LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98, Juny 98 i Juliol 98.

AGOST 98

L'alcalde de la ciutat de Perpinyà a la comarca del Rosselló, Joan-Pau Alduy, va sortir al pas de les declaracions del ministre de l'Interior francès, Jean-Pierre Chevènement, el cap de setmana passat al diari L'Indépendant, en les quals es mostrava contrari a la cooficialitat de la llengua catalana a la Catalunya Nord i recomanava l'estudi de l'anglès i l'espanyol, a més de mostrar-se preocupat per un "afebliment" de l'Estat central a Espanya.
El diari Avui comenta amb extensió la notícia.

El Barça, més que un club... i una font inesgotable de polèmiques. El fluix començament de pretemporada dels homes del fred Val Gaal, no motiva de moment a l'afició, que desprès de perdre la Supercopa enfront el Mallorca, no va acudir com cada any al toneig Joan Gamper (només 25000 persones). Les tesis de l'holandès no semblan encaixar amb l'esperit futbolero de Can Barça i si la lliga no comença bé, pot pasar-ho molt malament.
El mateix l'hi podria pasar a la junta de Nuñez en cas de que el projecte esportiu no funcioni.
Ara, precisament acaba de sortir a la xarxa, un nou contratemps per l'actual junta; Barça SÍ, Núnez NO!. És la pàgina d'un grup independent de barcelonistes molt crítics amb la gestió de la directiva.
En aquesta web hi han imatges del Barça en format RA i vincles amb pàgines catalanes.

Des d'Elx al Baix Vinalopó acaba de sortir una interesant web, que ens ajudarà a entendre, un pel més, el conflicte de la llengua al País Valencià. Llenguaweb, es defineix com la web valenciana de la llengua catalana.
El seu jove autor, Pau Garcia i Quiles, l'ha dedicat completament a temes vinculats a la llengua catalana: Normativa, vocabularis, diccionaris, notícies, articles d'opinió sobre la situació de la llengua.
D'altra banda a la magnífica web del Centre de Muntanyisme Mutxamel a la comarca de l'Alacantí, s'hi troba una pàgina dedicada a les notícies al voltant del Consell Valencià de Cultura sobre el "Conflicte Lingüístic", que recull el text del document definitiu sobre la llengua aprovat el 13 de juliol passat pel CVC, així com els antecedents i altres notícies relacionades amb el tema.
També a la Web del País Valencià, s'hi poden trobar moltes altres informacions relatives a la Comunitat Valenciana.

L'Institut Català de Telemàtica Aplicada, de la Generalitat de Catalunya es va disoldre a finals de març, com va informar . Ara, Iniciatives de Comunicació i Telemàtica Aplicada, SAL, s'ha constituït fent activitats molt relacionades a les que feia l'ICTA: Formació i consultoria per Internet i treball en el projecte europeu Mcube, Multimèdia del sector de l'Art i la Cultura.
Acaba de començar un taller experimental Mcube, per formar professionals per un projecte real sobre Noves possibilitats per la distribució de continguts culturals. Una continuació de "El Pati", ja comentat. Aquest taller semi-presencial i durarà fins el febrer del 99.
A partir del setembre, desenvoluparan accions formatives per a dirigents d'empreses per tal de rebre ajuda en projectes telemàtics. Aquesta formació també és semi-presencial, amb més hores a distància que en presència i està subvencionat.
Centre Mcube treballa amb empreses catalanes. Més informació al Web de Mcube.

El Barça venç el Santos a la tanda de penals després d'empatar 2-2 amb gols de Rivaldo i Figo.
Enguany la tradiccional presentació del Joan Gamper s'ha vist alterada al jugar al estadi pocs dies abans amb el Mallorca, amb motiu de la tornada de la Supercopa.
Aquest cop es va guanyar a la tanda de penals (5 a 4, amb tres aturades de Hesp), per tant el Barça va millorar en algunes coses; Més velocitat i profunditat, però només ho va fer a estones. El seguidor blaugrana va sortir del Camp Nou més animat que dissabte.

Ahir a Prada a la comarca de Confent a la Catalunya Nord, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, es va commemorar el 50è aniversari de la mort de Pompeu Fabra. Els ponents van reivindicar la vigència del projecte nacional i lingüístic de Pompeu Fabra com un model a seguir en la construcció de la nació catalana.
El sociolingüista mallorquí Gabriel Bibiloni en una decidida intervenció, va dir si el punt de partida de Pompeu Fabra era un projecte de nació i un projecte de llengua nacional, el que ens passa ara és que no hi ha un projecte de país ni un projecte lingüístic. El professor de la Universitat de les Illes Balears va donar validesa al projecte politiclingüístic de Fabra, que segons va dir era audaç, decidit i desacomplexat.

El Super Mallorca segueix tenint enguany un gran equip. Ho va consumar superant el Barça amb claretat per 3-1 (2-1) al Lluís Sitjar i (0-1) al Camp Nou aquest dissabte, aconseguint el primer títol.
El Barça va perdre així la primera final de la temporada, enmig de la mocadorada a l'equip, confirmant que està bastant lluny de la millor forma.
Durant el descans, TV3 i els marcadors del Camp Nou van estrenar la primera campanya íntegrament en català de Nike amb motiu del seu fitxatge pel Barça. La firma nord-americana patrocinarà les seccions del club.
Apart del partit l'altra polèmica va ser lingüística, dins la trobada de Penyes Barcelonistes. Penyistes i socis van demanar que s'utilitzés el català amb traducció simultània. Tot i això Núñez ho va fer-ho en castellà, fet criticat també pel candidat a la presidència de la Generalitat, Pasqual Maragall.
És incomprensible que les trobades de Penyes del Barça (encara que siguin a nivell d'Espanya o Mundial) no es facin en català...

Als Campionats d'Europa d'Atletisme, Reyes Estévez es va coronar nou rei absolut del mig fons europeu, en la prova dels 1.500 m. El jove atleta de 23 anys de Cornellà al Baix Llobregat, va guanyar l'or amb una enorme superioritat sobre els rivals.
Fermín Cacho va defensar el títol fins al final, però va haver-se de conformar amb el bronze.
Estévez és un corredor amb unes facultats físiques portentoses que, des de l'any 90, ha guanyat tots els títols continentals en les categories de juvenil i junior.

A la Vila de Gràcia, s'està celebrant la popular Festa Major 1998, una festa declarada d'interès nacional (DOGC 1977). Enguany GraciaNet torna a muntar la web oficial de la Festa Major, i com l'any passat, dona la informació actualitzada dels aconteixements de la Festa Major en un format interactiu, el Carrer Virtual...
La novetat important de la web d'enguany és la possibilitat d'escoltar en directe el programa especial que Radio Gràcia emet per la Festa Major.
Cal fer esment dels prop de 600 actes de la comissió de festes d'enguany, organitza.
Podeu trobar més informació de l'event a la web de Gràcia 6, l'edició electrònica de la revista quinzenal del districte.
També l'Assemblea de Joves de Gràcia, un col.lectiu de joves que lluita per l'alliberament nacional i social del País, va ocupar una casa al carrer Verdi 165 i ha preparat tot un seguit d'activitats per celebrar les festes de la la Vila de Gràcia que es duen a terme cada dia a la casa. Per obtindre'n més informació cal anar a aquesta adreça.

El Barça va caure per 2-1 al camp del Mallorca, ahir en el partit d'anada de la Supercopa espanyola. Els catalans es van avançar amb un gol de Xavi Hernández, però en el segon temps el Mallorca va ser molt superior i va capgirar el marcador amb gols de Dani i Stankovic. La tornada es disputarà dissabte que ve al Camp Nou.
La crónica del partit la podeu seguir a l'Avui i a El Periódico de Catalunya.

L'edició diària de , Presència del català al món, així com les conexions amb el primer cercador català CerCAT, s'han vist interrumpudes per un problema que ha resultat difícil d'averiguar.
L'origen del conflicte radicaba, en una incompatibilitat produida pel sofware de servidor de Microsoft.
Demanem disculpes en especial a les moltes persones que ens han escrit interesant-se pel problema. Una vegada solventats els inconvenients seguim al ritme habitual. Demà presentarem les novetats més recents a la xarxa en català.

La carretera N-340, al seu pas per algunes poblacions del Baix Llobregat, és un dels punts on el tràfic rodat és més conflictiu.
Ara el nombrós col.lectiu d'afectats, enceten aquesta campanya reivindicativa per tal de pressionar a les administracions i a les autoritats competents, amb el nom Campanya Prou Cues N-340 .
La web reivindica i proposa sol.lucions alternatives a Cervelló i Sant Vicenç dels Horts. Des de l'interior hi podreu manifestar el vostre suport omplint el formulari.

El El Partit Popular (PP) reclama ara que el Consell Consultiu analitzi els decrets que desenvolupen la normativa,
Vol que el Consell Consultiu (òrgan jurídic dependent de la Generalitat) emeti un dictamen sobre cadascun dels decrets i reglaments que elabori el Govern català per desenvolupar la llei del català, aprovada pel Parlament de Catalunya al desembre amb l'oposició del PP i d'ERC.
Josep Curto, president del grup del PP, va presentar una proposició no de llei en aquest sentit.
Aquesta notícia podeu ampliar-la a el Periódico de Catalunya.

Les altes temperatures d'aquesta darrera setmana a les platges de tota la costa mediterrània, han fet aparèixer les temudes meduses que han picat a moltíssis banyistes, atessos per la la Creu Roja en centenars d'ocasions.
Per conèixer l'estat de les platges de Catalunya, funciona aquest bon servei de la Generalitat de Catalunya que conté informació detallada sobre totes les costes (198 platges i dotze llocs de banys interiors), programa de vigilància i resums estadístics globals de Catalunya de la darrera setmana.

El Govern Balear pagarà cinquanta milions a la família Moll pel fons Alcover-Moll, format per una biblioteca amb 20.000 volums i les calaixeres que contenen els 4 milions de fitxes del 'Diccionari català-valencià-balear' El director general de Cultura i Política Lingüística del govern de les Illes, Jaume Gil, va explicar, que s'han tancat les negociacions i que el contingut de l'acord, així com la quantitat exacta que pagarà la comunitat autònoma, es donarà a conèixer en els pròxims dies. Però ja ha transcendit que la família Moll rebrà una quantitat a l'entorn de 50 milions de pessetes per tot el fons documental.
L'abril de 1997 hi va haver un incendi intencionat a l'edifici situat al barri de Sa Calatrava, a Palma de Mallorca, on hi ha la impremta Gràfiques Miramar i, en el pis superior, el fons documental d'Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll. Sortosament, aquest sinistre només va fer danys materials a la impremta però no va arribar a afectar els documents ni el material lexicogràfic dels autors del Diccionari Alcover-Moll. El diari Avui, que ha documentat el tema, amplia tota l'informació.

A Torelló, la Vall del Ges, un preciós indret rodejat de muntanyes a la comarca de l'Osona, s'ha celebrat l'U-Zona Reagge. L’edició d'enguany 1998 ha portat les actuacions de Freddie McGregor, Earl Sixteen o Vivan Jones.
L'organització no va establir un programa d’actuacions, que es produian per sorpresa. L’U-Zona és el festival de reagge que ha aconseguit més importància de tots quants es fan al País, tal hi com ha deixat ben clar la nombrosa assistència de públic que ha establert un nou record del Festival.

El compromís de Jaume Balmes (1810-1848) amb les circumstàncies de la seva època; Proper als problemes del seu temps. El filòsof de Vic actua i pensa al mateix temps, escriu sobre problemes que preocupan a la humanitat i, alhora, es compromet durament amb els problemes de la seva actualitat.
Viu i pensa enmig de les fatigoses circumstàncies de la industrialització, de la forta oposició entre camp i ciutat; es troba al mig de l’esclat de les ciències positives i de la tradicional doctrina eclesiàstica i fa veritables esforços per respondre amb solucions noves als problemes urgents que el seu temps imposa. No s’acontenta de trobar les respostes en la doctrina dels clàssics, cerca noves solucions per als nous problemes. No crec en una economia que fa pobres i mata de gana, escriu.
Una idea recorre la filosofia de Balmes: la claredat. Aquella claredat necessària per aprendre a navegar en les tempestes, tal com l'hi agrada repetir. Claredat i acció: dues deixes de Balmes que avui seguim necessitant per les urgències del nostre temps.
Jaume Balmes, el gran filòsof ens va deixar amb només 38 anys. Ara l' Ajuntament de Vic, l'hi ret homenatge al 150è Aniversari de la Mort de Balmes. Els actes s'allargan fins el juliol del proper any.

José García-Cobián, és un peruà de vint-i-sis anys. Viu a Lima, la capital del seu país, el Perú.
Desprès d'un temps practicant el català a la xarxa; Voltant webs i participant en diàlegs als newsgroups en català. Ara acaba d'estrenar la seva web en la nostra llengua, una llengua, segons confesa, que troba molt interessant i bonica. Assegura que ell sempre havia sabut que el català era la llengua de Catalunya però no havia mai tingut cap ocasiò d’estudiar-lo.
Fa uns mesos va cercar informaciò a internet i la seva experiència amb el català va començar. Després d’aprendre algunes coses bàsiques, va comprar-se un llibre d’aquells coneguts com Teach Yourself Books: Catalan, a complete course for beginners d’Alan Yates. Va haver-lo de comprar a través d'Internet perquè al Perú no hi havia res. Que l'exemple de José García-Cobián, segueixi... Aquesta és la segona plana personal a procedent de Sudamèrica, l'altre és la de la Núria Obradors Zabala. Aquesta però, amb arrels catalanes.

Catalunya destinarà 6.000 milions anuals als boscos, segons es va acordar al Parlament de Catalunya.
El Parlament va aprovar un pla de cinc anys per millorar la prevenció i extinció d'incendis a Catalunya. El PP va evitar que prosperessin unes resolucions que reprovaven les actuacions de Pomés i Marimon. Els dos màxims responsables de l'extinció i prevenció d'incendis a Catalunya, els consellers Xavier Pomés i Francesc Xavier Marimon, van sortir indemnes del ple que es va celebrar ahir al Parlament. El suport del PP va evitar que prosperessin la majoria de les propostes de la resta de partits, sobre un total de 200 presentades, incloses les que exigien que el Parlament reprovés públicament l'actuació del Govern, dels dos consellers o del mateix president Pujol.

Els dies 24 i 25 del proper mes de setembre es celebra a Atenes la conferència final del Projecte Chilias, un projecte que s'ha desenvolupat en el IV programa de Telemàtica de la Comissió Europea per l'ajuda en la recerca i el desenvolupament d'aplicacions utilitzant les noves tecnologies de la informació i de la comunicació en el sector d'educació i biblioteques, per tal de definir una aplicació multimèdia de biblioteca virtual.
Es tracta d'un nou concepte de biblioteca pública europea del futur i per oferir un nou model de biblioteca infantil que lliga la biblioteca tradicional amb les noves tecnologies telemàtiques anomenat Infoplanet.
El Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, participa en aquest projecte mitjançant tres biblioteques de la Xarxa (Sant Pau i Santa Creu de Barcelona, Central de Santa Coloma de Gramenet i de Sant Feliu de Llobregat) juntament amb atres biblioteques d'Alemanya, Grècia, Portugal, Regne Unit i Finlandia. El projecte ha estat un dels seleccionats dins el 4t. Programa de Telemàtica Aplicada de la Unió Europea. Va començar l'any 1996 i s'acaba aquest any.

acaba de indexar unes interessants novetats, per registrar a l'apartat Aprendre català. Es tracta de Autoaprenentatge de Català, una pàgina del Servei de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona que agrupa, organitzats de manera didàctica i per nivells, diversos recursos per a l'aprenentatge en autonomia de la llengua catalana.
També descaca l'aparició de Fitxer Lingüístic, materials de consulta on es recullen dubtes i errors més freqüents a l'hora de redactar. Aquest material es presenta en forma de fitxes independents en què es tracten temes de gramàtica, estil i tipogràfiques. Es difon per correu electrònic entre el personal de la UPC.
Ademés com a curiositat, AilifiliA. La web dels Palíndroms. Els Palíndroms són paraules o frases que poden ser llegides d'esquerra a dreta o de dreta a esquerra. La curiosa web feta des de Vilallonga del Camp a l'Alt Camp, classifica els Palíndroms alfabèticament, i per l'idioma.

La regió balcànica es resisteix a desaparèixer de la graella informativa.
De nord a sud, com una metxa encesa, els conflictes bèl·lics entre comunitats s'estenen i cada cop s'acosten més al barril de pólvora meridional, format per un còctel amb ingredients tan explosius com Albània, Macedònia, Grècia i Turquia. A la revista Lluita Internet, hi podeu veure l'article Balcans: de reguera de pobles a reguera de pólvora, sobre el conflicte dels Balcans.

Vilaweb, el més antic dels cercadors catalans, desapareixerà properament segons ha anunciat la mateixa empresa afegint-hi que crearà un nou cercador (nosaltres.com), que destacarà les 100 millors webs en català.
D'aquesta manera l'empresa Partal, Maresma & Associats, que contràriament ha aconsseguit un èxit notable en la seva edició diaria de Vilaweb, provarà sort refent el cercador i canviant de nom. El cercador de Vilaweb va esdevenir un símbol de catalanitat als començaments de la xarxa al nostre país, en ser l'únic cercador català. Darrerament però habia caigut en desús, després de l'aparició dels cercadors exclusivament de webs en llengua catalana , CerCAT i Som-hi, especialment CerCAT, esdevingut en l'actualitat un índex detallat de la llengua catalana a Internet, i el Cercador Català per excel.lència.

La regió balcànica es resisteix a desaparèixer de la graella informativa.
De nord a sud, com una metxa encesa, els conflictes bèl·lics entre comunitats s'estenen i cada cop s'acosten més al barril de pólvora meridional, format per un còctel amb ingredients tan explosius com Albània, Macedònia, Grècia i Turquia. A la revista Lluita Internet, hi podeu veure l'article Balcans: de reguera de pobles a reguera de pólvora, sobre el conflicte dels Balcans.

Han acabat a la Marina Alta, una de les comarques amb més valencianoparlants de tot el País Valencià, dos aconteixements festius.
D'una banda el festival Música d'Estiu, Xábia'98, amb concerts, conferències, cursos i una participació determinada per la consolidació d'artistes i events que tant el públic com la crítica van convenir a destacar d'edicions anteriors.
També a la Marina, però ara al municipi de Xaló, les Festes de Sant Domènec 98, s'han celebrat aquest cap de setmana. A la seva web, hi trobareu la salutació de l'alcalde i del regidor de festes, i podreu conèixer els festers infantils i el programa complert.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB