LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Mesos anteriors: l'HEMEROTECA 96. o Gener 97, Febrer 97, Març 97, Abril 97, Maig 97, Juny 97.

JULIOL 97

El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Joan Martí, va reclamar més protecció en favor del català. Segons va dir "ara és indispensable que, alhora que s'estengui sense límits l'ús de la nostra llengua, es respecti també el dret a ser-hi atès en la interlocució social". Així ho va manifestar durant el sopar que la Plataforma per la Llengua de Tarragona va organitzar sota el lema Llengua i convivència.
A l'acte hi van assistir més de 200 persones, entre elles l'escriptora Montse Palau, el músic del grup Els Pets, Joan Reig i el filòsof i catedràtic de la Universitat de Girona, Josep Maria Terricabres entre altres personalitats de la vida social catalana. Durant l'acte es van aconseguir adhesions al manifest Per a un nou estatut social de la llengua catalana, redactat a la primavera per l'Associació per a les Noves Bases de Manresa.

Es defineixen les articulacions finals de la nova llei.

 • ERC força que la llei reconegui la persecució hitòrico-política del català.
 • Serra i Sala s'incorporen a la comissió del PSC que fixarà la posició del partit.
 • Els ciutadans es poden relacionar amb la justícia en la llengua que vulguin i no cal traducció.
 • Són vàlids els documents privats redactats en qualsevol de les dues llengües oficials.
 • El català és la llengua pròpia de l'ensenyament en tots els diferents nivells educatius.
 • Les emissores de ràdio de concessió de la Generalitat han d'emetre el 50% en català.
 • Els comerços hauran de poder atendre els consumidors en qualsevol de les dues llengües.
 • Les dades obligatòries de l'etiquetatge dels productes alimentaris també han de ser en català. Podeu ampliar moltes d'aquestes informacions i veure el text sencer de la llei, a la pàgina de Política del diari Avui.

  El cor Vivaldi-Ipsi de Barcelona, guanya el primer premi en categoria infantil del XV Festival Internacional de Música de Cantonigròs. És la primera vegada que un grup català guanya un premi en aquesta categoria. El festival ha demostrat que any rere any va batent rècords, amb milers de participants i milers d'espectadors que han viscut tres dies de germanor a la Serra de les Guilleries.

  Llorens Comajoan, nascut a Calldetenes a l'Osona, és una de les persones que més han contribuit des de fa prop de dos anys a la difusió de la llengua i cultura catalana arreu del món des de la xarxa. Exerceix el seu treball a la docència als Estats Units, però fa uns mesos que el vam perdre de vista. Ara de nou hem pogut contactar, i ens presenta la seva nova pàgina personal des de la Universitat de Indiana, i com sempre explicant al món, les peculiaritats de la nostra llengua.

  El guitarrista Vigatà i component d'El Último de la Fila, Quimi Portet, traurà a la llum la propera tardor el seu segon disc en català. Feia 10 anys que Quimi Portet no feia una incursió en solitari; el seu darrer disc al marge d'El Último de la Fila va ser Persones Extranyes

  L'Acampada Jove a Arbúcies, al pre-Montseny comarca de l'Osona, el punt de trobada, festa i lluita de l'esquerra nacional més important de l'estiu, a on s'hi troba gent d'arreu del Països Catalans. Gran quantitat d'activitats s'hi han fet; tallers, xerrades, exposicions, excursions, i molts concerts amb els millors grups del moment. L'Acampada és el millor moment per conèixer gent, i passar-ho bé, tant si es tracta d'intercanviar experiències com disfrutant de les activitats.

  Som-hi. Un tercer directori-cercador en català, entra a la palestra dels cercadors en català. La nova eina compta amb l'avantatge de tenir un agradable entorn, esperem que tingui una bona acollida. L'entrada de nous cercadors en català és bona notícia, i col.labora a invertir la tendència de cercadors en castellà. A banda d'això es va fent realitat, una navegació en català a Internet.

  El Consell Nacional de CDC, va aprovar ahir el nou document estratègic del partit. L'autor del esmentat document és el seu secretari general Pere Esteve i aposta per adaptar l'Estat a les espectatives catalanes d'autogovern, forçant el reconeixement de Catalunya com a nació diferenciada en el marc d'una Espanya plurinacional. Al consell nacional Convergent hi van assistir Pere Sampol del Partit Sosialiste de Mallorca i Pere Mayor d'Unitat del Poble Valencià.

  A Vic per primera vegada, les pel.licules de Cinema a la fresca seran totes en català. Aquest fet, segons el Regidor del Ajuntament de Vic Xevi Solà, ha estat possible aquest any "gràcies a que actualment ja hi ha un extens catàleg de films en català per escollir, a més, des de l'Ajuntament sempre hem fet i farem tot el que estigui a les nostres mans per tal de recolzar el procés de normalització lingüística al país".

  Convergència i Unió ha renunciat a obligar els comerços a atendre els seus clients en català amb l'objectiu de garantir el suport del PSC a la globalitat de la nova llei lingüística. El consens va quedar ratificat ahir davant la ponència del Parlament que elabora aquesta normativa. El PP s'oposa al text, una vegada més, mentre que ERC i PI volen que el comerç no només atengui sinó que també "correspongui" en català. Podeu seguir dades complementariea a la pàgina del Avui.

  Tirant lo Blanc L'Associació Cívica i Cultural Valenciana ha refet el territori de les aventuras medievals a Internet. Novela Cavalleresca en català, ademés de deleitar-nos amb les aventures dels personatjes medievals, es pot consultar els seus origens, las característiques del gènere literari i una cuidada guia bibliogràfica. La tipografia ha respectat l'estil del scriptorum medieval.

  COMUNICACIÓ, una pàgina destinada als mitjans informatius en català a Internet amb informació general i mitjans informatius comarcals. Esperem les vostres aportacions per millorar la secció. S'hi inclou la predicció del temps, si va pel NAVEGADOR GRÀFIC.

  Cambres de Catalunya ha convocat el Premi Internacional CambresCAT a las millors webs d'empresa. El premi està obert a totes les empreses i societats que vulguin participar-hi. Per presentar la candidatura cal que ompliu un formulari que es troba a la web. Els premis es divideixen en quatre categories: disseny, màrqueting, contingut i significació i nova empresa creada a partir d'Internet.

  Albert Hernàndez és l'escriptor Valencià que ha guanyat el premi Modest Sabater de Perpinyà 1997, per la nove.la arran de pell Aquesta obra explica l'història de tres adolescents i un cacic de l'Horta als anys cinquanta. Hernàndez està molt satisfet per haber rebut aquest premi valorat en 120.000 francs (gairebé tres milions de pesetes) perquè representa una gran aceptació de l'unitat de la llengua.

  Andorra prepara el futur. Andorra es prepara per fer front a les noves tecnologies. Les institucions públiques i privades hi aportaràn. El projecte proposarà lleis a regular o modificar. Marc Forné, el President del Govern, diu : "El canvi afectarà el treball, el tema de les noves tecnologies afecta a tots els països, i Andorra també s'hi ha d'adequar"
  Més detalls aquesta pàgina del Periòdic d'Andorra. Recordeu que l'ample de banda d'Andorra, és inferior al d'Espanya. Per això les conexions amb Andorra, són més lentes.

  Àngel Colom diu que no farà cap mena de rebaixes, participant amb un concens amb el PP. El El PI presentarà una reserva general a la nova llei del català, i només hi votarà a favor si inclou el deure d'ús de conèixer la llengua, segons va manifestar durant la cloenda de la primera jornada de la Conferència Nacional del Partit, organitzada a Barcelona, amb el títol de Present i futur de la llengua catalana.

  La pressió de l'Associació Espanyola d'Anunciants a la ponència del català per frenar l'etiquetatge en català ha topat amb el rebuig dels partits, també a la societat civil. La Plataforma per la Llengua, ha avançat que està disposada al boicot dels productes de les empreses de l'Associació si no es desmarquen públicament de les crítiques llançades per l'entitat contra l'etiquetatge en català amb accions de protesta fins i tot a les seus de les seves empreses. Recordem que actualment només hi ha un 1 per cent dels productes en català als mercats de Catalunya. La Plataforma per la Llengua està constituida per entitats i organitzacions polítiques juvenils, per tal d'incidir més directament en el redreçament de la llengua catalana i despertar la sensibilitat de la societat civil. La componen l'Associació per la Llengua, el Bloc d'Estudiants Independentistes, la Joventut d'UGT, Cultura Cat, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, la JNC, les JERC i el col·lectiu l'Esbarzer.

  PER LA DIGNIFICACIÓ DEL CATALÀ A LA FRANJA Darrerament els grups parlamentaris a les Corts d'Aragó a excepció del PP, estan treballant per a dotar a les comarques catalanoparlants de l'Aragó, d'una llei de normalització lingüística que garanteixi els drets dels 60000 catalanoparlants de la Franja, un 95% de la població total.
  Davant d'això el PP ha llançat una campanya d'intoxicació informativa i de mocions contràries a la normalització i a la cooficialitat del català que ha presentat als Ajuntaments que controla, una bona part dels de la Franja. Dins d'aquest maleït esperit d'intoxicació hi ha l’editorial de la revista municipal de Nonasp, Lo Portal, núm. 123.
  L'Associació d'Amics de Nonasp, reprodueix la totalitat del editorial a la seva web, i ha iniciat una campanya de protesta dirigida a l'Alcalde de Nonasp perquè destituiexi de la revista a la persona responsable. Entregueu el vostre suport amb missatges per tal d'advertir als responsables polítics que no poden desqualificar a persones que treballen fa molts anys, per la dignificació de la nostra llengua des de la Franja de Ponent.

  Amb l'estiu per mig, ja hi ha web del CORRELLENGUA 97 enguany conjuntament; Al País Valencià, capdavanters del Correllengua des de fa quatre anys, ho coordina ACPV i Bloc de Progrés Jaume I sempre amb éxit popular. A les Illes Balears on fa tres anys que es cel.lebra, gràcies a l'Obra Cultural Balear.. La novetat és el Correllengua al Principat, Andorra i la Catalunya Nord, que coordinarà la CAL. S'hi argumenta la convocatòria.
  Si esteu interesats en participar-hi, col.laborar o estar-ne informats, podeu apuntar-vos a la llista del Correllengua. En aquesta adreça només cal que hi poseu al cos del missatge "subscribe correllengua end".

  L'Institut Joan Lluís Vives. Nova Associació de les Universitats públiques dels Països Catalans. Entra amb peu ferm a la teranyina, i es converteix en la web Universitària institucional de referència. L'IJLV es va projectar fa uns anys des del projecte telemàtic comú de les Universitats dels Països Catalans, que han anat signat un conveni de protocols recíprocs. Hi estan adherides totes a excepció de la Politècnica de València que fins ara, no ha firmat el conveni. En canvi sí que hi és la Universitat de Perpinyà que no té pàgina en català, però té plenament l'esperit d'estar dins el projecte universitari comú dels Països Catalans.

  MANIFEST PELS "DOCUMENTS NOTARIALS EN CATALÀ" L'estat de la llengua catalana en els documents notarials impulsan a aquesta campanya. Les causes són, la falta de competències de la Generalitat de Catalunya pel sistema notarial. Es demana el traspàs de competències a la Generalitat, tal i com ja ha sol.licitat el Parlament de Catalunya. Ha rebut el suport de set-cents professionals i demanen la vostra adhesió. Ho podeu fer via fax o correu electrònic, enviant l'adhesió a manifest@millorsoft.es

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB