LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Aquest espai, està reservat per oferir les notícies breus, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana. Podeu consultar les darreres Notícies de la Llengua o anteriors a l'HEMEROTECA DEL 96.

JUNY 97

Josep Maria Espinàs de nou ens ha delectat amb un interessant llibre sobre els seus viatges a peu al llarg de les comarques més genuïnes dels nostres Països Catalans;. Espinàs ha anat a conèixer el Matarranya. S'ha aturat en alguns pobles de la comarca: Calaceit, Cretes, Vall-de-roures, la Freixneda, la Torre del Comte, Valljunquera, el despoblat Mas de Llaurador, la Vall del Tormo, Massalió i fins a arribar a Maella. Podríem fer-ne molts elogis del llibre. L'autor parla sobre la població de la Torre del Comte es pregunta si ha de ser Comte o Compte.

Llibertat d'Expresió. Informació sobre l'estat de la recepció de TV3 a La Safor en aquesta plana del Bloc Jaume I de Gandia. Recordem, que el passat 2 de Maig, els tècnics de Canal 9 van tallar el suministrament elèctic que permetia que el senyal de TV3 arribés a La Safor. En el seu lloc hi van col.locar el senyal de Notícies 9.

LA PONÈNCIA DEL CATALÀ ACORDA POTENCIAR L'ÚS DE LA LLENGUA EN L'ÀMBIT UNIVERSITARI. La ponència va fer un repàs a alguns articles de la llei del 83, i va incloure en el bloc correponet a l'ensenyança superior un nou apartat que diu "El govern de la Generalitat, les universitats i les institucions d'ensenyament superior en l'àmbit de les respectives competències han d'adoptar les mesures pertinents per garantir i fomentar l'ús de la llengua."

Izumibashi, empresa japonesa dedicada a la fabricació de Sake, la beguda tradicional del país del sol naixent, fa la primera pagina asiàtica de LINCAWEB.
El contingut i l'estructura de la plana és ben diferent de la seva homònima japonesa, explicada per qui no coneix els costums japonesos. Una bona oportunitat per conèixer una part de la cultura del Japó, en català. Que és el Sake? Com fer-lo? o Com beure'l? Traduida per Ana Maria MOLERA, esperantista de Moià.

Ponència del català. Pujol i Serra pacten un acord marc sobre quotes i sancions, si bé el PSC no hi vol donar suport en públic. Les empreses de menys de cinc treballadors, un 77% de les totals, quedaran alliberades del compliment de la disponibilitat lingüística. ERC i PI rebutgen que hi hagi excepcions en l'aplicació de la disponibilitat lingüística. Aquestes i altres informacions sobre la jornada de dilluns les trobareu a la pàgina de política de l'Avui. La sessió de dimecres en la que Carod acusa CiU d'"abaixar-se els pantalons" i informació del Consorci de Normalització que reclama suport i pressupost pel català en aquesta altre.

Òmnium Cultural, concedeix el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Avel·lí Artís-Gener, 'Tísner', va rebre el Premi en un acte al Palau de la Música de Barcelona. 'Tísner' que té 85 anys, va dirigir unes paraules als asistents completament emocionat, sense aconseguir fer ús del seu gran sentit de l'humor i es va acomiadar amb un "Visca Catalunya lliure!". L'escriptor Josep Piera va fer una lectura d'Ausiàs Marc provocant el silenci de tot l'auditori.

LINCAWEB DES DE RUMANIA George Muresan Estudiant Romanès o Jordi Mureixan com es fa dir. Parla, escriu o té nocions de 10 idiomes, al currículum. Apassionat de les comunicacions, Internet i el català. La seva Homepage en anglès; denota predilecció per . Ara fa la pàgina en català.

Ripoll Bressol de Catalunya, va estar l'escenari de l'Aplec de Convergència Democràtica de Catalunya. Jordi Pujol aclamat per més de tres mil persones, va demanar a la militància, nous horitzons, i s'afegí, als plantejaments sobre la sobirania de Catalunya, de UDC. L'Aplec es va fer a Ripoll, pel XI Centenari de la mort de Guifré el Pelós, i el naixement de la nació catalana.

La Conselleria de Cultura Educació i Ciència de la GV convoca ajudes per a la promoció del Valencià. El termini de presentació, molt curt, s'acababa el dia 15. L'informació a: Direcció General de Política Lingüística: Av. Campanar, nº 32. 46015. València. Diari Oficial de la GV Núm. 3.000 del 27-5-97. Conselleria de Cultura.A la CAPPEV

EL SUD- El valencià cada volta més absent a les comarques del sud. El pas normalitzador, és molt dificultós i institucions i empreses i traben la reimplantació del valencià. El poble protesta des d'Internet, al Pedreguer a la pàgina d'en Martí, un dels clàssics a Internet en català, o la CAPPEV, associació per la llengua. Altres pàgines són El Guaret, Associació pel valencià a Cocentaina al Comtat, i la taula del bon profit, a Benidorm. A l'Alacantí les pàgines de Universitat d'Alacant, Joan Ayala i l'Illa dels caps tallats. Escàs índex !

LA MÀGIA DE ST. JOAN Entrada d'estiu, Sant Joan i les fogueres i la flama de la llengua protagonistes i festejades arreu dels Països Catalans. La pàgina oficial de La Flama de Canigó Mantinguda pels mateixos portadors de la flama desde la Catalunya Nord, els Fondistes de Girona. Hi podeu llegir la Carta del President del Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan, Flama del Canigó. Espectaculars Festes de Sant Joan a Ciutadella des de l'illa de Menorca on per desgracia s'ha hagut de lamentar un mort. Al Sud a l'Alacantí tenim el Llibret de les fogueres de l'avinguda de Loring en català, tot i que en altres contrades de comarques del Sud als focs s'en diuen tambè falles.

L'Escola Algueresa pel català. S'ha celebrat a l'Alguer la quarta festa de l'escola per la nostra llengua, impulsada per Òmnium Cultural amb el suport del consistori municipal de la ciutat. Durant dos dies es van celebrar activitats de teatre, cançó i poesia en diversos centres escolars de la ciutat.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB