LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98 i Juny 98.

JUNY 98

El candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, va aprofitar ahir la seva primera visita preelectoral, a les Comarques de Tarragona, per carregar contra la llei del català amb un discurs que es va acostar a l'utilitzat pel candidat socialista a la Moncloa, Josep Borrell, tot i que amb més moderació.
Maragall va atribuïr la reunió de Borrell amb el Foro Babel al malestar cap a una política lingüística equivocada. Sobre aquestes declaracions, podeu ampliar-ne informació en aquesta pàgina de l'Avui.
També podeu observar com Vidal-Quadras es felicita que el PSC adopti el "discurs antinacionalista"

Els primers passos per el reconeixement institucional efectiu per l'Estat espanyol de la seva diversitat lingüística ha començat en els darrers temps: Des de 1994, es pot utilitzar el català, l'euskera i el gallec al Senat, les lleis i els decrets que apareixen al BOE, enguany també es publica en català, tot i que la web és encara només en castellà. Diferents iniciatives de l'Unió Europea i la ONU, també convergeixen en la necesitat de protegir aquestes llengües, i la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, aprovada a la ciutat de Barcelona al 1996, ha rebut el suport tant del Parlament de Catalunya com de les Corts espanyoles.
La entrada de l'Euro, ofereix a Espanya una oportunitat de continuar el camí del reconeixement de les llengües diferents del castellà ja anunciat a la Constitució, sintonitzant amb la preocupació general per la preservació del patrimoni lingüístic.
Perquè les autoritats espanyoles no deixin passar aquesta oportunitat històrica, i perquè volem que el català s'inclogui a la cara de l'euro, l'Associació Voluntariat Lingüístic promou la Campanya Per un Euro Plural, i us convida a adherir-vos al Manifest per un Euro Plural.

Aquesta nit El Festival Grec 98 ha alçat el teló. El Grec, s'ha consolidat com el gran festival cultural de l'estiu a Barcelona, convertint-se en una mostra ja tradicional, que s'endintre en diferents àmbits i sectors de l'Art.
Enguany els actes previstos fins el 19 d'agost, s'han incrementat significativament, i són ja multitut les propostes relacionades que es poden seguir detalladament des de el Programa.

La 11ª. Mostra d’Art Contemporani Català 1998, és un certamen artístic de caràcter biennal, que presenta una expocisió itinerant per Catalunya i el Principat d’Andorra, organitzada per Canals-Galeria d'Art, de Sant Cugat del Vallès, que vol donar suport i fer conèixer els treballs de recerca dels artistes plàstics d’ambdós Principats. El programa previst ja ha començat, i durarà fins el setembre del 99.
La web conté tota l'informació de la mostra. S'hi pot conèixer als 42 artistes seleccionats, d'entre 386 dossiers. També s'explica l'itinerari, bases i l'història del certamen.

Diverses forces polítiques de l'esquerra nacional i organitzacions jovenils, habien convocat per avui a les 19:30 de la vesprada una concentració contra la violència policial, tot recordant i rebutjant l'actuació de les forces policials ocupants, en la diada del 25 d'Abril durant la manifestació anyal que s'hi celebra.
El lloc on s'habia de fer era a la Plaça de la Verge, de la Ciutat de València. Però a darrera hora d'ahir la concentració va quedar ajornada, sense que de moment se'n facilitin més dades.

Els focs i fogueres de Sant Joan, grans protagonistes en multitut de festes d'arreu de les regions de tot l'àmbit lingüístic de la llengua catalana, de nord a sud i d'est a oest.
Des dels focs de Sant Joan de Perpinyà a la Catalunya Nord fins a les Comarques d'Alacant, podeu veure'n una mostra al Llibret de Focs de Sant Joan que es fan cada any a l'Avinguda Loring-Estació d'Alacant. a l'Alacantí.
La Flama del Canigó de la Nit de Sant Joan regenerada cada any a la Pica del Canigó, il.lumina i agermana els Països Catalans, serà portada pels corredors dels Fondistes de Girona.
Cal destacar la singularitat i espectacularitat de les meravelloses festes de Sant Joan a Ciutadella a l'Illa de Menorca, que es vàren celebrar ahir.

Es va presentar al Club Diario Levante de València la revista Quid, una publicació digital valenciana de qualitat, sobre el pensament i la cultura, ara convertida també en paper.
En aquest primer exemplar que es presenta, han col·laborat persones amb una evident inquietud envers el nostre àmbit social i territorial. Professors universitaris, polítics, crítics cinematogràfics, escriptors, historiadors, periodistes, psicòlegs, etc., han fet una excel·lent aportació, gràcies a la qual, la revista ha posat a l'abast del lector un ventall ampli i, interessant de temàtiques per a la reflexió, el punt essencial de Quid.
A l'acte hi van intervindre: Pedro Ruiz, rector de la Universitat de València Vicent Martínez, professor universitari, i Eladi Mainar, editor i director de la revista.

El Partit Socialista d'Alliberament Nacional, PSAN, ha publicat a la seva revista Lluita Internet, l'article Actualitat i propostes de treball, resum de la ponència que Josep Guia i Toni Gisbert van presentar a la Trobada de Militants que es va celebrar la primavera passada.
L'article, analitza els punts de referència més importants de l'independentisme actual, i el que és més interessant, assenyala les pautes de treball per un futur, on diu que l'independentisme no hagi només de triar entre partits integrats, els uns satelitzant l'autonomisme pujolista, els altres satelitzant l'esquerra catalano-espanyola, o bé organitzacions que deriven cada cop més cap a la marginalitat del "lumpen-independetisme".

Baltasar Porcel, el escriptor mallorquí i president de l'Institut Català de la Mediterrània una de les plomes més actives del panorama actual va oferir una conferència a la biblioteca d'Andratx a Mallorca, amb el títol de L'Institut de la Mediterrània: Un Gran Projecte Polític.

La Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va presentar als empresaris del sector el projecte de decret que aplica la llei de política lingüística en aquesta matèria i pretén garantir una presència significativa de la llengua catalana al cinema. S'aspira a que el consum de cine en català passi de l'1% actual al 20%.
El decret del Govern fixa una quota del 25% de les projeccions i estableix sancions de fins a 10 milions. Les pel.lícules de més èxit s'hauran de doblar obligatòriament al català i els distribuïdors cinematogràfics hauran de doblar al català el 50% de les còpies de les pel.lícules de gran difusió. Les sales de Cinema, tindran de reservar el 25% de les sessions al cine doblat o subtitulat en català i la publicitat d'aquestes pel.lícules haurà d'adoptar el títol en la nostra llengua.
El Partit Popular rebutja frontalment el decret. La resta de Partits Polítics ho veuen bé.

Enguany sota el lema Una llengua, 100 propostes Escola Valencina- Federació d'Associacions per la Llengua llançava a la societat tot el bagatge reivindicatiu acumulat de més d’una dècada de Trobades.
Ahir, acabades les 13 Trovades a la Ciutat de València van aplegarar-se per demostrar públicament les 100 propostes, dur els milers de signatures recollides, juntament amb moltes personalitats del món cultural i lliurar les firmes al registre d’entrada.

En el marc de col·laboració existent entre la Universitat Politècnica de Catalunya i el Georgia Institute of Technology, va visitar la UPC el Dr. Peter Freeman, degà del College of Computing del Georgia Tech a Nordamèrica. El Dr. Freeman, destacat investigador en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i considerat com un referent internacional en aquest àmbit, va participar en un animat seminari sobre l'impacte de les noves tecnologies a les universitats.

El GPD (Grup de Periodistes Digitals), celebra avui la seva Assemblea Constituent com a associació de periodistes digitals.
L'acte tindrà lloc a les 13 hores (la una de la tarda) a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la Rambla de Catalunya 10 1r pis de Barcelona. El col.lectiu escullirà als membres de la Comissió Gestora de l'AGPD i a continuació es llegirà l'Informe i valoració del Congrés de la Publicació Electrònica i estudi de solucions econòmiques.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat han posat en marxa Ecocampus, un espai virtual públic de discussió pensat per a la reflexió interdisciplinar i l'intercanvi de punts de vista sobre temes de medi ambient. Podeu veure'n més informació
Tantmateix el Parlament de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta han presentat els projectes Parlament Obert i Democràcia.web.
Aquestes dues iniciatives pretenen apropar més el Parlament a la societat catalana a través d'un espai virtual d'informació i comunicació per conèixer millor l'activitat parlamentària i entendre els processos d'elaboració de lleis amb el propòsit d'apropar més els ciutadans de Catalunya a l'activitat parlamentària.

Cable i Televisió de Catalunya, per ara, només ha invertit l'1% del capital necessari per instal.lar la xarxa. El conflicte entre Endesa i Cableuropa bloqueja l'extensió de la fibra òptica.
La Generalitat de Catalunya, reclama a la companyia que compleixi el compromís adoptat La lluita desencadenada entre l'accionariat pel control de CTC ha fet que a aquestes altures la companyia encarregada de portar la tecnologia de la fibra òptica a tot el territori català només hagi invertit 1.500 milions, l'1%, dels 150.000 que requereix el desenvolupament en el termini dels cinc anys previstos. Aquesta lentitud preocupa la Generalitat. En podeu veure'n amplia informació en aquesta pàgina de El Periódico de Catalunya.

A Terrassa, el Club Egara es va proclamar campió de la Copa del Rei d'hoquei sobre herba al guanyar en un partit molt disputat que va acabar amb el resultat de 4 a 2, al màxim rival ciutadà, l'Atlètic Terrassa.
L'Atlètic Terrassa Hoquei Club, l'altre equip egarenc, és l'actual campió de la Copa d'Europa. Felicitats al campió, i al perdedor, tot queda a casa!

Carles Checa va guanyar brillantment la cursa dels 500 cc. del premi de la Comunitat de Madrid, del campionat del món de motociclisme. Darrera seu va entrar Norick Abe, a continuació en tercera posició el barceloní Sete Gibernau, quart el japonès Nobuatsu Aoki i Àlex Crivillé, que va sotir de pista i va quedar finalment cinqué, però tot i aquest relatiu entrebanc segueix de líder del mundial. Podeu veure'n més detalls de la carrera i les impresions de l'Àlex sobre la prova d'ahir, en aquesta pàgina de la web oficial de l'Àlex Crivillé

Berga ha celebrat juntament amb tot el Berguedà la gran festa de la Patum. Berga, Ciutat de tradicions antigues i arrelades, ha conservat una de les festes populars més extraordinàries del país.
Per conèixer la realitat d'aquesta festa, us recomanem una visita a la La Web oficial de la Patum, on hi podreu conèixer els seus origens, actes i comparseria. També resulta molt interessant La Patum de Berga, pàgina de la família Ventura i Rou, especialment interessant l'apartat dedicat als programes de la patum amb més de 70 portades scanejades i la versió gairebé íntegra del programa del 1915.

La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, de la Generalitat Valenciana, convoca les "ajudes econòmiques per a la realització d'activitats de promoció de l'ús del valencià".
La convocatòria es troba a l'Ordre de 14 de maig, i ha estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana Núm. 3253 que porta data de 29 del mateix més, però podeu veure'n una còpia en aquesta pàgina. Hi Poden participar les associacions civíques sense finalitat lucrativa i seran objecte de subvenció la retolació de les dependències, els cursos de valencià o les activitats de promoció de l'ús de la nostra llengua. Si esteu interessats, pareu atenció, el termini de presentació d'instàncies, cal posar el segell d'urgent perquè acaba el 15 de juny. Més informació al Servei de Promoció Social del Valencià, als tels. 96 386 76 97 i 96 386 61 43.

Televisió de Catalunya tot aprofitant l'èxit que està tenint la serie Laberint d'ombres, ha posat en marxa un servei de xat perquè els aficionats al nou i apasionant colobrot de TV3, puguin intercanviar en directe les seves opinions amb altres aficionats.
Aquest xat es posa en marxa cada dia, durant una hora, a la tarda en acabar l'episodi.

Dues mil persones demanen a l'Estat francès l'oficialitat del català a Perpinyà. Els assistents a la manifestació cívica recorren el centre de Perpinyà per reclamar el reconeixement jurídic i constitucional del català com a llengua pròpia de la Catalunya Nord, seguint la crida del Comitè Republicà que reuneix entitats de la Catalunya Nord, la Bretanya, Euskadi Nord, Còrsega, Occitània i Alsàcia, i que pretén el reconeixement oficial de totes les llengües que existeixen a l'Estat francès. Al final vàren entregar un escrit a la prefectura dels Pirineus Orientals. Sobre la concentració hi ha amplia informació en aquesta pàgina de l'Avui.

Enric Valor i Vives l'exemplar mestre nascut a L'Alcoià, 1911) va ser investit ahir, tal com ja va anunciar en el seu dia , Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (Departament de Filologia Catalana) en un acte celebrat a la Universitat de València. Enric Valor i Vives Gramàtic, folklorista i escriptor, és el el president del Bloc de Progrés Jaume I.

Carles Moyà va guanyar ahir diumenge el Roland Garrós, un dels més preuats premis del tennis mundial. El mallorquí, es va mostrar lleugerament superior i va derrotar en la final Àlex Corretja per 6-3, 7-5 i 6-3.
Dissabte, Arantxa Sánchez Vicario va guanyar per tercera vegada, la final de Roland Garrós. Arantxa va derrotar Mònica Selles per 7-5- 6-5, 6-0 i 6-2. La jugadora barcelonina es va imposar amb sorprenent autoritat a la nordamericana.

Acaba de sortir al carrer la versió digital de la revista Clar i Català, per al debat sociolingüístic sense embuts. Es tracta d'una interessant publicació de sociolingüística editada a Barcelona.
Clar i Català, explica alguns conceptes prou interessants: monolingüisme, llengües en contacte, conflicte lingüístic, diglòssia, bilingüisme, minorització lingüística, substitució lingüística. La revista ha publicat ja els primers números ademés de l'actual, però es pot accedir a tots ells des de la seva web.

L'Aiguabarreig és un dels espais fluvials de major interès d'Europa. L'unió dels rius Cinca, Segre i Ebre conformen un excepcional patrimoni natural a aquesta gran confluència de rius, majoritàriament a la comarca del Baix Cinca i també a la del Segrià.
La seua ubicació mediterrània permet la coexistència d'espècies faunístiques i florístiques de tota mena, convertint-se en un excel.lent lloc per l'observació dels ocells. Malgrat tot hores d'ara l'Aiguabarreig no gaudeix de cap mena de protecció eficaç!
Per compensar aquest factor, el proper novembre es farà el V Seminari de Gestió Ambiental a Mequinensa. Per a una gestió integrada, i sostenible de l’Aiguabarreig Cinca - Segre - Ebre al Baix Cinca. El Seminari estarà organitzat per la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), l'Estació Ornitològica del Baix Cinca i la Universitat de Lleida.

En bàsquet, segueix l'euforia a Manresa. Els jugadors del TDK Manresa, es van dirigir des de la balconada de l'Ajuntament de Manresa a la multitut concentrada.
Avui dissabte han fet dues visites obligades; L'ofrena del títol a la "Moreneta" a Montserrat i a la recepció oferta pel President Jordi Pujol al Palau de la Generalitat.
També avui, enmig d'aquest clima eufòric, es fa a Manresa la V Trobada d'Escoles de Bàsquet de Catalunya. 24 escoles de bàsquet de tot el Principat, es troben per gaudir d'una jornada de bàsquet i convivència a la capital del Bages.

Avui dissabte es fa la manifestació a Perpinyà, prevista inicialment de les 17 30 h. a les 19 00 h. organitzada per les associacions de la Catalunya Nord, reagrupades en el comitè català per la llengua (afegint-se als "comitès républicains -bascos, bretons, occitants, alsacians... - pour la modification de l'article 2 de la constitution française et l'application par la france de la convention européenne sur les langues minoritaires") Si voleu tranmetre el vostre suport o sol.licitar informació, ho podeu fer a l'adreça de la "federacio per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes" (integrant del comitè) a federacio@wanadoo.fr.

Avui dissabte, té lloc una experiència pionera al País Valencià. El I Agermanament Cibernètic de Trobades d'Escoles en Valencià posarà en contacte a dues de les comarques centrals que fan el mateix dissapte i alhora una trobada, la Safor-Valldigna i El Comtat, faran trobades també virtuals amb l'altra comarca mitjançant un xat i desenvoluparan "on line" altres recursos educatius que proporciona Internet.

En bàsquet, al 'Play-off' pel títol de la Lliga ACB, el TDK Manresa va guanyar ahir al Nou Congost al TAU Ceràmica de Victòria per 64-62.
Però el partit no va ser cap caramel, i els manresans van haber de suar la samarreta, durant la major part del partit, inclús va remontar un parcial de diset punts de desventatge fins capgirar el resultat en els darrers moments.
La eliminatòria està ara 2-1, i el proper partit d'aquesta final es jugarà a Manresa el dijous i pot ser campió de lliga si el guanya.
Manresa sommia amb un títol insòlit, que només han aconseguit fins ara, el F.C. Barcelona, Juventut de Badalona i Real Madrid.

Els Monarchs guanyen per 17- 5 als Barcelona Dragons. Derrota decisiva dels dragons que els deixa sense posibilitats de disputar la final i fa que l'últim partit que es disputarà el proper cap de setmana no tingui cap trascendència de cara a la classificació final. La temporada ha estat molt irregular i l'equip enguany no han trobat una identitat en el joc d'atac i només la gran defensa ha fet mantenir les esperances d'arribar a la final , unes esperances totalment irreals si es té en conte el joc de l'equip, amb uns quarterbacks que han naufragat totalment i només Reggie Brooks amb les seves carreres ha donat un toc de distinció a l'atac. Podeu veure'n la crónica complerta.

Surt a Girona el primer número de Giroguia, un nou setmanari a les Comarques de Girona. Giroguia era fins ara, una guia de recursos comercials, i s'ha reconvertit en un setmanari que vol oferir l'actualitat d'aquestes comarques i d'altres infomacions catalanes. La web també compta amb un directori de recursos gironins.

Àlex Crivillé va guanyar ahir el GP de França de motociclisme al circuit de Paul Ricard. D'aquesta manera "el pilot de Seva" ja es líder del munial dels 500 c.c. la prova reina.
L'australià Michael Doohan, va quedar segon i en tercera possició va entrar l'altre català, el pilot de Sant Fruitós del Bages, Carles Checa.

Enric Valor i Vives (Castalla, L'Alcoià, 1911) serà investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (Departament de Filologia Catalana) en un acte que se celebrarà el proper dilluns a la Universitat de València (Estudi General). Enric Valor i Vives --Gramàtic, folklorista i escriptor-- és el el president del Bloc de Progrés Jaume I, entitat que defensa els valors culturals i lingüístics al País Valencià.

Seat, firma un conveni amb la Generalitat de Catalunya per implantar la normativa de abans del 2000, i accelerarà l'aplicació de la llei del català en tots els àmbits: l'estendrà les comunicacions internes i l'atenció als clients. Amb l'acord, Seat preveu posar a disposició dels seus clients , els llibres de garantia i els contractes de finançament també en català i es compromet a garantir que els clients, seran atesos en català. Les comunicacions normalitzades dirigides als clients en territori català i els concessionaris serà en català, respectant l'opció del client de sol·licitar-la en castellà. El conveni també preveu una presència significativa del català en la publicitat en els mitjans de comunicació i tanques publicitàries. Sobre l'acord signat per l'empresa i el President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, en podeu trobar extensa informació en aquesta pàgina de l'Avui.

El constant aument de pàgines web en català a , i el previsible futur, han aconsellat fer una profunda modificació al nostre directori de recursos. Totes les adreces temàtiques han canviat d'URL, per tant si des de les vostres webs tenieu enllaços a apartats temàtics, amb tota seguretat, els tindreu que modificar. Aquest canvi afavorirà l'ordenat creixement del primer directori de recursos en català, una web feta a mà, que ha esdevingut representativa de la comunitat d'usuaris de la nostra llengua.
Es poden comprobar aquests canvis en l'apartat Cultura o Internet, uns fitxers que ja pesaban 80 Ks. cada un i ara quedan repartits en molts subtemes que faciliten la navegació i sobretot es redueix el temps d'espera... La resta de temes sofriran el mateix procés.

El passat 13 de maig l'Antoni Ricard Madueño, un jove de Cervià de les Garrigues es va incorporar al servei militar a la caserna de Tremp a la comarca del Pallars Jussà. L'endemà d'incorporar-se va demanar acollir-se al dret d'objecció de consciència - d'aquest procediment se'n diu objecció sobrevinguda, i és legal en molts estats (en l'espanyol no, òbviament), alegant que estava molt pressionat psicològicament per l'ambient de la caserna.
Els militars van decidir arrestar-lo i acusar-lo de desobediència militar. Per aquest delicte el jutge militar pot sentenciar-lo fins a 6 anys de presó. Des del dilluns 18 de maig, l'han traslladat a la presó de Lleida, i l'han amenaçat de portar-lo a la presó militar que hi ha a Alcalà d'Henares (província de Madrid). A més a més li han dictat presó preventiva, complicant-li encara més la vida.
Webei, la web d'informació des de la Universitat Politècnica de Catalunya n'amplien l'informació del cas.

Exclusivament per a les empreses, acaba d'aparèixer un detallat directori amb cercador incorporat. Empreses com, està exclusivament dedicat a l'economia productiva, i vol ser el El Directori català d'empreses i comerços.
La web ofereix una detallada relació temàtica de tots els sectors presents en la nostra economia; Comercials, industrials i la totalitat de sectors i serveis que hi han al país en l'actualitat.

En bàsquet, al 'Play-off' pel títol de la Lliga ACB, el TDK Manresa, ha fet un pas de gegant a Vitòria desprès de guanyar al Tau a la pròrroga, es va imposar finalment per 83-95, un gran resultat final.
D'aquesta manera l'equip Manresà recupera el factor pista i el proper partit es jugarà al nou congost.

Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha entregat els Premis de Transferència de Tecnologia. Complementats amb una bona dotació econòmica. El primer premi ha estat pel disseny de fanals ecològics alimentats per energia solar fotovoltaica, instal·lats a la localitat de Premià de Mar, en una experiència pionera a l’Estat espanyol; un innovador sistema d’enllumenat públic creat amb l’aplicació de noves tecnologies, i un pla d’acció per optimitzar l’enllumenat públic de la ciutat de Girona, basat en l’estalvi energètic.
El segon premi pel grup d'estudis luminotecnics de la ETSEIB-UPC, dirigit pel professor San Martin. La contaminacio lumínica comporta, només a Catalunya, el malbaratament d'uns 2500 milions de ptes. anuals, sense comptar els efectes sobre el Medi Natural, la seguretat ciutadana i els recursos naturals. A la web s'hi pot trobar molta informació sobre la contaminacio lumínica a Catalunya.

El Viagra, la nova medecina que sembla posar solució a un mal de gran part de la població masculina, la manca de potencia, s’està venent per Internet a uns preus que són la meitat del que es paga a Andorra. Fins i tot s’ofereixen metges que fan una recepta on line de tràmit. El procediment no és ètic, però és legal.
L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro al Baix Empordà, acaba de posar en funcionament una pàgina sobre el Viagra, on s'ofereix els links oportuns on trobar-hi la tant preuada medecina.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB