LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA 96 o HEMEROTECA 97.

GENER 98

Es va presentar divendres, la darrera re-edició del llibre És molt senzill: digueu-li Catalunya de Josep Guia.
L'acte, sota el títol, El nacionalisme català al segle XXI, va tenir lloc a la Casa Golferics de la Gran Via de Barcelona, amb l'intervenció del mateix autor del llibre.
Josep Guia i Marín, és professor del Departament d'Àlgebra de la Universitat de València, i membre del Comitè Executiu del PSAN. A la seva pàgina personal i trobareu més informació personal de l'autor.

A Monistrol de Montserrat al Bages, s'edita la revista d'informació local Es Pilons.
Acaba de sortir el nº 17 de d'aquesta publicació digital. En aquest número hi podreu trobar les darreres propostes presentades a l'Ajuntament, una entrevista als Amicsdel Cremallera, història del poble i diversos articles d'opinió.
Us convidem a fer-hi una visita.

Proditors, és un grup de petitesempreses especialitzades en tasques relacionades amb la producció i edicióde continguts en suports digitals, com producció en CD-Rom, webs, publicacions eletròniques, vídeo digital, imatge generada per ordinador,aspectes jurídics de la producció digital, etc. Des de fa més d'un any hemanat consolidant una dinàmica de conversa i debat sobre el present i futurd'aquest sector, considerat emergent i clau, però farcit de febleses, dedescoordinació i d'incomunicació. Si vols saber qui componen Proditors, trobaràs el llistatcomplert a aquesta plana.
La base dels Proditors és l'intercanvi d'informació, la combinaciód'esforços i la generació d'estratègies conjuntes per propiciar la creacióde productes de primera línia i el seu posterior èxit; per millorar eldiàleg amb l'administració, els mitjans de comunicació i la societat; i perdeixar enrere els complexos d'inferioritat davant la importació de productestraduïts sistemàticament. Podeu saber amb més detall quines són lespreocuacions i propostes del grup. Proditors compta amb una llista de correu a la que us hi podeu inscriu-re.

El Bloc de Progrés Jaume I, expressa la seua oposició a la proposta de l’alcalde del PP de Vinaròs, Jacinto Moliner, de reposarel monolit franquista que va ser retirat l’any 1988. El posicionament del’alcalde del PP el situa en l’àmbit dels nostalgics del franquisme, ésa dir, fora del marc democràtic.El Bloc Jaume I anima els partits, les organitzacions socials i lapoblació de Vinaròs i de tot el País Valencià a mostrar públicament laseua oposició a aquest projecte i exigeix un pronunciament de Zaplanasobre la qüestió: la direcció del PP dóna suport a una proposta comaquesta, que situaria Zaplana i el seu partit en l’extrema dreta?

El Bloc de Progrés Jaume I denuncia en un comunicat, les circumstàncies que han envoltat el Circuit-rock organitzat per l’IVAJ, que demostra preferir l’anglès al valencià normalitzat.
Quan el grup Munlogs va utilitzar en les seues lletres en valencià normalitzat i científic, l'IVAJ els va desqualificar. Després el mateix grup, amb un altre nom, van cantar en anglès, guanyant així guardons. L’IVAJ, és en mans Unión Valenciana, com a consequencia del pacte del pollastre, pel qual juntament amb les conselleries d’Agricultura i Medi Ambient, se l'hi varèn concedir. La primera maniobra que va fer, fou convertir les conselleries en Peixca i Mig Ambient i destrossar les publicacions de l’IVAJ, omplint-los de faltes d’ortografia.
El Bloc de Progrés Jaume I veu amb veritable preocupació totes aquestes actuacions de l’IVAJ, sempre en contra del valencià, i exigigeix la destitució del seu director, Ximo Lanuza, i que aquest organisme duga a terme la seua tasca amb la dignitat lingüística i d’actuació exigible a un organisme pels joves, que han de fer que el País Valencià avanci en la seua recuperació lingüística i nacional.

L'Escola Valenciana, Federació d’Associacions per la Llengua, manifesta en un comunicat dels seus directors/res, la seva opinió sobre aspectes de la política educativa actual.

 • Hi ha una mancança de planificació en la continuïtat a l’Educació Secundària Obligatòria dels Programes d’Educació Bilingüe iniciats en Educació Infantil i Primària.La convocatòria del concurs de trasllats no dona cap garantia de qualitat als Programes d’Educació Bilingüe; ignora els manaments de la Llei d’ús i Ensenyament del Valencià perjudicant els usuaris del sistema educatiu valencià. La seua redacció seria vàlida per a una comunitat autònoma amb llengua única.
 • A hores d’ara, hi ha una quasi nul·la presència de l’ús del valencià per part de l’Administració en la seua relació amb els Centres Educatius (circulars, notificacions, etc.).
 • Total mancança de recolzament a les publicacions en valencià (El Periòdic, El Micalet Galàctic, Camacuc...) per part de l’Administració. Per contra ens estan envaint de publicacions en castellà (subvencionades) i amb una marcada tendència ideològica, com el ABC i Las Provincias.
 • Escandalosos són els exemples d’El Pumby (tramés per la Conselleria d’Agricultura, Peixca i Alimentació). També els llibres d’Ausiàs March enviats per les Corts Valencianes farcits d’errades ortogràfiques.
 • Aquestes qüestions ens fan dubtar molt de les vertaderes intencions del Govern Valencià, ja que es contradiuen amb les seues declaracions.

  L'esperit nacional català dels Barcelona Dragons, sembla anar endavant desprès d'haber estat questionat i que el club rebés algunes crítiques. va ser la primera en publicar textualment, abans de la final mundial Esperem que la Junta que encapçala Jordi Vilapuig, que ha fet la web oficial del club només en castellà, pugui posar-se a l'altura de l'afició catalana, ho podeu veure íntegrament a la pàgina d'agraïments de la magnífica web no oficial Barcelona Dragons.
  També el president del Barça, J.Ll. Núñez, va fer unes declaracions, en aquest mateix sentit. Més tard, Els Dragons, ens comunicava, via correu electrònic del 1 d'agost del 1997, que de cara a la propera temporada tenien l'objectiu de fer la web en català, castellà i anglès.
  A l'abril, començarà la nova temporada. La web oficial no ha sortit, i no se sap com serà, però si que sabem altres dades: Hi haurà un nou president Miquel Matas, i Marco Fusté serà el nou director general, la samarreta dels Dragons com a novetat inclourà les quatre barres de Catalunya, l'equip tindrà tres anys per demostrar la viavilitat del projecte-2000, un projecte que vol fer rentable la franquícia catalana i que continuarà a l'estadi de Montjuïc, però ara compartint-lo amb l'Espanyol.

  Avui es farà un acte a Calaf amb Josep Bargalló, diputat al Parlament de Catalunya, a dos quarts de nou a la sala d'actes de la Caixa de Manresa d'Igualada, dins els actes que es fan a l'Anoia dins de la campanya Feta la llei, feta la trampa

  El Partit Popular (PP) de Catalunya vol ara, que els rètols de dependències públiques, estiguin escrits en bilingüe.
  El grup, ha decidit reobrir el debat sobre la llengua al Parlament al presentar una proposició no de llei en què, amb apel.lacions a la nova llei del català, reclama al govern de la Generalitat que els cartells i serveis figurin en els dos idiomes. La sombra vidalquadrista, sembla no voler-se separar del partit.
  Aquesta notícia és ampliada per El Periódico de Catalunya. En el mateix full, el diari informa que el president de l'Audiència de Barcelona, Fco. Javier Béjar, es va declarar ahir partidari de la normalització lingüística en la Justícia reconeixent que l'ús del català en aquest àmbit és deficitari.

  El Monestir de Santa Maria de Vallbona Situat a Vallbona de les Monges al sud de la comarca de l'Urgell. És un cenobi cistercenc femení, fundat el s.XII. Centre actiu d'espiritualitat, art i cultura. Les monges del monestir combinen la pregària i la feina informàtica. Les religioses elaboren el catàleg d'una multinacional i pàgines 'web' per encàrrec. Des de fa set anys, el monestir cistercenc de Santa Maria de les Monjes, té una oficina de serveis informàtics oberta a tercers i les religioses hi duen a terme una tasca que els permet matenir-se. Aquesta activitat va arribar al monestir per mitjà de la germana Glòria Nogué, una barcelonina de 47 anys que, habia treballat com a programadora informàtica en una empresa de llenceria.
  La combinació dels treballs de les germanes, les està fent protagonistes en diferents mitjans, ahir mateix el Periódico de Catalunya, hi feia un reportatje en aquesta pàgina.

  La Nuria Pons i Vilardell és una catalana, professora de llenguas al Brasil, on hi porta moltíssims anys. Segons ella mateixa afirma, mai ha tingut l'oportunitat per estudiar la nostra llengua, però aprofita qualsevol moment, qualsevol motiu és bo per practicar el català. S'intuieix certament una forta anyorança pel nostre país, en les paraules de la Nuria. No és fàcil trobar persones que, com ella, després de tant de temps passat, segueixin manifestant als quatre vents, la seva única identitat cultural que són alhora les seves arrels.
  Internet, l'hi ha obert els ulls de nou, la Nuria va descobrir les nostres pàgines i veu en la comunicació en català, una altra manera de millorar l'idioma i de conèixer gent del seu propi país.
  Per l'impresionant càrrega afectiva de les paraules de la Nuria des del Brasil, hem volgut reproduir el darrer e-mail enviat.

  La secció Viles i Gents del setmanari La Comarca, publicat a Alcanyís, a la comarca del Matarranya, pot consultar-se des d'avui per Internet.
  Cal explicar que la secció Viles i Gents és una columna d’opinió que es publica en català, a aquest setmanari des de fa més de dos anys i compta amb 6 col.laboradors que setmana rera setmana opinen sobre temes diversos que afecten i mostren el sentiment popular de la població de la comarca del Matarranya i altres comarques de l’Aragó de parla catalana en general, com ara el Baix Cinca i La Terra Alta aragonessa.

  Acaba de sortir la web Llengua i Cultura Valencianes, la primera pàgina a la Teranyina Mundial, que ens ofereix una perfecte retrospectiva de la difícil situació de la llengua al País Valencià, i el seu entramat socio-polític; el conflicte lingüístic, el nom, l'història de la llengua, la identitat etnolingüística del valencià, la normalització lingüística i unes quantes observacions i propostes sobre el nom de la capital, València o Valéncia?
  Aquest estudi del filòleg Josep Saborit i Vilar, està documentat amb una extensa bibliografia, que ademés recull: Dialectologia Valenciana, el valencià escrit, en cerca d'un model fonètic per al valencià, el mapa dialectal, La qüestió dels accents etc...
  Una complerta joia que ens ajudarà a compendre l'entramat d'aquest poble germà.

  Al El Campionat del món de Natació de Perth, la selecció espanyola de waterpolo, amb només tres jugadors no catalans, plena de jugadors i tècnics del país, va guanyar ahir a Austràlia el Mundial de Perth, derrotant amb absoluta claredat l'altra gran potència d'aquest esport, Hongria, l'actual campiona europea.El grup que entrena Joan Jané i capitaneja Manel Estiarte, és indiscutiblement el millor de la història de tot l'esport espanyol, ha estat a les últimes cinc finals mundials olímpiques, orgull de l'esport català, que a Perth ha tornat a brillar a través d'aquest aclaparadortriomf. L'Informació tècnica de la final ens la dòna el diari Avui.
  També destaca la medalla de plata aconseguida pel nedador del Club Natació Sabadell David Meca. En aquesta pàgina del CNS podreu trobar-hi més dades de l'èxit de David Meca i Lourdes Becerra, els nedadors sabadellencs, triumfadors a Perth.

  El passat desembre us va fer arribar la crida Solidaritat amb Agemac que feien els treballadors i treballadores d'aquesta empresa del Anoia, respecte als problemes de la seva empresa. Des de llavors hi ha hagut diferents contactes entre treballadors, accionistes, possibles accionistes i institucions, però sembla ser que aquests contactes no han pogut fructificar.
  Ara a la pàgina hi podreu trobar l'últim Comunicat de Premsa que ha emés el seu Comité d'Empresa, amb abundant informació i convocatòria de mobilitzacions, que es faran tots els dilluns, dimecres i dijous.

  La CECREC (Confederació de Cases Regionals de Catalunya), en la seva reunió de dijous al vespre, va aprovar definitivament, com ja habiem anunciat des d'aquí, un document en el mostra el seu acatament al text final de la nova llei del català.
  En el mateix document aprovat per la junta de la CECREC, presidida per Francisco García Prieto, la confederació demana que el text s'apliqui amb cautela.

  Jesus Angel Garcia (Chuso) és un madrileny, lingüísta-informàtic, que no para de sorprendren's. Després de presentar fa un temps el traductor castellà-valencià/català, ens anuncia que ja està disponible la nova versió de Traducto v3.0.
  Comtempla significatives millores respecte la versió anterior, que podeu comprobar descarregant-lo;

 • Analitzador sintàctic millorat.
 • Mostra detalls de la traducció en un llistat, per a local.lizar la nostra errada.
 • Pot crear/modificar/grabar/obrir gramàtiques i definir combinacions per l'analizador sintàctic.
 • Afegir la generació automàtica de plurals des de singulars del tipo "TJ" (platja, platges).
 • Nova ajuda en línea. etc...

  L'Ajuntament de la Ciutat d'Eivissa a les Pitiüses, ha convocat el Premis Ciutat d'Eivissa de Narrativa i de Narrativa Infantil - 1998 que, d'acord amb les bases, estan dotats, respectivament, amb 200.000 i 100.000 pessetes.
  Enguany els premis arriben a la seva sisena edició, l'edició anterior del Premi Ciutat d'Eivissa, la va guanyar la catedràtica de Filosofia a la Universitat de Barcelona, Maria Teresa Garcia i Fochs, amb la novel·la Ben Poques Estrelles, una trama socio-política ambientada a la transició espanyola. En narrativa Infantil la guanyà anterior va ser Joan Cardona amb l'obra El quadern de bitàcola de Sigurd II. Abans d'aquest conte, Cardona havia publicat El bloc del bogamarí.Ambdues obres seran publicades el proper mes d'abril per Res Publica, editorial eivissenca, que publicarà les obres guanyadores del Ciutat d'Eivissa en els propers tres anys.

  La premsa comarcal osonenca ha publicat unes dades de l'EGM (Estudio General de Medios) sobre l'audiència de les emissores de ràdio comarcals i s'ha obert una polèmica periodística i un debat al carrer sobre models de ràdio i el seu futur.Segons l'estudi, Ràdio Manlleu, a la segona població de la comarca, que depèn de l'Ajuntament de Manlleu, ha superat en audiència l'estació privada RKOR-Ràdio Vic. Ràdio Manlleu te 2.000 oients, mentre que Ràdio Vic, segons l'EGM no en te cap.
  Ràdio Manlleu, que connecta amb COM Radio, alterna programes informatius, magazines i musicals. Ràdio Vic, per la seva banda s'inclina per una radiofòrmula, amb l'excepció de la primera hora del matí, en què alterna música i informació.
  Osona al dia, sempre al darrera de la notícia, acull a Internet el debat El futur de la Ràdio a Osona, que reuneix tot el material de premsa que ha generat aquest polèmic tema i obre un espai d'opinió sobre el futur de la ràdio a la comarca.

  Les adiccions a les tecnologies del segle XX, no tenen un efecte especialment negatiu sobre el cos humà. La Ràdio i Internet, són cada cop més vinculades i associades, i són moltes les pàgines en català, dedicades a aquesta faceta.
  Ara, només per "radioapassionats" acaba de sortir Malalts de Ràdio, una entelèquia sobre la ràdio a "la xarxa", on és posible trobar-hi qualsevol concepte relacionat amb les ambdues tecnologies; links, comentaris, realaudio... Posiblement el web site nacional d'enllaços a pàgines de ràdio de tot el món, més important del país...

  L'indiscutible qualitat de l'oli verge extra català, el.laborat a la comarca de Les Garrigues, ha fet organitzar a l'Ajuntament de Les Borges Blanques, i el seu Patronat Fira de les Garrigues, la primera Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra que comença avui i durarà tot el cap de setmana.
  Es preveu l'assistència de més de 40.000 visitants, de les comarques catalanes i de l'Aragó; productors, distribuïdors, comerciants i fabricants de maquinària de l'oli. Com a complement s'hi desenvolupan actes lúdics, festius i culturals.
  Una de les activitats més cridaneres és El Tren de l'Oli, un viatge en el temps amb el tren a vapor. Aquest tren, que sortirà dissabte de l'estació de Lleida, inclou visita guiada a la Fira i explicació de la fabricació de l'Oli. Per si voleu pujar-hi, trobareu l'informació a la web.
  Paral.lelament s'ha engegat una Campanya per la Ubicació del Centre Català de l'Oli a les Garrigues i la consolidació de les Borges Blanques, com a capital de l'oli. La Campanya consisteix en l'adhesió al manifest per els navegants i la recollida de signatures en un stand a la mateixa fira.

  Demà dissabte, tindrà lloc un diàleg obert amb els representants delspartits polítics de l'esquerra nacional dins el cicle Nacionalisme iEsquerres organitzat per l'associació de l'Anoia "Debat a Bat".
  L'acte en farà a les 7 de la tarda, al teatre de l'Aurora d'Igualada. Hi intervindran membres de totes les forçes polítiques de l'esquerra nacional. El JERC-Anoia ens comunica, que per ERC, intervidrà el seu dirigent, Carles Bonet.

  Francisco García Prieto, president de CECREC (Confederació de Cases Regionals de Catalunya) afirma que, la seva organització no té intenció de sumar-se a la campanya il·legal de desobediència a la llei del català, que propugna Aleix Vidal-Quadras.
  La CECREC es reunirà demà dijous per valorar el text final de la llei aprovat per majoria al Parlament de Catalunya. García Prieto diu que no estan d'acord amb la llei perquè la creuen innecessària, però no debateran cap tema que sigui unir-se a aquesta plataforma.
  Només la Federació de Cases Regionals, que no està integrada a la majoritària CECREC, dòna suport al esmentat manifest, subscrit tal com ja vam dir, per la fundació de Vidal-Quadras i cinc grupuscles radicals més, on conviden a la ciutadania a desobeir la llei.

  TVC, Edicions 62 i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, convoquen el Concurs de Contes en català per a joves Els Contes del TVCTEXT, dividits en 3 categories de 10 a 16 anys. El concurs contempla premis setmanals i absoluts, té un premi d'un viatge de 3 dies a l'Eurodisney.
  L'Escola a Casa descobreix la riquesa creativa dels professionals de l'ensenyament, i obre del món educatiu. El programa mostra vídeos didàctics, experiències escolars i sortides pedagògiques que pretenen fer veure l'escola amb uns altres ulls.
  A destacar, el programa-concurs Setciències, de Televisió de Catalunya (TVC), que dirigeix i presenta Enric Calpena, i que ha arribat a l'edició 500, a punt de complir dos anys en antena. El programa ha repartit 130.000.000 de pessetes en premis i viatges a indrets de Catalunya i les Illes. Té una audiència mitjana de 245.000 espectadors i una quota de pantalla del 26 per cent.

  La Federació de Cases Regionals i Provincials de Catalunya, s'alinean amb la proposta il·legal del expresident del PP català, Aleix Vidal-Quadras, on cinc grupuscles marginals fan una crida a la desobediència civil contra la nova llei del català.
  Aquests cinc grups ultradretans minoritaris, porten anys intentant paralitzar la normalització lingüística al nostre país, utilitzant tots els mitjans. Tot i haber perdut les sentències del Tribunal Constitucional, segueixen treballant perquè la presència de la nostra llengua a Catalunya, sigui purament testimonial i simbòlica, activant altra volta el totalitarisme i posant en perill la perfecta armonia i convivència de la ciutadania. El diari Avui, comenta aquesta notícia en aquesta plana.
  Per cert que el PP de Catalunya també justifica la seva postura contrària a la nova llei, des de la seva web.

  Dissapte, hi va haber una xerrada-col·loqui a Igualada amb el secretari general d'ERC, Josep-LluísCarod-Rovira, sobre la llei del català, o llei del castellà com el partit interiorment l'anomena. L'acte forma part de la campanya feta la llei, feta la trampa d'oposició a la nova llei.
  Al vespre, es va celebrar un sopar de militants i simpatitzants del JERC-Anoia a l'hostal Castell de Rubió amb Josep-Lluís Carod-Rovira. El partit fà aquests dies diferents actes arreu del país per explicar la seva postura.

  Una vegada que el PP, va votar en contra de la Llei del Català, tem que altres forces polítiques no es limitin a explicar el sentit del seu vot, sinó que puguin tergiversar les raons per les quals els populars han rebutjat la llei. Si això es produeix, està disposat a contrarestar qualsevol intent d'etiquetar el partit d'anticatalà.
  La direcció del Partit Popular català ha facilitat per escrit als seus regidors i càrrecs intermedis els motius pels quals el partit ha votat no a la llei del català, amb la finalitat d'unificar els missatges sobre aquest assumpte quan els populars participin en actes o intervinguin en mitjans de comunicació.
  Aquesta notícia és perfectament comentada des de El Periódico de Catalunya, en la seva edició de dimarts.

  Aprovada ja, la nova llei, que ha fet vessar rius de tinta en tots els mitjans i ha produit moltes declaracions tant faborables com contràries a la nova llei.
  Entre les darreres podem destacar la Campanya d'ERC en contra, o les recents declaracions contràries de Àlvarez Cascos, sots-president del Govern Espanyol per motius totalment contràris.
  Ara us ofereix el text íntegre de la Nova Llei del Català, perquè no ens quedin dubtes interns sobre el seu contingut i disposicions. I és que per poder opinar, cal estar documentat...

  El Parlament de Catalunya, va aprobar amb una majoria més que suficient, la nova llei del català.
  102 vots a favor de CiU, PSC, PI i IC, 25 en contra d'ERC i PP i una abstenció del PCC.
  Esquerra Republicana de Catalunya hi va votar en contra, per considerar-la deficitària i segueix la campanya a Internet feta la llei, feta la trampa - pel futur del català, cal una altra llei, com ja va avançar en primícia.
  La Web de la campanya amb salutació de "Tísner", el partit explica el que hi ha al darrera del debat sobre la renovació del marc legal de la llengua, la situació social i jurídica del català, el contingut i la necessitat de tenir una autèntica nova llei.

  La comissió de cultura del Consell de Mallorca ha encarregat als professorsde la Universitat de les Illes Balears, com a institució amb autoritatcientífica i acadèmica, la redacció d'un llibre d'estil per professionals lingüístes, per evitar els barbarismes i introduir un concepte d'ús normal i correcte de la llenguacatalana pròpia de les Balears.
  El llibre anirà dirigit també als jutges i magistrats, advocats, economistes, associacions culturals i empresaris. Podeu ampliar-ne l'informació a l'Avui en aquesta pàgina.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB