LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

FEBRER 2000

EL CONSELL SOCIAL DE LA LLENGUA CATALANA ES REUNEIX A BARCELONA

La dotzena reunió plenària del Consell Social de la Llengua Catalana, tindrà lloc avui a les cinc de la tarda al Palau de la Generalitat. Entre d'altres punts de l'ordre del dia, els membres del Consell seran informats sobre el projecte de decret que regula l'estructura i funcions d'aquest organisme. El Consell Social és un òrgan d'assessorament, consulta i implicació social de la política lingüística de la Generalitat de Catalunya, creat l'any 1991 i adscrit al Departament de Cultura. Entre les seves funcions principals destaquen: participar en el procés de recuperació de la llengua catalana; informar i expressar el seu parer sobre projectes de planificació i intervenció lingüística que hagin de ser aprovats pel Govern, i assessorar-lo sobre l'adopció de mesures de foment que es considerin adients.
Formen part del Consell Social de la Llengua Catalana representants d'institucions i entitats com ara els sindicats i altres membres del Consell de Treball de Catalunya, Consell Escolar, Consell Interuniversitari, Institució de les Lletres Catalanes, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Consell Nacional de la Joventut, Emissores Municipals de Catalunya, Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i Ens Públic de Ràdio i Televisió Espanyola.
L'acte serà presidit pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, delegant al president de la Generalitat. També hi seran presents, el director general de Política Lingüística, Lluís Jou, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Manuel Castellet, ambdós vicepresidents del Consell Social.

ESTRENA DE LA PEL·LÍCULA LA PLATJA. ES PROJECTARÀ A DOTZE SALES

Avui s'estrena la més nova de les pel·lícules doblades en català, La Platja, amb Leonardo DiCaprio, als Cinemes d'arreu de Catalunya. La pel·lícula està dirigida pel cineasta britànic Danny Boyle i distribuïda per la nordamericana Fox amb el suport (per la versió catalana) del Departament de Cultura.
El film es projectarà a dotze sales: Cinesa Diagonal i Bosque (Barcelona), Lauren (Tarragona), Rambla (Lleida), Lauren (Girona), Vegas Multicines (Figueres), El Nord Cinemes (Granollers), Atlàntida (Manresa), Palace (Reus), Rambla (Sabadell), Rambla (Terrassa) i Sucre (Vic).

Un jove escapa de la vida quotidiana per buscar experiències extremes. Aquesta cerca el porta fins a Tailàndia, on coneix un noi i una noia francesos, que es convertiràn en els seus companys de viatge. Els tres amics topen amb un viatger paranoic i drogoaddicte que els dóna un mapa per arribar a una illa deserta. El paradís somiat es convertirà en un infern ...

LA LLIGA DE FUTBOL A PRIMERA

L'Estadi Bernabeu, va viure dissapte un trist partit del FC Barcelona, que va perdre finalment amb el R.Madrid per 3-0.
Un cop va acabar el partit, la pluja de crítiques cap a l'equip blaugrana i la seva desencertada actuació, no es va fer esperar. El joc no va convencer, la possesió de la pilota ja no és de l'equip, i la preocupació i la tensió s'han instal.lat de nou a can Barça.
El València CF, en canvi, va fer un bon partit i va aconsseguir guanyar 1 a 2 al camp del Numància de Sòria. Enguany, l'equip sorià, s'habia mostrat intractable al seu camp de Los Pajaritos.
El RCD Espanyol, va exhibir-se en el joc, guanyant per 5 - 1 al Rayo Vallecano, a l'Estadi de Montjuïc. Tot i començar marcant l'equip madrileny, després van marcar els espanyolistes Martín Posse (2), Tamudo, Arteaga i Velamazan.
El R.Mallorca va perdre per 2 - 1 amb l'actual líder de la classificació de la primera divisió, el Deportivo de la Corunya. El gol mallorquinista, que va resultar insuficient el va aconseguir una vegada més Diego Tristan, a poc del final del partit.
També es coneixen els aparellaments de les semifinals de la Copa del Rei: Reial Madrid-Espanyol i Atlètic de Madrid-Barcelona, semifinals de Copa Reial Madrid-Espanyol i Atlètic de Madrid-Barcelona.
El 12 d'abril, es jugaran els partits d'anada, i la tornada el dia 26 del mateix mes.

EN HOQUEI EL BARÇA GUANYA LA COPA DEL REI AL VOLTREGÀ

En Hoquei Patins, en un partit extraordinari de joc, empenta i emoció, disputat a Blanes, el FC Barcelona va guanyar per penals, la Copa del Rei.
El CP Voltregà, un històric del hoquei rodat, va plantar cara en tot moment al Barça. La prova és que el partit va acabar en 3-3 i a la prórroga no es va moure el resultat i va ser necessari el llançament de penals, on van imposar-se els blaugranes amb un únic gol transformat per Páez.

ENTREGA DELS PREMIS RELATS CURTS DE FICCIÓ

Avui es farà l'entrega dels premis Relats, 1er Concurs de on line de relats curts de ficció en llengua catalana.
Aquests premis literaris estàn organitzats conjuntament per Televisió de Catalunya, el Comissionat per a la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i l'Editorial Grup 62.
L'acte de lliurament tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre a la sala Marquès de Comillas de les Drassanes de Barcelona, en el marc de la XVIII Setmana de Llibre en Català.
El jurat que presidirà l'acte, estarà format per Lluís Oliva director de TVC, Miquel Puig, director de la Corporació Catalana de ràdio i televisió, David Castillo, crític i escriptor, Josep Maria Benet i Jornet, escriptor i dramaturg, i Xavier Folch, director literari del grup Edicions 62.

INAUGURACIÓ DE LA 18a SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ

Ahir va tenir lloc l'acte d'inauguració de la 18a Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà a les Drassanes de Barcelona fins al pròxim 5 de març. La novetat d'aquest any, es que s'hi pot accedir per Internet, gràcies a la web que la Cambra del Llibre de Catalunya ha preparat per la ocasió.
Enguany, la Setmana del Llibre en Català disposarà de seus a Girona, Lleida, Palma de Mallorca i Madrid. Aplega en el conjunt de les seves seus un total de 4.280 metres quadrats, amb una participació de 38 llibreters, que posaran a la venda 150.000 volums de 61.000 títols diferents.
Entre les activitats organitzades en el marc del certamen, destaca la presència d'escriptors com Josep Maria Espinàs, Quim Monzó, Isabel-Clara Simó o Teresa Pàmies, que firmaran exemplars dels seus llibres. A més, hi haurà un taller de contes per a nens.
Va assistir a l'acte el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, el director general de Promoció Cultural, Vicenç Villatoro, el president de la Setmana del Llibre en Català, Antoni Comas.

L'IEC OPTA PER L'ANGLÈS, PER A LA DIFUSIÓ DE LA CULTURA CATALANA

Avui a les a les set de la tarda, es farà la presentació de la revista científica semestral, Contributions to Science, promoguda per les Seccions de Ciències i Tecnologia i de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans, per donar difusió internacional a la recerca que es porta a terme en els Països de llengua catalana en totes les branques de la ciència, pura i aplicada.
Pretén ser una plataforma per donar a conèixer el potencial científic i tecnològic de Catalunya; Científics, tecnòlegs, grups de recerca, instal·lacions, infraestructures, fonts de finançament, polítiques científiques, etc., apostant per un país científicament normalitzat.
La dificultat, vindrà per la manca d'una política científica pròpia, obstaculitzat per la recent resolució del Tribunal Constitucional espanyol, adversa a la possibilitat que la Generalitat de Catalunya, pogués desplegar una política científica pròpia, malgrat els Plans de Recerca del govern català des de 1993.
Amb aquest projecte, l'Institut d'Estudis Catalans opta per primera vegada en la seva història per la llengua anglesa com a vehicle de difusió de la cultura catalana, atès els destinataris de la publicació, la comunitat científica internacional.
L'acte, que es farà a a l'IEC, estarà presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.

INICI.COM, UNA NOVA PROPOSTA CATALANA

S'acaba de posar en funcionalment Inici.com, un nou portal de parla catalana i independent, no vinculat a cap mitjà de telecomunicació. Aquest website està pensat per la gent de Catalunya i especialment per internàutes de la Catalunya central (Bages...) un territori on el sector Internet, està en permanent creixement. El portal concentra un bon grapat de serveis i d'utilitats:El temps, horoscòps, webcams, gastronomia, un nou costumari català ... Inici vol contribuir a fer més fàcil i didàctica la navegació per aquest nou món com és Internet.

EL FUTBOL DE PRIMERA

El F.C. Barcelona, va guanyar amb tota la comoditat per 4 gols a 0 al Valladolid. Rivaldo va despertari va estar l'autor de dos, els altres dos els van fer Ronald De Boer i Kluivert. Aquest resultat llença optimistes prespectives de cara al proper derbi amb el R. Madrid, on hi haurà la segona posició del campionat de lliga en joc.
Repartiment de punts a l'Estadi de Mestalla, on el València C.F. i el R. Madrid van empatar a un gol, en un partit on cada equip va tenir una part de dominis. El gol valencianista el va marcar Illie al minut 35, i al segon temps va empatar el partit als 58 m.
Un bon resultat, és el que va aconseguir el R.C.D. Espanyol, al empatar a un gol al Vicente Calderón davant l'Atlético de Madrid, en un partit poc vistós, però que va aconsseguir els seus proposits. Tamudo va fer el gol al minut 54.
El R.C.D. Mallorca va guanyar pels pèls, als gallecs del Celta de Vigo, 1-0. Va ser un partit amb molt poca història, disputat al estadi de Son Moix. El gol que va arribar al temps de descompte, el va aconseguir, un cop més, el Diego Tristán.

10 ANYS DE CERCLE DE LECTORS, EL MAJOR CLUB DE VENDA DE LLIBRES EN CATALÀ

Avui a les vuit del vespre, tindrà lloc l'acte commemoratiu del 10è aniversari del Cercle de Lectors, que tindrà lloc a l'auditori de l'edifici Bertelsmann de la Travessera de Gràcia, 47 de Barcelona.
En el transcurs de l'acte el Cercle de Lectors presentarà el llibre El somriure al peu de l'escala, de Henry Miller, edició commemorativa d'aquest aniversari, amb dibuixos de Joan Miró inèdits a Espanya i traducció de Joan Oliver. La celebració comptarà també amb un recital de poesia,a càrrec de Núria Candela.
El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, delegat pel president de la Generalitat, presidirà l'acte commemoratiu, al que hi assistiran el president de la Fundació Círculo de Lectores, Hans Meinke, i el director general i el director editorial de Cercle de Lectors, Albert Pèlach i Francesc Bechdejú, respectivament.
El Cercle de Lectors, del grup alemany Bertelsmann, compta amb uns 53.000 socis i està considerat el major club de venda de llibres en català.

REGLAMENT PER A L'ÚS DE LA LLENGUA CATALANA A LES ENTITATS DEL SOLSONÈS

Es va fer la presentació del Reglament per a l'ús de la llengua catalana a les entitats locals de la Comarca del Solsonès, a la Sala gòtica del Consell Comarcal del Solsonès, situat a la Ciutat de Solsona. El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Serra va fer la presentació. En el transcurs de l'acte, que se celebrarà a la sala gòtica del Palau Llobera, seu del Consell Comarcal. El director general de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Lluís Jou, va pronunciar la conferència Els Ajuntaments i els Consells Comarcals, entitats clau per impulsar l'ús social del català.
Tant el Consell Comarcal del Solsonès com els quinze municipis de la comarca -Castellar de la Ribera, Clariana de Cardener, Lladurs, Llobera, La Molsosa, Navès, Odèn, Olius, Guixers, La Coma i la Pedrera, Sant Llorenç de Morunys, Pinell de Solsonès, Pinós, Riner i Solsona- han aprovat el reglament en l'àmbit de les seves competències. La normativa té per objectiu promoure l'ús del català en l'activitat comarcal i local: relació administrativa interna, registres administratius de l'entitat local, comunicació amb les empreses que gestionen indirectament serveis locals, relacions institucionals i amb els administrats, així com en els avisos, publicacions i activitats públiques, d'acord amb el que disposa l'article 9 de la Llei de Política Lingüística. Igualment, les institucions docents públiques vetllaran per l'aplicació de la normativa.
Està prevista l'assistència a l'acte, entre d'altres, dels membres del ple del Consell Comarcal del Solsonès i els alcaldes de la comarca.

CULTURA VA DESTINAR 600 MILIONS A LA MÚSICA I L'ESPORT

El Departament de Cultura va destinar l'any passat 189,2 milions de pessetes a les activitats de les seleccions catalanes, segons va informar ahir el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, en resposta a vàries preguntes parlamentàries. L'esmentada quantitat s'afegeix als ajuts als programes de tecnificació i alt rendiment de l'esport català, que l'any passat va sumar 420.135.966 pessetes. Els ajuts a les seleccions catalanes es van destinar a les 435 activitats previstes, de les quals 290 van correspondre a l'àmbit autonòmic i van ser organitzades per 48 federacions i les 145 restants a l'àmbit internacional, proposades per 38 federacions. Entre les activitats organitzades l'any passat, destaquen la participació de la Selecció Catalana de Korfbal al campionat del món, la de les seleccions masculina i femenina de tennis sub-15 al campionat d'Europa i els partits internacionals de la selecció de futbol i la selecció d'handbol, contra Iugoslàvia i Suècia, respectivament.
Els ajuts volen donar suport i promoure la difusió de l'esport català i la participació de les seleccions en àmbits suprautonòmics.
El Departament també va informar que l'any passat, va otorgar un total de 407.552.133 pessetes a iniciatives de promoció de la nostra música durant l'any 1999. Els ajuts estan adreçats principalment a empreses i entitats de la música. Donen suport a l'edició de fonogrames, festivals i cicles, cursos, concursos, òpera, orquestres i altres formacions, programacions estables, beques per a estades a l'estranger i promoció musical exterior. A aquests 407,5 milions de pessetes cal afegir altres 108 milions aportats l'any passat per la Federació Catalana de Caixes d'Estalvis, gràcies al conveni firmat per aquestes amb la Generalitat de Catalunya.
En general a l'any 1999 es va destinar a l'Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana un total de 1.926.282.587 pessetes, en concepte d'inversió, funcionament i manteniment.

L'ALTRA CARA DE LA LLUNA S'ESTRENA AVUI A BARCELONA

Avui dijous tindrà lloc a la ciutat de Barcelona, una fita important, dins l'escena del nostra cinema, es tracta de l'estrena de la pel·lícula L'Altra Cara de la Lluna, que tindrà lloc al Cinema Aribau, al carrer Aribau, 5 de Barcelona, a dos quarts d'onze de la nit. A l'estrena hi serà present el director de la pel·lícula, L. J. Comerón, i alguns dels intèrprets protagonistes del rodatge. També hi assistirà el director general de Promoció Cultural, Vicenç Villatoro.
L'Altra Cara de la Lluna, produïda per In Vitro Films, Castelao Productions i ICC, compta entre el seu repartiment amb Stefania Sandrelli, Carlos Fuentes, Ingrid Rubio i Didier Bezace. L'acte d'estrena ha estat organitzat per Televisió de Catalunya i Filmax.

COLOM INGRESSARÀ A CONVERGÈNCIA AMB UN CENTENAR D'EXMILITANTS DEL PI

Cinc messos després de la desaparició del Partit per la Independència, el seu exsecretari general Àngel Colom segueix a la recerca d'un nou horitzó polític.
Després de crear la Fundació Espai Catalunya, el pròxim dia 23 serà presentat com a nou militant de Convergència Democràtica de Catalunya, acompanyat d'un centenar de militants del PI. El líder independentista ingressarà a Convergència juntament amb els exdiputats Salvador Morera, Xavier Bosch i Benet Tugues, i com els exdirigents del PI Miquel Esteve, Enric Llauger i Carles Bonaventura, entre d'altres.
Colom considera que amb propostes com la Declaració de Barcelona CDC ja ha certificat el seu gir sobiranista, i farà una crida per aglutinar els militants i simpatitzants del PI, i altres sectors nacionalistes, fins ara reticents a incorporar-se a la formació que lidera Pujol.
Pilar Rahola, que va ser vicepresidenta del PI, no ha secundat l'opció de Colom perquè no comparteix l'estratègia d'aproximació al partit de Jordi Pujol. Algunes fonts del PI situen actualment l'exdiputada en l'òrbita de Pasqual Maragall.

FUTBOL A PRIMERA

El FC Barcelona, va perdre per segona vegada consecutiva, aquest cop a Sevilla al camp del Betis per 2-1. Kluivert a les postrimeries del partit (m.85), va marcar l'únic gol blaugrana. El porter mallorquí Prats va estar l'artífex de la materialització de la victòria del seu equip al parar algunes pilotes de molt compromís. Feia 18 anys que el Betis no guanyaba al Barça al seu terreny de joc.
El R.C.D. Espanyol, segueix en la zona de descens, després d'empatar amb prous feines, a dos gols amb el Sevilla en un partit que representaba un autèntic compromís pels pericos. Tamudo, va ser l'autor dels gols.
A Valladolid, el València C.F. va empatar a zero gols en un partit dolent del dos equips. El resultat pot donar-se per bó, després de que el València va estar jugant en inferioritat numèrica, bona part del partit, i amb els locals volcats sobre la porteria valencianista.
El R.C.D. Mallorca, per fí va aconseguir un resultat positiu a fora i va empatar 1-1 el partit jugat al camp de San Mamés de l'Athlètic de Bilbao. Diego Tristán, va avançar als mallorquinistes al primer temps, però al segon temps els locals deixaven l'empat final.

LA COPA ASOBAL PEL BARÇA

També en handbol, l'equip de la secció d'handbol del FC Barcelona, va guanyar la Copa ASOBAL d'handbol. Curiosament aquest era un torneig que el superbarça d'handbol no guanyaba des de feia tres anys. El resultat final va ser de 24-21, en un partit molt ajustat enfront el Portland San Antonio, a priori el segon equip més potent de la lliga espanyola. El Barça habia guanyat dissabte al Caja Cantàbria per 26-18, mentre que l'equip navarrès habia guanyat al Caja España Ademar León.

GRAN FESTA DE LA XATONADA I CONCURS DE XATÓ A VILANOVA I LA GELTRÚ

El proper diumenge a partir de les 11 del matí al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, a la Comarca del Garraf, es farà una nova edició de la Xatonada Popular, la festa gastronòmica de la ciutat, on es combinen els productes del camp, de la mar i el vi novell, i que enguany se celebra juntament amb el IV Concurs Nacional de Xató.
La distribució del recinte, serà aquesta: Enguany se serviran 5.000 racions de Xató en dues modalitats de presentació que el visitant podrà triar d'acord amb les seves preferències: la ja tradicional ració servida en safates, al preu de 1.000 pessetes, per emportar a casa o menjar al mateix recinte, i la possibilitat de prendre el plat al Restaurant del Xató, poguent triar entre els diferents restaurants que participen a la Xatonada, al preu de 1.400 pessetes. Així mateix, els Mestres Xatonaires, amb la col·laboració de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, celebren la 4ª edició del Concurs Nacional de Xató. La inscripció és gratuïta i es pot fer a l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

LA XARXA EUROPEA DE CENTRES DE DOCUMENTACIÓ EN TERMINOLOGIA A BARCELONA

El Centre de Terminologia TERMCAT organitza la Reunió de treball de la Xarxa Europea de Centres de Documentació de Terminologia TDCnet, que té lloc avui a Barcelona, a la seu del TERMCAT , al carrer Diputació, 119. En la reunió, hi participaran representants dels altres 16 centres europeus membres.
La TDCnet és un projecte finançat per la Comissió Europea en el marc del Programa per a la Societat de la Informació Multilingüe (MLIS). Aquest programa, davant de la diversitat lingüística existent a Europa, impulsa el desenvolupament de noves tecnologies lingüístiques que permetin als ciutadans l'accés a la informació en la seva pròpia llengua. Ademés, organitza i facilita la cooperació entre els centres existents i desenvolupa productes i serveis en l'àmbit de la terminologia. Per mitjà d'aquesta xarxa es podrà agrupar la informació sobre els fons documentals i bibliogràfics relacionats amb la terminologia, fer-los compatibles des del punt de vista de la descripció i la classificació, i donar-los difusió mitjançant la creació d'una biblioteca terminològica virtual. El projecte també defineix les directrius per a l'establiment de nous centres d'informació i documentació en terminologia. Els 17 centres del TDCnet estan coordinats per Infoterm, el Centre Internacional d'Informació sobre Terminologia, amb seu a Àustria. El TERMCAT, ha participat en el projecte POINTER (Proposals for an Operational INfrastructure for TERminology in Europe), consistent en l'elaboració d'un estudi sobre la situació de la terminologia a Europa i de propostes per al seu desenvolupament, i el projecte INTERVAL (Interlinguistic Terminology Validation), per a l'elaboració de mètodes i eines terminològiques per facilitar la reutilització dels recursos terminològics i assegurar la màxima compatibilitat entre els sistemes de gestió terminològica.
El TERMCAT és un organisme participat per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans, i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

LA JUNTA PERMANENT DE CATALÀ CONVOCA LES PROVES DEL CERTIFICAT DE LLENGUA CATALANA

La Junta Permanent de Català (JPC) de la Direcció General de Política Lingüística, ha convocat les proves de maig-juny i novembre-desembre per als certificats de llengua catalana, tant de coneixements generals (A, B, C i D) com específics (G, K i M), segons una resolució del director general de Política Lingüística, Lluís Jou, publicada pel Diari Oficial de la Generalitat.
S'obre el període de preinscripció de la primera convocatòria, sense límit de places, i es tancarà el 25 de febrer. Per primera vegada la preinscripció es podrà formalitzar a través d'Internet. Enguany, per primera vegada, la preinscripció es podrà formalitzar a través del web de Política Lingüística, mitjançant el qual també es podrà saber la qualificació obtinguda. La preinscripció es pot fer a més, com en convocatòries anteriors, a la seu de la Junta Permanent a Barcelona (carrer Mallorca 272, 1r) i als serveis de Cultura a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa o bé al telèfon 902 11 22 99.
Els certificats de coneixements generals versen sobre els diferents nivells de domini en l'ús de la llengua i n'avaluen la capacitat d'ús en situacions quotidianes. El certificat A acredita coneixements orals bàsics de llengua catalana; el B, coneixements elementals, orals i escrits; el C, coneixements mitjans, orals i escrits, i el D, coneixements superiors, orals i escrits. Els certificats específics són el G, de coneixements suficients de llenguatge administratiu; el K, de capacitació per a la correcció de textos, i el M, de coneixements suficients de llenguatge comercial.
L'augment d'inscripcions ha estat progressiu, i en la convocatòria de l'any passat, ja hi van haber 24.294 inscrits.

LES ACTUACIONS DE LA GENERALITAT EN L'ÀMBIT LINGÜÍSTIC A PERPINYÀ

Avui a les tres de la tarda, el director general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Lluís Jou, pronunciarà una conferència a la Universitat de Perpinyà, sobre les actuacions realitzades per la Generalitat des de 1980 en l'àmbit lingüístic, invitat pel director de l'Institut Català de Recerca en Ciències Socials (ICRECS) d'aquesta universitat, Joan Becat.
L'acte s'emmarca en el conjunt d'iniciatives que resulten del conveni de col·laboració per a l'estudi i la promoció del català signat per la Generalitat i la Universitat de Perpinyà el 17 de setembre de 1999. Entre els continguts de la conferència, Lluís Jou parlarà sobre la llengua i la societat catalanes en l'actualitat, la Llei de Normalització Lingüística de 1983 i la substitució d'aquesta per la Llei de Política Lingüística de 1998, així com les prioritats i reptes de futur de la Generalitat pel que fa a la llengua catalana.
Tot i que és un acte adreçat especialment als estudiants de català de l'ICRECS, també hi podran assistir els estudiants d'altres matèries així com qualsevol altra persona de la Catalunya Nord que hi estigui interessada.
L'acte tindrà lloc a lloc a l'Amfiteatre 5. Camí de la Passió Vella, s/n. Campus de la Universitat de Perpinyà.

CONFERÈNCIA EL MUSEO NAZIONALE ROMANO: NOVA SISTEMATITZACIÓ I PROJECTES

Dins l'apartat que ocupen les Ciències de l'Arqueologia, el recentment nomenat director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Marc Mayer, presentarà avui, dimecres 9 de febrer, a les set de la tarda, la conferència El Museo Nazionale Romano: nova sistematització i projecte, a càrrec de la directora d'aquest museu, Marina Sapelli.
La conferència, que tindrà lloc a Sala d'actes del Centre d'Art Santa Mònica de la Rambla, 7 de Barcelona. L'acte s'inclou en la divuitena edició del cicle Tribuna d'Arqueologia, que organitza el Servei d'Arqueologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural. La directora del Museo Nazionale Romano farà una exposició sobre el projecte de reestructuració museística global, dut a terme en aquest museu, des de les termes de Dioceclià a les noves seus.
Com totes les conferències incloses en el cicle, l'accés és lliure.

FUTBOL

L'Alabés de Victòria va guanyar al F.C. Barcelona al Camp Nou per 0 a 1. L'Alabés va marcar al minut quinze del primer temps i a partir d'aquí va defensar el resultat amb èxit. Els blaugrana van fer un partit nefast al primer temps, tal com va reconèixer Van Gaal, però va millorar al segon temps, enviant dues pilotes al pal. Al final del partit la protesta del públic va estar general.
Un altra comtratemps pel club que presideix Josep Lluís Nuñez, és que la Plataforma Opositora al Projecte Barça 2000. Els veïns contraris al projecte Barça 2000 han presentat a Internet la seva web que aplega les reivindicacions, cronologia dels fets que motiven aquesta pol·lèmica, declaracions i manifestos sobre el Projecte i altres dades d'interès referents a l'afer.
El projecte Barça 2000 contempla el canvi de qualificació de 19 hectàrees per construir en els terrenys que envolten les instal·lacions del FC Barcelona una àrea comercial de 14.000m2, 4 pavellons temàtics i 28 cinemes per on es preveu que hi passin cada any 7.300.000 persones. La Plataforma creu que el projecte suposaria el col·lapse circulatori de l'entorn de l'estadi, la degradació ciutadana del barri de les Corts i la desaparició del comerç.

Dissabte el València C.F. va guanyar el Betis per 3 a 1 el Betis en un partit avorrit. Illie va marcat al començament del partit i una falta bètica va significar l'empat. Gerard va ser objecte d'un penal transformat per Mendieta, Farinós va sentenciar el partit en un gran xut des de fora de l'àrea.

El R.C.D. Mallorca va guanyar al seu estadi de Son Moix per 2 a 1 la Reial Societat.

En canvi el R.C.D. Espanyol, va perdre el seu primer partit des de que Paco Flores és a la banqueta dels pericos. El resultat va ser d'un just 1 a 0 pels asturians.

ABEL ANTÓN GUANYA LA MITJA MARATÓ DE BARCELONA

Abel Antón va guanyar ahir, la X Mitja Marató Internacional Ciutat de Barcelona. Aquesta mitja marató va disputar-se amb un circuit que transcorria per la Vila Olímpica, Poble Nou i tota la zona de nova construcció de Diagonal Mar de Barcelona. La prova l'organitza el Club Natació Catalunya.
Podeu obtenir la resta de resultats en aquesta pàgina. També podeu veure les imatges de la prova, que Atletisme Catatà exposa en aquesta

. EXPOSICIÓ NONELL 1872-1911

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, va inaugurar l'exposició Nonell 1872-1911, antològica del pintor barceloní Isidre Nonell, que reunirà 104 obres, entre pintures i dibuixos. La mostra, que es podrà visitar des d'aquest dimecres 2 de febrer fins el 2 d'abril, al Museu d'Art Modern (Parc de la Ciutadella de Barcelona), inclou alguna de les primeres obres de Nonell, dibuixos de cretins (malalts de cretinisme), pintures i dibuixos de gitanes, figures femenines, il·lustracions per a la revista Papitu i algunes natures mortes.
Isidre Nonell va ser deixeble de Josep Mirabent i de l'acadèmia Martínez Altés, on va conèixer Xavier Nogués. Va estudiar també amb Lluís Graner. El 1892 va exposar a la sala Parés algunes obres que van ser qualificades d'impressionistes per la crítica. Va ser alumne de Llotja, on en 1895-96 va coincidir amb Joaquim Mir, amb qui formava la Colla del Safrà, i amb Gosé, Sunyer i Torres-Garcia. Poc després va anar a París, on va presentar diverses pintures de cretins al Salon Champ-de-Mars i va participar a la XIV Exposition des Peintres Impressionistes et Symbolistes. L'any 1908 va començar a col·laborar amb la revista Papitu.


GRAN GALA DE LA TENORA, AMB MOTIU DEL SEU 150è ANIVERSARI

Dins el camp de la música tradiccional del País, diumenge es fa un acte original. Es tracta de la gran gala de la tenora, amb motiu de la commemoració del 150è aniversari d'aquest instrument, que tindrà lloc a l'Auditori de Barcelona, al carrer Lepant nº 150, a les sis de la tarda.
L'acte, organitzat per la Federació Sardanista de Catalunya, és el primer dels previstos per celebrar el 150è aniversari de la tenora. En la gran gala de diumenge actuaran, entre d'altres, la Companyia Elèctrica Dharma; les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Els Montgrins i La Principal de la Bisbal, i Maria del Mar Bonet. La celebració es clourà amb l'actuació de 150 tenores. A més de la gala inaugural, s'han organitzat activitats de teatre, exposicions, jornades, festes i concursos, entre d'altres.
El Departament de Cultura ha col·laborat amb la Federació Sardanista de Catalunya en l'organització d'activitats amb motiu de l'aniversari de la tenora. Per tal de promoure i coordinar els actes organitzats amb motiu d'aquesta efemèride, el passat setembre es va crear la Comissió de Commemoració del 150è Aniversari de la Tenora.
Hi assistirà el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Joan Vidal i Gayolà, acompanyats pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana.

EL PERIODISTA A INTERNET I ELS SENYORS DE L'AIRE

Avui dijous es farà la sessió inaugural del curs 1999-2000 de la Societat Catalana de Comunicació. Aquesta inauguració estarà a càrrec del Sr. Manuel Castellet, president de l'Institut d'Estudis Catalans, i el Sr. Josep M. Martí, president de la Societat Catalana de Comunicació, L'acte consta de la conferència El Periodista a Internet i Els Senyors de l'Aire, a càrrec de l'escriptor Javier Ehevarría. L'acte tindrà lloc a les 19.00 h a la Sala Prat de la Riba de l'IEC al carrer del Carme, 47 de Barcelona.

BARCELONA S'OMPLÍ DE LECTURES

Ahir es va fer una interessant iniciativa que representa una nova experiència, en lo que respecta a activitats realitzables a les nostres Biblioteques. L'Aventura de Llegir, és una iniciativa que pretén dinamitzar les activitats culturals a les biblioteques públiques de Barcelona. Amb aquest objectiu, el programa presentaba tres cicles gratuïts que van omplir de cultura les sales de lectures.

  • La Biblioteca Nou Barris (Albert Einstein, 2) acollí Fulls inèdits, que recordaba Jaume Fuster a través d'escrits del seu diari.
  • Per la seva banda, la biblioteca Montbau Albert Pérez Baró (Àngel Marquès, 4) va obrir a peu de pàgina, en què el narrador Albert Corominas recorria la literatura catalana del segle XX.
  • Finalment, la psicòloga Maria Jesús Soriano va impartir la xerrada Viure Sola: opció o situació, que inauguraba el cicle d'interès general, a la biblioteca Francesca Bonnemaison (Sant Pere, 7).


BARCELONA S'OMPLÍ DE LECTURES

Avui es farà una interessant iniciativa que representa una nova experiència, en lo que respecta a activitats realitzables a les nostres Biblioteques. L'Aventura de Llegir, és una iniciativa que pretén dinamitzar les activitats culturals a les biblioteques públiques de Barcelona. Amb aquest objectiu, el programa presenta avui (19.00 hores) tres cicles gratuïts que ompliran de cultura les sales de lectures.

  • La Biblioteca Nou Barris (Albert Einstein, 2) acollirà Fulls inèdits, que recordarà Jaume Fuster a través d'escrits del seu diari.
  • Per la seva banda, la biblioteca Montbau Albert Pérez Baró (Àngel Marquès, 4) obrirà a peu de pàgina, en què el narrador Albert Corominas recorrerà la literatura catalana del segle XX.
  • Finalment, la psicòloga Maria Jesús Soriano impartirà la xerrada Viure Sola: opció o situació, que inaugurarà el cicle d'interès general, a la biblioteca Francesca Bonnemaison (Sant Pere, 7).


EXPOSICIÓ NONELL 1872-1911

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, va inaugurar l'exposició Nonell 1872-1911, antològica del pintor barceloní Isidre Nonell, que reunirà 104 obres, entre pintures i dibuixos. La mostra, que es podrà visitar des d'aquest dimecres 2 de febrer fins el 2 d'abril, al Museu d'Art Modern (Parc de la Ciutadella de Barcelona), inclou alguna de les primeres obres de Nonell, dibuixos de cretins (malalts de cretinisme), pintures i dibuixos de gitanes, figures femenines, il·lustracions per a la revista Papitu i algunes natures mortes.
Isidre Nonell va ser deixeble de Josep Mirabent i de l'acadèmia Martínez Altés, on va conèixer Xavier Nogués. Va estudiar també amb Lluís Graner. El 1892 va exposar a la sala Parés algunes obres que van ser qualificades d'impressionistes per la crítica. Va ser alumne de Llotja, on en 1895-96 va coincidir amb Joaquim Mir, amb qui formava la Colla del Safrà, i amb Gosé, Sunyer i Torres-Garcia. Poc després va anar a París, on va presentar diverses pintures de cretins al Salon Champ-de-Mars i va participar a la XIV Exposition des Peintres Impressionistes et Symbolistes. L'any 1908 va començar a col·laborar amb la revista Papitu.


Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB