LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98, Juny 98, Juliol 98, Agost 98, Setembre 98, Octubre 98 i Novembre 98.

DESEMBRE 98

La mort de Joan Brossa ha conmogut a tot el món cultural i a la societat catalana en general.
Feia tres dies que estaba ingresat desprès d'haber sofert una caiguda al seu domicili de Barcelona. Avui es farà l'acte d'enterrament i s'el hi dirà l'últim adéu.
A Internet s'hi toben multitut de pàgines en tots el idiomes, refedides a la poesia visual del il.lustre desaparegut. Com a mostra podeu veure'n un exemple a D'I&P Galeria Virtual, de Ramon Salvo. Poemes visuals inèdits de Joan Brossa. Una web que vol esdevenir, una base de dades documental sobre: l'avanguarda plàstico-literària, l'experimentació poètica, la literatura i la telemàtica.

COM Ràdio Santpedor organitza avui un programa de cap d'any que per les seves característiques el fan diferents de molts d'altres.
De Cap al 99 durarà de les 22h a la 1h. Contindrà entrevistes, humor, reportatges, opinió, repàs del millor del 98 i trucades/e-mails dels oients entre d'altres coses. Un dels plats forts és la retransmissió de les 12 campanades en directe des del campanar de l'església de Santpedor, cosa que no s'havia fet mai encara. S'ofereix una manera diferent i peculiar de viure el fi d'any.
El programa pretén mobilitzar tot el poble de Santpedor i convocar-lo a la plaça de l'Església per a seguir les campanades. Allí s'instal·larà un equip per seguir-lo. Des de la plaça també hi haurà una connexió per reflectir l'opinió de la gent. Amés a més també serà retransmès per Internet, a través de la pàgina web de COM Ràdio Santpedor. Imatges de la jornada en les primeres emissions de Santpedor TV.

El Municipi de El Vendrell, al Baix Penedès, tanca anb la celebració de l'any Pau Casals i la Pau, amb la inauguració oficial de la Casa - Museu de Pau Casals, ubicada en la mateixa casa on va nèixer el violoncel.lista. Els actes es vàren tancar amb un concert de l’Orfeó Català.
Es compleix el 122è aniversari del naixement del gran mestre del violoncel i patriota català. Més informació de Pau Casals a la web de l'Ajuntament del Vendrell, a la pàgina Auditori Pau Casals, amb dades del Festival Internacional de Música Pau Casals, i a aquesta pàgina. També hi ha la la biografia de Pau Casals, de l'Àlbum de Catalans Il.lustres. Hi trobareu el Parlament de Pau Casals a l'ONU, on denunciaba l'opresió del poble català.

La Diputació de Girona i Softcatalà, una Associació que treballa per a la normalització del català en el món de la informàtica, han signat un conveni per promoure entre els Ajuntaments i altres usuaris El Navegador, la versió catalana de Netscape, la primera en la nostra llengua del navegador d'internet més popular del món.
Es preveu la personalització d'El Navegador de manera que les recerques, els accessos directes i altres aplicacions que faciliten la navegació per internet es faran a partir de pàgines web i motors de recerca de referència catalana i de la resta de països de parla catalana. Ara, la versió actual del Netscape té configurats els accessos directes que ha programat la marca propietària.
La personalització es farà a partir de la versió més recent del Netscape, de manera que els usuaris que l'instal·lin tindran una sèrie de plugins d'última generació per tal de visualitzar arxius en real vídeo i escoltar-ne en real àudio.
La versió catalana de Netscape, que ara és disponible només si es baixa des d'un servidor internet (cosa que frena la difusió d'aquest programa, perquè el temps de descàrrega pot ser de dues hores o més, segons la connexió), es facilitarà als ajuntaments i altres usuaris en un CD Rom. Esperem que també s'inclogui la versió en CD's comercials.

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, va recullir quasi 22.000 firmes en quatre hores a Montjuïc durant els preliminars del Catalunya-Nigèria de dimarts. Apart del rècord d'assistència cal esmentar que l'audiència del partit Catalunya-Nigèria va fregar els 1.400.000 espectadors. El dari Avui n'aporta més dades en aquesta pàgina.

El JERC-Anoia, vol informar dels esforços d'Esquerra Republicana de Catalunya en l'aclariment dels fets i de possibles responsabilitats, les quals creiem que han de ser plenament assumides per qui pertoqui, de la tragèdia ocorreguda a l'Acadèmia Genny d'Igualada el passat 17 de desembre.
Per aclarir-ho, el partit ha posat en circulació aquesta pàgina.

La selecció catalana de futbol va fer enbogir als més 53.000 espectadors que van pujar a l'Estadi Olímpic de Montjuïc.
Molt bon partit per part de la nostra selecció. El 5 a 0 final es prou significatiu de l'empenta dels catalans que van buidar-se al camp amb l'extraordinari suport del públic que omplia l'estadi. Els gols els vàren fer Òscar per partida doble, Celades, Tamudo i Barberà.
Avui podeu trobar amplis resums a les seccions esportives de l'Avui i El Periódico de Catalunya i els serveis on line de TV3. També el diari Vilaweb ha preparat Torna la selecció, una excel.lent pàgina informativa del partit.

La Fundació La Marató de TV3 va fer ahir, la seva Marató 1998, dedicada a la lluita contra la diabetes. Televisió de Catalunya, va celebrar la seva festa anual, amb l'èxit de sempre. Podeu seguir en directe el total de les donacions fins el moment actual des de la pàgina de portada de la Fundació, també disposareu de vincles per aconseguir més informació de la malaltia a Catalunya.
La Fundació La Marató de TV3, va crear-se per fomentar i promocionar la recerca científica. Aquest objectiu es desenvolupa mitjançant l'explotació de la marca "La Marató de TV3", l'organització d'esdeveniments i producció de programes de televisió dirigits a mobilitzar la societat per tal de recaptar donacions.

El Comissionat per a la Societat de la Informació, va presentar ahir la primera experiència LMDS a Europa, una tecnologia alternativa al cable que facilitarà teleserveis a ciutadans de poblacions no urbanes.
La prova pilot es realitza a Barcelona amb la finalitat d'aconseguir alhora dinamitzar serveis avançats banda ampla. L'acte d'ahir va comptar amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Sr. Jordi Pujol.
Avui, al Comissionat per a la Societat de la Informació, de l'Avinguda Diagonal 605, 5è 1ª i a les 11.30 h, hi ha una roda premsa, amb motiu de la signatura d'un conveni amb diferents entitats. L'objecte d'aquest conveni és realitzar per primera vegada al país de les estadístiques oficials del sector productiu de les Tecnologies de la Informació i de les comunicacions entre els ens responsables. Alhora crear el codi deontològic per al subministrament de serveis Internet i crear un procediment d'acreditació de la qualitat dels proveïdors de connexió a Internet que garanteixi la tranquilitat als consumidors.

Avui a les vuit del vespre a l'Estadi Olímpic de Montjuïc es juga el Catalunya- Nigèria. L'equip del continent africà, va eliminar a la selecció espanyola en el darrer mundial de futbol. Des de diversos punts del País, s'han organitzat autocars i s'espera omplir l'estadi olímpic en aquest interessant partit.
L'encàrrec fet per la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes, l'informe de l'advocat Jean Louis Dupont, es podria utilitzar com a base per recòrrer a la justícia internacional si la negociació política entre Catalunya i Espanya no resol la participació de les seleccions nacionals catalanes en competicions oficials internacionals.
Més informacions vinculades al tema les trobareu, com sempre, a web de la Campanya Marca un Gol per Catalunya, de suport a les seleccions nacionals.

Mallorca Links, és el nou directori i motor de recerca produït per MallorcaWeb. Ara el cercador acaba d'adoptar nom i domini pròpi independent del seu promotor. Aquest canvi coincideix amb alguns canvis que recentment ha adoptat el cercador.
Actualment el cercador té més de 1000 recursos Internet relacionats amb Mallorca i recentment ha incorporat com a novetat la possibilitat d'acompanyar les descripcions amb una imatge del recurs relacionat. Mallorca Links, espera cobrir les necessitats presents i futures dels seus usuaris, a més de poder desenvolupar a fons la base de dades Oracle que suporta l'aplicació.

Ja està a disposició del públic el nou treball de Paco Muñoz, Els Nostres Poetes, realitzat conjuntament amb Juli Mira i Lluís Miquel i editat per Picap SL. Trobareu tota la informació sobre aquesta obra i les altres novetats del nostre cantant, a la pàgina de Pacó Muñoz, creada i mantinguda des de Calp, a la comarca de la Marina Alta pel propi cantant.

Ahir es va fer el lliurament de premis del X Concurs intern de borsa que organitza la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de la Universitat de Vic, amb unes plusvàlues de 2.631.349 pessetes.
Aquest any han participat al concurs un total de 53 equips i 190 alumnes. Es farà a les 7 de la tarda, a l'Aula Magna de la Universitat de Vic. El vencedor ha estat l'equip Mighty Speculation, format pels estudiants Josep Casas, d'Informàtica, Ramon Musach, d'Administració i Direcció d'Empreses, i Lluís Feu, de Ciències Empresarials.

Ahir diumenge, van celebrar-se les eleccions a les Cambres Agràries. La Unió de Pagesos, va guanyar-les a Catalunya.
Les votacions que van fer-se durant el diumenge, van donar a l'escrutini un resultat de prop del 75% pel sindicat que encapçala Pep Riera, mentre el seu principal oponent, el sindicat Institut Agrícola Català de Sant Isidre, IACSI-ASAJA, va tenir el 25% dels vots.
L'IACSI-ASAJA és, més que un sindicat, una associació d'empresaris agraris i joves agricultors, creada l'any 1851.

El Govern Balear, s'ha convertit en la primera administració pública de l'Estat Espanyol que emet totes les rodes de premsa en directe via Internet per a tot el món. El servei ha estat en règim experimental durant els primers dies del mes passat, i ara ja funciona regularment. El Govern Balear, que habia estat la primera administració en suprimir la seva comunicació via fax amb els mitjans informatius, incorpora d'aquesta manera la possibilit de que en directe les rodes de premsa que ofereix l'organisme siguin seguides per la xarxa.
Fins ara ja s'emetia televisió per a video conferencia cap les Illes de Menorca i Eivissa, de forma interactiva, el que permet que els periodistes situats en altres territoris puguin participar en temps real dels continguts de la explicació dels actes. Les rodes de premsa es poden veure en diferit, durant els cinc dies seguents a la realització.

Els grups ecologistes Animal Help, Alternativa para la Liberación Animal, Assemblea de Naturalistes i Ecologistes de la Franja de Ponent, Acció Ecologista - Viure Sense Nuclears, Associació Pro-Gat de Barcelona, Centre Català d’Ornitologia, Col·lectiu Agudells de Barcelona, Coordinadora Antitransvasament de les Terres de l’Ebre, Cànem de Mollet, Ecopacifistes de Nou Barris de Barcelona, Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixach i IAEDEN, de l’Alt Empordà, han acordat impulsar un debat per tal de constituir una federació que s’anomenarà Ecologistes en Acció de Catalunya.
L’objectiu d’aquesta federació serà enfortir la xarxa del treball associatiu mediambiental perquè es puguin potenciar les relacions de cooperació i recolzament i intercanviar informacions sobre els objectius, activitats i campanyes.
Al nostre país existeix una enorme sensibilització, pels temes ambientals. Us en podeu fer una idea a Ecologisme i Medi Ambient a .

El ple extraordinari que es va celebrar al Parlament de Catalunya per commemorar el 50è aniversari de la Declaració dels Drets Humans es va convertir en un al.legat a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya formulat pels partits nacionalistes, en especial per Convergència i Unió. La coalició va reclamar a les Nacions Unides que garanteixi que el poble català pugui exercir aquest dret, i al Govern espanyol que accepti que hi ha camins intermedis entre la independència i l'homogeneïtat de l'Estat. El Periódico de Catalunya en parla en aquesta plana.

S'ha posat en funcionament Cat Banner, el sistema en català d'intercanvi de publicitat mitjançant banners. Es tracta d'un servei de franc per a particulars i empreses que s'estructura com una associació d'usuaris de la web que cerquen promocionar les pàgines que tenen disponibles a la xarxa.
Aquest sistema és un servei per a la promoció de webs en català, que fonamentalment es troben dins de l'àrea dels Països de parla Catalana.
Els associats disposen de pàgines web i confeccionen un banner publicitari per a promocionar-les. A totes les pàgines dels associats apareixen banners de tots els associats. És a dir, en una pàgina web apareix publicitat d'una altra pàgina web, i només cal fer un clic de ratolí a sobre d'un d'aquests banners per anar a parar a la pàgina que es promociona.

Un any mes, la web TotNadal acosta les festes de Nadal a tots els internàutes. Segint l'exit de l'any passat, enguany torna altre vegada amb nous continguts i seccions per viure un complert Nadal a Internet. La web està dividida en diferents seccions tematiques: Postals web i Ascii-art per felicitar el Nadal des d'Internet, receptari de cuina de Nadal creat pels internàutes, recull de botigues virtuals on realitzar les compres de Nadal, clip-art gratuït per decorar els webs, suggeriments de decoracio nadalenca, lletres de Nadales populars i enllaços nadalencs.
A més a més les persones aficionades al punt de creu que visitin la web, podran agafar un original patro del "caganer". També a partir del dia 13 de desembre, qui visiti la web podra dissenyar-se i imprimir-se el seu propi calendari per l'any 1999.
TotNadal estara operativa fins el 7 de gener, i s'actualitzaràn regularment fins el dia 2 de gener.

El jugador del Manchester United Jordi Cruyff s'ha adherit a la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, que impulsa la participació d'aquestes en competicions oficials. Jordi Cruyff és un dels jugadors que han estat convocats per al Catalunya-Nigèria que se celebrarà el dia 22 a l'Estadi Olímpic. Són molts els jugadors catalans que han declarat públicament el seu suport a la selecció catalana, en un hipotètic cas on es pogués escollir.
Mentrestant ahir va transcendir que el govern català té previst aprovar en la seva reunió de dimarts vinent la reforma de la llei de l'esport, que preveu la creació de seleccions nacionals. Aquesta via legal serà paral·lela a la que promou la Plataforma a través de la iniciativa legislativa popular, per a la qual espera recollir mig milió de firmes.
Podeu recollir més dades en l'informació que proporciona el diari Avui

El darrer 21 d'octubre, les Corts Valencianes, amb els vots favorables dels diputats i diputades de IPCV, UV i PP, van aprovar una proposició no de llei que insta el Govern valencià perquè es prenguin les disposicions pertinents en matèria d'instrucció escolar per conéixer si alguns professors estan vulnerant deliberadament la legislació en matèria d'ensenyament i cultura valencianes.
Al País Valencià, la llibertat d'expresió, està novament en entredit. per aquest motiu, s'acaba d'el.laborar el Manifest a favor de la llibertat d'expressió.
L'han posat en circulació La mesa per l’ensenyament en valencià, entitat cívica formada per representants de CCOOPV, STEPV, UGTPV, Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua, Coordinadora de Normalització Lingüística Enric Valor, professorat de l’educació primària, secundària i de les universitats valencianes i els partits EUPV, NEPV, PSPV-PSOE i BNV us demanen l’adhesió al manifest.

Avui, dijous, es compleixen 50 anys de la Declaració dels Drets Humans. Per aquest motiu, a diversos llocs de Catalunya, es fan actes commemoratius. Algunes adreces interessants relatives a la diada d'avui:

 • Drets Humans 50è Aniversari. Hi trobareu la declaració Universal.
 • Institut de Drets Humans de Catalunya.
 • Ni un Més, Sense Drets! Activitat realitzada pels alumnes de 1r Batxillerat de l'IES I. Macabich d'Eivissa, dins el projecte Euroscola 98. Articulat amb 30 punts.
 • Timor Oriental. La situació dels drets humans atravessa una delicada situació.
 • Coordinadora Badalona Solidària
 • Josep Maria Yago i Suau. Pàgina personal amb informacions i adreces sobre Drets Humans, ONG's, Sos.

  A Vic, la capital osonenca i a molts altres llocs més es fa avui el Dia esportiu de Catalunya pels Drets Humans, en el qual la majoria de col.legis i entitats esportives s'adhereixen a la campanya organitzada pel Comitè de l'Esport Català pels Drets Humans. L'objectiu és establir un primer rècord esportiu de participació simultània a Catalunya.
  També avui comença el Congrés Europeu del Voluntariat que es realitzarà fins el dissabte, organitzat pel Servei Català del Voluntariat. Avui es fa un xat a les 20h amb el Sr. Rodrigo Borja, expresident de la República de l'Equador.

  Ahir va fer-se la presentació del partit de futbol amistós Catalunya-Nigeria, del proper dia 22 al l'Estadi Olímpic de Montjuïc.
  Angel Pichi Alonso, l'exjugador del Barça i Espanyol nascut a la Franja de Ponent, és el preparador de la selecció catalana, que ahir va donar a conèixer la relació de jugadors convocats; 7 jugadors del Barça, 3 del Mallorca, 2 de l'Espanyol i la resta de jugadors aportats per un total de 14 equips.
  Les dades de la presentació del partit, i la relació complerta de seleccionats l'aporta El Periòdico de Catalunya d'avui.

  S'ha inaugurat el Fòrum Media MBA, una iniciativa creada i promoguda per la Universitat Ramon Llull i Media Park.
  Durant l'acte es va presentar la ponència Vertebrar una Indústria Audiovisual a Catalunya, a càrrec del Sr. Miquel Puig i Raposo, president del Comissionat per la Societat de la Informació.

  A partir del dimecres a les nou del matí l'edició digital del diari Ultima Hora estarà disponible a Internet. Ultima Hora Digital serà el segon diari del Grup Serra en incorporar-se a Internet després que el Diari de Balears, ho fes el passat setembre.

  La Ciutat de Barcelona va ser l'escenari de tres manifestacions.
  Els alumnes d'educació secundària convocats pel BEI, van desfilar a la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume. Els estudiants universitaris es van manifestar a la plaça Universitat fins a Sant Jaume.
  Urquinaona altra volta va ser punt d'inici de la movilització convocada per CCOO i UGT, en demanda de millores econòmiques per als aturats de llarga durada. Hi assistiren 30.000 estudiants.
  La Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública, reclama més finançament per a les Universitats Públiques, congelació de taxes i més beques. La plataforma ha convocat una manifestació a la plaça Universitat en direcció al Palau de la Generalitat. La Plataforma va convocar ahir una vaga general a tots els centres catalans i concentracions a tots campus universitàris.

  L'Ajuntament de Barcelona ha donat recentment suport a les seleccions catalanes. La capital olímpica es va posicionar per una participació en qualsevol àmbit de caràcter oficial o amistós. Tots els grups municipals, excepte el PP, van votar a favor de la moció.
  L'Alcalde Clos ha vaticinat que el PSC donarà suport a les seleccions al Parlament de Catalunya Aquestes i altres informacions son comentades des de la web de la Campanya Marca un Gol per Catalunya, que fa un seguiment exhaustiu dels darrers aconteixements al voltant de les nostres seleccions.

  Ahir i avui es celebren a Callús, a la comarca del Bages, les II Jornades Internet i Comunitats Locals. Els objectius de les jornades són analitzar i debatre com Internet pot afavorir la relació admistració-ciutadà, conèixer experiències en l'àmbit local i comarcal que utilitzen Internet, i debatre diferents polítiques per afavorir i promoure l'ús de la xarxa en els diferents àmbits locals; educació, indústria, comerç, administració, cultura, associacionisme i particulars.
  Durant aquests dos dies hi han conferències, taules rodones i presentacions d'experiències centrades en l'àmbit local com els telecentres, projectes de teletreball, plans telemàtics municipals, etc...

  La Comissió de Normalització Lingüística del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, ha estat pioner a Catalunya i a l'Estat espanyol a integrar formularis jurídics a Internet. La seva web inclou, entre altres formularis i materials de suport a la normalització lingüística dels advocats de Catalunya i les altres terres de parla catalana, el Formulari de Dret de Família, una novetat editorial que ha estat elaborada d'acord amb el nou codi de família de Catalunya i la nova Llei de parelles de fet. El formulari consta de 72 documents i inclou tots els models de documents necessaris per a la tramitació del procediment matrimonial i de parelles de fet. Forma part de la col·lecció Formularis Jurídics inclosa a la seva web, juntament amb reculls de terminologia i fraseologia jurídicoadministrativa, bibliografia jurídica en català i altres materials.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB