LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

4art Any d'Edició !!!

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

GENER 99

Durant la setmana passada , Presència del català al món, va acabar de reestructurar el seu directori de recursos.
Entre moltes altres modificacions, cal esmentar el fitxer de Cercadors, navegadors i directoris, que han quedat classificats d'acord a les característiques de cada un.
També la cultura popular i el nostre folklore, han quedat classificats al primer directori català. Quedan distribuïts per Bastoners, Castellers, Dansaires, Geganters., Grallers., Diables, Sardanes i Tradicions de Nadal. Altres grups de la cultura popular catalana els podreu trobar Folklore i Altres Tradicions.

Barcelona Activa i l'Ajuntament de Barcelona organitzen avui una conferència de premsa de presentació i posterior inauguració de BarcelonaNetActiva, el primer Viver Virtual d'empreses d'Europa.
La inauguració tindrà lloc al Viver de Glòries de Barcelona Activa al carrer Llacuna, 162, districte de Sant Martí de Barcelona. Si voleu assistir-hi però no teniu temps material per anar-hi, la podeu seguir per la xarxa ja que aquesta inaguració serà retransmesa en directa per Internet. Els actes començaran a les 12 de migdia i la cloenda a les 18.00h. a càrrec de Maravillas Rojo, Tercera Tinenta d'Alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i Presidenta de Barcelona Activa.

Aquesta setmana acabarà la anunciada reestructuració del directori de recursos de , Presència del català al món.
Destaca a l'apartat INTERNET, la subdivisió feta per classificar els cercadors d'internet, que s'han repartit en generals, temàtics i regionals (per cada regió). Aquesta setmana s'acabaran d'acompletar els fitxers dels cercadors amb recursos ja existens al servidor.
Especialment destaca, la pàgina ENTITATS, des de la que es pot accedir pràcticament a totes les Entitats i Associacions de qualsevol mena. Una mostra que confirma l'extraordinàri teixit associatiu de la nostra societat.
A MUNICIPIS, ara es pot consultar per la lletra inicial del municipi.

Infovía Plus, porta més d'una setmana de "funcionament", i les queixes dels internàutes, no han parat encara en cap moment. Nerviosisme d'usuaris i incertesa dels proveïdors que estàn decebuts dels serveis promesos per telefònica, i el que s'ha obtingut fins ara.
Una ferma alternativa a aquesta situació la constitueixen el nodes locals. Això ofereix importants avantatges als usuaris d'internet com la de que és possible entrar a Internet sense passar per Infovia i no patir els colapses que constantment tenen els usuaris d'aquest sistema. Els nodes locals ofereixen més velocitat, fiabilitat i servei personalitzat sense trucades fallides.
Per Usuaris de La Comarca de l'Osona, ara precisament InterAusa ofereix, a un preu molt interessant, conexió a node a tots els residents a l'Osona.
InterAusa, 1r Proveïdor d'Internet a l'Osona, s'ha consolidat en el sector i ofereix serveis a 250 empresas i particulars, que saben que l'empresa ha mantingut una qüalitat de connexió òptima, i una constant adequació dels mitjans al volum d'usuaris.

El CerCAT Regional, estrena avui 80 nous cercadors locals. Amb aquests són ja més de tres-cents els cercadors regionals ( comarcals, locals, etc ...) que CerCAT té ja en funcionament arreu de la geografia que delimita la nostra llengua. En podeu veure la relació exacta en aquesta pàgina.
CerCAT ha obert, nous cercadors locals, especialment, en les comarques amb més webs, especialment les de l'Àrea Metropolitana de Barcelona; CerCAT Baix Llobregat, CerCAT Vallès Occidental, CerCAT Vallès Oriental i CerCAT Maresme, que juntament amb CerCAT Barcelonès formen el 75% de la població real de Catalunya, i on la presència de la nostra llengua és menys activa, tant a la xarxa com a la vida real, però al haber-hi molta més població, hi han moltes webs.
Altres regions amb moltes webs indexades, també han incorporat nous cercadors locals com és el cas de les Comarques Gironines: CerCAT Gironès, CerCAT Alt Empordà, CerCAT Baix Empordà i CerCAT La Selva. També CerCAT Mallorca, ha dotat de pàgina de cercador per a les poblacions més importants de l'Illa.

L¹Associació Cultural del Matarranya, va ser el primer col.lectiu de la Franja de Ponent a incorporar-se a la xarxa en català. Ara ha editat un Disc Compacte amb 10 contes tradicionals del Matarranya, narrats per Antoni Bengochea amb l¹acompanyament musical de Javier Armisen.
El disc es va presentar a l¹Ajuntament de Calaceit. Si voleu escoltar una mostra dels contes ho podeu fer a la web, però necessiteu el plugin RealAudio, que podeu baixar-vos. Si voleu fer la comanda, ho podeu fer des del catàleg de publicacions.
L¹Associació Cultural del Matarranya, des de fa temps, té una pàgina on explica la situació del català a la Franja, i una altra documental de les llengües minoritzades al món.

El diputat de Promoció Econòmica i Habitatge, Joan Serret, va presentar el pasat dijous el Sistema d'Informació Socioeconòmica Local Hermes., que es el primer d'aquest tipus que existeix.
El sistema Hermes és únic a Espanya i a Europa. Es pot dir que és un servidor de dades econòmiques, socials i de població en l'entorn Internet, que s'emmarca dins el conjunt d'iniciatives telemàtiques de la Diputació de Barcelona.

Demà és el dia de la 8a Trobada Gastronòmica dels Internàutes catalans NetGRESCA'99 - Sambardanada Tropicatalana.
L'històrica Fonda Europa de Granollers, ha estat enguany el lloc escollit per votació digital. Segons l'Arià Botey, un conegut internàuta de Granollers, la Fonda Europa va ser on Josep Pla va passar més hores, xerrant amb en Paco. On moltes vegades anava a sopar el Pepe Carvalho, el personatge del Vázquez Montalbán, on va anar el mateix Rei Alfons XIII.
Dins la web es poden trobar les fotografies de l'edifici i tota l'info necesaria per tal d'asistir-hi. La festa s'acabarà a disco Ei Bi Si, que està situada al peu de l'autopista.

Avui es farà la projecció de Simfonia Diagonal. Es tracta d'una sèrie de peces musicals elaborades per nous compositors italians per acompanyar curtmetratges de l'avantguarda cinematogràfica dels anys vint.
Abans de la projecció hi haurà una intervenció per part d'uns dels autors de l'experiència, Paolo Pachini i Roberto Doati. Les peces que es projectaran, així com el butlletí de la sessió es poden consultar a la web de l'Institut Universitari de l'Audiovisual.

Infovía, ha deixat de funcionar, donant pas a la nova Infovía Plus. Aquest pas, no s'escapa de polèmica. Hi ha una forta incertesa sobre els canvis. Alguns nodes locals d'Infovía Plus no funcionen adecuadament, l'excessiu sistema de seguretat provoca desconnexions múltiples, i els sistemes operatius Macs i el Windows 3x tenen més problemes que els usuaris de Windows 95 o superior.
Si voleu consultar el número òptim d'accés a la Xarxa IP, des de qualsevol localitat, ho podeu fer des d'aquesta pàgina d'Ilimit Comunicacions.

El sector vitivinícola català, està experimentant una evolució cada cop més important, i un fort creixement tant econòmic com en altres sentits, que està arribant també a la xarxa en català.
El considerable aument en els darrers dies, de webs relacionades amb el sector del vi, ha fet que , Presència del català al món, estreni avui un nou apartat de webs relacionades amb el sector vitivinícola. Hi podreu trobar webs de les empreses del vi i el cava, associacions empresarials, culturals i d'oci vinculades amb la cultura del vi.
Cal dir que , Presència del català al món, ja té gairebé acabada la reestructuració anunciada del directori de recursos temàtics. Doneu-hi un cop d'ull, i envieu-nos els vostres suggeriments.

El present i el futur de la televisió digital terrestre i els serveis i aplicacions multimèdia d´aquest sistema a Catalunya seran sotmesos avui a debat a les V Trobades de la Indústria Multimèdia, a partir de les 17 hores a l´Aula Màster de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb el patrocini de Retevisión i l´organització de l´Escola Multimèdia i el Centre de Transferència de Tecnologia de la UPC.
El Consell de Ministres va autoritzar la convocatòria del concurs per habilitar un nou operador, que podrà emetre 14 programes, quatres hores diàries en obert i la resta, si ho vol, en codificat. Els avantatges generals d´aquesta fórmula de transmissió —més qualitat d´imatge i major número de canals— ja són coneguts, però no així altres aplicacions que conferiran al sistema el valor afegit. Aquesta sessió de les V Trobades de la Indústria Multimèdia, concentrarà experts i representants de les principals empreses i administracions involucrades. Retevisón es perfila com com el màxim aspirant a ser el futur operador, ja que el concurs impideix la participació dels operadors existents i a qualsevol dels seus accionistes.
A les 19.00 hores taula rodona sobre Els serveis digitals terrestres a la Catalunya del segle XXI, moderada por Antoni Elías Fusté, director de l´Escola Tècnica Superior d´Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, de la UPC. La taula acollirà a Luis Sahún, de Retevisión, Miquel Puig, del Comissionat per a la Societat de la Informació, Pedro Mier, de Mier Comunicaciones i Jordi Vilajoana, director general de la CCRT. El tancament de la trobada anirà a càrrec de Mercè Sala, presidenta de la Fundació Politècnica de Catalunya. Desde les 11 h i fins a les 20.30 h s'efectuaran també proves d'emissions digitals terrestres en una sala annexa a l'Aula Màster, al Mòdul A-3, del Campus Nord de la UPC c/ Gran Capità, s/n, de Barcelona.

A la Vall de Sau, a la comarca de l'Osona, en un dels paratges naturals més bonics que quedan en l'actualitat, el Consorci Turístic de la Vall de Sau està a punt de construir-hi unes rutes d'escalada esportiva de 5 quilòmetres d'extensió als cingles de Tavertet, creuant pel mig tota la zona PEIN. La violació d'aquesta zona verge alterarà sense remei l'hàbitat de les espècies rapinyaires i pròpies dels cingles que hi tenien el seu darrer refugi a la regió.
Escalada als Cingles de Tavertet, No! és la web de la campanya d'informació i sensibilització sobre el tema, amb abundant documentació actualitzada al dia. Podeu informar-vos i presentar al.legacions al projecte abans del 8 de febrer.

Incidents a l'Autònoma de Barcelona amb la visita d'Aznar. El bon home no té sort en les visites a casa nostra, aquest cop la visita al Centre de Microelectrònica de la UAB, va acabar amb greus incidents per la violenta càrrega policial efectuada contra els estudiants que es manifestaven contra el president espanyol.
Els mitjans emprats per la policia (porres i bales de goma) van ocasionar ferides a molts estudiants. Carles Solà, rector de la universitat, va protestar en un comunicat de premsa, cap la delegada del Govern central, Júlia García Valdecasas pels greus incidents i va demanar un Claustre extraordinari per l'actuació de les forces de seguretat (teòriques) de l'estat al campus.
Els greus incidents han fet demanar ja a molts partits polítics, la destitució inmediata de la delegada del Govern, Júlia García Valdecasas.
El BEI, Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI) també ha emés aquest comunicat.
Avui s'han convocat aturades de les classes a les 10 i a les 11 del matí. A les 12 del migdia, manifestació a la Plaça Cívica de la UAB, i a la Plaça de Catalunya de Barcelona.

Segons informa La Torna, l'Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia, com a integrant del CPF, demà dissabte, la Coordinadora Popular de Festes (CPF), amb el suport de la plataforma cívica Catalunya Sahara, i la Federació Festa Major de Gràcia, organitzan la Jornada de Solidaritat amb el Poble Saharaui, amb el lema per la llibertat del poble saharaui.
S'organitza un sopar de solidaritat, i diverses actuacions musicals. L'estrella de la jornada és, sens dubte, l'escenificació d'un, Full Monty presentat per Ma Jesus Izquierdo, professora de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona d'alguns dels membres de la CPF!!!. Els actes començaran a les 21,30h. al Club Helena, al carrer Ros de Olano, 6, al Barri de Gràcia de Barcelona.

El 17 de gener és una data de capdal importància a l'Illa de Menorca i pels menorquins. Va ser un 17 de gener el dia en què el rei Alfons III, arribà a l'illa. Aquesta data, fou l'inici de l'actual cultura, perquè aquest rei, va anar a Menorca i va expulsar de l'illa els musulmans que hi habitaven. El rei Alfons que era català i cristià va repoblar l'illa aportant-hi la nostra llengua i cultura. D'aquests primers decendents va nèixer Sant Antoni Abat. Per això es penjaran senyeres de Menorca als balcons en reivindicació d'aquesta cultura que hauria d'esser la lluita de tots els pobles.
Sant Antoni es celebra també a molts altres indrets de Mallorca, amb foguerons, ballades, beneïdes d'animals i desfilades de carrosses: Andratx, Inca, Muro, Palma de Mallorca, Algaida... A Muro, demà dissabte, hi actuaran entre d'altres, Música Nostra, Fora des sembrat, Lax'n'busto i Tots Sants.

L'onada de fred, una de les més intenses dels darrers anys, ha fet pujar considerablement l'audiència dels informatius meteorològics de televisió, l'anticicló durarà però fins diumenge. Per Internet, podeu obtenir més dades del temps en les properes hores a la pàgina de meteorologia de o a CerCAT a l'apartat Temps lliure / El Temps.
La neu ha tenyit les nostres muntanyes. Al Pirineu, les pistes mostren la seva millor cara. Per saber l'estat real de cada una de les pistes d'esquí, podeu consultar a la pàgina de pistes d'esquí de o bé en aquesta pàgina de el Periódico de Catalunya, amb dades actuals.

A la ciutat de Perpinyà, comarca del Roselló, a la Catalunya Nord, s'ha convocat, el Premi anual Modest Sabati, Vila de Perpinyà 1999, dotat amb 3.000.000 de pessetes en premis.
Poden optar per aquest premi les obres inèdites de creació literària i narrativa redactades en català i amb extensió mínima de 125 fulls de mida holandesa, mecanografiats a doble espai i escrits en una sola cara.
Les obres que hi vulguin optar s'han d'enviar al CDACC, Centre de Documentació i d'Animació de la Cultura Catalana, adreça postal: 42 av. de Gran Bretanya 66931 Perpinyà, abans del 23 d'abril 1999.
Per qualsevol informació suplementària, podeu adreçar-vos per correu electrònic al CDACC a CDACC@catalanet.net.

Convergència i Unió, oferirà als partits de l'oposició consensuar el nou model de finançament que s'ha de començar a negociar amb el govern central a partir de l'any que ve i que ha d'entrar en vigor l'any 2001.
El partit nacionalista ha decidit prioritzar una línia institucional, buscant el consens de totes les forces polítiques del Parlament, i aparcar durant uns mesos la campanya que CiU havia dissenyat reclamant el pacte fiscal per Catalunya.
La coalició ha suspès l'acte reivindicatiu que tenia convocat el 24 de gener al Pavelló Olímpic de Badalona. El diari n'aporta més dades en aquesta pàgina.

Acaba de sortir a la WWW llibreweb.com, una iniciativa, que des del País Valencià us porta tot el podeu buscar en literatura. Vitamines literàries, que ens ensenyen sobre l'art d'escriure i l'ofici d'escriptor. La web compta amb algunes recomenacions, revista literària i un directori de literatura.
Aquest servidor també té allotjada la web de l'Associació de Bibliotecaris Valencians, una associació professional i cultural dels bibliotecaris, arxivers i documentalistes que s'han unit per dignificar el paper dels professionals i la funció social de les Biblioteques, Arxius i Centres de Documentació com a centres culturals al serveis dels ciutadans del País Valencià. A la web s'hi troben els estatuts, activitats, directori, borsa de treball, recursos, convocatòries i oposicions, ...

El Consell Insular de Mallorca dóna suport a l'edició de llibres en català. El CIM dedicarà enguany 19 milions a donar suport a l'edició de llibres en la nostra llengua.
Sobre aquesta informació en podeu obtenir més dades i enllaços al servidor de Mallorca Web.

Sant Ramon de Penyafort, Un català universal en els temps medievals... fou un sant que, segons la llegenda, va fer possible el Miracle de la navegació, és per això que els internàutes de la comarca de l'Alt Penedès, el proposan com a patró dels internàutes dels Països Catalans.
Si us voleu adherir a la proposta, només cal que empleneu el formulari amb les suggerències pertinents per poder continuar aquest projecte.

El president de la Generalitat de Catalunya, va rebutjar les crítiques que el nunci del Vaticà a Espanya va fer contra els nacionalismes i va remarcar que està molt en desacord amb les opinions expressades pel nunci del Vaticà en una entrevista a la revista Reinado Social. Jordi Pujol va lamentar la intervenció de l'ambaixador vaticà retraient-li que entri en temes en els quals no hauria d'entrar.
Lajos Kada havia expressat temor davant el risc de disgregació d'Espanya per les reivindicacions nacionalistes i va rebutjar la possible creació d'una conferència episcopal catalana assegurant que no tenia sentit.
El president de la Generalitat va fer aquestes afirmacions durant una entrevista a Catalunya Ràdio.
Les paraules del nunci també van provocar la reacció dels partits independentistes. En nom del Partit per la Independència, Àngel Colom va criticar l'obsessió malaltissa del representant vaticà contra el nacionalisme.
Margrat aquest incident, hi han moltes webs de temes religiosos en català.

L'entrada d'any es bona per a commemorar moltes iniciatives de tot tipo. En aquest cas les Notícies de la Llengua, han complert en aquest 1999, el quart any d'edició.
Les Notícies de la Llengua, és una publicació electrònica independent de aparició mensual de , destinada a oferir informacions vehiculades a la llengua i la cultura catalana, tant les relacionades amb Internet com d'altres de caire més general.
Desde 1996, la revista ha complert una important tasca per la normalització de la nostra llengua.
Ara, coincidint amb aquest aniversari, ha posat en funcionament la Hemeroteca, que facilita enormement la recerca d'informacions de mesos o anys anteriors.

Els Reis d'Orient arriben aquesta tarda a les viles i ciutats de parla catalana. Ses Magestats Melcior, Gaspar i Baltasar recorreran els nostres carrers i places i recolliran les cartes dels nens i nenes, per tal de saber a on deixar cada una de les joguines del sensacional carregament que enguany han portat des de l'Orient.
L'Ajuntament de Barcelona, ha preparat com cada any la pàgina de la diada de Reis d'avui Per si encara no ho heu fet, cal no oblidar-se d'escriure la carta a Ses Majestats Si els voleu veure, podeu consultar l'itinerari a Barcelona.
Des de Figueres, Nus Virtual us ofereix la carta virtual als Reis més fàcil, només cal remarcar l'objecte que volgueu demanar.
A les hores previes podeu aprofitar-ho per jugar al Joc de Reis.

Un any més les festes nadalenques, entranyables com sempre, que cadascú pasa a la seva manera.
CerCAT i us ofereixen el Nadal a Internet amb els millors continguts d'aquestes festes en català, al Especial Festes de Nadal 1998.
Els millors vincles de la nostra xarxa, oblidant els enllaços referents a les compres nadalenques i vincles comercials en general.

La ciutat de Barcelona, ha posat en marxa diverses campanyes que persegueixen que sigui seu d'organismes internacionals i escenari de grans esdeveniments.
Les campanyes han estat una iniciativa de la Fundació Barcelona Promoció, organisme depenent de la Cambra de Comerç de Barcelona. Concretament s'ha licitat per ser les seus de la Fundació Mundial del Llibre i la de l'Acadèmia Europea del Cine. L'objectiu de la fundació constituïda l'any 1987 pels Jocs Olímpics, és promoure la imatge de Barcelona per tot el món i generar activitats que dinamitzin la vida cultural, econòmica i social de la ciutat.
Seguint parlant des d'un punt de vista cultural, cal dir que les noves col·leccions de butxaca i de quiosc i les biblioteques d'autor han donat un fort impuls al mercat del llibre en català el 1998. L'objectiu bàsic és que el llibre en català es trobi en els mateixos punts de venda que l'escrit en castellà. On costa més que entri el llibre en català són les grans superfícies. En els altres canals de venda ja hi ha presència, encara que reduïda si es compara amb el llibre en castellà. Però durant l'any 1998 s'ha fet un bon pas endavant. El diari Avui ha fet un sondeig d'editorials catalanes i n'informa en aquesta pàgina.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB