LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Aquest espai, està reservat per oferir les notícies breus, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana. Podeu consultar les darreres Notícies de la Llengua o anteriors a l'HEMEROTECA DEL 96.

ABRIL 97

La Cançó Catalana sona de nou aquesta primavera de la mà dels més grans estendarts;
Raimon Deu anys després, presenta Cançons de Mai. Ha actuat a l'EV. Veure'n crónica.
Lluís Llach, trenta anys de viatje, després de les darreres grans produccions, arriba Nu, el nou treball, un retorn als origens acompanyat del piano. Renuncia definitivament, a les cançons reivindicatives: La gallineta o l'Estaca. És al Poliorama de Barcelona, després seguirà arreu.

El PP aragonès nega la existencia del català a la Franja de Ponent. El PP, proposa rebatejar la nostra llengua a l'Aragó amb el nom ''orienaragonés''. Aquesta és la posició del PP en el vot particular contra la decisió de les Corts de Aragó que reconeix la realidat trilingüe aragonesa, on s'hi parla varietats del castellà, català i aragonès medieval.

Mª del Mar Bonet va celebrar els trenta anys de cançó amb el gran concert El cor del temps al Palau St. Jordi. 15.000 Asistents i centenars de milers en directe per TV3, que vam gaudir de la Maria del Mar. La seva veu va rebre l'unànim reconeixent del seu public. Es va despedir emocionada amb la Balanguera, acompanyada de tots, segons ella l'himne de tots els Països Catalans.

Apareix una nova modalitat de prensa bilingüe. Segons hem pogut saber, El Periódico de Catalunya i el diari Segre de Lleida estan sospesant la posibilitat de fer edicions en català. Els dos diaris podrien sortir properament en dues versions, en espanyol com fins ara i en català. Segons Antonio Franco director de el Periódico "El país s'està normalitzant en certs àmbits, considerem que la prensa en català, també pot ser un negoci rendible."

L'Associació per Les Noves Bases de Manresa va voler reflectir el pensament d'importants sectors de la vida catalana i va incidir en la nova llei lliurant al Parlament de Catalunya el document Per un nou estatut social de la llengua catalana. Firmat per centenars d'intelectuals catalans, en el que es demanaba la oficialitat única del català, dins hi han els números per adherir-vos per fax.

El PP aragonès nega la existencia del català a la Franja de Ponent. El PP, proposa rebatejar la nostra llengua a l'Aragó amb el nom ''orienaragonés''. Aquesta és la posició del PP en el vot particular contra la decisió de les Corts de Aragó que reconeix la realidat trilingüe aragonesa, on s'hi parla varietats del castellà, català i aragonès medieval.

Més de cent quaranta entitats de diferent signe, que s'agrupen per demanar més suport al català al Principat. Entre altres el Centre UNESCO de Catalunya, Òmnium Cultural, el Centre Català del PEN, Justícia i Pau i associacions de veïns de tot Catalunya. És la primera vegada des que es va elaborar la llei de normalització lingüística del 1983 que hi ha una solicitut tant massiva. L'objectiu clar, és demanar a la ponència parlamentaria reunida aquests dies, més garanties legals per la nostra llengua, amb l'objectiu d'assegurar un salt en el seu ús social.

Alícia Marcet Juncosa, historiadora és una de les principals intel.lectuals Nord-Catalanes. Assegura que l'estat francés lluita durament contra la lenta recuperació de la cultura catalana. Segons Alícia Marcet "Hi ha una lluita acarnissada entre Perpinyà que vol recatalanitzar-se, i la represió estatal de departament. Ara l'arribada de jubilats francesos que no volen saber res del català, tambè ens fa molt de mal"

Jaume Matas, president Balear, ha anunciat que el Govern Balear, està disposat a garantir totes les recepcions de TV3 a les Illes Balears, després de solventar el problema a les Pitiüses.

Enric Valor no podrà rebre la medalla al mérit cultural que otorga la Generalitat Valenciana. La polèmica va sorgir quan en la discusió previa a la votació entre els membres del CVC (Consell Valencià de Cultura), José Boronat va acusar altres membres de ser catalanistes i els catalans, emprant una citació d'Azaña, de ser una hidra que s'ho menja tot. L'escriptor Ferran Torrent va replicar i el va acusar de xenòfob i el periodista de Las Provincias Ricardo Bellveser va defensar Boronat. Amb el clima enrarit i tens, la votació va fer que, definitivament, els seleccionats foren la compositora Matilde Salvador, el jurista Juan Ferrando Badia i Xavier Casp, quedant així fora Enric Valor. Dels tres finalistes el president de la Generalitat Eduardo Zaplana n'haurà de triar dos.

La Llengua catalana davant el repte del segle XXI va ser el tema de la segona trobada dels Països Catalans que Unitat Catalana i CDC van organitzar el 12 i 13 d'Abril a Cotlliure. Per a Llorens Planes, president d'UC, "la situació jurídica del català als diferents territoris és ben diferent. Passa d'ésser la llengua oficial única a l'Estat d'Andorra a no tenir practicament cap reconeixement a la Catalunya Nord.

Montserrat Junyent filòloga va ser entrevistada a Catalunya Ràdio al programa Postres de Músic on va declarar que la generació que ara té 20 anys serà l'última de catalanoparlants, senyal inetívoc de la gradual extinció de la nostra llengua. Malgrat la creació de les ultimes normes creades, com l'obligatorietat d'emissió d'un 25% de cançons en català, mesures demagògicament criticades pel Sr. Arús a les seves retransmisions esportives. Cal prendre nota de la dada tot constatant que malgrat que avui els nois i les noies de Catalunya tenen un grau d'ensenyament en català suficient per dominar-lo amb facilitat, l'idioma d'ús més habitual entre els adolescents de Barcelona no és precisament la llengua pròpia del país. És per això que emplaçem a tot aquell que senti el problema com a seu a que militi activament i parli en català arreu del nostre país, i no sigueu somisos quan algú se us adreçi en castellà sense comprobar primer no ja si entén el nostre idioma sinó, com passa en molts casos fins i tot el parlen. Només així farem que les prediccions de la Sra. Junyent acabin essent afortunadament errònies.

Najat el Hachmi, una estudianta de l'Intitut Jaume Callís de Vic de 18 anys d'origen marroquí guanya el concurs literari Antoni Pous el dia de St. Jordi, en el qual hi participen alumnes de tots els centres d'ensenyament mitjà d'Osona. El tema central del relat és el paper de la dona al Magreb, es titula La pluja damunt l'argila, entre brots de menta i segons el jurat, té una qualitat molt superior a la mitjana dels que es varen presentar al concurs i l'hi auguren un prometedor futur literari.

La guerra de la llengua d'Eduard Voltas publicat per Editorial Empúries és un llibre que us recomanem decididament. Comenta el suposat conflicte lingüístic, motiu recorrent de polèmica als mitjans de comunicació, amb assajos que tracten oferir una mica de llum sobre la qüestió que mou passions, fereix sensibilitats i deixa els sentiments nacionals a flor de pell. Llibre paradigmàtic amb un trepidant i àgil estil periodístic on descriu l'entramat d'esdeveniments, relacions i tensions en el sí d'alguns grupuscles del Principat que pretenen que el tracte que la Generalitat dóna al català constitueix una conculcació dels drets dels castellanoparlants a Catalunya. Voltas concedeix una atenció especial a identificar i definir que hi ha al darrera del aparentment actiu moviment castellanista (autoanomenat bilingüista). Aspectes fins avui ignorats, alguns aprofundiments sobre l'advocat Esteban Gómez Rovira, impulsor dels moviments contraris a l'ensenyament en català, i la veritable relació entre el PP i les entitats contràries a la política lingüística a la Generalitat, entrevistes amb personatges rellevants del moviment castellanista o de la política catalana d'un interés inqüestionable. Al final inclou els textos íntegres del tristament cèlebre Manifiesto de los 2300 de 1981, i del no menys patètic Manifiesto por la tolerancia lingüística en Catalunya de 1994.

25 Abril 1997 per fí el català és sinònim de valencià. Per fí el valencià és sinònim de català. Tribunal Constitucional de Madrid.

Berenar Anticonstitucional, amb productes d'etiqueta... en català, dins el marc de la Segona trobada de joves dels Països Catalans. A la mateixa Trobada destaquem la presentació i exposició de revistes escrites en català, a càrrec de l'APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques En Català) i concert i balls de música tradicional amb: Grallers Argelaga i Cercavins.Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB