LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

JULIOL 99

ES PRESENTA "EL CANVI" DE PASQUAL MARAGALL

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, presenta avui a la una del migdia la web de la seva campanya El Canvi - Pasqual Maragall, a la seu de l'oficina electoral als baixos del carrer Consell de Cent, 323 del Eixample de Barcelona.
El canvi, proposa garantir un país obert, pròsper i amb un govern de tots els catalans. A la web del canvi hi ha la documentació de la campanya, discursos dels candidats, fòrums de debat i notícies d'actualitat al voltant de la política.

AQUEST VESPRE, CONCERT DE FOCS A MONTJUÏC

L'Avinguda Maria Cristina de Barcelona, accés principal a la muntanya de Montjuïc, al districte de Sants - Montjuïc de Barcelona, tornarà a ser l'escenari del Concert de Focs d'El Periódico, un espectacle piromusical que aplega cada any milers de persones a les fonts, per comtemplar el so multicolor que s'hi ofereix.
L'espectacle comença a les deu del vespre. La música anirà a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

FRANCESC ANTICH ESCOLLIT PRESIDENT DEL GOVERN BALEAR

El socialista Francesc Antich ja és virtualment, el nou president del Govern Balear. El pacte de progrés ha apartat d'aquesta manera per primer vegada del poder el PP. Tots els partits han votat a favor d'Antich, excepte els 28 diputats del PP que ho han fet en contra. El pacte a les Illes Balears implicarà un canvi substancial en urbanisme i política-cultura. El nou govern sembla més sensibilitzat, per les qüestions lingüístiques. Cal recordar que la nostra llengua està en un estat molt precari a les Illes Balears.
Antich prendrà dimarts posessió del càrrec. Més informació al Diari de Balears Digital.

POCKER DE FOCS D'ARTIFICI A BLANES!

Castells de focs a l'engrós a Blanes, on aquest vespre s'inaugura el XXIX Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava.
Fins el 28 de juliol Blanes acullirà els millors focs artificials de l'estiu en un concurs on hi participen concursants de diversos països. Des de la web del concurs, s'ofereix amplia informació tècnica sobre els focs d'artifici i històrica sobre aquest sorollós event, que fa gairebé trenta anys que es porta a terme.

EL CENTRE HISTÒRIC DE BARCELONA, DESAPAREIX!

Des de fa uns anys podem observar com gran part de la Barcelona medieval (de dins de les Rondes) està canviant profundament.
Grups de veïns en defensa de la Barcelona Vella consideren que s'estan enderrocant àrees molt extenses sense consideració de cara al patrimoni arquitectònic d'una ciutat de dos mil anys d'història i de la qual la majoria dels ciutadans europeus n'estarien orgullosos. Al mateix temps creuen que s'està destruint el teixit social dels barris afectats, format al llarg de moltes generacions i també es protesta per desallotjaments per raons especulatives.
Per informar d'aquesta zona degradada i reivindicar-ne una solució, els veïns en defensa de la Barcelona Vella, posen a Internet la pàgina El Centre Històric Està Desapareixent. Des de la web us podeu adherir a la denuncia.

INTRA - ACN (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES)

Acaba de sortir la web de la Intra-ACN (Agència Catalana de Notícies).
El nom de l'Agència Catalana deixa ben clar els trets fonamentals. És la primera catalana, i una bona alternativa front a les altres espanyoles que ja funcionen des de fa temps, com ara Agencia EFE i Europa Press.
L'Agència Catalana de Notícies és un servei que ofereix informació d'elaboració pròpia i altres recursos informatius als mitjans de comunicació locals i als mitjans comarcals.

EL SOCIALISTA ANTICH SERÀ EL NOU PRESIDENT BALEAR

El socialista Antich serà el nou president del Govern de les Illes Balears i Maria Antònia Munar la presidenta del Consell de Mallorca. Els dirigents dels partits de centreesquerra signaren del Pacte destinat a governar les Balears els pròxims quatre anys.
PSIB-PSOE, PSM-EM, EU, UM i Els Verds formen un projecte nacionalista i progressista per a tots els ciutadans, en paraules del futur president, Francesc Antich.
El futur Govern vol crear les seleccions esportives balears per a competicions internacionals. En matèria de comunicacions, s'apunta la construcció d'un model audiovisual propi de les Illes Balears, que potenciï les emissions en català en les ràdios i televisions privades.
Més informació a El Diari de Balears Digital i al Periódico de Catalunya.

BALANÇ DEL PRIMER ANY I MIG DE LA LLEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA

El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol en una roda de premsa, acompanyat pel conseller de Cultura, Joan Maria Pujals, va fer balanç del primer any i mig d'aplicació de la llei de política lingüística, que ha estat positiu en tots els àmbits.

Sobre el decret del Cinema, el president va anunciar que no descarta ajornar per segona vegada l'entrada en vigor del decret del cinema si no hi ha un acord amb les distribuïdores i productores nord-americanes abans del 31 de juliol.

EL PI DE LES TRES BRANQUES AL BERGUEDÀ

El Pla de Campllong, a Castellar del Riu dins el terme de la Comarca del Berguedà, va fer-se ahir al matí la tradicional diada nacionalista del Pi de les Tres Branques, que aquest any celebraba a més a més el 20è aniversari, enmig d'un ambient festiu en què no hi va haber cap incident, contrariament a l'ocorregut en edicions anteriors.
Els actes, van consistir en una missa davant de l'arbre i en un ball de sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu de Berga.
Entre els polítics assistents a la diada hi habia Miquel Mayol, de ERC-Els Verds i representants de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la branca juvenil de CDC, que segons va dir el seu secretari general, Jordi Xuclà, des de 1993 no assistia al acte, després dels conflictes i desorganització d'anys anteriors. La JNC, vol recuperar el Pi de les Branques com un acte de reivindicació dels Països de Parla Catalana.
El periodista de Mallorca Tomeu Martí ha estat aquest any, l'encarregat del discurs.

XVI UNIVERSITAT D'ESTIU A GANDIA

La Universitat de València, organitza la XVI Universitat d'Estiu de Gandia, que comença avui dilluns a la comarca de La Safor. Ments i sentiments és el lema pels cursos d'aquest any, formats per tretze cursets de varies especialitats. XVI Universitat d'Estiu de Gandia acabarà el 30 de juliol i s'hi han inscrit prop de vuit-centes alumnes.
Des d'aquesta pàgina, podeu veure informació de la totalitat dels cursos d'estiu de les Universitats de l'àmbit lingüístic.

CRIVILLÉ MÉS LÍDER

Al circuit alemany de Sachsenring, Àlex Crivillé i Emili Alzamora, van quedar segons a les cilidrades de 500 cc i 125cc.
El pilot català de Yamaha, ha fet un pas molt important de cara a emportar-se el Mundial de Motociclisme de 500cc. Crivillé va guanyar després de fer una remuntada espectacular. Carles Checa amb Yamaha, amb un espectacular frec a frec, va estar quart, i Sete Gibernau, novè.
El català Emili Alzamora amb Honda, va aconseguir la segona plaça de 125cc. darrera de Marco Melandri.

LES RELACIONS ENTRE INTERNET I POLÍTICA

Aquesta setmana està tenint lloc a la Universitat de Barcelona un curs el qual vol posar de relleu les implicacions que Internet tindrà en el futur de l'activitat política i en les relacions entre administracions i ciutadania. Internet i política. El camí cap a una democràcia inèdita?, és el nom d'aquest curs que acabarà el divendres, i es fa a l'Edifici Històric de la UB a la Gran Via 585 de Barcelona.
La coordinació del curs és a càrrec del professor de la UAB i director adjunt de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sànchez.
Al llarg del curs es farà un repàs d'algunes teories de la participació política i s'analitzaran les potencialitats i els límits de les noves tecnologies aplicades a la participació ciutadana. També s'intentarà fer una aproximació de l'impacte que tindran les aquestes tecnologies de la comunicació en les administracions públiques.

CURSOS VIRTUALS D'ESTIU

Estiueja a Internet, estudia a la Uod'E! Així es com es presenta la pàgina web de la Universitat Oberta d'Estiu, que en la seva segona edició ofereix una àmplia relació de cursos d'estiu que es poden seguir des de casa al llarg d'aquest mes de juliol, sense horaris, ni desplaçaments.
A la Uod'E, es poden trobar diferents activitats formatives que ofereixen l'oportunitat de conèixer noves aportacions a temes diversos, que estimulen la reflexió i el debat i que faciliten una possible cerca de noves línies d'actuació i desenvolupament professional. Aquestes activitats formatives estan obertes a tothom i comporten el reconeixements per part de la UOC dels crèdits específics de cada curs.
Dins la secció de Noves Tecnologies i Internet, l'apartat de Màrqueting ens ofereix la temàtica: Internet s'imposa progressivament com una eina fonamental a l'empresa i de mica en mica canvien les cadenes de valor de molts - cada dia més - productes i les empreses necessiten no solament ser a Internet, sinó també tenir la capacitat de dissenyar una estratègia d'empresa que incorpori la xarxa com la potent eina de negocis i de màrqueting que és.
Dins d'aquest curs, es desenvoluparà fins el proper 31 de juliol un seminari on-line de Marketing - Internet a l'Estat espanyol. El seminari inclou unitats pedagògiques que l'estudiant pot baixar-se de la xarxa. El seminari de 30 hores de dedicació aporta 2 crèdits pels alumnes que estudiïn a les Universitats Catalanes.

EL RECTOR DE LA UAB, HONORIS CAUSA PER LA UNIVERSITAT DE SOUTHAMPTON

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professor d'Enginyeria Química, Carles Solà, va ser investit ahir doctor Honoris Causa per la Universitat anglesa de Southampton.
Carles Solà ingressarà al comitè Executiu de l' Associació Internacional de Rectors d'Universitat per al període 1999-2001.
Aquest és un merescut reconeixement a la tasca i la trajectòria acadèmica d'aquest valencià, natural de Xàtiva, Comarca de La Costera.

ELS SOCIALISTES DESPLACEN AL PP DE LA PRESIDÈNCIA DEL GOVERN BALEAR

Formalitzada la constitució del Parlament Balear. El socialista Antoni Diéguez va ser triat nou president en funció del pacte entre Unió Mallorquina, el PSM-Entesa Nacionalista, el PSIB-PSOE i EU-Verds.
Aquest pacte està sotmès al desenvolupament dels pactes entre les organitzacions progressistes i nacionalistes, que un cop resolguin les seves diferències, moment en el que la presidència del Parlament podria canviar a un representant d'UM o el PSM.
Així dons, la presidència de Diéguez, que el protagonista no conegué fins vint minuts abans de començar la sessió, podria tenir només un caire provisional. Més informació al Diari de Balears, a l'Avui, i a MallorcaWeb.

EUROMOSAIC, DOCUMENTACIÓ DELS GRUPS LINGÜÍSTICS A LA UE

La Generalitat de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), acaben de presentar Euromosaic, Un recurs de consulta imprescindible amb la documentació generada per l'antic projecte Euromosaic, que té el seu origen en una convocatòria de la Comissió Europea al 1992-93, amb la intenció de dissenyar un projecte de recerca que defineixi la situació actual de les llengües minoritàries de la UE.
Aquesta web aplega tota la documentació generada pel projecte, fent front als obstacles que n'impedeixen el seu desenvolupament.

REVIUEN LES FESTES DEL SEGAR I DEL BATRE.

A les Comarques de Lleida, l'Associació de les festes del segar i del batre, organitza per aquest cap de setmana Les Festes del Segar i del Batre a la Fuliola.
Es tracta d'unes ancestrals feines pageses, que formen part ja de la nostra Cultura Popular, que es reviuen per donar-les a conèixer a les joves generacions. Una tasca cultural i social que pretén guardar les tradicions dels nostres avantpassats.
El segar ja es va fer el últim cap de setmana de juny i ara l'hi ha tocat al Batre.

INTEROCUPACIÓ 99. ANEM PER FEINA!

Ahir va estrenar-se Interocupació 99. Fins el diumenge a l'Auditori del World Trade Center del Moll de la Barceloneta, al Port Vell de la ciutat de Barcelona es celebraràn aquestes jornades tècniques sobre el Mercat de Treball.
L' objectiu és obrir un fòrum de debat sobre temes laborals d'actualitat amb la finalitat de compartir experiències i propostes noves i arribar a possibles solucions. Van adreçades al públic en general i a professionals del món laboral, com ara inseridors laborals, promotors i formadors, i hi intervenen experts i personalitats rellevants, tant nacionals com internacionals. Enguany tracten temes com els avanços tecnològics i l'organització del treball, els nous filons d'ocupació, l'evolució del concepte de treball i temps, la seguretat en el treball arreu d'Europa i el treball a temps parcial, entre d'altres.
L'accés és lliure, trobareu les portes obertes diàriament de 10 h a 20 h.

CATNIX, L'ENLLAÇ A ALTA VELOCITAT, JA FUNCIONA

El Comissionat per a la Societat de la Informació va decidir impulsar la creació d'un punt neutre d'Internet a Catalunya, amb el principal objectiu de millorar el servei d'Internet per als usuaris catalans. Fruit d'aquesta acció, per l'abril, es va signar el conveni de creació de CATNIX un punt neutre amb els principals proveïdors de serveis Internet amb presència a Catalunya.
CATNIX ha començat a operar, i en aquestes primeres proves s'ha aconseguit obtenir una velocitat de 1,6 Mbps usant un circuit punt a punt de 2 Mbps.
Un punt neutre és una infrastructura de telecomunicacions que permet l'enllaç a alta velocitat entre diferents proveïdors de serveis Internet (ISP), amb la finalitat d'intercanviar-se tràfic. L'avantatge que proporciona, principalment, un punt neutre és que el tràfic d'Internet entre diferents ISP presents en una mateixa àrea geogràfica es pot encaminar localment, en lloc de recórrer centenars o milers de quilòmetres a través de múltiples xarxes i diferents punts neutres arreu del món. El CATNIX permetrà en breu reduir el camí que la informació ha de recórrer i proporcionar un servei més ràpid als usuaris que vulguin connectar-se a webs de Catalunya.

ESCOLES D'ESTIU EN MARXA

S'estan realitzant (del 5 al 9 de juliol) les XXIV Escoles d'Estiu al País Valencià.
El Moviment de Renovació Pedagògica del País Valencià, desenvolupa mitjançant aquestes escoles, una important tasca educativa. Podeu accedir a les altres Escoles d'Estiu: L'Escola de les Comarques Centrals, la XXIV Escola d'Estiu de les Terres del Sud a Elx i L'Escola d'estiu Marina Safor.
També podeu veure una mostra de les escoles d'estiu que preparen els colectius d'educadors de Catalunya en aquesta pàgina.

TOTHOM.COM NOU PORTAL CATALÀ PER A TOTS

Acaba d'aparèixer un nou portal en català (encara en fase de proves). Aparentment el nou portal Tothom.com, té un nom frontalment oposat a un altre conegut portal en català amb un nom més personalista i que indexa webs en qualsevol idioma.
Per explicar de que tracta aquest nou portal i també sobre la seva relació amb CerCAT, el primer motor de recerca en català, la direcció de Tothom.com ha emés aquest Communicat de Premsa.
El nou portal anuncia la seva posada en marxa definitiva per l'onze de setembre i ha estat creat per un equip de programadors des de Bilbao que encapçala el català Jaume d'Urgell i Rubió.

INSTITUT EUROPEU D'IMMERSIÓ (IEPI) A INTERNET

Acaba d'aparèixer a la nostra xarxa l'Institut Europeu de Programes d'Inmersió - IEPI, (Secció Catalana), una nova aportació per el coneixement de les llengües més petites al vell continent.
IEPI és un centre d'estudis, de divulgació i de treball sobre els diversos camps relacionats amb la immersió lingüística, en aquest cas en el marc dels Països de parla Catalana. L'IEPI manté relació i treballa conjuntament amb entitats homòlogues a tot Europa i coordina treballs d'inmersió també en altres llengües minoritaries Europees.

UNIVERSIADA A PALMA

A Palma de Mallorca ha començat la Universiada. La capital de les Illes Balears ja acull els millors atletes en categoria universitària de tot món.
La cerimònia d'inauguració de la Universiada 99 a l'estadi de Son Moix, va ser una festa molt lluida. La torxa de la competició va ser entrada a l'estadi per futbolista Miquel Angel Nadal i quatre foners van encendre el pebeter amb boles de foc, també va comptar amb la presència i recolçament de destacats músics com: Joan Bibiloni, Joan Pons, Lucrecia, Cesc Gelabert, Georges Moustaki, Noa, Manel Camp i grups de danses i xeremiers.
El Nou estadi de Son Moix Situat als terrenys denominats de Son Moix, devora el Palau Municipal d'Esports i té una capacitat inicial de 26.000 espectadors asseguts i una tribuna coberta, amb possibilitat d'ampliar l'aforament. Podeu veure la foto i característiques d'aquesta instal.lació.

CRIVILLÉ SEGUEIX FERM AL DAVANT

Una nova i extraordinària victòria d'Àlex Crivillé al circuit de Donington Park, que el manté ferm a la classificació general.
Crivillé va realitzar una cursa excel.lent a la categoria reina dels 500cc. Després de l'aparatosa caiguda la setmana passada a Holanda, res feia preveure que obtindria el triomf a la cursa número 100 disputada al Gran Premi.
Els altres dos participans catalans no van tenir cap mena de sort; Sete Gibernau no corria per una caiguda previa i Carles Checa va caure a l'inici de la prova.
El lleidatà Emili Alzamora ha estat tercer a la prova dels 250cc.

BIBLIOTECA TERMINOLÒGICA EN LÍNIA

TERMCAT, acaba de posar en funcionament la Biblioteca Terminològica en Línia. Més de 700 citacions bibliogràfiques dels diccionaris, vocabularis, lèxics, cartells i altres materials de divulgació que contenen terminologia tècnica i científica en català.
A més de la descripció bibliogràfica completa de cada obra, es pot consultar el nombre de termes que conté, en quines llengües, si té definicions o il·lustracions i si l'obra ha estat elaborada o revisada pel TERMCAT. La biblioteca terminològica inclou la referència de totes les obres terminològiques publicades des de l'any 1932 de les diferents àrees del coneixement i s'hi accedeix a partir del títol, de l'autor o de l'àrea de coneixement de què tracten els diccionaris. Ben aviat s'hi podran consultar també les obres terminològiques que són en curs d'elaboració.

MÉS MÚSICA

Aquesta nit al Palau Sant Jordi de Barcelona, tindrà lloc un Concert d'homenatge, organitzat per la Campanya Catalunya X Kosovo, en benefici dels milers de kosovars que han estat exiliats i retornats ara al seu país. L'objectiu és recaptar fons per a ajudar-los a refer les seves vides i les seves cases. Hi actuaran Lluís Llach, Els Pets, la Dharma i el grup kosovar Juvenilia. El Festival, que es tancarà amb la interpretació de Dansa per la Pau serà presentat pels components d'El Terrat.

Mentrestant a Reus, a la comarca del Baix Camp, es celebra el Festival Reggus. Es tracta del festival anual de reggae, ska i altres ritmes calents, i es fa al Camp Futbol La Pastoreta de Reus. Enguany l'organització ha destinat un espai alternatiu, destinat a diferents DJ's, que aniràn punxant música (reggae, raggamuffin, ska, soul, rock steady, ètnica, mestissatge, ...

Al País Valencià s'està fent durant tota la setmana, des del dilluns fins el diumenge La Festa al Carrer, que es fa a la Vila d'Ondara a la Comarca de la Marina Alta. Aquest és el tradicionàrius de les Comarques centrals valencianes. Podreu trobar tots els actes que resten per fer-se, a la web.

I a la Vila de Torelló, Comarca de l'Osona, el Festival Festus. Ens portarà de tot; Música, teatre, dansa, video, tallers, multimèdia, cinema, correfoc, espectacles de Carrer, arts plàstiques ... Una festa completa.

L'ECLIPSI DE SOL, REPRESENTAT EN TEATRE

Ahir, una gran ombra va recorrer Europa, des d'Anglaterra fins a la India, en el que va ser l'Eclipsi Total de Sol més vist de tots els temps.
Coincidint amb el pas de l'Eclipsi Total de Sol d'aquest segle i mil·lenni, La Fura dels Baus i el Centre d'Integració Tecnològica i Multimèdia d'Enginyeria La Salle de la Universitat Ramon Llull presenten, en col·laboració amb SUN Microsystems, Faust Shadow - l'Ombra de Faust, un projecte web en el que tothom que ho desitgi pot convertir-se en actor-àtom virtual de La Fura dels Baus. Aquesta representació teatral recrea el pas d'un Eclipsi Total de Sol pel cap d'un dels mites romàntics per excel·lència: el Faust de Goethe i es basa en 15 actes realitzats amb tecnologia Java.
El Faust Shadow neix i es genera com a un espectacle virtual a Internet però ahir va sortir de la Xarxa i va agafa cos real a l'exterior: totes les aportacions de textos, imatges i música d'aquest web s'utilitzaran en els dos macroespectacles en viu interconectats que La Fura dels Baus realitzarà. L'acte de presentació va fer-se ahir dimecres al local de La Fura dels Baus, al carrer de la Ciència, 21 de la Ciutat de Gavà.
La Fura dels Baus és la més internacional de les companyies teatrals catalanes, i és la primera a Internet, des de 1995. Malgrat el temps a la xarxa, la companyia encara no té la seva web en català.

LLISTA DE CORREU PER A PROFESSIONALS DE LA LLENGUA CATALANA

S'acaba de posar en funcionament una nova llista de distribució, anomenada Zèfir. Es tracta d'una llista per a professionals de la llengua catalana, especialment professors, correctors i traductors, i neix pensant en les moltes ocasions en què ens trobem i comentem casos problemàtics que ens hem trobat en la nostra feina diària.
Internet ofereix múltiples possibilitats de relació molt immediata, fins i tot des dels nostres llocs de feina. Res més senzill que copiar i enganxar aquell dubte que ens trobem quan estem treballant un text perquè la resta de companys tinguin el dubte. Qui vulgui respondre, ho pot fer quan vulgui; qui no sàpiga la resposta, també haurà après.
Zèfir vol ser un espai de comunicació per parlar de qualsevol tema relacionat amb la llengua. No pretén ser un espai per debatre grans temes filosòfics, només pretén ser un espai d'intercanvi. Per subscriure's a Zèfir cal enviar un missatge electrònic a LISTSERV@LISTSERV.REDIRIS.ES i deixar el títol del missatge (Subject) en blanc. En el cos del missatge, cal escriure subscribe ZEFIR Nom Cognoms. Un cop subscrits per poder enviar i rebre els missatges de la llista, s'has de fer a l'adreça ZEFIR@LISTSERV.REDIRIS.ES. Cal, però, estar subscrit a la llista.
Podeu veure una relació de totes les llistes de distribució, que hi han en l'actualitat en català a , Presència del Català al món.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB