificialment. La torre està situada a l'oest del municipi d'Agres, en la partida del mateix nom, en el camí entre Alfafara i Bocairent.
Torre de l'Alcúdia
La torre de l'Alcúdia, torre de les Campanes o torre mudèjar de Xèrica és una torre d'estil mudèjar situada a la part alta de la vila de Xèrica. És un dels pocs monuments d'estil mudèjar presents al País Valencià. Té la torre mudèjar.
Torre de Madaloc
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre la Torre de Madaloc. És una torre de senyals situada al cim del pic de Tallaferro (600 m), sobre l'Albera marítima, al límit dels termes de Cotlliure i de Banyuls de la Marenda, Rosselló (Catalunya Nord).
torre de Mascardà
Antiga torre de defensa de planta quadrada, situada a 848 m, a la vall de la Castellana, vora el riu, dins el municipi de Mosset (Conflent), que domina l'antic camí de Carcassona a Prada pel coll de Jau. El 1330 fou donada a Ademar de Mosset.
Torre de Moncófar
Torre de "Santa Isabel de Carrillo" o "Nova" de Moncofa a la comarca de la Plana Baixa. Cantonera nord, colecció de fotografies de la Torre de Moncófar, des de diferents prespectives. Castelló.
torre de Querroig
Informació de l’Enciclopèdia Catalana. Antiga torre de la serra de l'Albera, construïda al cim del puig de Querroig (670 m), termenal dels municipis de Banyuls de la Marenda i de Cervera de la Marenda (Rosselló) i de Portbou (Alt Empordà).
torre de Sant Àngel
De l’Enciclopèdia Catalana. Antiga torre de defensa de la costa, al municipi del Barcarès (Rosselló), al N del poble, vora el grau de Sant Àngel, on l'estany de Salses comunica amb la mar, on es construí un port de pesca i turismo (1962-66).
torre de Talteüll
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre la torre de Talteüll. La Torre de Talteüll (municipi de la comarca del Rosselló), es troba situada en un turó de 498 metres d'altitud, dins de la serra de Talteüll.
Torre de Vetera
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre la Torre de Vetera. Torre de Vetera és una antiga torre defensiva medieval, rodona, en part destruïda, situada en un turó a 1 439 m d'altitud, a l'est del puig de l'Estella, al massís de Canigó.
Torre del Castell (Malgrat de Mar)
Torre de guaita situada dalt del Parc del Castell de Malgrat de Mar (Maresme). Protegida com a Bé cultural d'interès nacional i local. És l'element del poble més identitari i símbol que contínuament acompanya els malgratencs i representa el poble.
Torre del Mas de Don Felip
Torre del Mas de Don Felip és una torre defensiva situada al municipi de Riudoms (Baix Camp) protegida com a bé cultural d'interès local. El nom del mas es refereix a Don Felip de Ferrant, militar austriacista, de la família dels ducs d'Almenara Alta.
Torre del Palau (Terrassa)
Únic vestigi del castell palau de Terrassa, que en la màxima puixança va estendre els dominis des del Llobregat fins al Ripoll i des de Sant Cugat del Vallès fins al pla de Bages. En Pere de Fizes i en Pere Francesc de Montanyans en foren castlans.
Torre del Rei d’Orpesa
Orpesa, Castelló. Torre del Rei. Fotografies d'esta col·lecció. Es pot veure des del sud-est la grandiositat de la Torre. Dos plantes disposades per a ser artillades tal com es demostra.
Torre d'en Mir
Informació d’Enciclopèdia Catalana sobre l’antiga torre de defensa i de senyals del municipi de Prats de Molló i la Presta (Vallespir), bastida a 1 540 m sobre un contrafort de les crestes que separa el Ripollès del Vallespir, dominant la vila de Prats.
Torre des Garroveret
També coneguda com Torre del Cap de Barbaria, és una torre de vigilància per a defensa de les costes de les illes Pitiüses de l'atac dels pirates. És la més meridional de l'illa de Formentera i les Pitiüses i controlava la navegació sud-oest.
Torre d'Estorm
Torre medieval semicircular, en part derruïda, datada del s. XI i que formava part d'un castell. Està situada al capdamunt del poble d'Estorm, dins del terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, coronant el poble, la part superior del qual presenta…
Torre Llupiana - Campllong / Gironès - Catalunya Medieval
Hi trobem La Torre Llupiana. noble edifici, conegut per Torre de Llupià o La Torres, que és un model de casa fortificada, castellet o residència senyorial. D'estil gòtic, és assentada sobre alguna obra anterior de la qual conserva característiques.
Torre Sans
La Torre Sants és una casa aïllada modernista de les Borges del Camp (Baix Camp) protegida com a bé cultural d'interès local. El nom real de la casa és Torre Sans, que correspon al cognom de Jaume Sans, el seu promotor i propietari.
Torres de defensa de Formentera - FormenteraWeb
La torre de sa Guardiola, restaurada fa uns anys pel Consell d'Eivissa i Formentera, és la més antiga. Es troba situada a l'illa de s'Espalmador i va ser construïda entre 1749 i 1750. Formen part de la xarxa de torres de la costa.
Torres i castells medievals del País Valencià
Bloc dedicat a les torres i castells medievals del País Valencià, a càrrec de Toni Pont des d’Elx, al Baix Vinalopó. Inclou una relació de castells i muralles classificades per comarques. Inclou síntesi històrica, fotografies i mapes de localització.
Tremena
Informació de l’Enciclopèdia Catalana sobre Tremena. Tremena és un castell, d'origen carolingi, del municipi de Planeses, a la comarca de la Fenolleda (Catalunya Nord). Domina, pel N, el poble. Torre rectangular i recinte poligonal. Fou ampliat al s XIII.
Vilafranca de Conflent - Les Fortaleses Catalanes
La posició geogràfica de Vilafranca de Conflent és immillorable des del punt de vista estratègic. Situada al fons d’un accidentat congost rocallós pel qual discorre el curs del riu Tet, controla el pas natural entre la Plana del Rosselló i la Cerdanya.
Vilafranca de Conflent, Fortificacions de Vauban, Patrimoni …
Fortificacions de Vauban, Patrimoni mundial de la UNESCO. Entre els carrerons a l'interior de les fortificacions s'ha desenvolupat una intensa activitat artesanal i comercial pintoresca. La versió en català de la pàgina no és completament operativa.

CerCAT © 1997. Una creació d'INTERVIC ®. Suport tècnic d'ILIMIT