SANT JORDI, Patró de Catalunya
23 d'Abril, Especial CerCAT Sant Jordi

Adreces d'Interès de la Diada de Sant Jordi 2000


Gloriòs Sant Jordi, volem recordar-te com et recorda l'antiga tradició.
Tú vas abandonar els èxits militars i vas distribuir els teus béns entre els pobres.
Tú vas abandonar els déus poderosos de l'Imperi per seguir el Mesíes crucificat.
Tú vas abandonar la seguretat del teu llinatge per unir-te a la comunitat dels cristans.
Tú vas donar la vida per amor a l'Evangeli.
Sant Jordi, màrtir, amic fidel de Jesús. Ens agrada recordar-te a la llum de la primavera i de la Pasqua; ens agrada recordar-te potent en el combat contra tot dolor i esclavatge.
Sant Jordi, màrtir, amic fidel de Jesús. Ajuda'ns a enamorar-nos de l'Evangeli, ajúda'ns a viure aquesta fe que tú tan intensament vas viure, ajuda'ns a fer possible que tot el món pugui sentir la felicitat de la primavera.

 

llibres.com
per comprar un llibre
http://195.76.100.121/cat/intro.htm
per enviar una rosa virtualSegons el costumari Català d'en Joan Amades, el fet que Sant Jordi sigui el patró dels cavallers, es deu a l’ajut que va fer el sant al rei Pere I l’any 1094. Segons s’explica, l’esmentat rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després que aquest invoqués al sant. Per agrair la gesta, el rei va anomenar-lo no només patró de la cavalleria sinó també de la noblesa catalana. A Catalunya, la festa es va generalitzar a meitat del segle XV i el seu patronatge de Catalunya ja és esmentat a principis del segle XIX.
la llegendaLa representació de la llegenda a Montblanc (Tarragona). 

La Representació de la Llegenda de St. Jordi, és un macro-espectacle que es celebra cada any en la part més alta de la vila de Montblanc, en un marc incomparable, que és el conjunt arquitectònic del recinte enmurallat de la vila ducal, un dels més ben conservats de Catalunya. En aquest espectacle de llum, so, efectes sonors i visuals, pirotècnia, i moltes coses més, hi participen més de 500 persones, totalment vestides segons els cànons de l'època medieval, entre els quals s'hi poden trobar nobles, gent del poble, clero, jueus, etc... i els més importants; El Rei, La Reina, La Princesa i Sant Jordi. L'acció de la Llegenda es situa a l'època Medieval. El Rei, la Reina i la seva filla, la princesa, viuen a la vila en el seu palau, la casa Reial. A més, tres cases nobiliaries de la població, (la casa Alenyà, la casa Vilafranca i la casa Gener) seràn testimonis de la lluita del drac ferotge amb el cavaller St. Jordi, per tal de salvar a la Princesa, que s'havia ofert a la bèstia en sacrifici a partir d'un sorteig que incloía a totes les persones que habitaven a la vila.
Pots rebre més informació sobre aquesta representació a la següent web
: http://www.fut.es/~stjordi/Culte i devoció de Sant Jordi a Catalunya.

Els inicis del culte a Catalunya comencen quan l’abat Oliva va consagrar l’any 1032  un altar en honor al sant al monestir de Ripoll. D’entre les primeres capelles documentades històricament que es van alçar hi ha la de Sant Jordi de Lloberes, a la comarca del Bages, el 1053. No cal oblidar la capella de la Generalitat de Catalunya que data de meitat del segle XV, per la seva importància social.
En un principi, pel segle XIII, la devoció a Sant Jordi la tenien principalment els cavallers. Per aquest motiu, van néixer diferents ordes cavalleresques de Sant Jordi, com la de Sant Jordi d’Alfama, fundada el 1201 per Pere I de Catalunya i Aragó.

La festa de Sant Jordi se celebra des del 1456 i el 1667, el Papa Climent IX aprovà que la diada de Sant Jordi fos festa a tot Catalunya, ja que era el patró del Principat (actualment, no és dia festiu, però se celebra com si ho fos).
Per aquest dia era costum que es representessin obres teatrals sobre la vida del sant, balls i processons. Fins i tot, i d’entre les moltes curiositats que hi ha, es diu que fa molts segles era tradició a l’Empordà, que els nois que ja estaven a l’edat de casar-se tenien el dret d’aixecar-se de bon matí i entrar a les cases de les noies. Si aquestes encara estaven dormint al llit, eren convidades a la força a ballar a fora el carrer (encara que anessin amb camisa). Com ets pots imaginar, les noies, aquest dia, s’aixecaven ben aviat per tal de no ser sorpreses.Patronatge de Sant Jordi.

Sant Jordi és per excel·lència el patró dels enamorats a Catalunya gràcies a la gran gesta del sant de salvar la princesa d’aquell monstre ferotge. Ho és també dels cavallers i dels escoltes. Se l’invoca a l’hora de beneir una casa nova i també contra les aranyes. L’ havien tingut com a patró els oficis antics que intervenien amb armes i armadures. Els pagesos (tot i que ja tenen a Sant Isidre i Sant Galdric), també el poden invocar perquè els faci granar l’ordi. D’aquí aquella pregaria: “Gloriós Sant Jordi, jo tinc un camp d’ordi fresc i gemat; feu-nos la gràcia que arribi ben granat”.Refranys per Sant Jordi. 

El camp, l’agricultura, són les bases de refranys catalans com aquests:“Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc, podràs beure el vi a raig”, “Per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga aquí, altra espiga allà, vés-te’n a casa, que prou ordi hi haurà”,“Quan per Sant Jordi gela, mal any de peres”,"No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi passat”, d’entre molts altres.La diada del llibre i la rosa.
Des de l’any 1926, la diada de Sant Jordi ha incorporat el costum de regalar llibres. L’origen ve del temps de la dictadura de Primo de Rivera qui va auspiciar la celebració del "Día del Libro". Es va triar precisament el 23 d’abril perquè es commemora la mort de Miguel de Cervantes, però ... recorda amic català, que el 23 d’abril de 1981 va morir també en Josep Pla. Tot Catalunya es vesteix de roses i llibres. Els passeigs i carrers principals de les nostres viles estan plens de parades amb llibres i roses que donen un aire festiu i alegre a la celebració.  El patró dels enamorats.
Els catalans tenen com a patró dels enamorats a Sant Jordi i el 23 d’abril és per tant, el Dia dels Enamorats a Catalunya. Sembla que Sant Valentí fa la “vista grossa” i li cedeix aquest protagonisme al seu “colega”. Tot i que alguns catalans ho celebren tant  el 23 d’abril com el 14 de febrer. Per Sant Jordi, el noi li regala una rosa a la seva “princesa” i aquesta li regala un llibre.
D’on ve la tradició de regalar la rosa?. Doncs ... els seus orígens son força incerts, però es coneix que ja en el segle XV, es repartien roses a totes les senyoretes que assistien a la funció religiosa que se celebrava al Palau de la Generalitat.Text original:
"L'Àngel de la Web

      
Adreces d'Interès de la Diada de Sant Jordi
23 d'Abril, Especial CerCAT Sant Jordi

Sant Jordi CerCAT
Pàgina commemorativa de la Diada de Sant Jordi.

  El Dia del Llibre: Adreces Seleccionades
Reportatge d'Anna Solana al Diari de Barcelona.

  Sant Jordi
Especial Sant Jordi del canal La Malla.

  Sant Jordi. Patró de Catalunya
La història de Sant Jordi, la llegenda del drac i la princesa, curiositats, tradicions, enviar una rosa per e-mail ...

  Moros i Cristians - Festes de Sant Jordi d'Alcoi
Festes d'interés turístic internacional des de 1980.

  Roses de Paper
El diari Avui, aquest Sant Jordi regala roses de paper.

  Sant Jordi - El Periódico Online
Per Sant Jordi ningú ha de quedar-se sense un llibre i una rosa. Amb aquest propòsit, el Periódico Online.

  Sant Jordi a Barcelona 2004
El Fòrum Barcelona 2004, et convida a celebrar la diada de Sant Jordi a través d'Internet.

  La Rosa en versió Flash
Per el Fòrum Barcelona 2004.

  Cavall Fort
El Sant Jordi segons Cavall Fort.

  Dia del Llibre
Gremi de llibreters de Barcelona i Catalunya.

  Editorials a CerCAT
Novetats a les empreses Editorials.

  Llibreries a CerCAT
Llibres de la Diada.

  Editorials a
Novetat Editorials.

  Llibreries a
Llibres de la Diada.

  LLIBRES RECOMANATS


ELS NÀUFRAGS DE L'AMOR

TAHAR BEN JELLOUN EDITORIAL EMPURIES
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu: 2.850 pessetes

Els nàufrags de l'amor, és una novel·la íntima i dura al mateix temps, un al·legat a favor de l'amor i l'aventura. Bidum viu a Marràqueix, on fa una vida avorrida i convencional amb la seva dona, amb qui manté una relació difícil. D'un dia per l'altre decideix abandonar-ho tot, capgirar la seva vida i seguir el seu destí cap a Nápols, on es trobarà tots aquells nàufrags de l'amor que s'han deixat arrossegar fins a l'abisme.DONES I LITERATURA


VIRGINIA WOOLF COLUMNA EDICIONS
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 1999
Preu: 2.250 pessetes

Segons explica Isabel-Clara Simó en el pròleg Virginia Woolf és abans que res una escriptora de creació. És per això que se sentia una mica al marge de les dones novel·listes contemporànies seves, en tant que es pronunciaven més pel substantiu dones que no per l'adjectiu escriptores. Això no vol dir que oblidés o negligís el tema feminista, ben al contrari, però els veritables objectius de l'escriptora van ser sempre exclusivament literaris.

© Proa EspaisLES CAMBRES DEL DESIG


CÈLIA SÀNCHEZ-MÚSTICH COLUMNA EDICIONS
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 1999
Preu: 1.750 pessetes

En circumstàncies prou insòlites i des d'un escenari suggeridor, Blanca recorda el seu trànsit de la castedat vocacional a l'erotisme sense limitacions, d'un amor místic a un amor humà. I ho reviu en un exercici catàrtic destinat a conciliar dos mons. Una història que es nodreix de preguntes (latents en el dolor, la bellesa, el sadisme, la llibertat, el plaer, la fe...), i que aposta per una rotunda i arriscada voluntat de salvació, «pels culpables, pels innocents, i per totes les víctimes: les dels culpables, les dels innocents».

© Proa EspaisEL TACTE DE L'AMETLLA


CÈLIA SÀNCHEZ-MÚSTICH EDICIONS PROA
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu:1.400 pessetes

Un jove dotat amb un alt coeficient intel·lectual narra la seva relació amorosa amb una noia mentalment discapacitada; dues adolescents gitanes fan la descoberta de la sensualitat; un professor "deixa copiar" a la jove estudianta mentre fan l'amor... Una rere l'altra, Cèlia Sànchez-Mústich enfila vint històries que giren entorn d'encontres emocionals, on les situacions insòlites pacten amb la versemblança i la intensitat psicològica amb la calidesa. Fet i fet, tots els personatges d'El tacte de l'ametlla protagonitzen una única i eterna història d'amor entre la nostra discapacitada condició humana i una tendresa d'alt coeficient.

© Proa EspaisLA DÈRIA DE MIRAR. PASSIONS I PAISATGES D'UN ECÒLEG


RAMON FOLCH EDITORIAL PLANETA
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu: 3.800 pessetes

En aquestes planes es narren les vivències que, alhora per plaer i per deure professional, ha viscut Ramon Folch. De la seva mà viatjarem en avions impossibles, coneixerem la flora i la fauna de mig planeta, viurem guerres tribals africanes, combatrem el còlera al tròpic sud-americà, reviurem l'Espanya i la universitat de l'antic règim o ens endinsarem en les valls de l'Himàlaia.

© Proa EspaisEL VIATGE D'EN THÉO


CATHERINE CLÉMENT BARCANOVA/ EDICIONES SIRUELA
Enquadernació: Cartoné
Any d'edició: 1998
Preu: 3.000 pessetes

"- L'existència de Déu, una pregunta sense resposta? - va dir rient en Théo-. No em facis riure! Com s'ho fan els milions de persones que hi ha a la Terra per creure en Déu? Bé hi deu haver una raó!". De Jerusalem a Benarès, i aturant-se a Delfos, Istanbul, Dakar, Rio de Janeiro, Djakarta, Nova York, Kyoto o el Caire, el jove Théo i la seva excèntrica tia Marthe faran la volta al món de les religions amb la intenció de trobar, en cada un dels llocs visitats, una resposta diferent a aquesta pregunta fonamental.

© Proa EspaisVERONIKA DECIDEIX MORIR


PAULO COELHO PROA EDICIONS
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu: 2.200 pessetes

Veronika és una adolescent que com qualsevol noia de la seva edat. Té una bona feina, freqüenta bars musicals, coneix nois, surt amb alguns d'ells... Però no acaba de ser feliç. Sap que li falta alguna cosa, per aquesta raó que un matí, Veronika decideix morir. En el seu camí cap a la mort -entre fantasia i somni, passió i follia-, Veronika s'adona que cada segon de l'existència és una elecció que fem entre viure i desistir. És llavors que experimenta sensacions noves i descobreix que sempre hi ha un altre sentit per a la vida. Però el temps és breu: ha decidit morir i aquest és un camí sense retorn.

© Proa EspaisDELICTES D'AMOR


MARIA MERCÈ ROCA EDITORIAL PLANETA
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu: 2.200 pessetes

La felicitat d'en Narcís no pot ser completa. Les seves tres sabateries de Girona l'han convertit en un empresari de prestig. És una persona sensible i culte amb un problema: li agraden les nenes, les adora, faria el que fos per tenir-les als seus braços, fins i tot volar a l'altra part del món, però la societat veu amb mals ulls el que per ell és un acte d'amor, una atracció per la bellesa. Darrera d'aquesta atracció sospitosa, de fet, s'amaga la cara oculta de la seva vida. Delictes d'amor és una novel·la que ens ofereix un punt de vista agosarat sobre un tema d'actualitat punyent, la pederàstia.

© Proa EspaisLA INVENCIÓ DE LA SOLITUD


PAUL AUSTER EDICIONS 62
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu: 2.500 pessetes

L'autor comença a escriure La invenció de la solitud a partir de la mort del seu pare, un matí de gener del 1979. Immers en una solitud que li permet parlar d'ell mateix a través del record, l'autor passa comptes i fa balanç de la seva relació amb el pare. A cavall de la novel·la i l'autobiografia, l'obra és una reflexió emocionada sobre els lligams entre la memòria i l'escriptura.

© Proa EspaisPAOLO


JAUME CREUS EDICIONS PROA
Enquadernació: Rústica amb solapes
Any d'edició: 2000
Preu:1.500 pessetes

Paolo no és «una obra històrica, ni biogràfica, ni hagiogràfica sobre Pier Paolo Pasolini. El personatge central, Paolo, és tractat com si fos un mite amb la història del qual un s'hi pot relacionar de maneres i a nivells diferents. És, certament, el jove Pasolini, la llavor de novel·lista, del poeta, del cineasta, de l'home d'esquerres escandalós que caurà abatut a les sorres d'Òstia. Però també és el jove honest i contradictori, innocent, ingenu, la víctima certa que s'ofereix en sacrifici tot anunciant una nova era per a la Humanitat.»

© Proa Espais