LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

4art Any d'Edició !!!

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

FEBRER 99

D'ençà un temps, tothom parla de les repercussions que l'any 2000 tindrà sobre els sistemes informàtics. Els entesos en el tema, en canvi, porten molt de temps preocupats tractant de prendre mesures al respecte.
Bàsicament, tot es redueix a un problema de calendari que es pot resumir en tres punts: Les dates emmagatzemades en els sistemes informàtics amb 6 dígits, disseny i funcionament dels rellotges i sistemes interns consideració equivocada de l'any 2000 com no traspàs o no bixest. Aquesta problemàtica és una herència dels anys 70, quan les limitacions de memòria dels ordinadors (a causa del seu elevat cost) van obligar als analistes a utilitzar un format de data de 6 dígits (DDMMAA) en lloc de 8 dígits (DDMMAAAA). La compatibilitat amb els sistemes antics per una banda, i el costum per l'altre, ens han portat a la situació actual.
Per sortit d'aquest enrrenou i si voleu documentar-vos bé sobre el tema, cal mirar la web de L'Efecte 2000, tota la documentació necessaria per entendre el problema i recull de webs sobre el tema, feta per la Diputació de Barcelona. Totes les repercussions que l'any 2000 tindrà sobre els sistemes informàtics i les nostres vides...

Ángel Jordán, professor de l'Institut de Robòtica i exrector de la Cernegie Mellon Universtity de Pittsburgh (EUA) oferirà avui divendres, a les 12 hores, la conferència La universitat digital, implicacions per a la universitat del 2010. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona al mòdul C2 del Campus Nord, carrer Gran Capità, 2-4.
Ángel Jordán és un professor distingit d'Enginyeria Electrònica i Informàtica, de la Cernegie Mellon Universtity, membre del consell assessor d'universitats, i del consell d'administració de diverses empreses nordamericanes de tecnologia puntera.

La Bressola té nova web, i nou URL. L'Associació per l'Educació i la Cultura Catalanes dels Infants (Bressola) ha complert ademés vint anys.
Des de la comarca del Rosselló aquesta Associació d'Educadors, que treballa per la normalització cultural i lingüística va fundar, al 1976, la primera escola catalana dels temps moderns a Perpinyà. El 97/98 ha gestionat quatre escoles (Perpinyà, Nyils, Prada de Conflent i El Soler, al Rosselló. Les tres primeres són ja assumides per l’estat francès. Aquesta darrera escola, d’acord amb la llei francesa del 1959 haurà d’esperar 5 anys per ser assumida per l’estat francès. Aquesta escola ha engegat la primària i ara n’estrenaran una altra a Sant Esteve del Monestir.
Des de la web podeu col.laborar en pro d'aquestes escoles catalanes. Cal recordar que França és l'Estat Occidental que menys reconeixement ha fet de les seves llengües minoritzades.

El València va eliminar al Barça de la copa del rei de futbol, al guanyar-lo a Mestalla desprès d'un extraordinari partit per 4-3. Partit de molts gols on els valencianistes amb gran encert, van portar sempre l'iniciativa al marcador. "El Piojo", l'argentí Claudio López va ser un virus difícil de digerir pel Barça, que, això sí va lluitar sempre, i va mantenir possibilitats fins ben entrada la segona part.
En les altres eliminatòries el Mallorca i l'Espanyol van caure eliminats per D. La Corunya i At. de Madrid respectivament.
D'altra banda ahir també es va saber que el FC Barcelona desenvoluparà properament la seva web oficial. Un ambiciós projecte a càrrec d'una empresa anglesa, que valdrà prop de 70 milions de pessetes. Al club no l'hi costarà res, s'en farà càrrec l'empresa el.laboradora que la gesionarà.
Actualment la web més oficiosa del Barça és a l'adreça http://www.fcbarcelona.es/, però segons la junta aquesta és una web feta per aficionats. Es clar que amb 70 milions ! ...

L'ex president del Govern Balear Gabriel Cañellas, va anunciar ahir la seva dimisió del escó de diputat al Parlament de les Illes Balears en representació del Partit Popular de les Illes.
Jaume Matas, i la portaveu del Grup Parlamentari Popular, Maria Salom van dir que Cañellas deixa el càrrec per motius personals, però tot fa pensar que Cañellas deixa el càrrec per discomformitat amb el partit i el president del Govern Jaume Matas. Concretament és contrari a la nova llei d'ordenació territorial que es presentarà properament.
Aquesta lluita interna obre una crisi important en el sí del PP a Les Illes Balears.

Omnium Cultural i la Plataforma per la llengua, vàrem presentar ahir dimarts el Manifest en suport del doblatge i subtitulat de pel.lícules al català. L'acte de presentació d'aquest manifest a la premsa i als ciutadans en general, van intervenir representants de les dues entitats culturals promotores i es va fer al Casino de la Ciutat de Vic, a les 8h del vespre.

Al servidor de Mallorca News han trobat una perla! Es tracta d'una excel·lent web dedicada al filòsof Ramon Llull (1232/33-1316).
La manté Esteve Jaulent, un llullista Brasiler, estudiós de la Filosofia Medieval.
Hi trobareu amplia informació sobre la vida de Llull, el catàleg cronològic complet més emprat avui en dia de les seves obres, realitzat per l'estudiós mallorquí Antoni Bonner, i molts enllaços interessants.
Ramon Llull va ser un filòsof mallorquí, laic que va escriure més de dues-centes i cinquanta obres en català, àrab i llatí.

S'està portant a terme a Terrassa, l’Àgora, un fòrum d’empreses i tecnologia dels sectors relacionats amb l’enginyeria. Pretén donar a conèixer el món laboral amb què es trobaran els futurs estudiants d’enginyeria. L’Àgora, és fòrum multisectorial que engloba empreses de tots els sectors de la indústria i serveis vinculats amb l’àmbit de l’enginyeria. Al fòrum hi participen més de 50 empreses, que establiran un vincle entre les empreses, i les escoles i estudiants i s'oferiran contactes amb centres tecnològics, instituts d’investigació per a la transferència d’R+D a la indústria.

El Comissionat per a la Societat de la Informació (CSI), farà avui una roda de premsa, a les 12.00 a l'hotel Melià-Barcelona de l'Avinguda Sarrià 50, districte Les Corts de Barcelona, amb motiu de la presentació de la versió catalana del sistema operatiu Windows-98 i el compromís dels principals fabricants per preinstal.lar-la als seus pc's al mercat. Microsoft i els principals fabricants de PC seran presents a l'acte que presentarà Miquel Puig i Raposo, del Comissionat per a la Societat de la Informació.

A Mallorca el món virtual del Teatre acaba de donar un pas endavant amb l'estrena de la web del Teatre Principal. La web del Principal incorpora la programació de la temporada i d'altres informacions d'interès sobre teatre.
A més a més també s'ha obert al públic teatre.net - Teatre a Mallorca, una altre novetat a la xarxa dedicada al món del teatre. Agrupa tota la informació teatral de Mallorca: programació; notícies; articles; entrevistes; un directori de teatres, grups de teatre, directors, actors, escoles, etc...
Ambdós projectes seran presentats oficialment el proper dilluns pels responsables del Teatre Principal i de la Comissió de Cultura del Consell Insular presidida per Damià Pons.

Dissabte es celebrà a la Vila de Pineda de Mar, unes jornades d'homenatge a en Joan Coromines. Aquestes jornades són organitzades per Maulets, Organització Independentista de Joves, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Pineda i el casal Independentista Fèlix Cucurull del Maresme.
Alguns sectors creuen que Joan Coromines va estar, exclòs dels centres de cultura institucionals pel fet d'haver pres i defensat unes posicions polítiques, posicionaments que va defensar sense renegar-ne fins al final, respecte el nostre país - de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó -, el van dur a aquests cert ostracisme.
A Joan Coromines cal reivindicar-lo com un dels estudiosos que més ha treballat en la recopil.lació de informació sobre la nostra llengua i el nostre país.

Acabem de registrar com a novetat la web de Mitjans, Xarxa d'Educadors i Comunicadors, associació nascuda a Barcelona l'any 1997. En la seva creació van participar educadors i comunicadors de Catalunya i del País Valencià amb la voluntat de reunir les persones de l'àmbit de l'educació i de la comunicació que tinguessin interès en aquesta intersecció.
L'objectiu general era posar de manifest l'escassa atenció que els mitjans de comunicació, particularment la televisió, tenen respecte la funció educativa que els pertoca.
Mitjans, ha creat dues associacions: Xarxa d'Educadors i Comunicadors, a Catalunya i EntreLínies, Xarxa d'Educació i Comunicació, al País Valencià. Les dues associacions tenen objectius comuns però funcionament autònom. Actualment, Mitjans, manté contactes amb educadors i comunicadors de Mallorca, on també hi ha possibilitats que es creï una associació de les mateixes característiques.
Cal fer esment que la propera setmana els dies 25, 26 i 27 de febrer, Mitjans organitza les II Jornades d'Educació i Comunicació 1999, per segon any consecutiu. Les Jornades comptan amb el suport del FUS, Fundació Serveis de Cultura Popular, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. La intenció és continuar el debat sobre la interrelació entre l'educació i la comunicació.

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes FAPA de la Ciutat de València ha convocat, amb el suport de l'STEPV, Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià, Sindicat d'Estudiants, MRP Escola d'Estiu del País Valencià, una Marxa per l'Escola Pública. Es farà en la vesprada d'avui, a les 18'30 hores a la Plaça de l'Ajuntament de València. Trobareu la convocatòria a l'Agenda de la FMRPPV, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià.

Carles Sabater, cantant del grup Sau, va morir la matinada de dissabte, d'una parada cardio-respiratòria, desprès de desmaiar-se mentre realitzava un concert a Vilafranca del Penedès. Avui serà enterrat a les 11.30 h al cementiri de Collserola.
Ràdio Santpedor, va posar en funcionament, poc desprès de la seva mort, una completa Web-homenatge a Carles Sabater. L'informació del succés, fòrum, entrevistes, fotografies, opinions, biografia, ...
Carles Sabater, actor i cantant va nèixer al barri de la Barceloneta al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Amb el músic vigatà Pep Sala, va fundar Sau, el més exitós grup de rock en català i amb ell es va inventar el moviment de fans de la música moderna al nostre país. Carles era la veu però també la façana bonica que va encissar a milers d'adol.lescents.

Maragall va centrar el debat en una reflexió sobre les relacions entre Catalunya-Espanya i PSC-PSOE. Si bé va dir que Catalunya no pot tenir una posició al marge d'Espanya, va deixar clar que el PSC no defugirà abordar els temes que consideri oportuns, encara que al PSOE resultin incòmodes.
La seva crida a un reconeixement de la pluralitat va portar el debat a constatar que al PSOE té una formulació del federalisme menys desenvolupada que la del PSC i que a Catalunya hi ha una percepció molt diferent que a Espanya sobre qüestions com el procés de pacificació basc o la desaparició del ministeri de Cultura.
El diari Avui fa un complet repàs a la reunió del secretariat socialista d'ahir i les seves conclusions.

El Barça - R. Madrid, envoltat per una gran polèmica per la seva no retransmissió i les seves conseqüències, va acabar amb una clara victòria pel F. C. Barcelona per 3 - 0, en un bon partit dels barcelonistes.
En l'enfrontament fraternal del País Valencià, el Vila-real va guanyar al València a l'últim minut de partit, gràcies a un gol del rumanès Craioveanu.
L'Espanyol va aconsseguir un gran triomf al camp de l'Atlètic de Madrid per 1 - 2, mentre que el Mallorca va guanyar a la Real Societat per 1 - 0.

Cavall Fort, la revista que tantes emocions ens va fer viure a molts, segueix encara al peu del canó. Ara ademés acaba d'encetar una nova i brillant etapa a Internet.
Cavall Fort, és una publicació per nens i nenes entre nou i quinze anys, i si sou més grans, també... Hi trobareu còmic, contes, entrevistes, reportatges, articles sobre els temes més interessants, entreteniments, propostes d'activitats, un concurs a cada número amb premis per als guanyadors, i diferents seccions on podreu dir la vostra, acompanyat d' il·lustracions magnífiques i fotografies a tot color. A més, cada dos mesos també hi ha una sorpresa per als més petits: El tatano.
Cavall Fort surt cada quinze dies i no es troba als quioscos: arriba directament a casa dels seus subscriptors. En aquest número es proposen unes disfresses de carnaval molt originals. A més: coneixereu la fagina, una animal difícil de veure; consells i moltes coses de l'euro, la nostra nova moneda; i seccions habituals: jocs, còmic, propostes...

Arreu del país les festes de carnestoltes, han començat a agafar tot el protagonisme. Aquesta es una celebració que ha esdevingut molt popular al nostre país, des de l'epoca de la trancició política fins avui en dia. El Carnaval de Sitges, és sens dupte el més brillant i important del País, la disbauxa i la gresca pren la meravellosa ciutat costera de la comarca del Garraf per unes hores, convertint a Sitges en el rei del Carnaval.
Pràcticament totes les escoles fan també el seu Carnestoltes, a la pàgina dels Centres d'Ensenyament, es pot trobar a les web de moltes escoles informació del carnaval escolar que s'hi celebren.
D'altra banda, per conèixer altres carnavals del país amb pàgina web, ho podreu fer des de la pàgina de Carnestoltes de .
Les difresses prenen els nostres carrers i places, el carnestoltes pica a la porta, la folla rauxa ho omple tot, cal aprofitar-ho, i deixar-nos portar per aquesta màgia popular i única abans de la arribada de la quaresma.

El Govern d'Aragó es nega a incloure el dret de cooficialitat del català i aragonès, segons el contingut del avantprojecte de llei que serà sotmès a debat a les Corts Aragoneses. Curiosament l'avantprojecte conta entre els seus objectius l'impuls i la promoció de les llengües minoritàries, així com la defensa i protecció de les manifestacions culturals i artístiques dels diferents sistemes lingüístics existents a l'Aragó.
Els nacionalistes espanyols creuen que fomentar l'ensenyament de la llengua maternal i infantil, de la majoria d'habitants de la Franja de Ponent i garantitzar l'ús públic d'aquestes llengües en centres d'administracions públiques i mitjans de comunicació, seria perjudicial per la llengua espanyola.
No hem d'oblidar que el castellà, a part de gaudir de protecció constitucional, disposa de més de 160 lleis punibles davant de l'administració de justícia, i la protecció de l'Estat Espanyol que la promou amb diners públics de tots. El percentatge de catalanoparlants a la Franja de Ponent és de un 90% de la població, i per aquest motiu el rebuix és unànim cap al Govern Aragonès.

L'equip directiu d'un C.P. de Xàbia, a la comarca de la Marina Alta es nega a repartir un fullet informatiu per estar en valencià. L'equip directiu del C.P. V. Tena de Xàbia, depenent de la Generalitat Valenciana, sostinguts amb fons públics i en territori de predomini lingüístic valencià, aquell mateix de l'afer de l'autobús on els alumnes de valencià havien d'anar drets, s'ha negat a repartir un fullet informatiu sobre la Ludoteca que ha posat en funcionament la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xàbia (PP) perquè... estava escrit en valencià. La raó que al·lega l'equip directiu del centre, per retornar els papers a la regidora és que el seu centre és una escola en castellà. Al sistema educatiu valencià, a les zones de predomini lingüístic valencià es poden aplicar 3 classes de programes educatius, els Programes d'Ensenyament en Valencià, els Programes d'Immersió Lingüística i els Programes d'Incorporació Progressiva. Siga quina siga la llengua habitual en iniciar els estudis, els alumnes han d'estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià, en igualtat amb el castellà (Art.19.2 de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià).
Un articulat desconegut, sembla ser, per la direcció d'aquest peculiar Centre d'Ensenyament.

Després dels contactes entre el Consell Nacional Català i les Nacions Unides iniciats fa més d'un any, s'ha iniciat la fase de la recollida de les firmes pertinents, per tal d'ajudar a fer efectiva la seguent resolució de l'ONU:
Des de les Nacions Unides fem una crida perquè abans de l'any 2000, la comunitat internacional obligui a les administracions dels estats amb nacions encara colonitzades perquè facin efectiu els indefugibles drets de l'Autodeterminació i Independencia Nacional que els hi pertoca, mitjançant la via democràtica, oberta i transparent d'un Plebiscit. I això cada nació aconsegueixi l'status polític que els seus propis ciutadans desitgin.
Podeu llegir el Manifest Catalunya: Plebiscit 2000, per obtenir el full de recollida de signatures i ho podeu fer en aquesta adreça. Si hi voleu adherir la vostra web o col.laborar, trobareu més informació a aquesta adreça

Avui a les 10.30 hores té lloc a l'ETSECCPB, la presentació de les Jornades de treball Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en l'educació a la UPC.
A la reunió informativa el director de l'ICE, Javier Bará, explicarà algunes de les propostes més interessants. L'Institut de Ciències de l'Educació (ICE), els Vicerectorats d'Estudis i de Política Acadèmica han organitzat aquestes jornades de treball, que tindran lloc fins divendres a Barcelona. A la web hi han les conferències i el programa de les jornades.

Els Càtars són uns homes i dones, que van viure als segles XII, XIII i principis del XIV. És un antic poble que ha forjat la nostra història, envoltat per un cert misticisme.
Potser per ajudar-nos a descobrir-lo, l'Associació Cultural ProHisPer, en Pro de l'Història Perduda de Granollers al Vallès Oriental, mostra al ciberespai, L'Aldea Càtara, fruit de la voluntat de donar a conèixer el món càtar, i els fets que el van fer desaparèixer, desde la perspectiva catalana.
Ara acaba de sortir Els Càtars: la Història que no ens van Explicar. Una nova web que des de les Borges Blanques a la comarca de Les Garrigues, ens informa de l'història i doctrina dels càtars, aquest poble que va viure un model de religió, diferent a l'establert per l'església de Roma.
Després de l'aparició de la nova moneda europeu L'Euro, s'ha pogut observar que la immensa majoria de la població catalanoparlant està pronunciant aquest mot incorrectament, amb fonètica castellana.
Per intentar paliar-ho, la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans fa aquestes consideracions en una pàgina web. Considera que la vocal final de euro s'ha de pronunciar com una u. També consideran que en el cas de la paraula cent del valencià, la t de cent s'ha de pronunciar.
En català oriental tothom pronuncia duru, númeru, etc, amb tota naturalitat, però en canvi no es pronuncia èuru, tal com és correcte. Son molts els catalans coneguts popularment que ho pronuncien malament, incloent-hi coneguts polítics com Jordi Pujol o Artur Mas, i destacats economistes, locutors de televisió com Helena Garcia Melero. TV3, potser per desinformació, no ha donat en aquest afer l'exemple necessari, però darrerament s'observan ja alguns canvis en aquest sentit.

Viles i Gents, ha fet un any a Internet. Viles i Gents, és una columna d’opinió en català del setmanari La Comarca, que cada setmana opina sobre temes que afecten al Matarranya i tot l’Aragó de parla catalana. Durant el primer any de la primera publicació electrònica en català de la Franja de Ponent, han aparegut 55 columnes, una cada divendres, coincidint amb l¹eixida impresa de La Comarca d¹Alcanyis.
Per als que no la coneixieu podeu consultar totes les columnes aparegudes, des de la seva web i per als que ja la coneixeu no us perdeu la d¹aquesta setmana Estem d¹enhorabona, de J.A. Carrégalo.

Avui i demà es farà l'acte inaugural, amb un seminari presencial introductori, del Màster Internacional a Distància en Sistemes d'Informació Geogràfica, primer curs a distància de la Universitat de Girona. La sessió inaugural, amb la presència del rector de la Universitat de Girona, es farà avui a 16.30h a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres.
Aquesta és la primera activitat a distància que organitza la UdG, en concret el departament de Geografia, Història i Història de l'Art i el Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció, dirigit per David Comas. El Màster té una durada de dos anys (1999 i 2000), 750 horas, adreçat per professionals dels Sistemas d'Informació Geogràfica.
Aquest màster està garantit pel consorci Unigis, una xarxa d'universitats originària de la Gran Bretanya, a la qual s'ha incorporat la Universitat de Girona, que és la única de l'Estat espanyol que participa d'Unigis. Acull 60 estudiants matriculats que començaran les activitats el dia 8 de febrer de 1999. Els estudiants provenen d'Espanya, Argentina, Panamà, Mèxic, Perú, Guatemala, Costa Rica, Portugal, Colòmbia i Andorra. Aquesta iniciativa que representa un important pas endavant en la consolidació de la UdG com una universitat preocupada pels nous mètodes d'ensenyament.

El ministre espanyol de Foment, Rafael Arias Salgado, ha anunciat un pre-acord amb França per proposar a la U.E. que Internet passi a tenir caràcter de servei universal.
Aquest pre-acord s'afegeix a la proposició de llei presentada el passat desembre per part de Convergència i Unió. La proposta demana modificar la llei de telecomunicacions i atorgar a Internet la consideració de servei universal, de manera que tothom pugui accedir a la xarxa telefònica pública.
El Comissionat per a la Societat de la Informació (CSI) ha elaborat la proposició de llei que vol garantir als usuaris un conjunt de serveis amb qualitat i preu assequible, en base al seu interès general en un mercat lliberalitzat.

La Generalitat de Catalunya, no descarta endarrerir l'entrada en vigor del decret sobre el cinema en català.
Les multinacionals de Hollywood han acceptat finalment negociar el doblatge de films al català. D'aquesta manera es va posar de manifest en una entrevista que el conseller de Cultura, Joan Maria Pujals, va celebrar divendres passat a Washington amb els màxims dirigents de la Motion Picture Association of America (MPAA). Els productors dels EUA i la conselleria van obrir una via de diàleg per explorar les iniciatives pel doblatge al català, segons va informar ahir el departament en un comunicat.
Podeu ampliar aquesta informació a l'Avui i al Periódico de Catalunya.

Durant la setmana passada , Presència del català al món, va acabar de reestructurar el seu directori de recursos.
Entre moltes altres modificacions, cal esmentar el fitxer de Cercadors, navegadors i directoris, que han quedat classificats d'acord a les característiques de cada un.
També la cultura popular i el nostre folklore, han quedat classificats al primer directori català. Quedan distribuïts per Bastoners, Castellers, Dansaires, Geganters, Grallers, Diables, Sardanes i Tradicions de Nadal. Altres grups de la cultura popular catalana els podreu trobar Folklore i Altres Tradicions.

Joan Vilamala Terricabres, va ser cantant del grup de cançó en català, Esquirols als anys setanta. Ara, és professor de l'Institut Pius Font de Manresa, on s'encarrega de fer auques on aprendre la manera de treballar la literatura catalana. Podeu veure les auques d'Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Josep Pla, la Renaixença, per fer memòria d'un trosset de nostra història. Les podreu trobar a la La Pared de les Auques, un espai d'aquest centre a Internet.
Ara acaba de sortir, com a novetat L'Auca de Pompeu Fabra, editada per Escola Catalana, en motiu del cinquantenari de la seva mort.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB