LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98 i Abril 98.

MAIG 98

El darrer cap de setmana, han finalitzat moltes de les competicions d'esports d'equip, amb les consequents celebracions per part dels equips que han aconseguit títols o ascensos de categoria.
A Vic, la capital de l'Osona, no ha estat una excepció, el C.P. Vic, un club amb més de 5000 socis, ha aconseguit per primera vegada a la seva història el subcampionat de la lliga espanyola d'Hoquei Patins, el primer ha estat la secció de Hoquei Patins del F.C.Barcelona.
L'equip femení del Fotoprix Vic Tennis Taula (VTT), també s'ha proclamat campió de lliga de la divisió d'honor també per primer cop justament l'any del seu 30 aniversari. Aquest equip que ha estat netament superior, el formen la xinesa Xie Jing, la austriaca Mònica Weisz i la vigatana Marta Illa-Català.
Finalment també l'equip de futbol de l'històrica Unió Esportiva Vic, des de fa temps inmersa en les categories regionals, ha aconseguit pujar de nou a la tercera divisió.

La Sociedad Municipal Zaragoza Cultural convoca el "I Concurso de Coplas Aragonesas en lengua Catalana". El concurs es vincula a les festes del Pilar 98. Es poden presentar entre 6 i 8 coplas, fins al 12 de juny de 1998. Si hi voleu participar, tot i que el concurs no és encara a la web, ho podeu fer dirijint-vos a l'adreça: Sociedad Municipal Zaragoza Cultural Torreón Fortea, C/ Torrenueva, 25 50003 Saragossa.
Aquesta societat depèn de l'Ajuntament, i té com objete la programació, gestió i producció d'activitats culturals; actuació dels Centres Culturals; administració i gestió del Museo Pablo Gargallo; programació, gestió i producció d'activitats culturals a les instalacions municipals del Balneari de Panticosa a Saragossa.

Milers de persones es vàren concentrar ahir a la Plaça de la Vila de Vila-real, per homenatjar al seu club de futbol que va aconsseguir diumenge pujar per primera vegada a la seva història a la Primera Divisió de Futbol.
es vol sumar a la festa del equip de futbol de la Plana Baixa, que avui serà rebut pel President de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.
A Vila-real l'Ajuntament i l'equip de futbol encara no tenen pàgina web, però sí que funciona des de fa un temps el CerCAT Vila-real, que us recomanem. Recopil.la les webs en la nostra llengua i us ajudarà a compendre l'entorn d'aquest Municipi de les Comarques de Castelló.

Els Dragons van perdre moltes posibilitats de jugar la final en caure derrotats al mateix Estadi on pocs dies abans va guanyar la "Séptima" el Real Madrid de futbol. En només 19 segons van rebre un parcial de 10-0 que va capgirar un marcador que havíen dominat durant tot el partit els catalans.
Johan Cruyff, va fer el tret d'honor però això no va servir tampoc de molt.
La crónica amb totes les dades i fotografies la trobareu a aquesta pàgina.

El TDK Manresa va guanyar ahir al pabelló del nou Congost a Manresa al Bages, al Reial Madrid. Els manresans es vàren mostrar clarament superiors en tot moment del partit, i va guayar amb tota autoritat per un resultat clar de 95 a 82.
Amb aquesta tercera gran victòria, el TDK es clasifica per la final de la Lliga ACB. Avui és dia de festa a Manresa i ara a guanyar la gran final!

Catalunya i els Drets Culturals de les Nacionalitats. És el llibre inèdit en català d'en Batista i Roca, que l'editorial Salvaterra de Catalunya-nord publica. És més enllà d'un senzill llibre cultural, una exposició de les seues bases polítiques nacionalistes, entre federalisme i independentisme.
El llibre el formen 8 capítols molt breus i clars que es poden consultar íntegrament a la web.

El director general de Cultura i Política Lingüística del Govern Balear, Jaume Gil, la representant del Gabinet de Terminologia, Magdalena Ramon, i la vicerectora d'Extensió Universitària de la Universitat de les Illes Balears, Mercè Gambús, va presentar ahir dijous el "Lèxic bàsic d'Internet català-anglès". Aquest llibre ha estat realitzat pel Gabinet de Terminologia, del qual també es presentaba la memòria corresponent al curs 1997.

Bonsai Natura, Associació Bonsai del Bages, ha organitzat la IV Trobada d’Entitats Catalanes de Bonsai.
La trobada ha reunit mestres internacionals de diferents procedències. Es va acompanyar d’una exposició de bonsai de tot el país i exposició social que donaba una perfecte visió del bonsai que s’està fent a Catalunya.

Xavier Molera de CerCAT& va intervenir al programa Bon Dia Catalunya de TV3, en un debat sobre els jocs d'atzar. Molera, aquest cop en representació de la Penya Virtual UME Primitiva, Penya Estadística com a directiu i alhora creador, va explicar l'activitat dels jocs d'atzar a Internet i va participar en un debat.
Es debatia els jocs, i ademés hi vàren participar: Xavier Cívit, Director General de Jocs i Apostes de la Generalitat de Catalunya, Xavier Franc President de l'Associació d'Empresaris de Bingo de Catalunya, Joan del Castillo Professor d'Estadística de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Ignasi Marcet, Advocat, i representants de la ONCE i de les Administracions Catalanes.
Els participans vàren oferir un intens debat sobre els pro i contres dels Jocs d'Atzar a Catalunya.

Al Poblenou al Districte de Sant Martí, de Barcelona, després que la manifestació de dijous pasat on el veïnat demanaba la retirada de les zones blaves, fora un èxit (podeu veure'n una fotografia). L'Associació de Veïns espera que serveixi perquè l'Ajuntament de Barcelona reconsideri la decisió de crear 120 noves places de zona blava al barri.
Dimarts es vàren presentar al ple municipal del districte les signatures recollides pels veïns en contra de les zones blaves i ahir dimecres membres de l'Associació de Veïns es vàren reunir amb el regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narvàez, per tal d'arribar a una sol.lució al conflicte.

Joan Coromines i Vigneaux, l'il.lustre filòleg català, segueix encara present, el seu llegat perdurarà en el temps. L'Institut Joan Lluís Vives, Xarxa d'Universitats, l'organisme que des de Castelló de la Plana integra a la pràctica totalitat d'Universitats del País, va fer ahir al vespre el seu homenatge a Joan Coromines.
La celebració de l'acte es va fer al Centre Cultural de la Mercè de la Ciutat de Girona. Intervigueren Doctors representants de les diferents universitats del país; Antoni Ferrando de la Universitat de València, Joan Miralles de la Universitat de les Illes Balears, Modest Prats de la Universitat de Girona i Joan Veny de la Universitat de Barcelona.

Més de 200 persones van assistir a l'acte-assemblea organitzada per l'Assamblea d'Estudiants Nacionalistes al hall de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València per explicar el desenvolupament del judici als dos joves nacionalistes i per fer una valoració del que ha estat la campanya, al haber-se desconvocat la convocatoria de vaga d'ahir, tal i com ja va informar
A l'acte van intervindre Mercé Teodoro, advocada d'un dels acusats, Marc Candela, per l'AEN i Nicolau, un dels dos acusats, que va agraïr el suport rebut abans, però sobretot durant el judici.
L'acte anat precedit d'una cercavila pel campus de Blasco Ibáñez que anunciava la desconvocatòria de la vaga i la celebració de l'acte-assemblea.

L'Assemblea d'Estudiants Nacionalistes va convocar per avui, tal i com en el seu dia ja va avançar , una vaga per a protestar contra el judici a dos joves valencians acusats, que afronten demandes de penes de 5 i 10 anys de presó pels incidents en la manifestació del 25 d'abril de l'any passat.
El fet, és considerat com un judici polític per amplis sectors socials degut a la desproporcionada demanda en relació als fets ocorreguts.
El "judici" que es va celebrar ahir dilluns va acabar amb un pacte entre els magistrats que redueix la condemna dels dos acusats (en principi de 10 anys i 5 anys respectivament) a 2 anys a cadascú, per la qual cosa no aniran a presó, i a una multa d'1 milió entre ambdós. L'AEN considera una victòria relativa aquest judici, ja que tot i que no aniran a presó se'ls ha condemnat a penes de presó i a multes econòmiques. Per aquest motiu es va desconvocar la vaga que teniem prevista per ahir dia 19 i es va convocar un acte-assemblea per valorar el judici. Recordar que les persones i entitats que vulguin donar el seu suport als detinguts, ho poden fer en aquesta pàgina web

A Barcelona, ha acabat el I Congrés de la Publicació Electrònica Maig'98 que organitzaba el GPD (Grup de Periodistes Digitals), amb un notable èxit tant per la participació com per les conclusions obtingudes.
S'han posat sobre la taula, importants aspectes de la comunicació digital; com seran les publicacions electròniques, quines funcions han de complir, quines necessitats tecnològiques tindran, qui les farà i en quines condicions...
A la web hi trobareu complerta informació dels Seminaris i Tallers i de les seves conclusions. La organització ha estat eficaç i tot ha anat a l'hora i el Congrés s'ha amplificat amb centenars de persones que han seguit les sessions per Internet en vídeo o en àudio. Els temes debatuts tindràn força repercussió en el debat sobre Internet dels propers mesos.

Els Barcelona Dragons van aconseguir una victòria molt important (Dragons 31 Rhein Fire 24) que els acosta a l'objectiu d'aquesta temporada de jugar la final de la lliga, una victòria que es va consumar a falta de tres minuts quan els alemanys van fer el passadís d'honor a A. Fogle en memòria de la final que van perdre a Barcelona la temporada passada, l'últim partit oficial que han perdut fins ahir.
Sobre tot l'ocorregut sobre la gespa, en podreu trobar tota l'informació, com sempre en especial per , a la crònica del partit.

Àlex Crivillé va fer ahir el segon podi consecutiu de la temporada al Gran Premi d'Itàlia i manté intactes les seves opcions en la lluita pel títol mundial dels 500cc. Crivillé després de tenir problemes en el pneumàtic, va acabar en el tercer lloc, rere l'autralià Mick Doohan i l'italià Max Biaggi. L'altre pilot català Carles Checa va acabar darrera seu en quart lloc.
Precisament coincidint amb aquest bon moment del pilot de Seva, acaba de sortir la web oficial d'Àlex Crivillé que cobreix el buit que fins ara hi habia a la "xarxa catalana". Juntament amb la seva web, també ha obert la seva, el Fansclub d'Àlex Crivillé, es presenta com a novetat a la WWW. S'hi pot trobar molta informació del pilot: Biografia, activitats, fotografies, seguiment del gran premi...
Els aficionats al motor, també poden consultar la web del Catmoto (Club d'aficionats al motor) i la pàgina de suport a Àlex Crivillé, que funciona des de fa un temps amb un èxit notable i Fes Podium Joc a internet sobre el mundial de motociclisme. S'ha de endevinar les posicions dels 3 pòdiums de cada GP.

El TDK Manresa va guanyar ahir al pabelló del Reial Madrid per 77 a 80. Amb aquesta segona gran victòria a domicili, el TDK pràcticament garanteix el pas a la final de la Lliga ACB ja que té dues victòries a favor i només l'hi cal guanyar un dels dos pròxims partits que es jugaran a Manresa al Bages. El primer dels partits es jugarà el divendres dia 22.

A Badalona, acaba d'estrenar web la Federació d'Associacions de Veïns de la Ciutat, a saber, la primera web d'una Federació Ciutadana d'Associacions de Veïns. A l'interior s'hi contemplan les activitats de les diferents associacions de veïns adherides. La web està allotjada a Nova-Baetulo. La Nova Badalona és un servidor alternatiu de Badalona que destaca per donar des d'punt de vista nacional català, suport a tot tipo de plataformes cíviques i solidàries i a diferents ONG's de la ciutat costera.
Ademés el servidor hostatja alguna proposta lúdica interesant com la plana Catalan Girls Models, la web de les models catalanes. El propòsit d´aquesta pàgina és donar a conèixer als professionals de la moda, publicitat, fotografia, etc., i públic en general, noies que es promouen en aquests àmbits.

Els veins del Poblenou de Barcelona, al districte de Sant Martí, es queixen de la nova instal.lació per part de l'Ajuntament de Barcelona de més zones blaves d'aparcament, incrementan les ja existents al voltant del Mercat de "La Unió" i que s'ha vist que no són utilitzades.
Creuen que l'únic beneficiat serà la recaptació de la ciutat, però la messura anirà en detriment dels veins i per aquest motiu fan arribar les seves queixes a la xarxa catalana en una pàgina web, on demanen col.laboració per aconseguir la retirada de les zones blaves i poder seguir com abans. Hi trobareu dades sobre la manifestació que es va fer dijous a la rodona Rambla-Pallars. La convocatòria va estar tot un èxit.

L'AEN (Assemblea d'Estudiants Nacionalistes), sindicat d'estudiants integrat dins de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans juntament amb el BEI a la Catalunya central i Illes Balears i l'ACE Catalunya Nord, ha convocat una vaga general d'estudiants a la Universitat de València, en suport als dos joves que poden ser empressonats.
El judici contra els dos joves independentistes detinguts el 25 d'abril de 1997 tindrà lloc el 18 i 19 de maig a l'Audiència Provincial de València. La fiscalia espanyola els demana 15 anys de presó i més de 3 milions de pesetes de multa.
La vaga general ja compta amb les adhesions dels AdR (Assemblees de Representants) de les Facultats d'Història, Geografia, Biblioteconomia i Documentació, Història de l'Art i Filologia de la Universitat de València. En l'escrit de suport condemnen "els judicis polítics per considerar que defensar unes idees polítiques, lluny de ser un delicte, són un dret essencial de qualsevol individu". Més informació a l'AEN aen@xarxaneta.org.
Per altra banda, al nou web del PSAN, hi ha el darrer article publicat a El Punt de l'Horta per Josep Guia, sota el títol "Feixistes i policies", escrit arran la brutal actuació de la policia espanyola un cop finalitzada la manifestació del darrer 25 d'abril. S'Il.lustra amb la fotografia publicada per el setmanari El Temps, os es veu clarament un membre d'aquest cos repressiu, desenfundant la seva pistola, al mes pur estil far-west. Les persones i entitats que vulguin donar el seu suport als detinguts, ho poden fer en aquesta pàgina web.

Després de més de mig any d'experiència amb l'edició digital de la revista Lluita, el Partit Socialista d'Allibermanent Nacional PSAN, justament l'any que les històriques sigles compleixen el seu 30 aniversari, ha posat en marxa el servidor web del partit. El PSAN ha estat un dels últims partits de l'esquerra nacional en arribar a la xarxa política catalana, farcida de presència independentista, i es planteja el marc nacional de treball de la Catalunya completa, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i inicia així un procés de dinamització i d'enfortiment després d'impulsar diverses plataformes unitàries.
En el servidor web hi podreu trobar, la presentació del partit i actualització periòdica, els documents, comunicats i articles d'opinió que genera l'organització independentista.

Avui comença a Barcelona el I Congrés de la Publicació Electrònica Maig'98 que organitza el GPD (Grup de Periodistes Digitals), amb el suport de diferents Institucions i marques comercials. Fins diumenge prestigiosos periodistes analitzaran el futur de "la xarxa" i posaran sobre la taula importants aspectes de la comunicació digital; com seran les publicacions electròniques, quines funcions han de complir, quines necessitats tecnològiques tindran, qui les farà i en quines condicions...
A la web hi tobareu complerta informació dels Seminaris i Tallers a desenvolupar, el programa dels tres dies i fins i tot info de com arribar a la Politècnica de Catalunya on es celebra.
El Grup Periodistes Digitals, és sens dupte el col.letiu periodístic més nombrós i representatiu de la xarxa catalana. Està format per membres que treballen des de fa un temps a Internet. Els seus associats tenen un ampli ventall ideològic, això els ha comdemnat a debatre en mil baralles internes entre membres i alguns disidents, algunes per questions lingüístiques. Sembla però que la presència del català al Congrés estarà garantida, tot i no ser el primer idioma del Congrés (alguns actes es faràn en castellà per imperatius dels interlocutors vinguts d'altres terres).
És dons l'hora de la veritat pel GPD, que ha fet un considerable esforç, a tots els nivells, per portar el Maig'98, aquest gran Congrés a Barcelona.

A Badalona, acaba d'estrenar web la Federació d'Associacions de Veïns de la Ciutat, a saber, la primera web d'una Federació Ciutadana d'Associacions de Veïns. A l'interior s'hi contemplan les activitats de les diferents associacions de veïns adherides. La web està allotjada a Nova-Baetulo. La Nova Badalona és un servidor alternatiu de Badalona que destaca per donar des d'punt de vista nacional català, suport a tot tipo de plataformes cíviques i solidàries i a diferents ONG's de la ciutat costera.
Ademés el servidor hostatja alguna proposta lúdica interesant com la plana Catalan Girls Models, la web de les models catalanes. El propòsit d´aquesta pàgina és donar a conèixer als professionals de la moda, publicitat, fotografia, etc., i públic en general, noies que es promouen en aquests àmbits.

A la ciutat d'Alacant, va tenir lloc la presentació pública del darrer número de Quaderns de Migjorn, un monogràfic sobre la figura de Jaume II i la incorporació definitiva de les comarques del sud al antic Regne de València. L'edició va a càrrec de La Cívica (Associació Cívica per la Normalització del Valencià) i presentarà aquesta revista d’estudis comarcals on hi col.laboren historiadors, medievalistes i escriptors de la Comarca de l'Alacantí.

El IES Batoi., un Institut d'Alcoi a l'Alcoià, ha estat pioner en implantar de manera anticipada els nous estudis de la LOGSE: la ESO, els nous Batxillers i els Cicles Formatius.
Cal recordar que aquests últims seran els que substituiran a la Formació Professional tradicional que encara avui s'imparteixen a tots els Instituts.

Avui dijous a les 21.30 h del vespre, tindrà lloc a Barcelona un sopar debat amb el tema de fons "La Censura als Mitjans de Comunicació".
A l'acte hi parlaràn: Carles Serra de l'Agència EFE, Carles Solà de Televisió de Catalunya i Oriol Cortacans del setmanari "El Temps". Moderarà el debat el periodista Miquel Darnés.
Organitza l'acte l'Associació Cultural i Gastronòmica "Visca la Terra" a la seva seu al carrer Vistalegre, 24 de Ciutat Vella.

Josmar és un esperpèntic cantant català, que canta en calçotets (slip-tanga), i que està adquirint potser per aquest motiu un alt índex de popularitat en particular pel seu tema estrella: Superfort.
Ja ha sortit a la xarxa la web en català de Josmar, A un cantant de culte, l'autor és Toni Panadès, crazy, un conegut internàuta de la Vila de Gràcia. S'hi poden escoltar les cançons que han llançat a la fama al cantant gironí, en format MP3, o si ho preferiu en Real Audio.
Cal també fer esment de la campanya que ha engegat el programa de TV3 Malalts de Tele per aconseguir que Catalunya estigui a Eurovisió! i sobre les dates de les actuacions de la "The Josmar Tour'98".

S'està celebrant a Cornellà de Llobregat i fins el proper dimecres, el VIIIè Festival Internacional de Pallassos, memorial Charlie Rivel, l'insigne pallasso català desaparegut.
Durant aquests dies passaran per Cornellà tot un munt de companyies i artistes del món del pallasso i l'humor que convertiran aquesta ciutat en una gran pista d'emocions, alegria, il·lusió i màgia. Una ciutat que serà una fàbrica de somriures, solidaritat i humanitat i que tractarà d'encomanar això a tot aquell que senti parlar del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà.

Segons informa la nova edició del setmanari El Triangle, les comarques s'uneixen per frenar el tren d'alta velocitat. La Coordinadora de Plataformes per una Alternativa al Tren d'Alta Velocitat anuncia mobilitzacions i presenta milers d'al.legacions contra la construcció, almenys fins que no hi hagi un debat públic sobre la seva idoneïtat social, econòmica i ecològica.
A la 'xarxa catalana' també s'hi troben les queixes contràries al tren de gran velocitat, que podeu veure a No al Tren d'Alta Velocitat. L'objectiu principal és fer reflexionar als ciutadans i ciutadanes sobre els aspectes negatius de la implantació del Tren d'Alta Velocitat a les comarques vallesanes.

Eduardo Zaplana es va mostrar partidari que el Consell Valencià de Cultura, que actualment només és un òrgan consultiu, es converteixi en l'autoritat lingüística de la seva comunitat. El president valencià va expressar aquesta opinió davant de Jordi Pujol, amb el qual va mantenir una reunió d'una hora al Palau de la Generalitat. L'Institut d'Estudis Catalans sosté que el català ha d'estar sotmès a la capacitat normativa d'una sola institució. Segons Zaplana, el Consell Valencià de Cultura "pot ser el vehicle adequat per solucionar aquest problema", encara que va puntualitzar que la solució que s'adopti s'ha de trobar "d'una manera marcadament majoritària".
L'esmentat organisme, compost per persones destacades del món de la ciència i la cultura escollides amb el consens de les Corts valencianes i en què conviuen en equilibri precari blavers i partidaris de la unitat lingüística, té l'encàrrec de Zaplana de dictaminar sobre la llengua amb criteris "científics".
Podeu ampliar aquesta notícia en aquesta pàgina de el Periódico de Catalunya , on es comenta part de l'entrevista que vàren mantenir els dos presidents.

L'històric Club Esportiu Europa del barri de Gràcia, va aconsseguir la Copa Catalunya al imposar-se en la final i per segon any consecutiu al FC. Barcelona. Desprès d'empatar en el temps reglamentari i la prórroga, l'equip escapulat va marcar més gols que els blaugranes en la tanda de penals.
Gràcia, es converteix amb aquesta nova heroicitat en una festa, i l'Europa en l'equip d'imprevisibles sorpreses...

Els Dragons van tornar a perdre i van fer feliços als poc menys de 10.000 escocessos que van veure la primera victòria de la temporada del seu equip, és la tercera derrota consecutivas dels catalans i els posa molt complicada la classificació per la final d'aquest any. Llegiu-ne la crònica del partit, com sempre amb les corresponents fotografies.

El caràcter associacionista de la gent de les regions de parla catalana, fan d'aquesta terra un eixam de tot tipo d'entitats; Culturals, reivindicatives, d'esplai... La prensa comarcal, ha estat una peça fonamental a l'hora de donar vida i veu al sentiment dels col.lectius als municipis i a les comarques.
Una d'aquestes moltes publicacions d'àmbit local és La Tosca, la revista mensual del Moianès amb més de 50 anys d'existència. El Moianès és una subcomarca natural emmarcada dins el Bages. Actualment la revista es publica en versió digital. Precisament acaba de sortir el número d'abril, que podeu repasar. La revista, apart de la portada i editorial, enllaça amb l'Estació Pluviométrica del Moianès, dona cabuda a la vida municipal, entrevista mensual i parla entre d'altres; d'història, d'esplai, notícies i... un concurs!

França és el darrer país d'Europa que no reconeix les llengües existents sobre el seu territori, i refusa signar i ratificar la Convenció Europea per la protecció de les llengües minoritàries, entrada en vigor el 1er de març passat.
Per això s'ha constituït a Nantes el 7 de març passat el Comité Républicain pour la Modification de l'Article 2 de la Constitution et la Ratification de la Convention Européenne des Langues Minoritaires, amb una quarentena d'entitats. França que ha de modificar la seua constitució en el quadre de la construcció europea, ha d'aprofitar l'ocasió del canvi constitucional per reconèixer les llengües del seu territori.
Per que ho faci, calen moltes adhesions, si us voleu afegir ho podeu fer per correu a l'adreça abaylacferrer@francemultimedia.fr, o bé a C@t Nord. S'esperen les vostres adhesions ràpides i nombroses a fi de fer sentir la veu dels catalans i obtenir a la fi un reconeixement legal del català.

Ahir va finalitzar les Jornades Inet-Cat 98, podeu consultar els actes que s'han dut a terme durant les jornades.
El Capitol Català de la Internet Society (ISOC-Cat) ha contribuït d'aquesta manera a la reflexió estratègica sobre els diferents models de societat de la informació oberts a Catalunya i sobre quines vies podem triar pel seu desenvolupament a casa nostra. En particular, s'han analitzat els reptes que planteja la nova generació d'Internet i com Catalunya pot contribuïr al seu desplegament.
Catalunya és la primera comunitat de l'Estat en usuaris i la capdavantera en la creació de noves empreses i serveis. Per altra banda -a nivell professional- el Capítol Català de ISOC va ser el primer en formar-se a l'Estat Espanyol i és el més nombrós.

El Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València, vol donar a conèixer les possibilitats que Internet pot oferir a la comunitat universitària. Les noves tecnologies proporcionen un nou horitzó d'opcions, i els universitaris valencians no poden quedar-se enrere en el terreny de les tecnologies de l'informació. Per això organitza el Cicle de Conferències sobre Internet.
Xavier Molera va obrir el cicle dilluns amb El "Valencià a Internet", una visió retrospectiva de la presència del valencià a "la xarxa" al saló d'actes del campus de Burjassot. Si sou dels molts i molts que no van poder asistir a l'acte de València, podeu veure un resum transcrit de la conferència, que va durar gairebé dues hores i va estar seguida d'un animat torn de preguntes.
Ahir va seguir amb "Internet i les llengües Minoritzades", on Voro Gómez, responsable de noves tecnologies de la Coordinadora per l'Ensenyament en Valencià va explicar la repercusió d'aquestes llengües a "la xarxa". Avui el periodista Vicent Partal parlarà sobre "Les possibilitats d'Internet". Destacar també el Curs de Disseny de Pàgines Web!, que s'organitza paralelament al cicle i el complementa amb la mateixa finalitat.

Llorenç Valverde, Catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial i Director del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de les Illes Balears, ha estat entrevistat per MallorcaWeb Ràdio. A l'entrevista Valverde parla de la societat de la informació, del lleure a Internet, dels avantatges d'Internet sobre altres mitjans, del fet de contar històries, de la importància de la formació, del català a Internet, i de molts altres temes força interessants. L'entrevista té una durada 41'28 i per escoltar-la és necessari tenir instal·lat el programa Real Player 5.0.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i el Bloc de Progrés Jaume I, entitats organitzadores dels actes de commemoració del 25 d’Abril, feliciten les desenes de milers de manifestants que dissabte van omplir els carrers de València, en una manifestació més nombrosa que la de l’any passat, per l’èxit dels actes i pel seu comportament.
Enèrgica protesta pels incidents provocats per la policia durant la manifestació, quan un petit grup de feixistes van protagonitzar un seguit d’incidents en agredir els manifestants. La policia, que va presenciar-ho tot, va permetren que el grup de provocadors atacaqués a manifestants. Tot seguit, va detenir un manifestant i va començar una càrrega violentíssima i indiscriminada contra la manifestació, amb el resultat de diversos ferits.

L'Estadi de Mestalla, a la Ciutat de València, va ser una gran festa protagonitzada per les aficions. Els finalistes F.C Barcelona i Real Mallorca, vàren suar la samarreta de valent però el temps reglamentàri i la prologa va acabar en empat 1-1.
Tant el F.C.Barcelona com l'equip de Mallorca, no vàren estar encertats als llaçaments de penals, adquirint una gran importància amdós porters; Roa i Hesp. Aquest darrer va parar l'últim llançament en les tandes unitàries, donant així l'ansiat doblet al seu equip després de 39 anys.
A la tribuna hi eren presents els Presidents Autonòmics; Eduardo Zaplana, Jordi Pujol i Jaume Matas, que flanquejaven al Rei d'Espanya.

CerCAT, el 1er motor de recerca de l'àmbit geogràfic de la llengua catalana, posa a la vostra disposició l'apartat de comunicació en català, ComuniCAT. Uns fòrums i una llista de correu perquè tothom hi digui la seva sobre els temes Internet i la Cultura Catalana. Per apuntar-vos a la llista cal enviar un missatge a majordomo@ilimit.com amb l'indicació subscribe cercat en el cos del missatge. Ràpidament rebreu un missatge de confirmació i formareu part ja de la llista. Per envia un missatge a la llista cal fer-ho a l'adreça cercat@ilimit.com Per donar-vos de baixa s'haurà de seguir el mateix procés, però, indicant en el cos del missatge unsuscribe cercat seguit de la vostra adreça electrònica. Per qualsevol dubte adreceu-vos al servei d'informació general cercat@cercat.com.
Si preferiu els fòrums per comunicar-vos, també els podreu utilitzar per parlar-hi dels mateixos temes al fòrum Internet i la Cultura Catalana en un dels dos fòrums disponibles, mentre que l'altre es dedicarà a temes més específics. Feu-los servir per opinar sobre els temes proposats o bé proposeu un tema nou. ComuniCAT dona cabuda a totes les opinions, només es demana que us expreseu en català, i que sigueu respetuosos amb les idees dels altres.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB