LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

MAIG 99

PROGRAMARI EN CATALÀ ALS QUIOSCOS

Una bona iniciativa pel Programari en Català, la porta a terme la revista PC Actual, que aquest mes entrega un CD-Rom Especial que inclou una recopil.lació de programes i aplicacions en català. El CD conté un curs de català, el Navegador 4.5, una mostra multimèdia de cultura, cuina i art del Principat, un apartat especial amb aplicacions per a infants i la secció "Música Made in Catalunya", amb diversos fitxers d'àudio en format MP3, correctors de català, gestors de correu, eines d'HTML, eurocalculadores i el programa Padre per fer la declaració de la renda en català.
Una bona oportunitat per adquirir el complet CD de programes en la nostra llengua i estalviar-nos la feixuga tasca de baixar-los per la xarxa. El preu de la revista i CD és de 750 ptes.

ESPORT DEL CAP DE SETMANA, EL BARÇA UN PAS MÉS

L'Espanyol s'acosta a possicions d'UEFA, després de donar la sorpresa al imposar-se al camp del València 1 a 2. El Vila-real per al camp del Bilbao 2 a 0. El Mallorca ja va perdre divendres a Santander per 1 a 0, els mallorquinistes jugaran la Final de la UEFA dimecres vinent.
El Barça empata a un contra el Valladolid al Camp Nou, però és més aprop que mai del títol després de la combinació dels altres resultats podria cantar l'aliró la propera setmana al camp de l'Alavés.
També en Bàsquet, el Barça va guanyar el primer partit de la final de la lliga ACB. Va imposar-se amb força claretat al Caja San Fernando 68-54.

FIRA DE L'ASCENSIÓ A GRANOLLERS

Es celebra a la Ciutat de Granollers, la Fira de l'Ascensió. La 49ena edició d'aquests tradicional certamen compta enguany amb més de 90.000 m2 d'exposició que restarà oberta fins el diumenge.
Les moltes activitats culturals i festives que paralel.lament s'organitzen faran bullir aquest cap de setmana la capital del Vallès Oriental.

VII JORNADES D'ARXIVÍSTICA DE CATALUNYA

VII Jornades d'Arxivística de Catalunya que amb el nom d'Arxivant bytes es fan fins avui dissabte a la Ciutat de Vic, concretament al Sucre. Les Jornades es desenvoluparan mitjançant vuit ponències entre els tres dies, a més d'activitats complementàries en diferents escenaris com la biblioteca Joan Triadú, l'Ajuntament, el Temple Romà o el Monestir de Sant Pere de Casserres. També, durant els tres dies, s'aprofitarà per fer algunes presentacions, com l'ONG Arxivers sense Fronteres, o del XIV Congrés Internacional d'Arxius Sevilla 2000.
Podeu veure webs d'Arxius al directori de , Presència del Català al Món.

NOU DIARI ELECTRÒNIC

Acaba de sortir Barcelona Digital, Periòdic Electrònic Independent de Barcelona. Un mitjà electrònic progressista, que lluitarà, per estar entre els més llegits en català. Té seccions d'informació política, econòmica, social i cultural de Barcelona i Catalunya i la web és oberta a l'opinió dels internàutes.
El diari parla de diversos temes i té moltes notícies.

NAVEGAR EN CATALÀ

Seguint en la línia iniciada per , Presència del Català al Món i CerCAT, el primer motor de recerca en català, son molts els punts a internet, que seguint aquesta estela, apareixen vinculant-se només, amb pàgines en la nostra llengua.
En aquesta linea cal destacar La Pàgina, una iniciativa de Joan Josep Caballé des d'Alcanar, per a viure la xarxa en català! tota mena de recursos, programari, notícies i recerques en català.
El Racó Català una altre mágnifica web de recursos i temes relacionats amb la nostra llengua. Ademés d'alguns ja coneguts com el cercador Som-hi, i el navegador valencià Explorant Internet, altres indrets a la gran xarxa, invoquen els nostres recursos lingüístics; El Mas Online, Enllaços Catalans, El Guaitador, i Portal en Català Sense Imatges, una curiosa web acabada d'estrenar, que té la peculiaritat de no tenir ni un sol gràfic i aplega a cercadors i enllaços directes.
Tot això sense comptar amb els sistemes de intercanvi de banners en català, valgui Cat Banner com a exemple.

EFECTE 2000

Aquest matí a les 12.00 hores, es farà una roda de premsa sobre els resultats de les proves als sistemes informàtics centrals de la Generalitat de Catalunya.
L'acte tindrà lloc als locals del Comissionat per a la Societat de la Informació a l'Avinguda Diagonal, 605 de Barcelona.

ÈXIT SENSE PRECEDENTS DEL CORRELLENGUA

Uns 25.000 mallorquins es manifesten a favor del català al Correllengua 99 a Mallorca. La Cadena Humana va superar totes les previsions i va tenir que fer-se una segona ronda. La Flama de la Llengua, va anar de mà en mà, des del seu punt d’arribada a Palma de Mallorca, a l'estàtua del Rei En Jaume.
El Correllengua 99 ha estat un èxit sense precedents. Enguany anava dirijit sobretot als residents extrangers, per tal d'aconseguir que adoptin també la nostra llengua com a pròpia.

L'ESPORT DEL CAP DE SETMANA

Àlex Crivillé lidera el Mundial al guanyar el GP d'Espanya de motociclisme al Circuit de Jerez en una cursa on un altre pilot català, Sete Gibernau, aconseguia un altre lloc al podi, en tercera posició. En 125cc, el lleidatà Emili Alzamora ha aconseguit un nou podi català al acabar en tercer lloc.
El FC Barcelona va guanyar 2-3 al Vila-real en partit jugat a València pel tancament del camp. El Vila-real va lluitar de valent, però el Barça va imposar-se finalment i s'assegura més el títol. Victòries de l'Espanyol, València i Mallorca. L'Espanyol per 3-0 al Celta. El Mallorca, per 1-0 al Saragossa, aconseguint així la segona posició i el València, 0-1 al camp del Salamanca.

PREMIS LITERÀRIS A ANDORRA

Han sortit les convocatòries dels premis de la XXII Nit Literària d'Andorra organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres. En la pàgina, hi trobareu les bases del Premi El Futur de les Valls i el Premi de Teatre 50è Aniversari de Crèdit Andorrà. Les aportacions dels premis les fa Crèdit Andorrà, la primera entitat financera del País.
Al premi El Futur de les Valls, dotat amb 1.000.000 ptes. s'hi poden presentar estudis, projectes o altres treballs concebuts des d'una disciplina tècnica o des d'un angle periodístic o purament especulatiu, que presentin i desenvolupin amb visió de futur una idea o conjunt d'idees innovadores orientades a incrementar la prosperitat del Principat d'Andorra dins dels camps de l'economia, la societat, la cultura, l'ecologia, l'art, la qualitat de vida, la història o qualsevol altre.
Al Premi de teatre "50è aniversari de Crèdit Andorrà", dotat amb 750.000 ptes., s'hi poden presentar les obres de teatre innèdites escrites i presentades en llengua catalana.

EL CATALÀ A L'ALT PALÀNCIA

, Presència del Català al Món, acaba de registrar la web de Associació Cultural Castell d'Almonesir.
Es tracta de la primera Associació cultural de la Comarca de l'Alt Palància a .
L'Alt Palància és una de les comarques del País Valencià considerades com a fora de l'àmbit lingüístic de la nostra llengua.
Aquesta entitat vetlla per la conservació del Castell d'Almonesir a la Vall d'Almonesir, que limita amb el d'Algímia d'Almonesir. A la web hi ha informació d'aquesta comarca.

FESTA DE LA DIVERSITAT A BARCELONA

Avui comença la festa de la diversitat, un espai lúdic, d'informació i de denúncia d'expressió cultural i d'oci que durarà tot el cap de setmana. Aquesta festa multicultural i multiracial tindrà lloc al Moll de la Fusta en el Port Vell de Barcelona.
Trobareu tota l'informació dels actes i els concerts a la pàgina de SOS Racisme.

CORRELLENGUA 1999, DEMÀ A MALLORCA

Demà dissabte, arribarà l'hora del Correllengua 99 a Mallorca. A les sis de la tarda es farà entre tots una espectacular Cadena Humana que farà arribar la Flama de la Llengua, de mà en mà, des del seu punt d’arribada a Palma de Mallorca, la plaça d’Espanya (estàtua del Rei En Jaume), fins a la plaça de la Llonja, on acabarà amb una gran concentració. Aquest serà l’acte central de la Diada per la Llengua, la més important i trascendental de totes: enguany, és l’any.
La llengua atravessa a Mallorca, talment com a molts altres llocs, u na difícil situació. Per tal de que sobrevisqui i superi l’arraconament progressiu a què es veu sotmés el seu ús real, hem de ser més que mai, empènyer amb més força que mai i aconseguir, entre tots, un autèntic clam popular per la llengua que sigui indefugiblement escoltat pels responsables de les institucions que surtin elegits el 13 de juny.
Per garantir que la Cadena Humana sigui tot un èxit demanam a tots els internàutes de Mallorca que vos concentreu al Carrer Palau Reial (entre la Plaça de Cort i el carrer Conquistador)
També podeu adherir-vos a Cadena Internet (bústia de correu electrònic) VIST I PLAU A UN DICTAMEN SOBRE LA MILLORA DE L'AUTOGOVERN

El govern català aprova l'informe per a una millora de l'autogovern, que obre la porta a revisar l'Estatut però rellegint la Constitució.
Ahir es va donar el vistiplau a un dictamen sobre la millora de l'autogovern que aposta per una reforma de l'Estatut i un pacte polític que permeti una relectura més autonomista de la Constitució. Per més informació, podeu anar a aquesta pàgina de l'Avui o aquesta de El Periódico de Catalunya.

DE LA TERTÙLIA RADIOFÒNICA AL CHAT DIARI

COM Ràdio i el Diari de Barcelona, han començat a organitzar un xat diari, a través del qual es pot participar en directe a la tertúlia d’actualitat La Nit, que s’emet de dilluns a divendres de 23.00h a 24.00h. La tertúlia La Nit de COM Ràdio es converteix, gràcies a l'acord amb el Diari de Barcelona, en la primera tertúlia radiofònica que permet als oients participar cada dia en temps real a través d’Internet.
El xat de La Nit/Diari de Barcelona, al qual s'accedeix a través de la web del Diari de Barcelona, és moderat, i tothom que vulgui pot fer preguntes o aportar comentaris al debat que s’està fent en directe a la ràdio.

LA FACULTAT D'INFORMÀTICA DE BARCELONA DISSENYA EL WEB DEL TAXI

Aquest dimarts es presentarà en roda de premsa, a les 13 hores, a la Sala de Plens de l’Entitat Metropolitana del Transport al carrer 62, núm. 18, Edif. A de la Zona Franca de carrer 62, núm. 18, Edifici A Zona Franca de Barcelona.
El Laboratori de Càlcul de la Facultat d’Informàtica (FIB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha dissenyat per a l’Institut Metropolità del Taxi (IMET) un sistema d’informació per tal d’oferir serveis mitjançant Internet als taxistes i usuaris del taxi en l’àrea metropolitana de Barcelona.
La web del taxi permetrà a l’IMET introduir, actualitzar i gestionar la informació sobre les activitats d’aquesta institució. Caracteritzada per un disseny modern i àgil, la web del taxi està composta per pàgines d’informació corporativa sobre l’Institut Metropolità del Taxi, pàgines de serveis als taxistes i pàgines de serveis als usuaris. La web del taxi, que residirà als equips informàtics de l’Institut Municipal d’Informació de Barcelona, té registrats a Internet els els dominis http://www.taxi.bcn.es i http://www.taxibarcelona.com.

LA LLIGA DE FUTBOL RESOLTA

La jornada trentaduena de la lliga de futbol a primera divisió va comfirmar al Barça com a campió "virtual", després de golejar per un clar 4 a 0 al Deportivo de la Corunya.
El Mallorca segueix igual de fort aquesta vegada ho va demostrar gunayant al camp del Betis per 1 - 3. El València ha girat la mala ratxa amb una golejada per 5 a 0 davant l'Alabès. L'Espanyol perdia 2 a 0 al camp de l'Atlético de Madrid i per acabar el Vila-real, també perdia a Valladolid 1 - 0, i es complica una mica més a la part baixa de la classificació.

L'IGUALADA CAMPIÓ DE LA COPA D'EUROPA D'HOQUEI

L'Igualada guanya a la tanda de penals al Porto la Final de l'Eurolliga d'Hoquei Patins. L'equip de la Comarca de l'Anoia, ha resultat campió de la sisena copa d'Europa al derrotar al novara en la tanda de penals, després d'arribar al final del la próloga amb empat a cinc.
Catalunya, que compta amb una històrica tradició en aquest esport, tindrà el proper any tres equips més a la Divisió d'Honor. Es tracta de tres equips de la Comarca del Maresme; El Blanes, el Piera i el Maçanet. Aquests equips ja s'han assegurat el retorn a aquesta categoria, encara que la lliga a 1ª nacional encara no ha acabat.

ACABA "ALACANT SociNet'99"

Ha acabat a la Ciutat d'Alacant les I Jornades Societat i Internet, Alacant SociNet '99, a la Universitat d'Alacant.
El debat va arribar dijous a la taula rodona de La Comunitat Internàuta Hispana, on CerCAT va representar als cercadors d'altres nacions com a primer cercador, i el més visitat, de quants n'hi han en llengua no castellana. La Taula Rodona tenia a més a més, la participació de representants de Yahoo España, Olé! i Dónde, entre d'altres, que vàren oferir en un intens debat entorn els Cercadors i Portals d'Internet, alhora que van donar resposta a les nombroses preguntes formulades.
Les jornades van acabar divendres.

CANVI D'INSTAL.LACIONS I NOUS SERVIDORS

CerCAT és el cercador més visitat en llengua catalana, i sobrepassa ja a els 60.000 usuaris i 255.000 impressions mensuals. Aquest espectacular aument de visites, han aconsellat un canvi d'instal.lacions i de servidors, fet que a la llarga repercutirà en una major qualitat del servei.
Coincidint amb el pitjor moment d'aquests canvis, l'edició de dijous (acabada a les 9.00h.) no va poder actualitzar-se fins la 1.30 h. ja de divendres i per tant l'edició que teniu al davant, i que és la darrera de la setmana, ha estat actualitzada divendres a les 17.30h.
Les noves instal.lacions estàn situades al centre urbà de la Ciutat de Terrassa.
Us demanem disculpes per les molèsties que aquestes modificacions us puguin ocasionar.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB