LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA 96. o Gener 97, Febrer 97, Març 97, Abril 97, Maig 97, Juny 97 Juliol 97 Agost 97 Setembre 97 Octubre 97 Novembre 97.

DESEMBRE 97

Segons informa el Periódico de Catalunya en aquesta pàgina, els de vuit articles de la nova Llei del Català, amb dubtes mereixen refer la llei.
El dictamen ressalta la legalitat dels aspectes essencials del text. Les objeccions retallen la pretensió dels redactors de la llei al fet que s'hi especifiqués que el català serà "llengua preferent" de tota l'Administració i de tots els documents i factures oficials, perquè estendre això a les persones i als textos que depenen de l'Administració central obriria conflictes de competències. També nega la possibilitat d'imposar que tots els rètols comercials estiguin redactats en català, perquè atemptaria contra la Llei de Propietat Industrial. En canvi, les sancions indirectes i les quotes als mitjans de comunicació són acceptables per al Consell Consultiu. Un altre element que va centrar discussions, el preàmbul que cita el deure genèric de tots els ciutadans de conèixer el català (i que com que després no es recull a l'articulat no té força imperativa), segons el Consultiu, és legal formulat així.

Esquerra Republicana de Catalunya va anunciar, definitivament, el seu vot contrari al projecte de "llei del català".
ERC considera necessaria la negativa, donada la intransigència dels partits majoritaris al Parlament en no acceptar cap de les 99 esmenes presentades, amb seguidisme d'altres formacions polítiques amb representació en aquesta institució. Amb aquest motiu, també ha anunciat l'inici d'una campanya explicativa arreu del Principat, alhora que posarà en marxa una pàgina a Internet en referència a la campanya.
Com a mostra, ERC de Malgrat de Mar, ha llançat un comunicat que anuncia un dels primers actes per tal d'explicar el vot contrari a la llei, que legitima la situació del castellà en front a la del català. El diputat i escriptor Francesc Ferrer i Gironès ho explicarà tot i més, respecte a la "llei del català" demà divendres a dos quarts de 9 del vespre.

Es va fer ahir, a la seu de la Universitat Oberta de Catalunya a l'Avda. Tibidabo de Barcelona, una roda de premsa en la que es presentà el projecte Student Virtual Mobility, la primera iniciativa europea d'intercanvi virtual d'estudiants.
En l'experiència, liderada per la UOC, hi participen estudiants i professors de la Open University de Gran Bretanya, la Universitat de Växjö de Suècia i la Universitat Oberta de Catalunya. El rector de la UOC, Gabriel Ferraté, va explicarar en què consisteix aquesta experiència en la que s'ha agafat com a model el Campus Virtual de la UOC i s'ha creat un espai a Internet d'intercanvi i docència entre estudiants de diferents països de la Unió Europea per a que cursin tots una mateixa assignatura. Podeu obtenir més informació a Gabinet de Premsa UOC.

El Casal Jaume I de la Malva-rosa (C/ Sant Rafael, 2-baix) ha convidat demà divendres, 19 de desembre, l'escriptor Manuel Vicent i l'escultor Andreu Alfaro a conèixer el Casal i a fer un sopar-tertúlia.
Manuel Vicent, escriptor i periodista, parlarà de la seua obra "Un tranvía a la Malvarosa" i de la seua relació amb la ciutat de València, i l'escultor Andreu Alfaro serà l'encarregat de presentar-lo.
El Casal Jaume I de la Malva-rosa funciona des de setembre, amb un notable èxit de públic i un augment constant dels seus socis, i està convertint-se en un punt de referència del barri. Al Casal s'organitzen cursos, tallers, excursions, xerrades...
El Casal no és, però, un fet aïllat, sinó que cal entendre'l dins d'un programa de creació de fins a trenta Casals al llarg i ample del País Valencià. De moment, ja funcionen els de la Malva-rosa i el Cabanyal a València, el de Sueca, Carlet i Alacant, i aviat obriran els d'Elx, Gandia, Xàtiva, Vila-real i Russafa-València.

Des de fa un temps funciona Eixample Web una revista digital dedicada a temes culturals i referents a la llengua catalana.
La web està dividida en diferents apartats; Cultura, llengua, textes, llibres, varietats, enllaços vinculats, etc... La web s'ha anat ampliant paulativament, i recentment ha presentat el Diccionari de proverbis, i un nou Diccionari general en català de moment encara en construcció.
Eixample Web, està a càrrec de Carles M. des de l'Eixample de Barcelona. Un excel.lent lloc per trobar-hi textos antics, no catalogats...

S'ha acabat el programa de Ràdio Onagirona 95.1 FM sobre Internet Enteranyinats que s'ha estat emetent des del mes d'abril fins fa poc. Aquest dimarts 16 de desembre a les 11 de la nit, s'habia d'emetre "Enteranyinats" i va estar fulminantment suprimit.
La direcció d'aquest espai explica en un comunicat, que la raó no és altra que la incapacitat dels responsables d'Onagirona de fer front als compromisos econòmics promesos a l'equip i optant per l'eliminació del programa. Segons l'equip, malgrat els incompliments, van considerar que per sobre de la relació amb l'empresa hi havia el compromís amb l'audiència de l'únic programa dedicat a Internet que es feia des de les comarques gironines. Recentment s'havia incorporat l'emissió del programa via Internet pels catalans d'arreu del món.

L'AEN (Assemblea d'Estudiants Nacionalistes) ha realitzat els passats dies la III Assemblea Nacional a Benicàssim, a La Plana Alta.
Entre els documents aprovats destaca la ratificació, per part de l'Assemblea, de la creació de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, juntament amb el BEI (Bloc d'Estudiants Independentistes) del Principat de Catalunya i les Illes Balears i l'ACE (Associació Catalana d'Estudiants) de la Catalunya Nord. Aquesta Coordinadora, oberta a noves incorporacions, suposa un important pas endavant en la vertebració social i nacional dels països de parla catalana i, en l'àmbit de l'ensenyament no compta amb cap precedent al nostre país.

La Conselleria de Presidència de la Generalitat de Catalunya, firmarà la setmana que ve amb el Govern el conveni a través del qual les lleis i els decrets aprovats pel Consell de Ministres i pel Parlament es publicaran en català en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), a més de fer-ho en castellà.
L'acord ha estat posible gràcies a les converses del conseller Xavier Trias amb el vicepresident Francisco Alvarez-Cascos i en el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José María Michavila. El conveni estableix que la Generalitat s'encarregarà de traduir els textos i d'enviar-los de tornada al BOE tan ràpidament com sigui possible.
Segons Trias tècnicament és possible fer la traducció d'una manera gairebé automàtica, amb la qual cosa la publicació en català no cal que sigui posterior a la de l'edició en castellà.

La recentment creada Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, integrada per l'Associació Catalana d'Estudiants (Catalunya-Nord), l'Assemblea d'Estudiants Nacionalistes (País Valencià) i el Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI), convoquen a una conferència a càrrec de Josep Guia, ex-rector de la Universitat de València, en conmemoració del 20è aniversari del Congrès de Cultura Catalana, a la sala d'actes del Museu Comarcal de l'Anoia, dissabte 13 de desembre a les 6 de la tarda.
La conferència de Josep Guia servirà, així mateix, com introducció per al debat "El fet nacional des de l'àmbit local", convocada per l'associació igualadina "Debat a Bat", i enmarcada dins el cicle "Nacionalisme i Esquerres". Sota la moderació de Josep Valls hi intervindràn un representant local d'Iniciativa per Catalunya, un representant local del PSC, un representant local d'Esquerra Republicana de Catalunya, un representant de "Debat a Bat" i el periodista Jaume Reixach.

La gran majoria de pàgines web, depenents o amb la col.laboració del govern de la Generalitat Valenciana són exclusivament en castellà; Palau de la Música, Fira de València, Mostra de Cinema etc... i ara l'estrena del nou projecte educatiu-telemàtic del Govern, Infocole, una xarxa telemàtica amb un cost mil.lionari on el valencià, hi és completament absent.
Cal, això sí, fer menció altra cop de la web de la Junta Qualificadora de Coneixement de Valencià, una de les poques que queden en valencià a la Conselleria. El servei ofereix la possibilitat de consultar les notes, el calendari de proves, baixar-vos els programes o sol·licitar el certificat provisional.

L'índex de natalitat a Catalunya situa el nostre país com un dels més baixos de tot Europa en aquest àmbit, malgrat una lleugeríssima recuperació que s'hagi pogut produir darrerament. Aquesta realitat és fruit de molts factors, però d'una manera bastant directa està relacionada amb una circumstància ben concreta: la inexistència d'un clima social i d'una cultura col.lectiva que afavoreixin la confiança en el futur del país, així com un nivell apareciable d'autoestima com a poble.
Aquestes i altres conclusions les explica Josep-Lluís Carod-Rovira, Secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en l'article del dia de El Periódico de Catalunya

La desforestació no tan sols està a l'Amazones, ja la tenim aquí. La plataforma Salvem Samunta, comença una campanya en la defensa d'un bosc mil.lenari a punt de desaparèixer, situat a Sant Martí Sarroca al cor del Penedès.
Des de la web Apocalipsi Ecològic al Penedès., el col.lectiu lluita per la nostra muntanya, els nostres boscos, l'història, el futur i el nostre patrimoni que en definitiva és també el de tots. Podeu ajudar enviant la vostra adhesió a la plataforma popular Salvem Samunta.

La festa de la Puríssima, va omplir les carreteres per asistir al començament de la temporada a les pistes d'esquí
Les Fires de la diada; del Abet a Espinelves i la fira de la Puríssima a Sant Boi de Llobregat, van estar un èxit rotunt, la darrera amb un mil.lió de visitants, però de moment, no tenen pàgina a Internet.
L'escriptor d'Arenys de Mar, Jordi Bilbeny ha fet una pàgina web, sobre La Mare de Déu Fumadora en el qual explica les seves vivències d'infant i els hipotètics origens de la tradició d'Arenys de la festa de la Puríssima, en que tots els infants tenen llicència dels pares per fumar.

Las Provincias, l'ultradretà diari de València, va publicar diumenge un reportatge on s'ataca la llibertat d'expressió, els investigadors de la Universitat de València i especialment el sociòleg Rafael Castelló.
Castelló és conegut pels seus treballs d'investigació. Militant del Partit Valencià Nacionalista. Des de la pàgina personal de Castelló, s'hi troba la seua resposta a l'atac, amb un escrit molt recomanable.
Si creieu en la llibertat d'expressió, i que la Universitat i els seus investigadors són fonamentals per a qualsevol societat, manifesteu el vostre suport a Rafa Castelló.

La pàgina Internet de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià és per ara, una de les poques Webs que hi han en valencià, de les dependents del Govern de la Comunitat Valenciana.
La web està a càrrec de Servicec, el servei interactiu de la Conselleria d'Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana. El dissabte van acabar els exàmens de la Junta Qualificadora dels Coneixements del Valencià. Des de la seua Web ja s'hi poden consultar les notes. Ademés hi trobareu el calendari de proves i podreu baixar-vos els programes o sol·licitar el certificat provisional des d'aquest servei.

A la web de Matarranya Viu hi trobareu informació actualitzada sobre el conflicte per les obres de bombeig de les aigües del riu Matarranya, un problema que segueix ben viu.
Durant els darrers dies hi ha hagut vagues de fam i vagues dels comerços de Beseit i Vall-de-roures. Properament la mobilització que per al proper cap de setmana està prevista; una marxa a peu fins a Saragossa, que sortirà de Beseit el divendres dia 5 i arribarà a Saragossa el dilluns dia 8.

Del 5 al 8 de desembre, I Congrés Internacional de Dones Cristianes. "Vers una antropologia cristiana integradora" al Col.legi Escolàpies del C/ Aragó 302 (cantonada Llúria) de Barcelona. Aquest Congrés l'organitza el Col.lectiu de Dones en l'Església.

Albert Folch, manté de fa temps, des del Shriners Burns Institute de Massachuttets als Estats Units, la més complerta pàgina sobre Poesia Catalana que hi ha a l'actualitat.
La web s'ha anat actualitzant paulativament, i ara acaba de fer-se una nova ampliació. Actualment compta amb 123 autors, 620 poemes originals, fotografies i biografies d'alguns poetes a càrrec de Mercè Rodriguez. La pàgina ja ha rebut més de 8.000 visites.
Tambè hi trobareu informació sobre el recital de poesia que es va fer la setmana pasada, com cada tardor, organitzada per la Fundacio Mies van der Rohe, a Montjuic. Aquest any hi han llegit els seus poemes M. Vazquez Montalban, Joan Margarit, Antoni Puigverd i Antoni Mari.

Al saló de Graus de la Facultat de Filologia de la Universitat de València es va fer el el balanç dels 20 anys transcorreguts des del primer Congrés de Cultura Catalana (1977).
La sala amb capacitat per a 120 persones es va veure abarrotada amb 200 persones que van assistir-hi. Hi han participat: Pau Viciano (historiador); Miquel Bes (Fundació Congrés de Cultura Catalana); Maria Conca (professora de la Universitat de València) i un estudiant.
L'acte ha estat organitzat per la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, que aplega a BEI, Bloc d'Estudiants Independentistes -al Principat de Catalunya i a les Illes Balears-, l'AEN Assemblea d'Estudiants Nacionalistes -al País Valencià- i l'ACE, Associació Catalana d'Estudiants -a la Catalunya del Nord-
Després de les intervencions dels ponents van obrir un debat amb la participació del públic al voltant de la situació política, cultutral i lingüística que travessa la societat catalana i en concret la difícil situació al País Valencià.

El bar Vito Lumbagui, al barri del Carme, centre històric de València, és conegut com a centre de trobada de gent jove d'adscripció nacionalista.
Per això des d'un principi fou regularment visitat per la policia, tant d'uniforme com de paisà.
Fa un temps es va començar un expedient de sanció contra el bar, per un petit incident. Ara, demanen sis mesos de tancament del local i fins a 500.000 pta de sanció, una sanció molt desproporcionada. Aquest és un cas de persecució política, voler sancionar un bar que sempre ha complert amb tota la legalitat fins a l'extrem i que, en tot cas, és conegut per la seva opció nacional clara i no per cap mena de problema habitual en altra mena de bars. El bar Vito Lumbagui demana la vostra solidaritat i la de tota la gent compromesa amb la lluita per la llibertat nacional del nostre poble. Envieu la vostra solidaritat per e-mail a vito-lumbagui@iname.com

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB