LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98.

FEBRER 98

Aquesta és una altra petita prova de que Titanic, és un film que té el do de fer somniar i somriure a milers de persones d'arreu del món. Si sou un dels milers de persones que s'han emocionat per la història d'en Jack i la Rose, no us podeu perdre la web del Titanic.
Les fotos, scripts, viatjar en el Titanic, incògnites, cançó i acords... Un món a descubrir.

Des de fa uns mesos funciona una experiència d'Intercanvi Escolar de Correu Electrònic entre pobles i ciutats de Catalunya i ciutats nord-americanes.
En aquest breu temps, centenars d'idees i opinions de joves estudiants de Califòrnia, Quebec, Missouri, Texas, Andorra, Sant Cugat del Vallès, Banyoles al Pla de l'Estany i Santa Margarida i els Monjos al Penedès, han estat intercanviades i dialogades en català, anglès i castellà.
Si visiteu la web de l'intercanvi, i en voleu fer qualsevol comentari, crítica, proposta ... l'Andreu, responsable del projecte us ho agrairà. De pas podreu obtenir més dades d'aquesta interessant experiència; Presentació, mapes, dades, datos, fotografies i enllaços a les poblacions que hi participen.

Després de 8 anys de lluita legal, inclosos referéndum, juicis i d'oposició ferma quan ha calgut, les dones de Vingrau han decidit acabar amb la vaga de la fam que feien des de fa 21 dies, tot i que és molt de temps, gairebé no s'en ha parlat, totalment silenciats pel diari local i, evidentment, pels diaris francesos i internacionals.
La gent de Vingrau a la Catalunya-Nord necessita ajuda. Podeu recollir més informació en aquesta pàgina de C@tnord.
Per més informacions: Ajuntament de Vingrau o també a la revista "el fiço" (el fiblo), o a Roland Castany al telèfon 04 68 29 41 36.

Els sagristans de la Capella Virtual de Santa Tecla comuniquen que, després d'un temps de mantenir aquest lloc sagrat, han conclòs les obres de reforma i ampliació d'aquest temple de culte.
Amb l'esforç dels devots s'ha ampliat l'oferta i han estat obertes noves ales per rebre el devot que la visita.
Les novetats més importants de la Capella Virtual v.2.0 són:
.- Un confessionari on-line.
.- La creació de la Confraria de Santa Tecla i de la figura del confrare, que excel·leix de entre els devots.
.- La possibilitat de posar Ciris a la Patrona.
.- La difusió de les relíquies trobades fins ara.
.- El coneixement dels miracles i aparicions de la insigne Santa.
.- La creació de "La Veu de la Patrona" com a publicació independent d'aparició periòdica.
.- Les Butlles de Santa Tecla, que prevenen de qualsevol mal.
.- Uns avantatges extraordinaris per als confrares, com ara l'accés al Racó del Confrare, un expiador automàtic de pecats i una Capella VIP, amb vitralls personalitzables.

Seguint l'estela iniciada l'any anterior, el BEI de la Universitat Pompeu Fabra organitza des de la setmana pasada i fins aquest dimecres 25 de febrer, la "2a Setmana de la independència". Aquesta setmana reivindicativa consta de quatre actes que versen sobre temes relacionats amb el món independentista català, des de la tristament coneguda "Operació Garzón" fins al futur dels mitjans de comunicació en català. Trobareu totes les dades a la web del BEI.

Denegada la proposta d'un grup d'usuaris que pretenien constituir un nou newsgrup a Usenet amb el nom de soc.culture.charnego.
La votació ha estat contundent; 617 internàutes han votat en contra, i 91 ho han fet a favor.
Recordeu el comunicat on reproduia a crida de la Comissió pel NO a soc.culture.charnego, un grup integrat a Soc.culture.catalan, el newsgrup en català, verdaders artífexs d'aquests resultats, gràcies a la seva campanya contrària a la proposta.

Per Carnaval tot, s'hi val. Amb aquesta afirmació comença el Carnestoltes, La festa del color i la rauxa que envaeix les places i carrers de tot el món, amb aquest esperit hem sortit per veure com celebren la festa arreu del país. Alguns ja han començat i altres comencen aquest cap de setmana. Per no perdren's detall us recomanem una visita als carnavals: Els de més renom, són els del Garraf; el Carnaval de Sitges amb retransmissió en real video inclosa, i el Carnaval de Vilanova i la Geltrú amb la mostra de comparses.
Altres Carnestoltes amb una gran tradicció són els de terra endins; El Carnaval de Solsona o el Carnestoltes de Centelles, El Carnaval d'Olot de gran tradicció a la Garrotxa, i El Carnaval de Sallent el més antic del Bages. Tenim més Carnestoltes a la xarxa catalana són el Carnaval de Tarragona, retrats efímers, la festa més esbojarrada de tot l'any al Tarragonès i el Carnestoltes a Benimaclet. a ciutat de València d'especial interès cultural, comentat a sota en aquesta mateixa pàgina.
També us oferim una mostra dels Carnestoltes Escolars al País Valencià; Col-legi Gabriel Miró a Calp a la Marina Alta, i Col.legi Víctor Oroval Escola d'enseyament en valencià de Carcaixent, a la Ribera Alta.

Una de les festes del Carnestoltes d'especial interès cultural, és el Carnestoltes a Benimaclet. Que es farà aquest cap de setmana, i com cada any a l'actual barri de Benimaclet de la ciutat de València, antic poble absorbit per la ciutat, però que conserva inalterables el seu tarannà popular i la particular capacitat d'organització. Enguany se celebra el X Aniversari de l'arribada del Moro Maclet, pas previ a la proclamació de la Independència del Califat de Benimaclet, que com sempre anirà a càrrec d'un il.lustre personatge del poble.
Com cada any organitza el sarau l'Assemblea de Benimaclet

L'error va ser nostre. El Magisteri Teatre-Mag Poesia habia publicat una web homenatge a Miquel Martí i Pol, amb motiu del recital poètic VII Diada Poètica de Magisteri que nosaltres indicavem que era ahir, quan en realitat és el proper dia 19, però de Març.
El nostre error va tenir una amplia difusió ja que Vilaweb, ens habia copiat la notícia sense comprobar el dia a la web. Mai un error nostre habia estat tant llegit. Potser tampoc està de més que per un cop, les activitats vinculades a la poesia, tinguin més difusió de la normal...

Arran del recent cas de la campanya impulsada per l'exdirector de l'Abc Luis María Anson i altres destacats periodistes madrilenys contra Felipe González. El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va reivindicar que a cavall d'aquesta campanya es va fer també un atac contra Catalunya i el seu govern, inclouent també entre els objectius atacs a "la imatge de Catalunya en el conjunt d'Espanya" i "la pròpia convivència dins de Catalunya".
Pujol va manifestar estar molt poc sorprès per les revelacions d'Anson, i va subratllar que els fets són "d'una extrema gravetat i d'una gran irresponsabilitat".

Una de les modes més exteses en l'actualitat per els programadors HTML, és la de fer un índex de cercadors en català en les pàgines web. L'aparició de i CerCAT, els primers directoris de recursos a Internet, exclusius en la nostra llengua, ho ha propiciat en gran mesura.
En el mateix context, encara és habitual excloure als cercadors en català de nombrosos llistats de cercadors espanyols o hispanos, precisament per no ser en castellà.
L'educació per el coneixement de les nacionalitats i les seves llengües, és tasca de tots, però calen anys, perquè el català pugui considerar-se en igualtat de condicions al castellà dins l'Estat Espanyol.
Aquesta pedagogia és la que pretén fer The International Cultural Center Library, que s'encarrega des de Texas d'ensenyar al món les peculiarietats nacionals, culturals i lingüístiques de l'antiga Europa a la pàgina Western Europe. Observeu que el servidor recull les peculiaritats idiomàtiques tant a Andorra com a Espanya, però no considera el fet català com a nacionalitat específica i si que ho fa en canvi amb el País Basc.

L'Avui, el primer diari en català a Internet, va publicar en la seva edició d'ahir un interesant especial al voltant del trinomi educació-escola-informàtica.
En aquest suplement especial s'hi poden descubrir dades interesants, com l'article de La informàtica revoluciona l'escola, que explica el canvi que la informàtica ha portat al món de l'educació, i algunes dades significatives com que La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya ja té 18.000 usuaris.

Avui, a la sala d'actes de Son Lledó de Mallorca, a les 19 h, el considerat com l'inventor d'Internet al haver dissenyat el protocol TCP-IP, Vinton Cerf, serà investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Illes Balears . La UIB, ha creat una web dedicada a Vinton Cerf on es pot trobar àmplia informació sobre el personatge i la seva obra.
La cerimònia serà transmesa per videoconferència a través d'Internet via RealVideo. Per poder seguir la cerimònia en viu, en primer lloc heu de carregar la darrera versió del RealVideo Player. Una vegada carregat i instal·lat, podreu accedir a la cerimònia des d'aquesta plana creada per la UIB

Les Associacions que formen l'Escola Valenciana. Federació d'Associacions per la Llengua, preparen ja, per a la pròxima primavera, les Trobades d'Escoles en valencià, que com cada any reuneiran a milers de ciutadans i ciutadanes del País Valencià. Amb les setze trobades d'enguany es celebra la Trobada 100, i es fan a 16 de les 31 comarques del País Valencià. Des de la web de les trobades, instal.lada al servidor de la CAPPEV, una de les 16 associacions que formen l'Escola Valenciana, ens tindran informats a partir d'ara puntualment de les novetats d'aquesta festa per la llengua. De moment ja podeu accedir a les dates de les Trobades, al cartell, samarreta, etc. Per cert que aquest any ha estat dissenyat per Xavier Mariscal.

S'han acabat els problemes que durant mesos van impedir la recepció de TV3 a la Safor. Ara es segueix la actuació segons els acords amb ajuntaments i entitats, per possibilitar l'arribada de ràdios i televisions en la nostra llengua, com van demanar els ciutadans en la gran manifestació de Gandia del 31 de maig del 97.
Des del dissabte, el Canal 33 pot ser sintonitzat a Gandia i rodalies pel canal 55, s'estan efectuant les proves perquè en poques setmanes la recepció siga óptima. Al poder veure televisió en la nostra llengua, es vol respondre a la demanda existent, i possibilitar la lliure recepció per tots els valencians dels canals de ràdio i televisió que emeten en la llengua pròpia del País, considerant la gran importància que els mitjans audiovisuals tenen per a la recuperació del País Valencià. Les tasques són portades a terme gràcies a Acció Cultural del País Valencià.

Les condemnes que han sorgit des del món cultural, univesitari, sindical i polític, davant les proposicions no de llei aprovades ahir per la majoria PP-UV a les Corts Valencianes, i que fan referència a l'homologació dels títols de Filologia i al rebuig a la declaració sobre la unitat de la llengua feta per les Corts Espanyoles. Els ciutadans valencians difícilment poden entendre que es parli de pacte lingüístic i de pacificació, i que simultàniament estiguin atiant, des del Govern de la Generalitat Valenciana, que diu buscar aquest pacte i aquest consens, tot fent els atacs més grans contra la llengua dels valencians i contra la seua normalització. És una curiosa forma de pactar, aquesta d'arremetre contra les universitats i les seues funcions lingüístiques, exigir la supressió d'acords perfectament basats en la ciència i donar lliure joc a les postures més anticientífiques del secessionisme lingüístic.

Dissabte, 14 de febrer: A les 7 de la tarda, al teatre de l'Aurora d'Igualada, debat i conclusions sobre el cicle Nacionalisme i Esquerres organitzat per l'associació Debat a Bat.

150 treballadors i treballadores d'Agemac van culminar de la 'Marxa del Ferro', feta a peu des de Vilanova del Camí fins a Barcelona els dies 28, 29 i 30 de gener. A la seva arribada a la plaça de St. Jaume, van lliurar una carta dirigida a Jordi Pujol als seus representants. En podeu llegir l'extracte. Per a més informació sobre la situació d'aquesta empresa, podeu consultar la seva pàgina web.

El CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), és l'organisme Internacional que pretèn regular el comerç internacional d´espècies amenaçades o en perill d´extinció. Ha estat firmat i ratificat per molts països, però per desgràcia encara en queden molts d´altres, amb una gran diversitat biològica, que són reticents a firmar-lo, com ara Angola o les Antilles Holandeses. Està format per un text que conté els preceptes pels que es podran regir els països firmants en els casos d'importació, exportació o reexportació d´especímens.
Per si voleu ampliar l'informació sobre els animals en perill d'extinció, us recomanem una visita a la nova pàgina personal d'en Jaume Pol, realitzada per a presentar un treball sobre el CITES a l'assignatura de Legislació. Molts bons links i complerta informació, no us l'acabareu pas..!

Acaba de sortir la web Immolist. Guia gratuïta d'Inmobles i Inmobiliàries.
La web conté un llistat d'empreses immobiliàries, amb les dades d'adreça, telèfon, persona de contacte, nº de col.legiat, e-mail, pàgina web, etc.. Seleccionant el correu electrònic i l'adreça de pàgina web (en cas de tenir-ne), s'hi accedeix directament des de la fitxa.
El servei compta amb un cercador on s'hi visualitza els immobles continguts que acompleixin els requeriments assenyalats. La llista de resultats surt ordenada per la data d'entrada de la fitxa de l'immoble a la base de dades.

L'alcalde de Sant Pere de Torelló a l'Osona, Ramon Vaqué i Rafart, ha estat condemnat a una pena d'un any de presó i set d'inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics per haver estat considerat culpable d'un delicte de frau per l'Audiència de Barcelona, arran del Cas Cullell, originat en un cas d'especulació de terrenys a la finca de la Riera l'any 1992.
Joan Vilaró i Castelltort, cunyat de l'exconseller del Govern de la Generalitat, Josep Maria Cullell, ha estat condemnat a dos mesos d'arrest i al pagament d'una multa de 67.200.000 pessetes per un delicte de tràfic d'influències.
La sentència, fa al.lusions a la intervenció de terceres persones en la requalificació i compra dels terrenys i insisteix en que no pot descartar-se una relació d'amistat entre Vaqué i Vilaró, així com el parentesc d'aquest segon amb un destacat dirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (en referència a Cullell).
Des de la web de l'Associació de Veïns de Sant Pere de Torelló, pot llegir-se tota l'informació del cas; Els fets, interrogants, protagonistes, acusats, testimonis, fotos i varis documents.

El Cafè Antic, és la primera llista de discussió dedicada a Lluís Llach que es pot trobar a la xarxa.
Un bon complement de la web de Lluís Llach, que manté Josep M. Vileu, des de Tarragona, i que té com a objectiu, ser un punt de trobada per als seguidors del mític cantant empordanès de Verges. Alhora puguin ficar en comú els seus coneixements, impressions, dubtes, etc. a través del correu electrònic. Per als no entesos en el tema, trobareu a la web tota la informació necessaria per saber el funcionament d'aquesta llista, i sobretot com subscriure's-hi.

Des de fa uns dies la proposta de creació d'un newsgroup a USENET amb el nom "soc.culture.charnego", ha fet moure ja molta gent (Usenet es la part d'Internet on s'organitzen la majoria de fòrums de discussió o `newsgroups' que es poden accedir des de tot el món.)
Com a reacció a aquest projecte ha nascut la Comissió pel NO a "soc.culture.charnego".
ha repruduit la crida de la comissió en una pàgina web, que us recomanem llegir amb atenció i obrar lliurement.
Si decidiu votar contra la creació de soc.culture.charnego, o us interessa col.laborar de manera més directa dins aquesta campanya la comissió us demana que envieu un missatge,a fi de seguir les votacions i valorar l'esforç necessari per continuar amb la tasca.
A la pàgina web de "soc.culture.catalan", també hi ha informació sobre aquesta i d'altres campanyes, que es promouen per tal de promocionar el grup en català.

Avui tindrà lloc una conferència de premsa a on es presentarà l'activitat experimental, del centre Mcube de Barcelona, El Pati, El canal de la comunitat cultural: La xarxa Internet i els continguts culturals multimèdia.
La conferència de premsa és a les 11 hores del matí, a la sala "Esterel" del Institut Català de Telemàtica Aplicada ICTA, hi participaran: Antonella Fressa, del Centre Mcube Italià i Josep A. Macía, del Centre Mcube de Barcelona.

La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència ha convocat els premis de la Generalitat Valenciana per a activitats de promoció de l'ús del valencià realitzades per les comissions de Falles de València, les Fogueres de Sant Joan i a les Festes de la Magdalena. Podeu llegir-ne la convocatòria accedint a una còpia des de la web de la CAPPEV, o bé consutant el DOGV (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana).

El Racó del Clic., és una nova web amb informació sobre el programa Clic i recull d'activitats adreçades a diferents àrees i nivells educatius, elaborades pels usuaris. Tant el programa Clic com les activitats poden descarregar-se lliurement per a usos educatius. El Clic és una aplicació per al desenvolupament d'activitats educatives multimèdia en l'entorn Windows, permet crear diferents tipus d'activitats: trencaclosques, associacions, sopes de lletres, mots encreuats, activitats d'identificació, d'exploració, de resposta escrita i altres.
Les activitats poden contenir text, gràfics, sons i altres recursos multimèdia. També és possible encadenar grups d'activitats en paquets per tal d'executar-les seqüencialment.

El Col.lectiu Cel Fosc, és una agrupació temporal d'empreses, agrupacions astrònomiques i de defensa del Medi Ambient, nascuda en el si del GEA - Grup d'Estudis Astronòmics i que amb el suport del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Programa d'Informatica Educativa (PIE), i altres, proposen participar en la confecció del primer Atlas de la Contaminació Lumínica a Catalunya. Els objectius: aconseguir una il.luminació més respectuosa amb la natura, els veïns i el cel nocturn, divulgar els problemes de la Contaminació Lumínica a Catalunya i proposar solucions.
Més de 4000 Escoles de Catalunya han rebut el mòdul per participar en la preparació de l'Atlas.
Per a participar, només cal observar els estels de l'Ossa Menor i apuntar quins són visibles a ull nu. El procediment a seguir, descriu la fitxa d'observació i on enviar els resultats, per analitzar amb imatges del satèl.lit nordamericà NOAA.
La Contaminació Lumínica és deu a la mala qualitat de l'enllumenat exterior. Comporta malbaratament de l'energia, major consum, molesties, i pot causar accidents. S'evita revisant les instal.lacions defectuoses, dirigint la llum on fa falta, i substituint els llums de vapor de mercuri per llums de sodi. La revisió de l'enllumenat deficient, suposaria a Catalunya, un estalvi de 2.100 milions de ptes.

La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència ha convocat els premis de la Generalitat Valenciana per a activitats de promoció de l'ús del valencià realitzades per les comissions de Falles de València, les Fogueres de Sant Joan i a les Festes de la Magdalena. Podeu llegir-ne la convocatòria accedint a una còpia des de la web de la CAPPEV, o bé consutant el DOGV (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana).

Avui a 1/4 de 10 del vespre (aproximadament) TV3 oferirà un programa de Vides Privades dedicat a la gent de la comarca del Matarranya. Un poble al que no se l'hi ha reconegut encara, la oficialitat de la seva llengua, el català.
Si voleu saber més sobre aquest poble germà un recordem que hi ha la secció Viles i Gents de la Comarca i pot llegir-se setmanalment les columnes d'opinió.

L'ICTA (Institut Català de Telemàtica Aplicada) està fent una experiència per provar la viabilitat d'un sistema de comunicació que pugui combinar Internet i TV. Aquest és un projecte inclòs en el marc del Projecte Mcube, que desenvolupa l'ICTA).
Per poder experimentar sobre aquests tema s'ha creat un canal de comunicació, que pugui esdevenir un lloc de reunió, l'anomenem El Pati, on es pot trobar amb persones que tinguin temes d'interès comú, estem parlant de la creació d'una Comunitat Virtual d'art, cultura i oci.
Avui es portarà a terme una prova pilot per provar la viabilitat d'aquest sistema de comunicació.
I vol participar? Doncs sols cal entrar avui a El Pati, hi trobarà moltes sorpreses!

El Periódico de Catalunya, regala als seus lectors el primer fascicle i les tapes del curs El català és fàcil! Aquest col.leccionable, que es compon de 25 fascicles, quatre manuals de butxaca i un CD-Rom, ofereix dos nivells d'aprenentatge: el bàsic, dirigit a aquelles persones que no han estudiat mai o gairebé mai el català, i el de perfeccionament, destinat als qui ja tenen uns coneixements mínims però desitgen ampliar-los.
El curs està patrocinat per Gas Natural i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Una mala notícia ens va colpejar la matinada de dissabte, la mort de Jaume Fuster, el president més jove de l'història de l'AELC, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, víctima d'un càncer.
Reivindicador constant de la nostra llengua i literatura. Recentment, publicà La mort de Guillem, història de l'assassinat del jove militant independentista Guillem Agulló. l'AELC, recull desde la seva revista-web, moltíssima més informació al voltant d'aquesta trista notícia; Reaccions del món cultural català, activitats i esbós bibliogràfic etc...

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB