LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

JUNY 2000

ÈXIT DE SENGLAR ROCK 2000

Durant el cap de setmana s'ha celebrat, amb un gran èxit, a Montblanc, el Senglar Rock 2000, convertit en el primer gran festival amb tot el millor del rock català de l'actualitat amb 26 grups i artistes. Només Sopa de Cabra i Pep Sala van faltar a Prades, un extraordinari festival que va cloure amb el concert de Els Pets.
La Polèmica va arribar quan va intervenir el grup Gossos, que va interpretar algún dels temes del seu darrer treball (primer treball en castellà) De Viaje. Entre algunes pancartes que els acusaben de traïdors, el quartet manresà, va dividir al públic durant la seva actuació.
Aquesta edició del festival, ha estat catalogada d'èxit per l'organització (més de 6000 persones), tot un èxit tenit en compta el canvi d'ubicació i la coincidència amb multitut de Festes Majors i altres festival musicals que s'han celebrat durant el cap de setmana. Una festa integral, on a més de música s'ha pogut gaudir d'una interessant alternativa lúdica i cultural; Trobada castellera, fòrum d'ONGs de Catalunya, mostra de revistes en català, mercat alternatiu, cercavila tradicional i programes de ràdio en directe.

FESTIVAL REGGUS A REUS

Dissabte es fa a La Palma, el local més emblemàtic de l'escena cultural i musical alternativa de la ciutat de Reus, una nova edició del REggUS, la setena, canviant de nou d'escenari.
El REggUS, sense pretensions de gran festival, aposta per consolidar-se com un de petit format, amb visió d'espectacle global i globalitzant, barreja d'estils musicals: Reggae, ska i altres herbes i barreja de conceptes, que combina escenaris, espais, fusió de música, imatge i teatralitat. Ritmes calents, heterodoxia i esperit lúdic, en un context solidari i antiracista.
Podeu veure els grups participants, escenaris, i adquirir la vostra entrada per internet.
Un dels principals col·lectius organitzadors és l'Associació per a la Música Creativa i Actual, una associació cultural que promociona la música actual: Jazz, Funky, Blues, Rock, Fusió, Avantguarda, Ètnica, Contemporània, Nou Flamenc... Organitza regularment concerts a Reus, com a mínim un parell per mes.

EL FESTUS I ELECTRUS A TORELLÓ

Avui comença a Torelló (La Vall del Ges), a la comarca de l'Osona, el festival Festus, el Festival Jove de Torelló ofereix l'oportunitat de gaudir de diverses programacions d'arts escèniques, espectacles, i altres activitats dins el marc genèric de l'oci i la cultura jove i per a joves.
Enguany i com a novetat, s'obre un nou subespai, es tracta de l'Electrus. La tercera edició del Festus, obre un nou espai dedicat íntegrament a la música electrònica. Serà una Carpa amb l'entrada totalment gratuïta, mantenint la filosofia de tot el festival. Hip-Hop, mostra de jungle, drum'n'bass, techno, dub, ragga, ...

EL FESTACARRER, EL TRADICIONÀRIUS DE LES COMARQUES CENTRALS VALENCIANES

La música tradicional troba el seu lloc al Festival Festacarrer, que es celebra a la localitat d'Ondara, comarca de la Marina Alta.
És la cinquena edició del Festacarrer, el tradicionàrius de les comarques centrals, la música tradicional mediterrània, que com en els darrers anys presenta un programa d'allò més complet: Cercaviles, animació, tallers de violí, de ball, exposicions d'instruments tradicionals i les actuacions de: La Romàntica Alternativa del Saladar (Xàbia), La Societat Els Tranquils (Vic), Urbàlia Rurana (PV), Beniterrània (PV), La Bazanca (Castella-Lleó), Calabrun (Occitània), Sarnatxo folk (El Comtat-PV), Esbart d'Es Cubells (Mostra de folklore d'Eivissa), Al Mayurqa (Mallorca), Traginers (Marina Alta - PV), Ministrils del Raval (Catalunya), Sonadors de la Guaita (PV), Calabruix (PV), Pont d'Arcalís (Catalunya), i moltes coses més.
El Festacarrer d'Ondara espera més de 10.000 visitants.

SENGLAR ROCK 2000

A Montblanc, aquest any el Senglar Rock 2000, es converteix en el primer gran festival de rock de l'estiu, apropant-se una mica més a tothom, es fa a Montblanc, La Conca de Barberà, sense deixar les muntanyes de Prades. Enguany, està situat a pocs metres de l'estació de tren de Montblanc, amb linies regulars d'autobusos, El tren del Senglar (el bitllet del qual podreu comprar per Servicaixa i a un preu més econòmic per poder passar un inobidable cap de setmana. 26 grups i artistes, cercavila, jornada castellera, acampada a l'interior del Festival, faran viure una festa única al costat de la Vila Medieval de Montblanc, en un entorn ple d'història i de natura.
Aquest any el festival vol ser més que mai una festa integral, on a més de música s'ha programat una interessant alternativa lúdica i cultural que aplega des d'una trobada castellera, un Fòrum amb les principals ONG's de Catalunya, una Mostra de Revistes en Català (amb més de 100 capçaleres de totes les temàtiques), etc… A més, hi haurà un mercat alternatiu amb paradetes de tota mena, una cercavila amb una banda de música tradicional, i programes de ràdio en directe.

PRESENTACIÓ DE L'EUROCONGRÉS 2000 DELS ESPAIS OCCITANS I CATALANS

Avui es fa la presentació de l'Eurocongrés 2000 dels Espais Occitans i Catalans, que tindrà lloc a l'edifici Word Trade Center, al port de Barcelona. L'Eurocongrés 2000, presidit conjuntament per Robert Lafont i Joan Triadú, està organitzat per les entitats següents: Fundació Occitano-Catalana, Federació Occitano-Catalana, Cercle d'Agermanament Occitano-Català, Associació Eurocat i Associació Espaci Occitan.
La iniciativa es presenta com el congrés sobre l'euroespai llatí central constituït pels territoris dels següents països o regions: L'Alguer (Sardenya), Alvèrnia, Aquitània, Aragó, Catalunya, Illes Balears, Llemosí, Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pirineus, País Valencià, Piemont, Provença i Roine-Alps.
Els organitzadors preveuen un calendari d'activitats que començarà la tardor d'enguany i es clourà la primavera de l'any 2002, i es proposa ser el congrés dels països i regions centrals del sudoest de la Unió Europea encarats a l'Arc Llatí per mitjà dels diferents eixos que s'hi projecten o se'n deriven des dels orígens.
Al congrés, que hi assistirà el Conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, delegat pel president de la Generalitat, es farà a dos quarts de vuit del vespre al Word Trade Center del Port de Barcelona. Per saber una mica més, sobre el poble i la cultura occitana, ho podeu fer completament en català, a CerCAT, consultant per la cadena occit, el Cercador Català, us mostrarà 14 entrades que us ajudaran a comprendre la realitat la realitat de la nació veïna.

DIA INTERNACIONAL PERA L'ALLIBERAMENT GAI

Avui arreu del món es celebra el dia Internacional per a l'Alliberament Gai, Lesbià i Transsexual. Durant tot el dia, es celebraran actes en tot el país. Els podeu veure detallats al programa de la diada.
Les moltes associacions de Barcelona, que forman el col·lectiu gai, han signat aquest manifest unitari. El dissabte acabaran amb una manifestació a la plaça Universitat de Barcelona.
Ben Amics, l'Agrupació gai i lesbiana de les Illes Balears, també celebrarà divendres la Gala Gai 2000 , en què s'entreguaran els premis Siurell i Dimoni Rosa en un acte que compta amb el patrocini del Consell de Mallorca.

ELS PERIODISTES A CATALUNYA

Els Periodistes a Catalunya, és el títol de la Conferència-col·loqui que Josep Mª Terricabras, Catedràtic de Filosofia de la Universitat de Girona, farà avui dimarts al Col.legi de Periodistes de Catalunya de la Rambla de Catalunya, 10 de Barcelona a les 19 hores.
En la xerrada Josep Mª Terricabras analitzarà la funció actual del periodisme i dels periodistes a Catalunya. Aquesta és la tercera de les conferències prèvies a la celebració del 4rt. Congrés del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

ES PRESENTA LA 20a EDICIÓ DE LA FIRA DE TEATRE AL CARRER DE TÀRREGA

Aquest migdia, a les 12 hores es presentarà la 20a edició de la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, al Centre d'Art Santa Mònica de la Rambla de Santa Mònica, 7 de Barcelona.
En aquests 20 anys La Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, s'ha consolidat com la primera mostra oberta de teatre al país.
Enguany compta amb un pressupost total de 149.099.000 ptes. La Direcció General de Promoció Cultural i el COPEC (Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura) aporta a l'edició d'enguany 43,8 milions de pessetes, que representen el 56,5% de les aportacions institucionals i el 29,3% del total del presupost. En la roda de premsa hi seran presents l'alcalde de Tàrrega, Frederic Gené, el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca, i el director artístic de la Fira, Joan Anguera.

LA POLÍTICA LINGÜÍSTICA DE LES ILLES BALEARS

El director general de Política Lingüística del Govern Balear, Joan Melià, oferirà aquest vespre, una xerrada al voltant de la política lingüística que s'està duent a terme a les Illes Balears, des de l'arribada al govern del Pacte de Progrés.
L'acte està organitzat pel Grup Català de Sociolingüística i el Centre de Socioligüística de la Universitat de Barcelona. La xerrada tindrà lloc a la Facultat de Filologia de la UB a partir de les set de la tarda, i suposarà la cloenda de les activitats del curs.

SANT JOAN, PASQUA I LA PATUM

Arriba Sant Joan, l'entranyable nit de focs i fogueres, flama del canigó, revetlles i celebracions estiuenques en general ...
No us detallarem, com cada any, la relació de webs d'aquesta diada, i us remetem a la pàgina de Sant Joan.org, que amb una vistosa presentació, destaca les pàgines i tradicions més significatives d'aquesta diada. És una aposta que han portat a terme els equips de La Malla, i Festes.Org.
Per a la revetlla us recomanem la web Sant Joan.com. Una festa concert a Vic, amb foc, llum, festa, 2500 m2 d'aire lliure, arbres, música, pirotècnia, so, més festa, i el que vulgueu ... !

Aquest any Sant Joan coincideix amb el Corpus, -aquí us recomanem el web del Corpus de La Garriga- i també amb la Patum de Berga l'espectacular i esperada festa de dracs i dimonis, a la capital del Berguedà.
L'acumulació de festes planteja un interrogant en quant a la compatibilitat, i a l'èxit de les diferents celebracions festives.

EL DIRECTOR DEL MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA DEMANA EL RELLEU

El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), Josep Maria Carreté, ha comunicat a la Generalitat de Catalunya, el seu desig de ser rellevat del càrrec el pròxim setembre per tal de poder acceptar l'oferta professional que li ha fet una important empresa privada catalana, implantada en diversos països europeus, l'activitat de la qual se centra en el desenvolupament i execució de projectes museogràfics i en la producció de tecnologia i audiovisuals aplicats a l'àmbit de la cultura i el patrimoni en general.
Segons Carreté, que ha informat de la seva decisió al consell de direcció i als treballadors del museu, la incorporació a aquesta empresa em permetrà dirigir i col·laborar amb equips pluridisciplinars de diferents països i aplicar les noves tecnologies i les noves tendències museogràfiques a un sector que, com sembla, a Europa està cridat a ser especialment dinàmic i a experimentar un important creixement.
Josep Maria Carreté (Vila-seca, 1963), llicenciat en Prehistòria i Història Antiga per la Universitat de Barcelona, ha dedicat els últims deu anys a dirigir institucions museístiques: primer, al Museu de Gavà, i després, fa quatre anys, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, responsabilitat que va ostentar fins què va ser nomenat pel Govern català director del MAC.

A ALCOI ES PRESENTA OVIDI MONTLLOR, ANTOLOGIA

Avui té lloc a Alcoi la presentació de l'antologia discogràfica d'Ovidi Montllor, presentada per Dahiz Produccions i editada pel segell Estudis de Gravació Tabalet.
Ovidi Montllor. Antologia és el resultat d'anys d'investigació i recerca. La presentació de l'obra discográfica d'Ovidi Montllor serà doncs una realitat després de quasi quatre anys d'intents des que es va parir la idea, una cosa que va ocórrer en realitat quan el cantant encara vivia. L'acte de presentació es realitzarà al Teatre Principal, i consistirà en l'interpretació de tres temes emblemàtics d'Ovidi Montllor, Homenatge a Teresa, Al meu poble Alcoi i La Fera Ferotge. A continuació hi haurà un torn d'intervencions d'algunes persones Implicades en el projecte, per a concloure amb una actuació del guitarrista i gran amic d'Ovidi Montllor, Toti Soler, que actuarà conjuntament amb la cantant Esther Formosa.
Aprofitant la reedició de l'obra completa d'Ovidi i la presentació que es fa avui, el setmanari El Temps ha llançat (en la seva edició en paper) documents inèdits, poesies i dibuixos.

PREMIS NACIONALS DE CULTURA 2000

SUPERMERCATS CAPRABO GUANYA EL PREMI FOMENT DE L'ÚS DEL CATALÀ

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2000, ha decidit en una reunió presidida pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, els guanyadors de dues de les deu modalitats d'aquests premis: Foment de l'Ús del Català i Dansa, que han correspost, respectivament, a l'empresa Caprabo i a la companyia Lanònima Imperial.
Caprabo ha estat guardonat pel progressiu augment i consolidació de l'ús de la llengua catalana en totes les comunicacions orals i escrites, i, en especial, pel considerable increment de l'etiquetatge en català dels productes propis, marca Caprabo.
Des de la seva creació, Caprabo porta a terme accions de promoció del català, com a llengua usual de treball, a l'empresa. L'empresa etiqueta en català els productes propis i ha consolidat l'ús lingüístic, amb l'adequació lingüística del personal de venda al públic, que disposi de la competència lingüística necessària per exercir les funcions pròpies en la llengua pròpia de Catalunya. L'etiquetatge en català de la marca Caprabo representa un 90% del total dels productes, amb 425 referències.

El Premi Nacional de Dansa s'ha concedit a la companyia Lanònima Imperial per l'espectacle Transfiguracions, estrenat el passat 9 d'octubre, a la Fira de Tàrrega. El director i coreògraf de la companyia, fundada a Barcelona el 1987, és Juan Carlos Garcia i el seu representant, Dietrich Grosse. Lanònima Imperial, ha molts premis al llarg de la seva trajectòria: Premi Tórtola València 1986; Grand Prix del VIII Festival Internacional de Dansa de Zagreb 1991; Premi Ciutat de Barcelona 1991; premis del II International Suzanne Dellal Competition (Tel-Aviv) 1994, i Premi a la millor ballarina de Dansa a València 1998, per a Laura Arís.

PROJECTE EDUCATIU BARCELONA FÒRUM 2004

S'ha presentat la primera gran aposta del Fòrum Barcelona 2004, l'esdeveniment multicultural del mil.lenni: el Projecte Educatiu del Fòrum, del que serà protagonista la comunitat educativa local i internacional, té com a missió impulsar, mitjançant l'educació, els valors i principis presents als tres àmbits temàtics del Fòrum: la diversitat cultural, les condicions de la pau i el desenvolupament sostenible.
La iniciativa, una de les principals activitats prèvies a la celebració del Fòrum Barcelona 2004, comença aquest any amb l'objectiu de disposar al 2004 d'una gran xarxa educativa d'àmbit mundial i poder celebrar una gran reunió a Barcelona amb tots els seus participants. El Projecte Educatiu del Fòrum, és una iniciativa oberta a la participació del públic a través d'Internet.

ACTE D'HOMENATGE A PERE BOHIGAS

Aquesta tarda, a les 18:00 h., es farà l'acte acadèmic d'homenatge a Pere Bohigas, a la Biblioteca de Catalunya (c/ Hospital 56 de Barcelona), amb l'assistència del director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer, i de la directora de la biblioteca, Vinyet Panyella. Bohigas (Vilafranca del Penedès, 1901), va ser Creu de Sant Jordi a l'any 1990, és erudit, romanista, bibliotecari, bibliòleg, professor d'història del llibre i de la impremta i antic conservador de manuscrits de la Biblioteca de Catalunya.

CONCERT DE COBLA A LA PLAÇA DE LA CATEDRAL DE BARCELONA

Al Pla de la Catedral de Barcelona, i a les vuit del vespre, s'hi farà el Concert de cobla, organitzat per la Federació Sardanista de Catalunya en el marc dels actes commemoratius del 150è aniversari de la Tenora, amb la presència del president del CPCPTC.


UNS PAÏSOS, UNA BANDERA

La Campanya Un País, una Bandera, que promou de posar únicament la bandera catalana al balcó dels ajuntaments, -primerament, només el dia de Sant Jordi, i ara permanentment- ha donat a conèixer les conclussions del seu 2n Congrés, celebrat el passat cap de setmana a Molins de Rei.
El Congrés acordà continuar promovent de posar únicament la bandera catalana als Ajuntaments i seguir en la defensa dels nostres símbols. Mantenir el suport a la Plataforma pro-seleccions esportives catalanes i recolzar el manifest de Tarragona en defensa de l'autonomia universitària de la Universitat Rovira i Virgili i en defensa de la llei del català. Cal destacar tres noves propostes:

 • Demanar l'adhesió a la campanya dels Consells Comarcals de tot el Principat de Catalunya.
 • Traslladar la ponència de la diputada a les Corts Valencianes senyora Dolors Pérez i Martí a tots els ajuntaments del País Valencià, amb la proposta: Uns Països, Una Bandera.
 • Organitzar el març del 2001 una jornada de debat sobre el model d'estat i la relació de Catalunya amb aquest estat. Amb la participació de tots els partits polítics i amb el lema Obrim el debat, enfortim la democràcia.

  JORNADA 3D CATALUNYA 2000

  Avui dissabte, es fa la Jornada 3D de Catalunya 2000. De les 10 a les 14 hores a l'Escola d'Arts Deià de Barcelona.
  El programa inclou diverses presentacions del projecte i web 3DPROJ, materials de suport al treball 3D del PIE (3D Studio Viz R3), un curs transnacional 3D experimental, i una taula rodona del sector 3D a Catalunya: demandes, actualitat i futur amb participació d'importants empreses, professionals i formadors del sector, a qui va adreçada la jornada (sectors productors i/o usuaris de les tecnologies 3D).
  Ho organitza el Projecte Beyond 3DPROJ, equip de l'IES La Guineueta.

  INNOVACIÓ AL CONGRÉS DEL PSC ... I RELLEU

  El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Narcís Serra, va presentar ahir al migdia l'informe de gestió de la comissió executiva al Novè Congrés del PSC, que amb el lema Innovació, està celebrant el PSC. En l'informe, Narcís Serra, va apostar per la renovació del missatge socialista, i l'apropament a altres sectors de la societat, en la seva despedida com a secretari general del partit. Serra donarà suport a la candidatura de Pasqual Maragall per a president, i Josep Montilla per a secretari general.
  L'Endavant Digital, publicació oficial del partit, informa de les diverses ponències, i del contingut de les sessions.

  MARATÓ DE L'ESPECTACLE A BARCELONA

  Ahis i dins dels actes programats del Mercat de les Flors, a les vuit del vespre, va començar la Marató de l'Espectacle. Durant el cap de setmana de la Marató, les portes del Mercat de les Flors mostraran tot un seguit de breus actuacions, de 10 o 15 minuts cadascuna. 180 companyies de teatre, dansa, música, animació, mim, projeccions de vídeo, cinema, etc...
  L'Associació per a la Marató de l'Espectacle, l'organtizadora de la marató vol aconseguir la participació del públic, i per això ha posat les entrades a un preu de 1.500 ptes. També té l'objectiu de fomentar la creació de noves formes de participació i atraure un públic nou a les noves generacions d'artistes, amb espectacles atractius i promoure un mercat de treball més ampli; Programadors, i crear circuïts de treball, facilitant la connexió entre professionals i les associacions d'actors, ballarins, artistes de circ, autors, etc... • El Govern Espanyol aprova una proposta de tarifa semiplana, (en l'horari telefònic reduït). 4.000 ptes. al mes de vuit del vespre a set del matí i caps de setmana.

 • L'Accident d'un camió carregat amb gas metà a la N-2, a l'altura de l'Hospitalet de Llobregat, col·lapsa 12 hores els accessos a Barcelona, i crea greus problemes de circulació.

 • Onada de recursos contra el català a les Universitats, promoguda pels Vidalquadristes. L'associació Professors per a la Democràcia, també pròxima a Vidal-Quadras, impugnarà també la norma de la U.A.B.

 • El metro de Barcelona, arribarà a l'aeroport l'any 2004 amb una línia que costarà 215.000 milions.

 • Dissabte, Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), la XXV Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, organitzada per la Coordinadora de Colles de Ball de Bastons de Catalunya.

 • Barcelona Plaza Hotel. Plaça d'Espanya, 6-8. Barcelona. XIX Trobada del Bàsquet Català. Es lliuraran els guardons que concedeix de la federació.

 • Osca. Homenatge a Ventura Pons. El director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca, assisteix als actes organitzats en homenatge al director de cinema Ventura Pons, Premi Ciudad de Huesca 2000.

  LLIURAMENT DE LES MEDALLES D'OR AL MÈRIT ARTÍSTIC I AL MÈRIT CIENTÍFIC

  Avui dijous, a les set de la tarda, es farà l'acte de lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Artístic al dissenyador André Ricard i a l'escriptor, poeta i destacat coneixedor de l'obra de Picasso, Josep Palau i Fabre -Creu de Sant Jordi de la Generalitat 1988, Premi Nacional de Literatura de la Generalitat 1996 i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 1999-, i de la Medalla d'Or al Mèrit Científic a Marc Aureli Vila, geògraf i polític. Les medalles d'or, que les atorga l'Ajuntament de Barcelona, s'entregaran al Saló de Cent de la casa de la ciutat, a la Plaça de Sant Jaume, districte de Ciutat Vella.

  RECONEIXEMENT DE LA VELA CATALANA A JOAN ANTON CAMUÑAS

  Aquest vespre a les deu, al Palau de Pedralbes de Barcelona, tindrà lloc el sopar dels presidents dels clubs de vela amb la junta directiva de la Federació Catalana de Vela.
  En el transcurs de l'acte, el president de la Federació Catalana de Vela, Segimon Obradors, lliurarà a Joan Anton Camuñas, ex president d'aquesta entitat, una mètopa en nom del col·lectiu de clubs de la federació. Assistirà a l'acte el secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Joan Anton Camuñas.

  EL CASAL CATALÀ DE CÓRDOBA, A L'ARGENTINA, JA ÉS A INTERNET

  S'acaba de produïr una de les poques excepcions que permeten de els primers cercadors de recursos en llengua catalana, CerCAT i , aceptin recursos en una altra llengua. Les dues excepcions són les webs de recursos língüístics en català i webs mostrin clarament la cultura i la llengua catalana a la resta del món (aquestes webs poden ser en qualsevol llengua). L'esmentada excepció és la nova web d'Associacions Culturals Catalanes a l'Estranger del Casal Català de Córdoba (Argentina), format per catalans que ja fa molts anys que han establert la seva vida a l'Argentina, i no es veuen ja, capacitats per aprendre a escriure en català.
  Però la seva ment és amb nosaltres com ho demostra la seva web farcida de catalanisme i que reflecteix una visió perfecte de l'Internet catalana. Hi podreu descobrir una recopil·lació de més de 1000 links de Catalunya, classificats per territoris, informació sobre les autoritats, l'història i les activitats que normalment organitza el Casal.

  INTERNET ANUNCIAT A LA TELEVISIÓ

  La publicitat d'empreses que centren la seva activitat principal a la xarxa Internet, ha entrat amb força en tots els diferents mitjans publicitàris. Ja no extranya a ningú, veure adreces d'Internet a les tanques, els diaris i també a les televisions.
  Precisament a la televisió s'ha disparat la presència d'anuncis del sector Internet - Noves tecnologies. Televisió de Catalunya, no és cap excepció en aquest sentit, i des de fa setmanes s'ofereixen anuncis d'Internet en català, de noms que ofereixen els seus serveis en castellà; Lycos, Terra, són alguns exemples.
  Ara ha començat a anunciar-se a Tv3 el Univers Online (UOL), aquest servei que també procedeix de l'estranger, és però en català.
  Univers Online (UOL) és el major portal i proveïdor d´accés a Internet del Brasil. La companyia en ple desenvolupament per tot el món, ha llançat el seu servidor www.uolcat.com com a versió catalana del seu servei central al Brasil. En la seva pàgina, definida com una gran porta d´accés a Internet, i una xarxa de persones que busquen informació i comunicació en tot el món, el servidor ofereix correu gratis i vol fer trobar amics amb chats, fòrums i pàgina d'acudits.

  EL DILUVI FA MOLT MAL A MONTSERRAT

  La Muntanya de Montserrat va convertir-se dissabte en tragèdia i no es va escapar del aiguat general. El diluvi caigut dissabte sobre la zona central de Catalunya ha deixat un balanç de cinc morts i milers de milions en pèrdues materials. Dissabte moria una dona a Sant Vicenç de Castellet i dos germans vàren desaparèixer a Esparreguera i dos guàrdies civils que buscaven els cossos dels dos joves també van morir.
  Les pèrdues materials són molt greus, i la reconstrucció dels accessos a Montserrat es retardarà. El Patronat recomana no pujar al santuari, durant aquesta setmana, fins que no torni la normalitat.

  LA PLUJA, TAMBÉ FA MAL ALS NOSTRES PILOTS A MONTMELÓ

  A Montmeló el gran protagonista del Gran Premi Marlboro de Catalunya de motociclisme, també va estar el mal temps. L'aigua acumulada a la pista va causar moltes caigues, en aquest cap de setmana catastròfic.
  En la prova reina del mig litre, va guanyar el nord-americà Kenny Roberts, que el destaca al liderat, fins ahir compartit per Carles Checa. Els nostres corredors, van tenir mala sort. Àlex Crivillé, Carles Checa, Sete Gibernau i Emili Alzamora van tenir una jornada nefasta caient al moll asfalt de Montmeló. Carles Checa manté la segona posició en la general.

  XTEC RÀDIO, EDUCACIÓ PER RÀDIO VIA INTERNET

  El Programa d'Informàtica Educativa (PIE) ha posat en marxa XTEC Ràdio, amb l'objectiu de promocionar en l'educació la ràdio per Internet.
  A través d'aquest nou projecte, tots els centres de Catalunya que treballin la ràdio o que emetin els seus propis programes a nivell de centre podran, a partir d'ara, publicar-los via Internet, per tal que altres centres puguin rebre les seves emissions. Per tal de poder-se inscriure a XTEC Ràdio, cal omplir el formulari que està disponible a la web de l'xtec. Per a poder emetre ràdio des del centre, cal connectar la senyal d'àudio de l'emissor a un PC amb el Real Encoder instal·lat, a través d'un cable d'àudio Jack Stereo. L'ordinador ha d'estar connectat a un Router que envia la senyal a la XTEC, de manera que la informació queda emmagatzemada al RealServer i, d'aquí, s'emet a través de la pàgina web. A la página del XTEC es pot trobar tota la informació per a poder accedir a aquest servei.

  MAYOR ZARAGOZA, SERÀ INVESTIT AVUI DR. HONORIS CAUSA PER LA UPC

  Aquest migdia a les 12 hores, tindrà lloc l'acte d'investidura de l'ex director general de la UNESCO, professor Federico Mayor Zaragoza, com a doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Catalunya. En un acte a l'Auditori de l'edifici Vèrtex (Pl. Eusebi Güell, 6. Barcelona). El professor de la UPC Eugenio Oñate serà el padrí de la cerimònia i glossarà els mèrits del nou doctor.
  Mayor Zaragoza, és nascut al 1934, i és llicenciat en Farmàcia l'any 1956 i doctor en 1958. L'any 1963 va aconseguir la càtedra de Bioquímica de la Universitat de Granada. Cinc anys més tard va ser nomenat rector de la mateixa universitat, càrrec que va ocupar fins el 1972. L'any 1973 es va traslladar a la càtedra de Bioquímica de la Universitat Autònoma de Madrid.

  PRESENTACIÓ DE LA VIII MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES

  La directora de la Filmoteca de la Generalitat, Natàlia Molero, presentarà avui en roda de premsa, a les dotze del migdia, la VIII Mostra Internacional de Films de Dones, que tindrà lloc entre els pròxims 12 i 22 de juny. L'acte és a a la sala d'actes del Centre d'Art Santa Mònica (Rambla de Santa Mònica, 7 de Barcelona).
  El certamen, organitzat per Drac Màgic, té per objecte donar a conèixer les aportacions de les dones a la creació cinematogràfica.
  En aquesta edició, la Mostra tractarà els sis àmbits següents: El treball d'una precursora: Germaine Dulac; El compromís amb la realitat de les realitzadores de documentals; La descoberta de nous terrenys a través de la ficció; La vitalitat del curtmetratge; L'exploració videogràfica i La visió calidoscòpica dels plaers.

  EL GRAN PREMI MARLBORO DE CATALUNYA DE MOTOCICLISME EL DIUMENGE

  I a la mateixa hora (les dotze del migdia), una altra presentació la del Gran Premi Marlboro de Catalunya de Motociclisme.
  L'acte es farà en una roda de premsa que presidirà el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, tindrà lloc al Museu Melcior Colet. Assistirà el secretari general de l'Esport, Joan Anton Camuñas la directora general de l'Esport, Glòria Pallé; el director del consorci del Circuit de Catalunya, Fidel Sust; l'alcalde de Montmeló, Manuel Ramal, i el president de l'associació de pilots IRTA, Sito Pons.
  També assistiran a la presentació els pilots i ambaixadors del motociclisme català: Carles Checa, Àlex Crivillé i Emili Alzamora. Els dos últims són els actuals campions de 500 i 125 cc, respectivament, mentre que Checa arriba a Catalunya com a colíder del Mundial de 500 cc.
  El Gran Premi se celebrarà al Circuit de Catalunya, de Montmeló, el proper cap de setmana.

  PREMIS CATALUNYA NOSTRA

  Avui a les onze del matí, es fa la reunió del jurat dels premis Catalunya Nostra, que organitza la Fundació Castells Culturals de Catalunya. En el transcurs de la reunió es presentarà l'edició d'enguany dels premis i es lliurarà als membres del jurat la documentació dels castells nomenats per optar als guardons. També es presentaran les activitats que organitza la fundació amb el lema Salvem els castells, com ara cicles de música, jornades de patrimoni o visites.
  El jurat, estarà presidit per l'esposa del president de la Generalitat, Marta Ferrusola, i integrat, entre d'altres, pel conseller de Cultura, com a vicepresident; pel director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer; la delegada de Música del Departament de Cultura, Joana Danés; el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep M. Sans i Travé, i pel president i el director gerent de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, Carles de Montoliu, baró de l'Albi, i Ramon Orpinell, respectivament. A més, el jurat inclou representants d'empreses.
  Els premis Catalunya Nostra, distingeixen la proposta més destacada en la restauració de castells, adaptació d'edificis antics a noves utilitats -conservant el seu caràcter original- i /o les accions destinades a dinamitzar cultural i turísticament el castell i el seu entorn. Els guardons estan adreçats a propietaris, entitats responsables, arquitectes, dissenyadors de les realitzacions, o altres persones u organitzacions interessades.
  En aquesta tercera edició, per primera vegada, s'atorgarà un premi a un castell privat i a un castell de titularitat pública, ja que concursaran per separat. Podeu veure una mostra de castells en l'apartat corresponent de CerCAT.

  S'HA PRESENTAT LA PEL·LÍCULA "ENTRE EL TORB I LA GESTAPO

  Ahir a la nit es va presentar a l'Auditori Nacional d'Andorra, situat a la Parròquia d'Ordino, la pel·lícula Entre el Torb i la Gestapo, coproduïda pel Govern d'Andorra en coproducció de Televisió de Catalunya. En la presentació hi va assistir del cap de Govern andorrà, Marc Forné; el director de la producció, Lluís M. Güell, i el director de Televisió de Catalunya, Lluís Oliva i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana.

  DESMOND TUTU, DOCTOR HONORIS CAUSA A LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA

  La Universitat Pompeu Fabra, aquest matí, investeix doctor honoris causa, a l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu (Johannesburg 1931), en una cerimònia que es fa a les dotze del migdia. És el primer doctorat que es concedeix al arquebisbe sud-africà, a tot l'estat.
  Com recordareu, al 1984, Desmond Tutu, va rebre el premi Nobel de la pau per la seva acció no violenta en la lluita contra contra el règim de l'apartheid, que s'habia instaurat a Sud-àfrica des del 1960, per la minoria blanca dominant al país. Tutu va presidir la Comissió de la Veritat i la Reconciliació encarregada de jutjar les violacions dels drets humans comeses durant els 30 anys de dictadura a Sudàfrica. El president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, entregarà a Tutu la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya moments abans de l'acte de la Pompeu Fabra.

  EL FUTUR DE L'ARQUITECTE A DEBAT

  El futur de l'arquitecte, a debat en el Congrés Internacional de la Universitat Politècnica de Catalunya.
  Arquitectes, sociòlegs i altres professionals relacionats amb el desenvolupament de la feina de l'arquitecte es donen cita, des d'avui i fins diumenge, a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) en aquesta trobada que amb el títol El futur de l'arquitecte, ment, territori i societat ha organitzat el Departament de Projectes d'Arquitectura de Barcelona sota la direcció de l'arquitecte Josep Muntanyola.

  EN BÀSQUET, EL BARÇA TAMPOC GUANYA LA LLIGA

  En bàsquet, la secció del barça de bàsquet no va poder-se proclamar ahir campió de la lliga ACB, al perdre al Palau Blaugrana en el cinqué i decisiu partit del Play off, que va disputar ahir davant el R. Madrid, que, d'aquesta manera, torna a guanyar la lliga després sis anys de no fer-ho.
  L'equip que entrena el controvertit Aíto Garcia Reneses, no va saber aguantar l'avantatge inicial que va mantenir la major part del partit. A cinc minuts del final el Madrid empataba 69-69, i a partir d'aquí, un passeig per l'equip blanc que va acabar imposant-se per 73-82.

  DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

  Avui dilluns, es celebra arreu del món el Dia Mundial del Medi Ambient.
  Es farà la presentació del Comitè Català per a la Carta de la Terra i a l'acte de lliurament dels  premis Medi Ambient 2000, dels certificats de participació en el sistema EMAS i dels distintius de garantia de qualitat ambiental, en el marc de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest acte tindrà lloc a les Drassanes de Barcelona (avinguda de les Drassanes, s/n), a les 19 h.

  A la xarxa en català hi ha una gran quantitat de webs de temàtica mediambiental. Des de , que és el més important cercador de recursos en català, amb els mateixos recursos que CerCAT però amb diferents temàtiques, hi podem veure la gran quantitat d'Entitats Ecologistes i Mediambientals al nostre país i les pàgines relacionades amb el Medi Ambient.

  Entre els molts actes que arreu del país es realitzen, destaquem el de l'Ajuntament de Vic, on la regidoria d'ensenyament i el departament d'urbanisme i medi ambient de la ciutat, han organitzat a partir de les nou del matí, una bicicletada amb els nens de les escoles de Vic. L'objectiu és donar a conèixer el projecte d'actuació forestal que es duu a terme al Puig dels Jueus i comparar-lo amb un bosc consolidat de rouredes centenàries a El Cantarell, així com conèixer les diferents espècies de plantes, arbusts i arbres que hi ha. Hi prendran part els nens i nenes de 5è i 6è.

  BENVINGUDA ALS PARTICIPANTS DE L'EXPEDICIÓ EVEREST 2000

  L'Ajuntament de la capital del Bages, Manresa, ha organitzat per avui una festa de benvinguda als participants en l'Expedició Everest 2000 patrocinada per Caixa Manresa. En l'acte hi serà present l'alcalde de Manresa, Jordi Valls, i hi assistirà també el secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Joan Anton Camuñas. L'expedició l'han integrat: Josep Aced, Antoni Bahí, Jordi Bayona, Joan Belmonte, Jordi Bonet, Jordi Camprubí, Antoni Llasera, Frederic Puig i un equip de sherpes.

  AVUI POT DECIDIR-SE LA LLIGA ACB DE BÀSQUET

  En bàsquet, la secció del barça de bàsquet es podria proclamar avui campió de la lliga ACB, si guanya el partit del Play off, que aquesta nit disputarà al Palau Blaugrana davant el R. Madrid.
  Aquest matí s'han posat a la venda les 3800 entrades que restan a disposició del públic.

  BARBERÀ DEL VALLÈS, XV CIUTAT GEGANTERA DE CATALUNYA, EL DIUMENGE

  Diumenge, a l'Ajuntament de Barberà del Vallès (Vallès Occidental), tindrà lloc la celebració de la XV Ciutat Gegantera de Catalunya.
  Barberà del Vallès, que rep aquesta distinció de l'actual Ciutat Gegantera, Vic. Es preveu que hi participaran unes 140 colles d'arreu de Catalunya. En l'acte també seran presents l' alcalde de Barberà del Vallès, José A. Robles; el president de l' Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, Pere Cañellas, i el cap de la Colla de Barberà, Josep Torella.

  ELS JOVES XIQUETS DE VALLS A L'EXPOSICIÓ UNIVERSAL DE HANNOVER

  Es celebra l'Exposició Universal de Hannover, sota el lema Home, natura, tècnica, i es clourà el pròxim 31 d'octubre.
  La Colla Joves Xiquets de Valls participarà en l'Exposició Universal 2000, el Departament de Cultura, per mitjà del Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura (COPEC), ha col·laborat facilitant el desplaçament dels integrant d ela colla, i també ha col·laborat en la participació castellera la Diputació de Tarragona i les empreses Lufhansa i DAMM.
  La delegació de la Colla Joves Xiquets de Valls a Hannover estarà integrada per més de 200 persones, entre les quals es troba Doribel, una nena cubana de vuit anys, que fa d'anxaneta.
  El president federal d'Alemanya, Johannes Rau, presideix la inauguració, acompanyat pel canceller federal Gerhard Schröder.
  La jornada d'obertura inclou una manifestació cultural tradicional de cada un dels continents i, en representació d'Europa, actuarà la Colla Joves Xiquets de Valls, que a més intervindrà una mitjana de tres vegades cada dia entre els propers 1 i 4 de juny.
  La Colla Joves Xiquets de Valls, fou distingida l'any 1993 amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i és una de les més antigues d'entre les 60 formacions castelleres existents actualment a Catalunya. En conjunt mobilitzen 15.000 persones, 10.000 castellers i 5.000 simpatitzants que participen esporàdicament.

  PRESENTAT EL DICCIONARI DE LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

  Aquest matí al Palau de la Generalitat de la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, s'ha fet la presentació del diccionari de la negociació col·lectiva.
  Els consellers de Treball i de Cultura, respectivament, Lluís Franco i Jordi Vilajoana, han presidit la presentació del Diccionari de la negociació col·lectiva, editat pel Departament de Treball de la Generalitat i el TERMCAT, Centre de Terminologia participat pel Departament de Cultura i l'Institut d'Estudis Catalans. Assistirà a l'acte el director general de Política Lingüística, Lluís Jou, i, pel Departament de Treball està prevista l'assistència del director general de Relacions Laborals, José Antonio Gómez. També estarà present la directora del TERMCAT, Ester Franquesa.
  El diccionari, dedicat a la terminologia de les negociacions col·lectives, conté més de 700 termes.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB