LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Aquest espai, està reservat per oferir les notícies breus, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana. Podeu consultar les darreres NotÝcies de la Llengua o anteriors a l'HEMEROTECA DEL 96.

MAIG 97

L'Escola Algueresa pel catalÓ. S'ha celebrat a l'Alguer la quarta festa de l'escola per la nostra llengua, impulsada per Ďmnium Cultural amb el suport del consistori municipal de la ciutat. Durant dos dies es van celebrar activitats de teatre, canšˇ i poesia en diversos centres escolars de la ciutat.

Blau, el segell discogrÓfic, creat a Palma de Mallorca al 1982, recupera en col.laboraciˇ amb el Consell Insular de Mallorca, vells discos d'autors de la canšˇ, en un intent d'oferir una col.lecciˇ completa. Reedita en CD una ediciˇ molt complerta de l'hist˛ria bÓsica de la canšˇ a l'Illa de Mallorca; Joan Ramon Bonet-Dotze canšons, M¬ del Mar Bonet-Primeres canšons i Guillem d'Efak-Discografia completa. Els tres compactes sˇn l'inici de la col.lecciˇ que recuperarÓ els cantautors en catalÓ de les Illes Balears.

La PonŔncia del catalÓ acorda potenciar l'˙s de la llengua en l'Ómbit Universitari. La ponŔncia va fer un repÓs a alguns articles de la llei del 83, i va incloure en el bloc correponet a l'ensenyanša superior un nou apartat que diu "El govern de la Generalitat, les universitats i les institucions d'ensenyament superior en l'Ómbit de les respectives competŔncies han d'adoptar les mesures pertinents per garantir i fomentar l'˙s de la llengua catalana en tots els Ómbits de l'activitat docent, no docent i de recerca".

La CAL Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, moviment cívic que aplega i coordina centenars d'Associacions i Entitats d'arreu dels Països Catalans per realitzar un treball comú a favor de la plena normalització de la llengua catalana, s'estrena a la xarxa. La CAL neix, perquè cada dia són més les ciutadanes i els ciutadans que perceben un fet alarmant: mentre el coneixement de la llengua catalana avança i hi ha més persones que saben parlar-la i escriure-la, l'ús social de la llengua recula en molts àmbits.

L'Institut d'Estudis Catalans, AcadŔmia CientÝfica, responsable de la codificaciˇ i la normativitzaciˇ de la llengua catalana, modifica els seus estatuts per incloure una afirmaciˇ sobre la denominaciˇ de la llengua que serÓ valenciÓ, el catalÓ parlat al PaÝs ValenciÓ.

El CongrÚs dels Diputats aprova l'esperada proposta que reconeix la unitat de la llengua catalana. A partir d'ara el CongrÚs reconeixerÓ una sola llengua catalana amb independŔncia del seu nom. El PP es queda sol a la votaciˇ desprÚs de que l'˙nic diputat d'UV abandonÚs. Els detalls de la sessiˇ i de les votacions a aquesta pÓgina del Avui

El Barša va oferir la Recopa al Ajuntament i a la Generalitat on tots van dirigir unes paraules. Especialment impressionant el capitÓ Gica Popescu que va dirijir-se a la multitut en catalÓ. Popescu va confesar desprÚs a TV3 que estÓ aprenent la nostra llengua.

Cent quaranta entitats de diferent signe, s'agrupen per demanar més suport al català. Entre altres el Centre UNESCO de Catalunya, Òmnium Cultural, el Centre Català del PEN, Justícia i Pau i associacions de veïns de tot Catalunya. És la primera vegada des que es va elaborar la llei de normalització lingüística del 1983 que hi ha una sol.licitud tant massiva. L'objectiu clar, és demanar a la ponència parlamentaria reunida aquests dies, més garanties legals per la nostra llengua, amb l'objectiu d'assegurar un salt en el seu ús social. Més extensa informació en aquesta pàgina de l'Avui.

Manifestaciˇ a València 60000 persones al carrer, per reivindicar la recuperació dels drets i llibertats nacionals que fa 290 anys van ser arrebatats al poble valencià en la batalla d'Almansa. La manifestació, convocada per Acció Cultural del País Valencià i el El Bloc de Progrès Jaume I. Al vespre la festa va seguir a la Plaça de Bous. La cantata dedicada a Joan Fuster 'La veu de la terra' va impressionar a les deu mil persones reunides com a precedent del animat Tirant de Rock. Manifest Felip V cap per avall.

ATRAPATS A INTERNET. El primer llibre "on line" (quasi) i completament en català sobre Internet, un manual pràctic amb introducció del passat, actualitat present i futur, aproxima a alguns aspectes interesants de la gran xarxa, i intenta ser un ajud pels usuaris. Escrit per Albert Folch i Folch des del Shriners Burns Institute a Cambridge i editat per Editorial Empúries, ja es poden consultar molts dels continguts a la web "on line".

la direcciˇ del PP de Catalunya a favor de l'apartheid escolar per raons de llengua, iniciada coincidint amb les reunions de la ponŔncia que elabora la reforma de la llei del catalÓ. El secretari d'Estat per a la Comunicaciˇ, Miguel ┴ngel RodrÝguez, va donar legitimitat a l'actitud del PP catalÓ, recordant que a Catalunya nacionalistes i populars no tenen cap pacte.

2¬ Trobada de Joves dels Països Catalans. Ha acabat a Igualada, l'Anoia. Enmig d'un clima de festa i reivindicació, hi va haber un bon Ŕxit de participaciˇ. Cent cinquanta inscrits, cal destacar l'elevada assitŔncia de comarques gironines i valencianes. La participaciˇ en els actes i els debats, no obstant, encara ha estat molt superior. Molts joves, i no tant joves, d'Igualada, comarca i rodalies han participat en els debats tot i que no han formalitzat l'inscripciˇ degut a que l'organitzaciˇ oferia entrada lliure a tots els assistents als debats. Els debats han assolit un bon nivell de discussiˇ. Cal destacar tambÚ el civisme dels participants, amb un comportament exemplar segurament farÓ canviar molts dels esquemes que la societat igualadina tenia sobre la joventut. El petit servei d'ordre que hi habia previst, es va avorrir molt. Econ˛micament, grÓcies al concert de Rock que tambÚ ha estat un Ŕxit, es cobrirÓ tot el presupost.

El Tribunal Constitucional va admetre el 25 d'Abril el dret de la Universitat de València a denominar "català" l'idioma propi del País Valencià, el PP i a Unió Valenciana no ho van pair. Eduardo Zaplana amb el suport total del seu soci de govern, va portar al seu grup parlamentari a una resoluciˇ segons la qual el valenciÓ i el catalÓ sˇn diferents.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB