LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

ABRIL 2000

25 D'ABRIL ES FARÀ FINALMENT A LA PLAÇA DE BOUS

La Festa del 25 d'Abril es farà finalment a la plaça de bous. La Diputació de València permeterà finalment que Lluís Llach puga dur a terme, a la plaça de bous, l'espectacle Germania 2007, que servirà per tancar els actes de celebració del 25 d'abril, que enguany se celebren el 6 de maig. La corporació presidida per Fernando Giner no cedirà, no obstant això, aquest recinte a Acció Cultural del País Valencià, entitat organitzadora de l'acte, sinó a la productora d'espectacles Andréas Claus, que representa el cantant empordanès.
La Diputació havia prohibit l'espectacle al·legant les destrosses que patia el recinte anualment en la celebració del 25 d'abril. Aquesta actuació havia rebut el suport d'Eduardo Zaplana, president de la Generalitat Valenciana, que ha afirmat que l'acte insulta les institucions valencianes. Acció Cultural tenia previst un escenari alternatiu, però finalment el 25 d'abril se celebrarà on s'ha fet tradicionalment.

LÈXIC CATALÀ SOBRE AIGÜES TERMALS I BALNEARIS

L'Ajuntament de Caldes de Montbui a la Comarca del Vallès Oriental, i el Consorci per a la Normalització Lingüística, CPNL, amb el suport i la revisió del TERMCAT, acaba de posar en marxa una publicació, que recull per primera vegada el lèxic català sobre aigües termals i balnearis. El balneari, que així es titula és terminologia bàsica, primer lèxic sobre termalisme en català. En format de quadríptic, recull els 22 termes més usuals en català relatius a les aigües termals i els balnearis, amb les corresponents definicions i fotografies. El nou lèxic va ser presentat ahir, pel director general de Política Lingüística que és alhora president del CPNL, Lluís Jou, al Palau de Congressos de Barcelona, en el marc del Saló Internacional del Turisme a Catalunya. La història de Caldes de Montbui està molt vinculada al termalisme. Les primeres estructures de les termes romanes d'aquest municipi daten dels segles II i I aC i estan situades al peu de la muntanya del Farell, zona de plegaments i fractures geològiques que afavoreixen l'aflorament de les aigües termals a una temperatura de 76°C -una de les més elevades d'Europa- i amb més d'un milió de litres per dia.

EL TÚNEL DE VIELHA ÉS EL MÉS PERILLÓS D'EUROPA

El túnel de Vielha és el més perillós de tot Europa, segons els resultats del estudi de seguretat de 25 països, que ha encarregat La Federació Internacional d'Automobilistes. Els experts situen túnel de Vielha, com el més perillós per davant inclús del de Forcani a Itàlia. L'equipament del túnel és deficitàri en seguretat, antiincendis, il·luminació, sortides d'emergència i telèfons de socors. El Conselh General d'Aran, afirma que actualment uns 500 camions el creuen cada dia.

I precisament a La Val d'Aran, a Cartellà (Vall de Llémena), comença avui el Festival de Danses i Músiques Tradicionals de la Carbonera, que es durà a terme fins el proper dia 1 de maig. Avui la programació del Festival es dedicarà a la identitat aranesa, i aquesta tarda es farà una conferència sota el títol Era identitat aranesa en Catalonha. La mostra reprendrà les activitats dissabte, amb música i danses tradicionals. El Festival de la Carbonera està organitzat per l'Ateneu de la Vall de Llémena, una Plataforma ciutadana independent i comunitària, que assumeix la condició d'entitat activa, pionera i protagonista en el procés de promoció cultural del territori.

L'ESPANYOL A LA FINAL DE COPA

El R.C.D. Espanyol es classifica per la final de la copa del rei, després de guanyar per 1 gol a 0 al Real Madrid. El partit de tornada de les semifinals de la Copa del Rei, va ser el més transcendent de la temporada del club blanc-i-blau, en l'any del seu centenari. Després de l'empat a zero gols en el partit d'anada, els pericos van aprofitar per plantar-se a la final que jugaran amb l'Atlético de Madrid, amb un oportú gol de gol marcat per Martin Posse. L'Espanyol jugarà la seva final més important, des de la final de la copa de l'UEFA de l'any 1988.

SALÓ DEL TURISME A BARCELONA

Ha començat el Saló Internacional del Turisme a Fira de Barcelona. Des d'ahir, que va inaugurar-se, es celebra el 7è Congrés de la Federació Internacional per a les Tecnologies de la Informació i el Turisme (IFITT), Enter 2000.
El Congrés vol promoure el debat internacional sobre l'ús i l'impacte de les tecnologies de la informació i de la comunicació en el turisme.

PROBLEMES D'ACCÈS A INTERNET A ANDORRA

Els Proveïdors d'Accès a Internet del Principat d'Andorra, han demanat al STA, Servei de Telecomunicacions d'Andorra, mitjançant un comunicat, una sol·lució als problemes que afecten tots els proveïdors d'accés del Principat, i que segons diuen són responsabilitat única i exclusiva del servei del STA.
Els probremes arranquen del 29 de març passat, amb l'implantació del nou sistema d'accés CVX, que d'entrada va començar funcionant a les parròquies de la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria, i es va seguir l'onze d'abril, amb Escaldes-Engordany, Canillo, Encamp, i Andorra La Vella.
El nou sistema comporta problemes al connectar-se pels telèfons 155 o 146, dificultats en la navegació, deficiències al llegir el correu electrònic, i errades en altres serveis de la xarxa. Els proveïdors que han signat el comunicat són:

 • ADN,
 • Andornet,
 • GIS,
 • Infornet,
 • Intecom,
 • Megahertz,
 • MYP i
 • Xarxa Soft.

  TERTÚLIA DE LINGÜÍSTES I TRADUCTORS

  L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, organitza avui una tertulia professional Lingüístes i Traductors: Problemàtica del doblatge televisiu. Els animadors de la tertúlia seran: Francesc Vallverdú, Assessor lingüístic de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i Joan Sellent, Traductor i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. El moderador serà l'actor Jaume Comas. La tertúlia es farà aquest vespre a les nou a la Sala d'Actes del Col.legi de Periodistes de Catalunya a la Rambla de Catalunya, 10-1r de Barcelona.
  Aquest cicle posa en contacte professionals de les lletres de diversos àmbits per conèixer la realitat del sector i la dels que hi treballen.

  ES PRESENTA EL GRAN PREMI DE FÓRMULA 1

  Avui a les dotze del migdia, es fa la presentació del 44 Gran Premi Marlboro d'Espanya de Fórmula 1. El Gran Premi de Fórmula 1 es disputarà els pròxims dies 5, 6 i 7 de maig, al Circuit de Catalunya, que al llarg dels últims deu anys ha estat l'escenari d'aquest campionat. Enguany hi prendran part els pilots Pedro Martínez de la Rosa, de l'equip Arrows, i Marc Gené, de Minardi. Assistirà a l'acte el conseller del Departament de Cultura, Jordi Vilajoana, el secretari general de l'Esport, Pere Sust. També hi seran presents el director general del Circuit de Catalunya, Fidel Sust i Liliana Godia, filla de Francisco Godia (1921-1990), primer pilot català de Fórmula 1. L'acte està previst a la Fundació Francisco Godia al carrer València, 284, pral. de Barcelona. Aquesta fundació va ser creada l'any 1998 per honorar la seva memòria i contribuir a la divulgació del seu llegat.

  FUTBOL - EL BARÇA ES PRESENTA PERÒ NO JUGA LA COPA.

  El F.C. Barcelona, va presentar-se, però no va jugar ahir contra l'Atlético de Madrid la tornada de la copa. La Federació Espanyola de Futbol manté la seva teoria de que el partit s'habia de disputar, però a hores d'ara no se sap que passarà, però com a mínim l'eliminació de la copa és segura. El Barça esgrimeix els seus motius de manca de efectius a la plantilla per a jugar, degut als compromisos dels internacionals.
  A la lliga, dissabte, el Barça es va desfer tranquil·lament del Sevilla per 2-0, però el Deportivo de la Corunya, no punxa i va tornar a guanyar. El València, va guanyar per un 2-0 al Sevilla amb gols del "Piojo" López i Angulo, deixant a l'Atlético gairebé a Segona. El RCD Espanyol va perdre a Valladolid per 1-0, trencant la bona darrera ratxa. El R. Mallorca, ja sense problemes, va treure un empat d'Oviedo 0-0.

  HOQUEI HERBA - L'AT. TERRASSA GUANYA L'EUROHOQUEI 2000

  Terrassa, va ser la capital europeu del Hoquei Herba, la 11a Copa de Clubs Campions de Copa d'hoquei herba, divisió A L'EuroHoquei 2000, va caure per cantó del locals, que han fet un torneig impresionat guanyant tots els partits.
  Ahir a Can Sala la final va ser molt disputada, i va acabar amb la victòria final dels terrasencs del At. Terrassa per 4-3, davant el campió alemany, el Harvestehuder. Al web del campionat hi ha tota la informació.

  SANT JORDI

  , Presència del català al món, celebra la diada de Sant Jordi amb la pàgina Especial Sant Jordi CerCAT. Es tracta d'un recull d'antecedents històric, adreces i recomanacions de llibres per a la diada de demà. La coincidència del Diumenge Sant amb el dia de Sant Jordi, fa que enguany l'èxit de la diada, sigui tota una incògnita.

  DIA DE LA TERRA

  Com cada any el Dia de la Terra es desenvolupa sota un lema únic a tot el món, enguany és Energies netes per a tots. Les entitats ecologistes d'arreu del món han acordat destinar monogràficament el Dia de la Terra, que se celebra avui, a la sensibilització de la problemàtica energètica. Així, els ecologistes creuen imprescindible impulsar l'ús d'energies netes i renovables.

  CAMPIONAT D'EUROPA D'HOQUEI HERBA A TERRASSA

  A Terrassa, la capital catalana del Hoquei Herba, comença avui la 11a Copa de Clubs Campions de Copa d'hoquei herba, divisió "A" Masculina L'EuroHoquei 2000.
  Des de la pàgina del campionat podeu obtenir informació dels equips participants i del calendari de partits. També des de la web del Atlètic Terrassa Hoquei Club, podeu seguir l'informació del representant català en aquesta Copa d'Europa. El torneig acabarà el dilluns.

  L'ARQUEOLOGIA DEL PRIORAT

  Aquest vesre a les vuit del vespre, es presentarà a la Sala del Casal del Masroig, a la comarca del Priorat, la mostra Recuperant la nostra història amb presència de l'alcaldessa del municipi, Roser Vives.
  La mostra organitzada pel Servei d'Arqueologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural ha itinerat per diverses poblacions catalanes des de la seva presentació l'any passat al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. L'objectiu de la mostra és la presentació dels avenços assolits en el coneixement i protecció del patrimoni arqueològic en els darrers divuit anys amb una explicació detallada sobre les comarques tarragonines. La mostra restarà oberta fins el proper 1 de maig.

  450.000 VEHICLES DEIXARAN L'ÀREA DE BARCELONA ENTRE AVUI I DEMÀ

  Uns 450.000 cotxes prenen les carreteres en el punt culminant de l'operació sortida de vacances de Setmana Santa. Es preveu una mobilització de 250.000 vehicles avui dijou i 150.000 vehicles el divendres al matí, Per intentar aconseguir una circulació fluïda en totes les vies, Trànsit habilitarà mesures especials 100 quilòmetres de carrils addicionals i mobilitzarà 750 agents de la Guàrdia Civil, que vigilaran la xarxa viària de Tarragona i Barcelona. A les comarques de Lleida i de Girona els Mossos d'Esquadra a les carreteres seran 797. Però malgrat tot, és gairebé segur que aquesta tarda es produiran les primeres cues, sobretot a la A-7 sud.
  A Andorra, també s'ha muntat un dispositiu per evitar que es produeixin retencions. Les previsions són que uns 90.000 vehicles entrin al Principat aquest dies. Agència de Mobilitat del Principat d'Andorra.
  La preocupació se centra en evitar que les xifres de sinistralitat de l'any passat es repeteixin. La Setmana no ha començat bé ja que fins dimecres havien mort a les carreteres catalanes 12 persones, 2 més que el 1999, que, amb 28 morts, va ser el pitjor registre de la història. El cap de la Prefectura de Trànsit de Barcelona Antoni Riu, insisteix que la majoria d'accidents són per córrer massa i demana prudència.

  BARÇA - VALÈNCIA, HISTÒRICA SEMIFINAL A EUROPA

  El F.C. Barcelona i el València C.F. es trobaran a les semifinals de la Lliga de Campions, després de ambdós equips superesin de manera brillant els seus respectius partits de quarts de final.
  És el primer cop a la història, que aquests equips s'enfrontaran en unes semifinals de la Champions League. L'emparellament també garanteix una plaça per l'equip guanyador a la gran final de París el 24 de maig.
  El València C.F. va perdre per 1 gol a 0 davant la Lazio a Roma. Recordem que portaba una renda de 5 a 2 favorable, aconseguit a l'estadi de Mestalla. El València va surtir amb un joc ben organitzat i fins i tot ofensiu, i els italians, que s'han trobat a un equip molt segur, no han tingut opcions per a capgirar l'eliminatòria.
  El Barça va tornar a fer història al Camp Nou, després d'una mala ratxa, es va classificar per les semifinals d'Europa al guanyar el Chelsea per 5 a 1, després de la pròrroga. Al final del temps reglamentari el resultat era de 3 a 1, que empataba l'eliminatòria. La pròrroga s'haguès pogut evitar de no fallar Rivaldo un penal poc abans d'acabar. Però a la reanudació el barça va fer dos gols més i Figo, el millor jugador i l'autor d'un gol. Els altres gols, els van marcar Rivaldo (2), Dani i Patrick Kluivert.

  PER SANT JORDI, PROGRAMES EN CATALÀ

  Per la Diada de Sant Jordi, el diari Avui, en col·laboració amb la Secretaria per a la Societat de la informació, obsequiarà amb 80.000 còpies d'un CD-Rom, amb les principals aplicacions i programes per Internet en català que hi ha en l'actualitat, i que han estat traduïds per l'associació Softcatalà:

 • Navegador 4.7
 • L'Eudora 3.0.6, un dels gestors de correu més populars.
 • El LeechFTP, per poder fer descàrregues de programes de la xarxa.
 • El GetRight, per optimitzar les descàrregues.
 • El WinAmp, un reproductor de música a Internet.
 • El MIRC 5.6.1, un client de xats a la xarxa.
 • El WinRAR 2.5, programa de compressió de fitxers.
 • El WebCopier 1.2, navegador en desconnexió. Explora webs i emmagatzema en local.
 • El NetVampire 3.3, gestor que busca, planifica i descarrega fitxers des de servidors FTP i web.
 • El Linux Mandrake 7.0, distribució de Linux basada en Redhat.

  ELS GOVERNS BALEAR I CATALÀ UNEIXEN RECURSOS PER A PROMOURE EL CATALÀ

  L'ACORD
  Els consellers d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, Damià Pons, i de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, van signar ahir a Palma de Mallorca la voluntat d'incrementar el coneixement i l'ús de la llengua pròpia d'ambdós territoris i la seva projecció al món.
  Els acords presentats pels directors generals de Política Lingüística, Joan Melià i Lluís Jou, precisen mesures en la planificació lingüística, criteris conjunts per a certificats oficials, ensenyament de català a adults, el català al cinema, indústries de la llengua i formació de personal. Els executius cercaran polítiques coincidents en la creació literària, científica i tècnica, d'edició multimèdia, premsa escrita i producció cinematogràfica. La col·laboració rendibilitzarà els recursos per a la promoció i el foment del català, consolidant un mercat cultural de més de deu milions de ciutadans, i tretzena llengua europea i la desena més traduïda del món, segons la UNESCO.
  ACORDS ESPECÍFICS
  Desenvolupament i difusió de programes de traducció automàtica. Enguany el TERMCAT farà un diccionari amb tots els neologismes aprovats entre 1986 i 1999 (uns 4.400), col·laboració en la difusió en matèria lingüística i en la redacció de la revista tècnica Llengua i ús, i finalment, acord per al foment de la distribució i exhibició de cinema en català. El mes vinent també es podrà veure a les Illes La Musa, de Lauren Films, i a continució s'exhibiran altres pel·lícules.
  L'INSTITUT RAMON LLULL
  Per a la projecció exterior del català, s'elaborarà un projecte per crear un organisme de cooperació en política lingüística, al qual es podran integrar representats dels territoris de parla catalana. El nou organisme, que s'espera estrenar abans de nou mesos, s'anomenarà Institut Ramon Llull, i tindrà funcions homòlogues a l'Instituto Cervantes, respecte al castellà. L'Institut, ajudarà a garantir el futur de la llengua catalana en el món actual, influït per la globalització.

  SETMANA DEL 25 D'ABRIL A VALÈNCIA

  Ahir ja va començar a València i seguirà durant el dia d'avui i demà, concretament a la Universitat Politècnica de València, tot un seguit d'actes encaminats a la promoció de la llengua i cultura catalanes. Per a seguir el calendari d'actes previstos, amb una bona quantitat d'actes interessants, ho podeu fer des d'aquesta pàgina del Consell d'Estudiants de la Politècnica de València.

  UNA ALTRA OPORTUNITAT PERDUDA PEL BARÇA. ESPANYOL I MALLORCA SALVATS

  Quart partit consecutiu que el F.C. Barcelona perd. A Oviedo va perdre per 2 a 0, tot i els molts canvis introduits a l'equip per Van Gaal. Els asturs estan en zona de descens a segona. L'estrepitós ridícul del Barça, no farà perdre les esperances de cara al títol, perquè el Deportivo de La Corunya, també va caure derrotat al camp del Rayo Vallecano.

  El R.C.D. Espanyol va guanyar al Betis a l'Estadi Olímpic de Montjuïc per 3 a 0, aconseguint d'aquesta manera la permanència matemàtica. Els gols marcats per Tamudo, Nando i Manel, a la segona part.

  El R.Mallorca va guanyar a l'Estadi de Son Moix a l'Alabés, un dels equips revel·lació i que es en posicions d'UEFA. Els gols del Mallorca els van marcar Lauren i Carlos. el 2-0 victòria allunya als illencs de les posicions de descens.

  El València F.C. va guanyar al Sánchez Pizjuàn de Sevilla per 1 a 2, enfonsant als locals a la cua. El preludi va començar després d'un gol en pròpia porta de Zalayeta. El València viatjarà a Roma amb la tranquil·litat del 5 a 2 de l'anada de quarts de final de la Champions.

  LA LLIGA D'HOQUEI HERBA PER L'EGARA DE TERRASSA

  Ahir també es va decidir el campionat de lliga espanyola de Hoquei Herba. El Club Egara de Terrassa, que en tenia prou amb un empat per garantir-se el campionat, va imposar-se amb tota claretat en el seu desplaçament a Santander per 1 a 11, aconseguint el campionat de lliga d'una manera brillant.

  Mentrestant a la Ciutat de Terrassa, l'Atlètic de Terrassa Hoquei Club, també podia proclamar-se campió. Va complir guanyant al Real Club de Polo de Barcelona per 2 a 1, però necesitaba a més a més, que l'Egara perdés, cosa que no va produïr-se. D'aquesta manera queda en segona posició.

  El Club Egara de Terrassa, ha demostrat ser l'equip més regular del campionat d'enguany. , Presència del català al món, felicita als campions ...!

  TRÀNSIT RECTIFICA. LA CAMPANYA CONTRA ELS ACCIDENTS TAMBÉ SERÀ EN CATALÀ

  El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, va expressar la seva satisfacció en conèixer la decisió de la Direcció General de Trànsit del Ministeri de l'Interior, de rectificar el seus propòsits inicials de no doblar al català l'espot de la campanya de prevenció d'accidents, tal com va informar ahir. El director provincial de Trànsit de Barcelona, Antoni Riu, va informar que l'esmentada campanya s'oferirà també en català, malgrat les manifestacions en sentit contrari difoses abans d'ahir i atribuïdes al director general de Trànsit del Govern central, Carlos Muñoz-Repiso.
  No obstant, el conseller Vilajoana lamenta que hagi fet falta advertir-los de què, si tanta falta els feia, el Govern català s'oferia per a fer-se càrrec de la factura del doblatge, donat que el director general havia adduït 'problemes pressupostaris' per no assumir un cost clarament negligible si es compara amb el pressupost global de la campanya.
  De ben segur que aquest fet no tindrà cap repercusió, en l'operació sortida prevista per tot el dia d'avui, inici d'aquestes Festes de Setmana Santa. Que tingueu un Bon Viatge! Sigueu Prudents!

  EL CONSELLER DE CULTURA DEMANA LA CAMPANYA CONTRA ELS ACCIDENTS, EN CATALÀ

  El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, ha enviat una carta al director general de Trànsit del Ministeri de l'Interior, Carlos Muñoz-Repiso, en la qual li demana que rectifiqui la decisió de no doblar al català l'espot de la campanya de prevenció d'accidents de trànsit.
  El director general Muñoz-Repiso va presentar ahir l'espot de la campanya i va adduir raons econòmiques per marginar el català i altres llengües oficials en l'Estat.
  Vilajoana assegura en la seva carta que les esmentades raons no li semblen acceptables de cap manera, perquè una campanya publicitària amb més de 2.000 milions de pessetes de pressupost, no pot veure minvada la seva eficàcia pel cost, negligible en termes econòmics, del doblatge dels espots publicitaris i tampoc per l'edició de cartells en més d'una llengua. El conseller li recorda que el 98% dels espots que s'emeten a Televisió de Catalunya són en català i que s'hi anunciïn les primers empreses espanyoles, és perquè consideren eficaç i rendible fer-ho en català.. La carta acaba informant el director general de Trànsit sobre el grau de coneixement i incidència del català: Sàpigui, diu Vilajoana, que amb l'ús del català, una llengua que parla la quarta part dels ciutadans de l'Estat, la campanya de prevenció d'accidents, lluny de perdre eficàcia en guanyarà.

  El TERMCAT APROVA MÉS D'UN CENTENAR DE NEOLOGISMES

  El TERMCAT ha aprovat més d'un centenar de nous neologismes com ara intrús (hacker) i pirata (cracker) de l'àmbit informàtic, per designar els infiltrats en els sistemes i les xarxes informàtiques, són alguns dels més d'un centenar de neologismes en català aprovats darrerament pel consell supervisor d'aquest organisme.
  Més de la meitat dels termes són de l'àmbit de la informàtica i Internet, i han estat publicats recentment en el Diari Oficial de la Generalitat. Un altre terme normalitzat és cuc (en anglès worm), amb el qual es coneix el programa que s'infiltra en una xarxa informàtica amb finalitats destructives i llista d'adreces d'interès o llista de preferits (en anglès bookmarks), per a nomenar les adreces desades al navegador per facilitar-hi l'accés posterior.
  La genètica, les matemàtiques, la comunicació, el dret i els esports són altres dels àmbits en què s'inscriuen alguns dels termes aprovats. Així, trobem normalitzats Corfbol i Pàdel per a denominar aquests dos esports que compten cada vegada amb més practicants.
  Els neologismes aprovats es poden consultar per Internet a la Neoloteca.
  El TERMCAT és un organisme participat per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

  NOUS SERVEIS DEL MUSEU DE LA CIÈNCIA I LA TÈCNICA DE CATALUNYA

  El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya obre nous serveis i instal·lacions d'accés. Ahir, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, i l'alcalde de la ciutat de Terrassa, Manuel Royes, van inaugurar els nous serveis i instal·lacions d'accés del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, situats a la Rambla d'Ègara, 270 de la ciutat de Terrassa.
  En concret, es va inaugurar la nova entrada, el punt d'informació turística de la ciutat de Terrassa, la botiga i el restaurant. Les obres de les noves instal·lacions, amb l'excepció del punt d'informació, han tingut un cost de 152.317.580 pessetes, als que cal afegir els dotze milions que ha costat el restaurant.
  La nova entrada del museu consta d'un espai de recepció, informació i venda d'entrades ampli, que permet acollir un major nombre de públic. La botiga, el restaurant i el punt d'informació es troben en aquest vestíbul. En la botiga es podran adquirir publicacions i productes del museu. Ara es poden veure les voltes modernistes de l'antic vapor Aymerich, Amat i Jover, seu del museu.
  Coincidint amb la inauguració de les noves instal·lacions, també es va signar un conveni de patrocini entre el museu i Caixa d'Estalvis de Terrassa. El conveni preveu que la Caixa d'Estalvis de Terrassa aportarà 25 milions al museu per a activitats. L'acord s'estableix per quatre anys, amb les mateixes condicions, és a dir, que Caixa d'Estalvis de Terrassa aportarà 25 milions cada any.

  PREMIS ILLACRUA

  L'Espai Mallorca de Barcelona celebrarà aquest vespre, a dos quarts de nou, la cerimònia d'entrega dels premis que atorga la revista Illacrua.
  L'acte, significa el reconeixement de la revista Illacrua als guanyadors.
  El premi Illa, que enguany és Lluís Maria Xirinacs, per la seva campanya Jo també em Planto, el manifest per l'independència dels Països Catalans. L'altra el premi, el Crua, s'atorgarà a la Xarxa de Barcelona per l'Abolició del Deute Extern, per la seva denúncia social del deute extern.

  VINT ANYS DEL PARLAMENT DE CATALANYA

  El Parlament de Catalunya commemora avui els 20 anys de la seva recuperació amb la celebració d'un acte institucional.
  Des de la completa web del Parlament de Catalunya, podeu seguir tota la informació de l'activitat política d'aquesta institució històrica. El seu edifici està ubicat al Parc de la Ciutadella i el president del Parlament és Joan Rigol. També podeu fer una completa visita virtual a l'hemicicle, amb el Quick Time, o veure un vídeo en línia.

  EL MALLORCA FA UN 0-3 AL BARÇA

  El F.C. Barcelona va fer un pas enrere, al perdre per 0 gols a 3 davant el R.Mallorca. Aquesta vegada, els bermells van aprofitar a la perfecció les seves ocasions i els errors, a cops imperdonables, de la defensa blaugrana.
  Un gol d'Etoo va acabar amb la tranquil·litat blaugrana de la primera part. Poc a poc el contraatacant mallorquí va fer-se l'amo de la situació, i la pressió dels locals, cada vegada més gran. Van Gaal va substituir Rivaldo per Simao, i Etoo va marca a continuació un altre gol, i per acabar-hio d'arreglar Carreras marcaba el tercer gol del Mallorca, alhora que el públic abandonaba el Camp Nou un quart abans de l'hora d'acabar el partit.
  El València C.F. va golegar amb claretat a l'Oviedo per 6 gols a 2, demostrant que segueix en ratxa després de la golejada europea de dimecres. Els gols del Piojo López (2), Angulo, Farinós, Òscar i Danjou en la seva pròpia porta, entreguen una plaça per jugar a Europa.
  El R.C.D. Espanyol va empatar 0-0 al camp de l'Alabès. Un resultat important que permet als pericos, seguir pujant posicions. El partit va ser dolent i per tant cal acceptar el resultat com el factor més positiu d'un partit que no ha aportat res de nou.

  TROBADES D'ESCOLES VALENCIANES

  Diumenge, se celebraran les primeres Trobades d'Escoles Valencianes que es faran al llarg de la primavera del 2000. Enguany es presenten sota el lema En Valencià cap al Futur.
  Milers de persones, representants de l'escola, entitats culturals i associacions per la llengua, com cada primavera, faran realitat aquestes celebracions d'un tarannà singular, que les converteixen en unes diades úniques a l'Europa que enceta segle.
  Aquests són els set punts on s'aplegaran diumenge: L'Algímia El Camp de Morvedre, Castelló Universitat Jaume I, Llíria Camp de Túria, L'Horta Nord, València, la Pobla Llarga La Ribera, Agost L'Alacantí, Guardamar El Baix Vinalopó i El Baix Segura i Alaquàs L'Horta Sud.

  LA PRIMAVERA FOTOGRÀFICA A TARRAGONA

  Avui obrirà la Primavera Fotogràfica a Tarragona. El Conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, inaugurarà sis exposicions fotogràfiques en el marc d'aquesta biennal, que va obrir oficialment dilluns passat a Barcelona, amb mostres de Pere Formiguera, Ton Sirera i Joan Rabascall. Les sis mostres que inaugurarà són:

 • Los misterios de la Realidad, de l'argentí Humberto Rivas, al Moll de Costa del port de Tarragona;
 • Imatges del treball Pretèrit, al Moll de Costa del port;
 • Estereovisió Retrospectiva, a la seu de l'Agrupació Fotogràfica de Tarragona (Rambla Nova, 121);
 • Patrick Tosani, a la Galeria Fòrum (Cavallers, 4);
 • La Memòria dels Déus, de Jesús Galdón, al Museu Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5), i
 • Isidre Valentines 1900-1959, al Museu d'Art Modern de Tarragona (Santa Anna, 8).

  Abans d'inaugurar les exposicions, el conseller visitarà l'Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde, Joan Miquel Nadal. Posteriorment, visitaran el Museu d'Història de Tarragona, el pretori romà, el circ i l'amfiteatre.

  ES PRESENTA EL 25 D'ABRIL A GRÀCIA

  Aquest vespre, a les nou, al local de La Torna, l'Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia (Carrer Vallfogona, 19), es farà la presentació de la jornada de lluita del 6 de maig a València, amb la presència de Carles Perdiguero, Carme Breco i en Jordi Muñoz.
  Sota el lema 25 d'Abril-11 de Setembre, Anem Junts la manifestació del 6 de maig és la diada més multitudinària que es celebra en tots els Països de Parla Catalana a favor de la llengua. Després de la xerrada, els membres del Casal oferiran una festa popular amb burret i Aigüa de València !!!!

  EL LINUX MANDRAKE 7.0 EN CATALÀ AL QUIOSC

  L'Associació Softcatalà, ha anunciat que farà la distribució del Linux Mandrake versió 7.0 en català, mitjantçant la revista PC-World d'aquest mes. Una bona oportunitat per a tots els usuaris catalans que volen provar el sistema operatiu Linux.
  La Mandrake és una distribució de Linux basada amb Redhat i desenvolupada per Mandrake Software; és una de les distribucions de Linux més senzilles d'instal·lar, i s'està popularitzant ràpidament. La distribució Mandrake ha rebut molts premis per part de la premsa especialitzada, incloent, l'any passat, el prestigiós Editor's Choice Award de la LinuxExpo.
  Els principals components que podreu trobar en la revista són la instal·lació de la Mandrake (que està totalment en català), totes les eines d'administració i utilitats, i el Navegador 4.7.

  EXPOSICIONS D'ART A BARCELONA

  La Pia Almoina de Barcelona acull fins al 25 de maig, la mostra Catalunya, tan lluny i tan a prop (1939-2000), de Joan Jordà (Sant Feliu de Guíxols, 1929). L'artista, que resideix a Tolosa de Llenguadoc, exposa per primera vegada a Barcelona i visita Catalunya, per primer cop des que va exiliar-se a l'any 1939.
  L'exposició, amb 43 quadres de gran format i 22 dibuixos, serà inaugurada a la una del migdia, i s'emmarca en la II Trobada de Casals Catalans que se celebra aquests dies a Barcelona.
  A les dotze, es presentaran l'exposició als mitjans de comunicació, en un acte on hi seran presents mossèn Josep Maria Martí Bonet, canonge conservador de la catedral de Barcelona, i Joan Claret, president del Casal Català de Tolosa de Llenguadoc.

  L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) acollirà fins al pròxim 28 de maig l'exposició Galeria de retrats de l'ANC. La mostra, que aplega una selecció de més de 90 fotografies dels fons de l'Arxiu, s'inclou en la Primavera Fotogràfica. L'exposició serà inaugurada a les sis de la tarda. La Primavera Fotogràfica, que enguany arriba a la seva desena edició, aplega 172 exposicions a 34 poblacions de Catalunya. El certamen, de caràcter internacional i periodicitat biennal, va ser creat per tal de promoure i difondre la producció fotogràfica contemporània i fomentar la recuperació patrimonial.

  PRESENTACIÓ DE LA CANDIDATURA DE BADALONA PER SER SEU PERMANENT DE LA FIBA

  Avui a la una del migdia, es farà al Centre Internacional de Negocis de la ciutat de Badalona, la presentació de la candidatura de Badalona per ser la seu permanent de la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA).
  La candidatura de Badalona ha estat proposada per l'Ajuntament de Badalona i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Federació Catalana de Bàsquet i també de la Federació Espanyola.
  La FIBA, té la seva seu actual a Munic (Alemanya), i està presisida per Abdoulaye Seye Moreau.

  CONSTITUCIÓ DE LA COMISSIÓ COORDINADORA DE LA HISTÒRIA DE VALLS

  Avui dimecres, a les sis de la tarda, a la Ciutat de Valls, a la comarca del Alt Camp, tindrà lloc la reunió constitutiva de la Comissió Coordinadora de la Història de Valls.
  A l'acte hi serà present el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, acompanyat pel director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer.
  En la reunió que es farà a l'Ajuntament de Valls (Plaça del Blat, 1), està prevista la participació de Jordi Castells, alcalde de Valls; Carles Vidal, de la Diputació de Tarragona; Josep Jesús Escoda, president del Consell Comarcal de l'Alt Camp; Núria Segú, diputada al Parlament de Catalunya, Jaume Saltó, president de l'Institut d'Estudis Vallencs; Josep Moncunill, vicepresident de la Fundació Ciutat de Valls, i Lídia Garzón, presidenta del Museu de Valls.
  L'esmentada comissió tindrà com a funcions bàsiques el disseny i seguiment de totes les actuacions necessàries fins a arribar a la publicació d'una història general de la ciutat i terme de Valls.
  Els membres de la comissió tindran caràcter d'organitzadors, editors i difusors.

  RELLEVANTS PERSONALITATS POLÍTIQUES EN UN CICLE DE CONFERÈNCIES A VIC

  La Universitat de Vic enceta un nou cicle temàtic de conferències que reunirà rellevants personalitats polítiques i porta per nom El món del 2000. La primera conferència és aquest dimarts i, amb el títol de La cultura, anirà a càrrec del conseller de Cultura de la Generalitat, Jordi Vilajoana.
  El proper dijous, el conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Triadú parlarà al Sucre sobre La necessària internacionalització de l'economia catalana. La tercera conferència la pronunciarà la Consellera de Justícia, Núria de Gispert, el 3 de maig, i girarà entorn de La família i la societat. Més endavant hi ha previstes altres conferències de Josep Piqué, Javier Solana, i d'altres polítics ...

  COMENÇA LA PRIMAVERA FOTOGRÀFICA

  La Primavera Fotogràfica, en la desena edició, es posa en marxa. Més de 400 fotògrafs exposaran els seus treballs en 34 ciutats. En total són 172 exposicions en riquíssim ventall temàtic.
  A la web hi trobareu la llista oficial d'exposicions, activitats complementàries i la llista d'exposicions Off Primavera en documents Word, que us podeu baixar. Destaquem l'exposició Llibres visuals del pintor mallorquí Andreu Terrades, a l'Espai Annex del CASM. La mostra, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern Balear, en el marc de l'acord signat recentment per ambdós governs, reuneix per primera vegada tots els llibres de poesia visual de l'artista, que sumen 22, entre els inèdits i els ja publicats. També es presentaran pintures i objectes relacionats amb els llibres.

  TROBADA D'ENTITATS CATALANES A L'EXTERIOR

  A Barcelona té lloc la Trobada de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, i el Congrés Mundial de la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes), que agrupa casals i centres catalans d'arreu del món. Durant aquest congrés es discutirà el document La Catalunya Exterior davant el nou mil.leni, una guia de les activitats de les institucions catalanes agupades en la FIEC.

  EL BARÇA-VALÈNCIA I MALLORCA-ESPANYOL RESOLTS PELS EQUIPS BARCELONINS

  El F.C. Barcelona va imposar-se al València C.F. al per 3-0, en un partit que va dominar clarament el Barça, tot i que els gols no vàren arribar fins a la segona meitat. Bogarde, avançaba al Barça al minut 58, i Kluivert marcaba el segon gol al 68, i el tercer al darrer minut de partit.
  El València també va tenir algunes oportunitats, com el tir del "Piojo" Claudio López al travesser en la primera part.
  El R.C.D. Espanyol va guanyar a l'estadi de Son Moix del R. Mallorca per 1-3. Galca va transformar un penal tot just començar el partit (minut 6), que va fer encarrilar el partit pels pericos. Els illencs, van poder empatar, amb un gol de Eto'o. Però a la represa l'Espanyol marcaba dos gols més (Roger i Manel), tot i que el Mallorca va tenir algunes oportunitats que no va concretar.
  El resultat fa entrar en posicions perilloses al Mallorca i allunya als blanciblaus de les posicions de descens.

  PEL·LÍCULA MARTINA I ELS RATOLINS, A BARCELONA I A PALMA

  S'estrena només en català la pel·lícula d'animació Martina i els ratolins, de l'Associació Cultural Cavall Fort, Drac Màgic, Rialles, doblada amb el suport del Departament de Cultura. El film, producció danesa d'una hora de durada, està adreçat al públic menor de set anys. En la primera setmana d'estrena, s'exhibirà a dos cinemes de Barcelona: Verdi Park i Nàpols. També es projectarà al Rívoli de Palma de Mallorca. En les properes setmanes entraran en circulació dues còpies més.
  Dirigida pel cineasta danès Jannick Hastrup, la pel·lícula narra les aventures de la Martina i els seus amics els ratolins que han decidit deixar la vida tranquil·la al camp i traslladar-se a la gran ciutat.
  L'Associació Cultural Cavall Fort, Drac Màgic, Rialles treballa des de 1977 en el doblatge al català i la promoció de pel·lícules infantils i juvenils, amb l'objectiu d'incrementar l'oferta cinematogràfica i videogràfica en català. Ha distribuït 32 pel·lícules doblades al català, tan d'imatge real com d'animació.

  EL NAVEGADOR EN DESCONNEXIÓ WEBCOPIER 1.2 SURT EN CATALÀ

  A partir d'avui també podrem contar un més dels programes en català. Es presentarà la versió 1.2 en català, del WebCopier. Es tracta d'un potent navegador en desconnexió, per a Windows 95/98/NT/2000, que explora llocs web i els emmagatzema localment. Això ens permet tenir còpies al nostre ordinador de llocs web sencers i visualitzar-los sense necessitat d'estar connectats a Internet. D'aquesta manera, podem baixar parts de diaris electrònics, documents o informació en general i llegir-la una vegada desconnectats d'Internet.
  El WebCopier realitza recerques precises d'enllaços, incloent anàlisi de JavaScript, i pot baixar fins a 20 fitxers simultàniament i imprimir el lloc web complet o una part determinada. Suporta servidors intermediaris i permet especificar el nom d'usuari i contrasenya per poder accedir a llocs web segurs.
  Aquest nou programa ha estat traduït per Softcatalà, i el podeu baixar des de la seva web.

  EXPOSICIÓ D'ART LITÚRGIC DE LA DIÒCESI DE TORTOSA

  A quest migdia tindrà lloc l'inauguració de l'exposició Fidei Speculum: art litúrgic de la diòcesi de Tortosa, que tindrà lloc avui divendres, a la una del migdia, a la catedral de la capital del Baix Ebre.
  La mostra recull uns 200 objectes litúrgics, datats des de l'edat mitjana fins al segle XIX i entre els quals s'inclouen reliquiaris, calzes, creus, ornaments, llibres, còdexs, pintures i imatges de les parròquies que configuren la diòcesi de Tortosa actual.
  L'exposició, organitzada conjuntament pel Bisbat de Tortosa, l'Ajuntament de Tortosa i la Fundació "la Caixa", s'emmarca en els actes commemoratius dels 850 anys de la restauració de la seu episcopal de Tortosa, després de la reconquesta de la ciutat, i els 400 de la consagració de l'actual catedral gòtica. Es podrà visitar fins al pròxim 30 de juliol.
  En l'acte inaugural també hi serà present el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i el President de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana; el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas; l'arquebisbe de Tarragona, Lluís Martínez Sistach; l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Mariné, entre d'altres autoritats.

  EL RAL.LI CATALUNYA COMENÇA A LLORET

  Comença a Lloret de Mar el Ral·li Catalunya. L'incògnita de l'edició d'enguany radica en saber si Carlos Sainz, podrà tornar a guanyar la prova després de sis anys sense poder guanyar-la.
  Per seguir el Ral.li de Catalunya on line, i saber totes les dades del campionat d'enguany; el traçat, resultats i classificacions de cada dia, us recomanem seguir-ho des de la web oficial.

  50è ANIVERSARI DE LA MORT DE JOSEP MARIA FOLCH I TORRES

  El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, assistirà a l'acte commemoratiu del 50è aniversari de la mort de l'escriptor Josep Maria Folch i Torres, que tindrà lloc, a dos quarts de vuit del vespre al Palau de la Generalitat.
  En l'acte també intervindran l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte, que glossarà la figura de Folch i Torres, i el director general de la Fundació Folch i Torres, Ramon Folch i Camarasa. La Fundació ha organitzat diferents activitats, que se celebraran al llarg d'aquest any amb motiu de l'efemèride de l'escriptor, que va morir a Barcelona el 15 de desembre de 1950.
  La Fundació Folch i Torres té com a objectius, entre d'altres: aplegar i conservar en un arxiu-museu les obres i material bibliogràfic dels cinc germans Folch i Torres i difondre el coneixement de la seva obra. Josep Maria Folch i Torres va néixer a Barcelona el 1880. Novel·lista, narrador i autor teatral, va dedicar la seva extensa producció a infants i adolescents. Autodidacte, començà a escriure a La Renaixença i després a El Poble Català, Joventut i D'ací, d'allà. Dirigí la revista L'Atlàntida i els setmanaris La Tralla i En Patufet. Una de les seves obres més conegudes és Els Pastorets (1916). També va escriure, entre d'altres Aventures extraordinàries d'en Massagran (1910), En Bolavà detectiu (1911), L'infant de la diligència (1923) i La vida i els fets de Justí Tant-se-val (1929).

  ES PRESENTA LA GUIA DE MUSEUS DE CATALUNYA

  El Departament de Cultura i Edicions 62 han coeditat el llibre Guia de Museus de Catalunya, que ofereix per primera vegada una informació tècnica exhaustiva sobre cadascun dels 102 museus registrats al Principat. L'obra, amb 414 pàgines i nombroses fotografies i a tot color, serà presentada avui pel director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer, i el director d'Edicions 62, Ramon Bastardes, en un acte -obert als mitjans de comunicació- al qual han estat convidats tots els directors del museus. El conseller subratlla el paper dels museus "en la projecció de la nostra cultura al món". Cal recordar que l'any passat els museus i col·leccions catalans van rebre més de 12,6 milions de visitants, amb una índex de 2,1 visites per habitant. Les actualitzacions de la guia es podran consultar al web del Departament de Cultura.
  El llibre està ordenat alfabèticament per municipis i, dins de cadascun, pel nom del museu. La Guia de Museus de Catalunya es pot adquirir a les llibreries, al preu de 5.250 pessetes. De moment, s'han fet edicions en català i castellà i s'estan enllestint les versions en llengua anglesa i francesa.

  NÚMERO 2 DE TOSSAL A LA XARXA

  Acaba de sortir el número 2 de Tossal, Revista catalana de cultura i lletres. És una publicació digital semestral, de continguts culturals, oberta a la participació de tothom que tingui alguna cosa a dir en allò que ateny la cultura en general i la literatura, l'escriptura, en particular.
  Les novetats que podreu trobar en aquest número són: Un article d'opinió sobre la globalització, signat per Carme Forcadell, un capítol de Tronada d'estiu d'Enric Castelló, dos contes de Pep Albanell, el primer capítol de Carezza en W, novel·la en línia d'Andreu Sotorra, el dossier d'elaboració del llibre Utopies esvaïdes de Miquel Payeras, la primera part d'un estudi sobre zoolingüística, de Vicent Artur Moreno i un monogràfic d'enllaços sobre organitzacions d'interès cultural i lingüístic.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB