LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98 i Juny 98.

JULIOL 98

Santa Coloma de Gramenet, és una de les poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona, que ha concentrat més emigració des dels anys cinquanta, i on la presència de la nostra llengua es més minça.
Ara però, a Internet aquest fet està canviant i el nostre servidor ha registrat noves pàgines colomenques.
La més representativa és la web de l'Ajuntament de la Ciutat, on hi ha una presentació de la vila, la seva història, i serveis al ciutadà. També una línea directe amb l'ajuntament i la seva popular alcaldesa, la socialista Manuela de Madre.
També s'acaba de presentar-se els IV Jocs Florals Ciutat de Santa Coloma., que patrocina l'empresa Pasc, S.A.. El lliurament dels treballs és fins el 31 d´octubre, i compten amb uns premis dotats en 270.000 Ptes.

Més de 60.000 persones assisteixen al concert del tenor català a les Fonts de Montjuïc.
Podeu veure'n més informació a les edicions del dia de l'Avui i El Periódico de Catalunya
El concert que ha estat un èxit total, era organitzat per la Fundació Internacional Josep Carreras, Lluita Contra la Leucèmia. Aquesta Institució, va ser constituïda a Barcelona el juliol de 1988 com a fundació benèfica de tipus assistencial i científic, per iniciativa del mateix tenor.
També cal esmentar que prop d'un centenar de donants de medul.la òssia es van inscriure ahir als estands de la Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia instal.lats a l'avinguda de Maria Cristina durant les hores prèvies a l'inici del concert del tenor.

Les llistes de correu o de distribució (mailing-list) en totes les seves varietats; obertes, tancades, amb majordomo o sense, moderades o no, són un dels elements més interessants que ens ofereix la gran xarxa, per la discussió i el diàleg sobre qualsevol tema.
Com sabeu CerCAT, te la seva Llista CerCAT d'Internet i Cultura Catalana, aquesta llista compta ja amb una bona relació d'inscrits i encara s'hi està apuntant personal.
Però a part d'això, existeix un bon número de llistes de correu en català. Aquesta relació que fins ara no existia, ha estat recopi.lada per , Presència del català al món. S'hi poden trobar totes les llistes de correu en català que funcionen en l'actualitat. Els vincles enllaçan amb les pàgines on hi ha informació de la llista en qüestió i subscripció.
N'hi han sobre moltíssims temes, classificats alfabèticament. Si en sabeu alguna més no dupteu, com sempre, en avisar-nos.

"Barcelona. La ciutat que volem", és una web allotjada a l'Ajuntament de Barcelona, dissenyada per la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), conjuntament amb l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona. Està dirigida a afavorir la participació ciutadana.
El servei permet gestionar, publicar i guardar la informació que es genera en els diferents espais de participació. Aquesta eina ofereix una part de gestió pels debats i una part pública on els ciutadans poden votar i participar en fòrums de debat i veure també informació complementària d'acord a les diferents temàtiques.
L'aplicació permet d’escriure missatges, administrar fòrums, ja que disposa de funcions per crear-lo, introduir normes d’ús i funcionament, administrar un diccionari de paraules incorrectes i emmagatzemar fòrums ja tancats. Així mateix. Els resultats de les enquestes, les conclusions dels debats i el resum dels xats són consultables des de la base de dades.

Pedro de la Rosa, és un corredor que en l'actualitat ha finalitzat la seva trajectòria a la fórmula 3, pujant a la fórmula 1 on apunta molt amunt.
La crítica especialitzada i tècnics del món del motor, coincideixen en que Pedro de la Rosa pot ser el primer participant de l'estat espanyol amb grans possibilitats a la fórmula 1.
La jove promesa barcelonina és a punt de donar el gran salt cap a la prova reina del motor. Pedro M. només té un objectiu: Triomfar en la fórmula 1.
La seva web acabada de sortir, serveix per conèixer un xic més a aquest futur campió. També l'hi podeu enviar missatges personals...

El tancament del diari basc Egin, un fet sense precedents al estat espanyol, ha aixecat moltes veus al voltant de la llibertat d'expresió. Considereu legal aquest procediment?...
La Xarxa Basca Roja ha posat en funcionament les pàgines de denuncia pel tancament de l'Egin.
També la revista independentista catalana Lluita-Internet, està fent el seguiment del cas, recomanant-vos aquells enllaços i articles que us poden ser de més utilitat per mantenir-vos informats sobre aquesta polèmica.

Avui comença l'Aplec dels Ports, a Cinctorres a la Comarca dels Ports, que acabarà diumenge.
Com cada any és l'oportunitat que les comarques de terra endins ens donen per conèixer-les, i amb això conèixer-nos com a comunitat, dons s'hi mantenen encara amb certa vigorositat les arrels del nostre poble.
L'Aplec dels Ports, tindrà lloc el diumenge de juliol. Durant els primers anys aquest aplec d'àmbit comarcal combinava el sentit reivindicatiu amb la festa. És un espai del oblidat retrobament, de l'Esquerra Independentista.
L'assistència és gratuïta. Per anar fent boca: Obrint Pas, Al Tall, Tomeu Penya, Joan Americh, Labordeta, ... Diversos: Teatre, Exposicions, Cercaviles, Xerrades, Danses, Manifestació, Correfoc, Animació infantil, etc...

Acaba se sortir una interesantíssima web que recull les biografies de decenes de destacades personalitats de la cultura catalana, les nostres arts, les ciències...
L'Àlbum de Catalans Il.lustres, és la vida de molts il.lustres, aquí n'hi van alguns: Pau Casals, Anselm Clavé, Dalí, Espriu, Pompeu Fabra, Gaudí, Francesc Macià, Joan Maragall, Oriol Martorell, Miró, Plá, Prat de la Riba, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Josep Trueta, Jacint Verdaguer...

Aquesta nit s'han acabat de controlar els incendis a les comarques centrals del principat, principalment el Solsonès i el Bages, han quedat pràcticament extinguits i es pot parlar d'una situació controlada, mentre acaben els darrers treballs als notres boscos. Un total de 28000 hectàreas, han estat totalment cremades.
La web del Solsonès, que ahir va batre tots els rècords de visites al seu servidor, recull l'última hora dels treballs d'extinció, i algunes fotografies. També podeu observar més de les terribles i dessoladores imatges del gran incendi, i el seu estat actual a la pàgina que ha creat per l'ocasió Rossy López des de Cardona, un dels punts més actius.

Durant el segle XIII, Europa es va veure assotada per la pesta, és per això que a Catalunya vàrem arribar tribus de gitanos de Polònia i Hongria que es varen repartir per totes les comarques. Dins de les seves festes, ballaven l'anomenat "Ball de Gitanos". Cada any incorporaven una part més difícil al ball, per competir entre les diferents pobles, fins un temps en que la melodia es va anar adaptant als nostres instruments, lo que va fer innecesaria la utilització de les castanyoles.
Encara hi han alguns d'aquests grups de dansaires a alguns pobles Els Antics Dansaires del "Ball de Gitanes" de Cerdanyola del Vallès, es composa encara en l'actualitat d'una colla de 164 balladors, i mostren des de la seva web, les peculiaritats històriques d'aquest antiquíssim ball.

Segons es desprén d'una enquesta encarregada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya a l'Institut DYM. El 83,6% dels ciutadans de Catalunya volen almenys la meitat del cinema en català. El sondeig es va realitzar entre el 15 i el 22 de juny, coincidint amb la difusió del primer esborrany del decret del cinema que només parla d'una quota del 25%.
L'enquesta es va fer sobre una mostra de 1.707 entrevistes a persones més grans de 14 anys residents a Catalunya. El 92,9% de la gent aniria igualment a veure una película encara que només la fessin en català.
Per la seva part, el director general de Política Lingüística, Lluís Jou, va manifestar que l'enquesta contribuirà a tranquil.litzar els exhibidors, donat que els resultats del sondeig deixen entreveure que les sales "no perdran clients pel fet de programar películes en català. Va afegir que l'enquesta demostra que els ciutadans volen que hi hagi més cinema en català.

Nacionalistes catalans, bascos i gallecs van segellar a Barcelona el seu compromís de treballar conjuntament per canviar l'actual model d'Estat i aconseguir el reconeixement de la seva plurinacionalitat. Convergència i Unió, el Partit Nacionalista Basc i el Bloc Nacionalista Gallec van convertir aquest compromís en la Declaració de Barcelona, on exposen la seva voluntat que les tres nacions disposin d'un estatus jurídic i polític d'acord amb la seva nacionalitat, amb el poder polític suficient per poder afrontar amb garanties els reptes del segle XXI.
Els quatre partits van descartar de moment anar en coalició a les eleccions europees del proper any.

Els incendis a les comarques del Solsonès i el Bages, segueixen cremant els notres boscos. De moment 22000 hectàreas, i encara segueix fora d'una situació de control.
La web del Solsonès recull l'última hora dels incendis, malgrat la manca de línea de telèfon. També informa de l'abast cronològic dels focs i dels mitjans disponibles.

L'Institut DEP està treballant en la creació d'una web temàtica amb els recursos del món de la educació, sobretot a nivell català, però també amb recursos d'altres indrets.
Educaweb, s'anomena aquest cercador, classifica les diferents etapes educatives i les institucions, associacions i persones involucrades en el procés educatiu. També hi trobareu fòrums de debat i notícies.

The Rolling Stones, la mítica banda universal de rock, actuen avui a l'Estadi Olimpic de Montjuïc a Barcelona, després de varis aplaçaments.
Per cert, que ja ha sortit la pàgina catalana dels Stones, com a part de les pàgines d'Urinet, realitzada per l'Oriol Cardona. Una web que ja ha tingut certa repercussió, entre els incondicionals del llegendari grup nordamericà. Hi trobareu les últimes notícies i tot el relacionat amb Sparks will fly (Els Stones a BCN 1998), fotos del Stones a BCN 1990, concerts, tots els links vinculats.

Al Principat d'Andorra es fa el Festival Internacional de Jazz d'Andorra. Enguany el festival Internacional de Jazz 1998 arriba a la seva XIV edició, i es fa a Escaldes-Engordany. Hi participen noms de renom en l'escena del Jazz Internacional: Gospel, Fussion, Classic i es fa també Jazz al carrer.
Avui a les 22h. Kenny Garret Quartet / Marcus Miller. Demà dissapte Roy Haynes Group amb Danilo Perez i John Patitucci / Joe Zawinul and The Zawinul Syndicate.

Aquest dissabte es fa el NetGRESCA'98. 7a Trobada gastronòmica dels Internàutes catalans. Un sopar que tradicionalment es cada any coincidint amb l'arribada de les calors més fortes. Enguany es fa a la Platja de Cabrera de Mar al Maresme. Segons els organitzadors en un xiringuito a molts pocs metres del mar. Si us hi engresqueu podreu localitzar dins la web el menú, preus i inscripcions.

Els 13 bisbes catalans van enllestir ahir la seva proposta de creació de la regió eclesiàstica tarragoní. L'episcopat català, després de tres dies de reunions al Brull a l'Osona, ha de fer arribar ara a la Conferència Episcopal Espanyola el projecte, que preveu formar una entitat autònoma constituïda pels Arquebisbats catalans.
Podeu ampliar aquesta notícia en les edicions del dia de l'Avui i de El Periódico de Catalunya.

L'edició diària de , s'ha vist interrumpuda, durant dos dies a causa de l'averia al disc dur de l'ordinador principal, on s'hi realitzen la majoria de treballs diaris del nostre servidor.
Aquests problemes, s'han pogut solventar al subtituir el disc dur principal i reinstalar-hi tot el programari.
Us demanem disculpes, per la mala jugada que la màquina ens ha fet a tots. , Presència del català al món, segueix al ritme habitual.

El Diari de Balears, serà el primer diari del Grup Serra en treure la seva edició digital.
Hora Nova, empresa editora del Diari de Balears que s’edita íntegrament en llengua catalana, desenvoluparà l’edició digital del diari en un projecte, dirigit pel catedràtic Llorenç Valverde, i compta amb el suport del Consorci per al Foment de l’ús de la Llengua Catalana, pròpia de les Illes Balears. El Diari de Balears Digital oferirà la part més destacada de l’edició en paper hores abans que aquest surti al carrer i s’actualitzarà contínuament amb notícies de darrera hora.
Podeu ampliar-ne l'informació a Mallorca Web, Internet Comunity.

L'Associació de Voluntariat Lingüístic, va demostrar que encunyar euros de manera que hi figuri també el català és tècnicament possible. Ho va fer-ho en la presentació d'un disseny quadrilingüe de la versió espanyola de l'euro, que inclou, a més del castellà, el català, gallec i basc.
Les peces, que es vàren presentar a Girona accepten, els mateixos motius que proposa el govern espanyol -el dibuix de Cervantes o la catedral de Santiago- i els dotze estels dels Estats membres de la UE. La diferència és només en la paraula "Espanya", que surt alhora amb els quatre idiomes.
L'objectiu dels promotors de la campanya per un "euro plural", és aconseguir que reflecteixi la realitat plurinacional de l'Estat espanyol.

L'Institut Joan Lluís Vives, Xarxa d'Universitats que agrupa les universitats del país, es va reunir a la Universitat de les Illes Balears. El Consell General de l'Institut va valorar els treballs del Consell Valencià de Cultura i els va manifestar en roda de premsa. També es va fer efectiu el canvi de president de l'Institut, Llorenç Huguet de la UIB va donar pas al rector de la UA Carles Solà.
Cal fer esment del índex de cursos d'estiu, que s'organitzen enguany a totes les nostres universitats, i que des de la web de l'Institut s'hi poden cercar per l'àrea temàtica, per localitat on es fa el curs, per la setmana d'inici, o per marc organitzatiu.

Als prats d'Escalarre al Pallars Sobirà, s'ha acabat el Doctor Music Festival.
Totes les actuacions d'enguany: Pulp, Portishead, Beastie Boys, Garbage, Iggy Pop, The Corrs... van anar desfilant brillant amb llum pròpia Bob Dylan (l'inspirador de molts cantautors catalans) i Deep Purple, que va fer-nos reviure vells temps i va despedir-se en català.
La qualitat dels espectacles van estar a l'altura del previst, però l'assistència de públic, va ser menys de la prevista per l'organització.

Als prats d'Escalarre al Pallars Sobirà, s'està portant a terme el Doctor Music Festival.
Totes les actuacions del impresionant supercartell d'enguany: Bob Dylan, Pulp, Portishead, Beastie Boys, Garbage, Iggy Pop, The Corrs i Deep Purple
El programa Sputnik de TV3, que fa de televisió oficial del festival, ampliarà l'emisió per oferir reportatges, actuacions i connexions en directe amb el Doctor Music Festival al migdia, tarda i nit. Al migdia, a la una oferirà videoclips i reportatges dels grups i el resum de lo millor del festival dels anys anteriors. A la tarda i nit, el programa ofereix connexions en directe amb imatges d'actuacions i del públic.

Les freenets o xarxes ciutadanes, van començar fa anys com expressions de la participació de la ciutadania a l'era digital. Avui una varietat d'altres iniciatives privades o públiques estan competint amb les xarxes ciutadanes per definir els models de ciutats digitals del futur. Nous agents cívics, periodistes, professors, PYMES o universitats digitals, començan a definir espais públics digitals.
És l'hora de reflexionar sobre el paper de les xarxes ciutadanes a l'era digital, i per aquest motiu es troba reunida a Barcelona la II Conferència Europea de Xarxes Ciutadanes. que finalitzarà demà dissabte. A la web hi trobareu totes les dades: Programa, activitats, tallers, participants...

El pilot de Sant Fruitós del Bages Carles Checa, continua recuperant-se del gravíssim accident que va patir i es troba en un hospitalitzat encara a Anglaterra on es manté estable. De moment ha sortit de la UVI i el seu entorn diu que està animat i pensant de nou en la moto heu de dir als metges que vull ser el campió del món, va manifestar.
El diari Regió 7 ha creat un espai des del qual podeu enviar missatges de suport a Carles Checa.

La Conselleria de Sanitat i Consum del Govern Balear engega la Campanya de Control d'Etiquetat i Publicitat en Idioma Estranger per tal de detectar i corregir qualsevol tipus d'activitat industrial, comercial o de serveis que faci ús exclusivament per a la informació al consumidor d'una llengua distinta a les oficials; català i castellà.
L'iniciativa del Govern Balear és esperançadora, ja que fins avui a tota Comunitat Autònoma de les Illes Balears és freqüent veure-hi els rètols en indrets turístics, escrits únicament en alemany o/i en anglès.

El president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, qualifica d'injustes i perilloses les crítiques de la ministra Esperanza Aguirre en la seva històrica ficada de peus a la galleda, quan va afirmar que l'ensenyament del castellà a Catalunya es feia en català.
Els comentaris de la ministra sobre el català, pel desconeixement ímplicit de la pròpia Esperanza Aguirre, no han agradat a ningú, ja que una ordre del departament recorda cada any que els idiomes s'imparteixen en la seva llengua.
Jordi Pujol, va tornar a recordar aquestes declaracions, renyant durament la ministra i va qualificar les seves crítiques d'injustes, perilloses i poc prudents.
Pujol va advertir al PP que vagi amb cura amb la qüestió lingüística, que Convergència i Unió considera vital i a la qual donaràn prioritat durant la reunió que mantindrà amb José María Aznar molt aviat. Finalment, va considerar greu que el PP vulgui obrir ara la polèmica lingüística en l'ensenyament, encara que va afirmar que no el sorprèn que els populars usin electoralment el tema de la llengua perquè, segons va explicar, l'anticatalanisme és un sentiment arrelat dins el PP.

La poeta i escriptora Maria-Mercè Marçal (1952-1998), de les més sòlides de la poesia catalana femenina actual, va morir, víctima d'un càncer. Personalitats de la cultura catalana l'hi vàren dir l'últim adéu en un acte de comiat al tanatori de Les Corts de Barcelona en el qual es va llegir una semblança i diversos poemes.
A Ivars d'Urgell a la comarca del Pla d'Urgell, va ser enterrada.
En el seu primer llibre, 'Cau de llunes', Maria-Mercè Marçal havia marcat els eixos de la seva rebel.lia com a escriptora: Haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. En aquesta pàgina del l'AELC, hi trobareu el dossier complert de l'escriptora. També us recomanem Llengua abolida, de l'apartat noves generacions de la web de poesia catalana.

El nou sistema operatiu Windows 98, ja és al carrer. Un cop més el la totpoderosa Microsoft, ens farà canviar de sistema operatiu amb els consequents canvis; ventatjes i inconvenients.
Per saber-ne quelcom més del què representarà la incorporació del Windows 98 als nostres PC i de les principals característiques d’aquest nou sistema basat en la Xarxa Global, us convidem a llegir l'article Ja tenim el Windows 98 al mercat de Notícies Intercom.
Sobre la versió catalana, ha pogut saber, que el retràs en la seva aparició, serà menor que en les altres versions. TERMCAT s'encarrega de la traducció, i s'estan fent verificacions sobre eventuals "bugs" d'aquesta variant catalana del programari.

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir la moció que insta el govern català a incorporar la promoció de les seleccions nacionals en la reforma de la llei de l'esport que està duent a terme.
La proposta va rebre el recolzament de CiU, ERC i el PI, mentre que el PSC i IC es van abstenir i el PP va votar-hi en contra.
S'en pot veure més detalls en la pàgina de l'Àvui.

Domini Públic, l'espai de debat dels dijous de TV3, va oferir ahir un interessant debat, sobre el País que deixarem a les pròximes generacions! i la llengua i cultura catalanes sobreviuran a la pressió de les cultures dominants? una pregunta, difícil de respondre i cada cop més de moda, donats els avenços i retrocesos de la nostra llengua en els diferent camps i àmbits.
El President de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol va manifestar-se optimista en relació al futur del català tot i la precarietat actual.
En els mateixos termes vàren expresar-se altres assistents al programa.

Per la gran difusió que té Internet com a eina de comunicació internacional, el Gabinet de Terminologia de la UIB ha realitzat el Léxic Bàsic d'Internet que el Departament de Cultura del Govern Balear ha posat al seu web.
Un interesant treball que ens ajudarà a conèixer i traduïr paraules d'Internet i d'Informàtica en general i a saber quelcom més sobre les abreviacions, lèxic català-anglès, noms propis, sigles i acrònims més freqüents.

Les escoles d'estiu, comencen avui, primer de juliol. La primera que començarà les seues activitats avui, és la XXIII Escola d'Estiu del País Valencià, concretament l'Escola de La Marina-Safor. La Federació de Moviments per la Renovació Pedagògica del País Valencià, organitza ademés XXIIIª Escola d’Estiu Comarques Centrals, i a les Comarques d'Alacant la XXIIIª Escola d’Estiu Terres del Sud.

El Grup Enciclopèdia Catalana, desprès de portar un temps a la xarxa amb el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, amb més de 80.000 entrades, acaba de posar en funcionament per La Gran Enciclopèdia Catalana en línia o Hiperenciclopèdia. El servei val 15.000 ptes l'any.
Es la segona gran base de dades mundial que es pot consultar en web després de la Britannica On-line.
La Hiperenciclopèdia té; 150.000 entrades, 240.000 accepcions, 13.000 fotografies, 28.000 topònims, 33.000 biografies, 250.000 connexions hipertextuals, 600 mapes, 300 dibuixos i 192 banderes. Actualització constant, mecanisme de recerca. Els subscriptors poden accedir-hi de franc durant un any.

La Generalitat de Catalunya, impulsa el projecte de modernització de l'administració de justícia amb una inversió total de 4.540 milions de pessetes. Una gran xarxa informàtica unirà tots els jutjats catalans i funcionarà a ple rendiment abans de l'any 2000.
Els jutjats catalans estaran connectats entre si i els jutges podran utilitzar Internet, correu electrònic i bases de dades a través d'una xarxa informàtica. Els jutges tindran accés a Internet, correu electrònic i connexió amb diferents bases de dades. Podeu ampliar.ne informació a la plana del Periódico. També s'hi pot observar com els documents i els oficis informatitzats estaran escrits en endavant, en català i en castellà.

La nova moda dels cercadors territorials al nostre país és cada cop més evident. La recent aparició de CerCAT Regional, ha marcat un fet històric, al posar en funcionament 189 cercadors territorials; Regionals, comarcals, municipals i en el cas de La Ciutat de Barcelona un per cada districtre. Tots ells recullen els recursos exclusivament en català en cada una dels territoris de l'àmbit lingüístic.
Altres cercadors territorials, alguns des de fa ja un temps, i altres recentment, recullen els recursos del seu territori en qualsevol llengua, però tots tenen pàgina en català. Alguns exemples: La Tecla i Tarragona Internet a les Comarques de Tarragona, LLeida Virtual a les Comarques de Lleida, Trobandorra al Principat d'Andorra, Mallorca Web a l'Illa de Mallorca.
Ara acaba d'estrenar-se a les Comarques de Girona, un nou cercador d'aquests territoris des de Palafrugell al Baix Empordà. Es tracta de Gironins a la Web . Aquesta nova eina compta amb un apartat de webs recomanats i un altre de webs que tria a l'atzar.
A banda dels motors de recerca, hi han moltíssis directoris de recursos en totes les comarques, com pot observar-se a l'apartat Internet i Geografia de

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB