LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

MARÇ 2000

NÚMERO 2 DE TOSSAL A LA XARXA

Acaba de sortir el número 2 de Tossal, Revista catalana de cultura i lletres. És una publicació digital semestral, de continguts culturals, oberta a la participació de tothom que tingui alguna cosa a dir en allò que ateny la cultura en general i la literatura, l'escriptura, en particular.
Les novetats que podreu trobar en aquest número són: Un article d'opinió sobre la globalització, signat per Carme Forcadell, un capítol de Tronada d'estiu d'Enric Castelló, dos contes de Pep Albanell, el primer capítol de Carezza en W, novel·la en línia d'Andreu Sotorra, el dossier d'elaboració del llibre Utopies esvaïdes de Miquel Payeras, la primera part d'un estudi sobre zoolingüística, de Vicent Artur Moreno i un monogràfic d'enllaços sobre organitzacions d'interès cultural i lingüístic.

ACABA EL FESTIVAL DEL MIL·LENNI

Avui dimarts, a les deu del vespre, tindrà lloc el concert que oferiran les cantants Rosana i Maria Dolores Pradera al Palau de la Música Catalana, en el marc del Festival del Mil·lenni, que es clourà amb aquesta actuació. El concert, amb tres parts, començarà amb la interpretació de la cantautora canària Rosana, continuarà amb Maria Dolores Pradera i acabarà amb l'actuació conjunta de totes dues. Assistirà al concert el Conseller de Cultura, Jordi Vilajoana.

S'HAN ENTREGAT ELS OSCAR

American Beauty s'ha convertit en la triomfadora de la ceremònia dels Oscar d'aquest any amb 5 estatuetes, englobant millor pel·lícula i millor director i millor actor, mentre que Todo sobre mi madre també ha aconseguit l'Oscar a la millor pel·lícula estrangera. Totes les dades dels Oscar d'aquesta nit, les podeu trobar a l'Edició Especial Oscar, de CerCAT Cinema.

EL BARÇA SEGUEIX ...

El F.C. Barcelona va guanyar dissabte a Màlaga 1-2, una victòria clau per a seguir la lluita per títol de lliga. Els malaguenys es van avançar al marcador, i no va ser fins al minut 35 de la segona part, quan Abelardo va macar de cap, i Kluivert al minut 42 transformaba un penal. La resta de partits que ja s'habien jugat el València C.F. va guanyar al R. Mallorca per 1-0 i el R.C.D Espanyol va guanyar al Ràcing Santander per 1-0.
També cal destacar a segona, on el U.E. Lleida ja trepitja per fi la zona d'ascens i s'ha col·locat tercer, a dos punts del liderat, amb un triomf a Santiago Compostel·la 1-2.

CerCAT CINEMA, NOU CANAL MULTIMÈDIA DE CerCAT

CerCAT, el primer motor de cerca en llengua catalana, acaba de posar en funcionament el servei CerCAT Cinema Aquest nou canal temàtic del Cercador Català, inclou les estrenes de pel·lícules i cinemes de tant Barcelona com de Cinemes de Catalunya. També hi trobareu les novetats, crítiques i descripcions de les pel·lícules de ZAZA, i les recomanacions setmanals del coordinador d'aquest espai d'informació lúdica, Gerard Such.
Dilluns CerCAT Cinema, us oferirà informació dels Oscar. Properament també inclourà recerques de material cinematogràfic, fragments de metratges, ademés d'altres projectes que s'afegiran de manera paulativa.
CerCAT Cinema, és tot just la primera novetat, de tot una colla de noves coses que el cercador català, aportarà a la creixent comunitat catalanoparlant d'Internet, durant els propers dies. Des de , Presència del Català al Món, us mantindrem com sempre, informats !

GRAN CONCERT A SABADELL

Avui divendres, a dos quarts de deu del vespre, al Teatre La Faràndula de Sabadell, l'Orquestra Simfònica del Vallès, oferirà un concert que interpretarà la 9a Simfonia de Beethoven.
Amb l'Orquestra Simfònica del Vallès col·laborarà, per primera vegada, l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra, així com l'Orfeó Català (que dirigeix Josep Vila) i els solistes Bodil Arnesen (soprano), Judith Németh (contralt), Stephen Brown (tenor) i Stephan MacLeod (baix).
Dirigirà el concert el mestre Pierre Cao.

INAUGUREN LES FIRES EDUCATIVES EXPODIDÀCTICA I SALÓ DE L'ENSENYAMENT

També avui s'estrenen a Fira Barcelona dues importants mostres del sector de l'ensenyament. Es tracta de les Fires Comercials de Expodidàctica, i el Saló de l'Ensenyament.
Expodidàctica, és una mostra de productes i serveis orientats als professionals de la docència. Tindrà com a eix principal Educar i formar en el segle XXI. Incidirà en les noves tecnologies aplicades a l'Educació.
Al Saló de l'Ensenyament, hi podreu veure mostres de treballs fets a les escoles. Activitats de dansa, música o art dramàtic faran demostracions en un escenari. Els estudiants podran conectar-se a Internet i també hi hauran activitats d'orientació i consulta.
Les dues fires duraran fins el diumenge.

EXPOSICIONS DE PEP AGUT I CAMILO JOSÉ VERGARA, AL MACBA

Ahir van inaugurar-se les exposicions Als actors secundaris, de Pep Agut, i El nou gueto americà, de Camilo José Vergara, que es presenten fins al pròxim 28 de maig en el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), (Plaça dels Àngels, 1 de Barcelona).
La mostra d'instal·lacions Als actors secundaris, comissariada per José Lebreto Stals, és la resposta crítica de Pep Agut (Terrassa, 1961) a la noció museològica d'exposició retrospectiva. Amb un títol inspirat en la pel·lícula del director alemany Wim Wenders Der Stand der Dinge (L'estat de les coses), la mostra s'articula com una falsa recopilació d'algunes de les obres més significatives que l'artista ha produït durant l'última dècada. L'exposició de Camilo José Vergara Camilo, artista hispà que viu a Nova York, presenta una selecció de les més de 9.000 fotografies que ha realitzat els últims 20 anys. Vergara està considerat com un dels fotògrafs documentals més significatius dels Estats Units. La mostra, comissariada pel mateix artista, s'emmarca en la biennal Primavera Fotogràfica 2000, que organitza el Departament de Cultura i serà inaugurada oficialment el pròxim 3 d'abril.

RANG OFICIAL A LES TASQUES DE TRADUCTORS I INTÈRPRETS JURATS

A partir d'ara, els professionals de la traducció, pendran bona nota del nou decret que el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya, va aprovar ahir, a proposta del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana. El decret regula l'habilitació professional per a la traducció i la interpretació jurades d'altres llengües al català i viceversa.
Aquest decret dóna caràcter oficial a les tasques dels traductors i intèrprets jurats. L'habilitació professional per a l'exercici d'aquestes funcions l'atorga la Direcció General de Política Lingüística. El decret aprovat deroga l'anterior de 1994. Les principals novetats són: el reconeixement específic del caràcter oficial de les traduccions i interpretacions; la regulació de la traducció i la interpretació no només d'altres llengües al català, sinó a l'inversa i l'elevació del nivell acadèmic per a presentar-se a les proves i obtenir el nomenament de traductor i intèrpret jurat, que serà com a mínim, el títol de diplomat, enginyer tècnic, arquitecte tècnic o equivalent. Es podrà obtenir el nomenament de traductor o intèrpret jurat sense prova, si es té el títol universitari de traductor i intèrpret, sempre que s'acrediti per certificació acadèmica que es té una preparació específica en traducció administrativa, jurídica i econòmica.
L'aprovació d'aquest decret s'insereix en l'acció de desplegament de la llei 1/1998, de Política Lingüística, tot equiparant el català al castellà a efectes oficials i donant satisfacció a una demanda creixent de traduccions oficials de documents redactats en català a d'altres llengües.

IMPORTANT ACORD, DEL CINEMA EN CATALÀ

Dins el món del Cinema, les companyies Lauren i Oberon, han arribat a un important acord que representa una aposta per la qualitat i té l'objectiu d'incrementar els pressupostos de promoció fins a un mínim del 20% del cost de les pel·lícules, optimitzar els recursos i coordinar i planificar la promoció i el seu llançament ja des de la seva preparació. També permetrà incorporar a la promoció nous recursos i tecnologies, com ara les pàgines web, els xats o l'edició en CD Rom. L'acord suposa el compromís d'Oberon i Lauren Films d'assolir projectes més sòlids i ambiciosos i fer-los plenament competitius davant la nova situació en el panorama audiovisual.
L'acord es concreta inicialment en un pla de producció cinematogràfica per a l'any 2000, amb quatre pel·lícules que es roden enguany i s'estrenaran l'any vinent, totes elles coproduïdes per Oberon i altres companyies i distribuïdes per Lauren. Les quatre produccions són: Pau i el seu germà, L'illa de l'holandès, Quédate i Aro Tolbukhin. També inclou la postproducció de dues pel·lícules que s'estrenaran enguany: La capital del món o El deute i No ploris Germaine. Totes les produccions, excepte Quédate, són en català. Aro Tolbukhin s'estrenarà en altres llengües, a més del català. A aquestes produccions es poden afegir d'altres durant la vigència de l'acord.
L'acte de presentació d'aquest acord es va fer ahir a l 'Hotel Claris, del carrer Pau Claris, 150 del districte de l'Eixample de Barcelona.

EL BARÇA ES MANTÉ EN LA LLUITA PEL TÍTOL

En futbol, el F.C Barcelona segueix en la lluita pel liderat, al aconseguir una victòria que tothom coincideix en afirmar que serà a la llarga molt important, per 2-1 contra el Deportivo de La Corunya.
Va ser un bon partit en general dels blaugranes, amb una primera part molt bona, amb gols de Kluivert i Rivaldo. A la segona part, el Deportivo va marcar el gol aprofitant la badada dels blaugranes.

El Màlaga va emportar-se a última hora un empat 2-2 al camp del València C.F. al darrer minut del partit de penal. Angulo va començar marcant pels locals, el Màlaga empataba, però l'equip che va respondre desequilibant el marcador amb un gol d'Angulo. Però, quan tot semblava dat i beneït, aquesta extranya circunstància, va fer arribar a l'empat de penal en l'últim minut.

El R.C.D. Espanyol va aconseguir un empat 1-1 al camp de la Romaleda de Saragossa. Tot i que l'equip aragonès està realitzant una temporada molt positiva, els pericos van treure un resultat molt important, que permet seguir fugint de les places de descens. El gol espanyolista, va ser obra d'Arteaga, en una vaselina espectacular des de 40m.

El R. Mallorca novament va ensopegar a la lliga, aquesta vegada no va poder guanyar al Ràcing de Santander, a l'Estadi de Son Moix, i va acabar perdent per un resultat de 1-2. Els santanderins han dominat durant la major part del partit i el marcador fins al 2-0. Només a quatre minuts del final, Diego Tristán va escurçar diferències per als illencs.

També cal destacar l'handbol d'aquest cap de setmana, perquè aquest dissabte la secció d'handbol del F.C. Barcelona, va guanyar amb tota claretat al Celje d'Eslovenia, al Palau Blaugrana, gràcies especialment a l'extraordinària segona meitat, amb un parcial de 25-11.

LES FALLES HAN CREMAT AQUESTA NIT DE SANT JOSEP

La festa de les Falles, ha arribat aquesta nit de Sant Josep, a València, on han cremat centenars de falles plantades al País Valencià, en especial a la ciutat de València i les poblacions de l'entorn. Durant la vesprada es van anar encenent les falles de totes les categories. La Falla de la Plaça de l'Ajuntament de València va ser la última en ser cremada per les flames, després del sempre espectacular castell de focs artificials.

XXXVI PREMIS RECULL A BLANES

El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, assistirà a l'acte de lliurament dels XXXVI Premis Recull, que tindrà lloc diumenge 19 de març, a les dues de la tarda a la ciutat de Blanes, en el transcurs d'un dinar.
Els guardons, convocats per la revista Recull, inclouen: el Premi Joaquim Ruyra, de narració, dotat amb 250.000 pessetes; el Premi Benet Ribas, de poesia, amb 175.000 pessetes; el Premi Salvador Reynaldos, de periodisme, amb 75.000; el Premi Rafel Cornellà, de retrat literari, amb 75.000, i el Premi Josep Ametller, de teatre, amb 200.000. Enguany s'hi ha presentat un total de 155 originals corresponents a 142 autors.
Els guanyadors de l'última edició dels premis, celebrada l'any passat, van ser: Jordi Bonet (narració), Sadurní Tubau (poesia), Jordi Capdevila (periodisme), Josep Ballester (retrat literari) i Ignasi López (teatre).

LA FESTA D'INTERNET

Per tercer any consecutiu, els internàutes celebren la Internet Festa, la festa de la xarxa, i de tots els xarxaires que hi vulguin participar. La idea d'aquesta festa anyal va nèixer a França l'any 1998, extenent-se ràpidament a la resta d'Europa. Els actes preparats per l'ISOC-Cat, els podreu trobar tots a la seva web, les activitats que es desenvoluparan entre avui i diumenge en diversos municipis. El Comissionat per a la Societat de la Informació, també celebra la Internet Festa, amb un xat amb el presentador del programa Malalts de tele Toni Soler, a dos quarts de cinc de la tarda.

ESPECTACLE ÚNIC PER LA DIADA DEL PAÍS VALENCIÀ

El pròxim 6 de maig tindrà lloc a València, una trobada de regidors de Cultura i de Medi Ambient de tots els territoris dels Parla Catalana. La trobada de regidors coincidirà amb els actes de celebració de la diada nacional del 25 d'Abril al País Valencià. Des d'aquesta web ja hi ha tota l'informació dels actes.
Lluís Llach presentarà a València un espectacle únic amb el nom de 'Germania 2007', el 6 de maig. El concert tindrà lloc a la plaça de bous i s'emmarca en els actes socioculturals que reivindiquen la data significativa del 25 d'Abril, diada que commemora la derrota d'Almansa de 1707. Enguany Acció Cultural del País Valencià ha ajornat l'emblemàtica celebració al maig perquè el final d'abril coincideix amb les vacances de Setmana Santa.
Lluís Llach actuarà acompanyat de les veus de l'Orfeó Català, del Principat de Catalunya, l'Escolania del Misteri d'Elx del País Valencià, l' Escolania dels Blauets de Lluc de les Illes Balears, el Conjunt Vocal del Liceu Joan Lurçat de Perpinyà, a la Catalunya Nord i l'Institut Musical de Fraga, a la Franja de Ponent.
Un espectacle únic amb més de 200 veus infantils. Per l'ocasió, Lluís Llach ha plantejat un gran muntatge conceptual (el primer des d'Un pont de mar blava). Després de la creació escènica de Llach, a la plaça de bous actuaran a més a més distintes bandes de música pop-rock i música folk del nostre País.

A BARCELONA HI HA UN CONCURS D'ORATÒRIA EN JAPONÈS

Aquesta tarda a les set, es farà l'acte de lliurament dels premis corresponents al IX Concurs d'Oratòria en Japonès, que organitza Barcelona Suiyokai, l'Associació d'Empresaris Japonesos de Catalunya. Aquest acte, que és una mostra prou significativa de la pluralitat de Catalunya, es farà al Centre "la Caixa", de l'Avinguda Diagonal, 615 de la Ciutat de Barcelona.
Hi seran presents el cònsol general del Japó a Barcelona, Hiroyuki Hiramatsu; el vicepresident de Barcelona Suiyokai, Shuhei Yamada, i el delegat cultural de l'Associació d'Empresaris Japonesos de Catalunya, Yoshi Yamashita, i el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, entre d'altres.

EXPOSICIÓ FUTBOLANTIC A BARCELONA

Aquest matí a la una del migdia, s'inaugura l'exposició Futbolantic. Un segle de futbol, commemorativa del centenari de la fundació de la Federació Catalana de Futbol. El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, hi serà present, juntament amb la directora general de l'Esport, Pere Sust i Glòria Pallé. També hi seran presents el president de la Federació Catalana de Futbol, Antoni Puyol, i el president de la comissió del centenari, Jaume Roura.
L'exposició, que recull els cent anys d'història del futbol, és obra del col·leccionista Pablo Ornaque. En el mateix acte es presentarà el cartell i la resta d'activitats commemoratives del centenari, que es van iniciar el passat 23 de desembre, amb el partit entre les seleccions catalana i iugoslava de futbol. El cartell ha estat dissenyat per Antoni Vives Fierro.

ELS REPTES DE LA CULTURA DE CATALUNYA EN EL NOU MIL·LENI

El mateix conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, pronunciarà la conferència Els reptes de la cultura de Catalunya en el nou mil·leni. L'acte, organitzat pel Fòrum FIATC, tindrà lloc a l'auditori FIATC, a Barcelona a dos quarts de vuit del vespre. L'entrada serà lliure.
El Fòrum FIATC està adscrit a la mútua d'assegurances del mateix nom, que presideix Joan Castells.

ELECCIONS ESPANYOLES

Les eleccions han significat un considerable augment del PP a tot l'Estat Espanyol. Els populars han aconseguit una majoria absoluta, que els hi permetrà governar sense necesitat de tenir el suport de cap altre grup.

A Catalunya, el PSC ha obtingut 17 diputats (2 escons menys que al 1996). CiU aconsegueix 15 diputats (1 menys que al 1996). El PP arriba als 12 diputats (guanya 4 escons). ERC obté 1 diputat i IC-V també va aconseguir 1 diputat. El PP aconsegueix per primer cop un diputat a Girona. Al Senat, queda igualat, l'Entesa Catalana d'Esquerres i CiU obtenen 8 escons a la Cambra Alta. La participació ha estat baixa (64,48 %), un 12 per cent menys que el 1996.

Al País Valencià, el PP ha guanyat clarament les eleccions, aconseguint 19 diputats, (4 més que al 1996) El PSPV-Progressistes perd un diputat, arribant als 12. EUPV baixa i obté un diputat, (2 menys que al 1996). El BNV no va poder aconseguir el desitjat primer diputat. Amb el 2'5 per cent dels vots, és insuficient per aconseguir un escó. Unió Valenciana, la força secesionista del País Valencià, perd l'escó que tenia, que va a parar al PP. La participació al País Valencià ha estat més alta que la mitja de l'Estat (73 % del cens), l'abstenció del 26,95 %. Al Senat, el PP aconsegueix més del 90 per cent dels vots, i 9 senadors. El PSPV-Progressistes n'aconsegueix 3.

A Les Illes Balears, PSM i UM es queden sense representació al Congrés. El PP aconsegueix 5 escons, 1 més que a les passades eleccions. El PSIB perd un escó i n'aconsegueix 3. PSM i UM es queden sense representació al Congrés. Al Senat, el PP obté 2 senadors a Mallorca, mentre el PSIB es queda amb 1. L'abstenció puja també a les Balears. Només el 61 per cent del cens ha anat a les urnes (un 11 % menys que al 1996).

COL·LABORACIÓ CULTURAL BALEARS - CATALUNYA

Una important col·laboració cultural es formalitzarà avui a Palma de Mallorca. Es tracta de la signatura del conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern Balear, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, Damià Pons, i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, signaran avui aquest conveni de col·laboració, que té l'objectiu de dur a terme polítiques comunes que promoguin el coneixement i l'intercanvi entre les Illes i Catalunya, així com col·laborar en la projecció conjunta de la seva producció cultural. Acompanyarà el conseller Vilajoana el director general de Promoció Cultural, Vicenç Villatoro. També hi serà present el director general de Cultura del Govern balear, Pere Muñoz.

TECNOLOGIA WAP A LA UOC

També es presentarà, a la Universitat Oberta de Catalunya (Av. Tibidabo, 39-43) en roda de premsa, l'accés d'aquesta universitat a través dels telèfons mòbils WAP al Campus Virtual. La nova generació de telèfons que permeterà navegar per Internet. El rector de la UOC, Gabriel Ferraté, farà una demostració dels serveis del Campus Virtual als quals podran accedir els estudiants mitjançant un telèfon mòbil. Amb aquesta nova tecnologia, els estudiants de la UOC podran connectar-se mitjançant el telèfon mòbil a la Universitat Oberta des de qualsevol lloc i en qualsevol moment sense necessitat de tenir a l'abast un ordinador. A més, també es presentarà l'experiència pilot que posa en marxa aquesta universitat per tal que un grup d'estudiants es connectin a la universitat a través de línies ADSL. EL CATALÀ PODRIA ENTRAR AVIAT EN LA PREMSA ESPORTIVA

El català podria entrar a formar part habitual a la premsa esportiva. El conseller Vilajoana va anunciar ahir, que s'estaba portant a terme algunes converses per tal d'arribar a un acord amb aquesta finalitat.
Que el català entri en la premsa esportiva. Aquest sembla ser l'objectiu que es planteja ara el Departament de Cultura, per tal que la normalització de la llengua pròpia també sigui un fet en aquest sector dels mitjans de comunicació. El conseller va precisar estem en converses per tal d'arribar a un acord amb l'objectiu esmentat. El conseller ho va anunciar després de signar un conveni de patrocini de les colles castelleres per part de l'empresa cervesera DAMM. També en relació al foment de la presència del català en els mitjans de comunicació i més en concret a les ràdios, va assenyalar que les noves llicències permetran que l'oferta radiofònica a Catalunya sigui majoritària en català. Així mateix, sobre els efectes de la Llei de Política Lingüística, va precisar que ha permès mobilitzar sectors molt endarrerits, amb resultats tan significatius com les 100.000 escriptures en català amb què es preveu tancar el balanç de 1999.

L'ICF, FA UN PRÉSTEC A CROMOSOMA, PRODUCTORA DE LES TRES BESSONES

Aquest matí, es farà l'acte de formalització d'un préstec que atorga l'Institut Català de Finances (ICF) a la productora Cromosoma Subscriuran l'acord el director general de l'ICF, Ernest Sena, i el director general de Cromosoma, SA, Oriol Ivern. En l'acte, la Cromosoma anunciarà el seu projecte per a la realització d'un llargmetratge d'animació amb les protagonistes de la sèrie Les Tres Bessones.
La sèrie, coproduïda per Cromosoma i Televisió de Catalunya i amb la col·laboració del Departament de Cultura, ha estat traduïda a 30 llengües i distribuïda a 135 països.
Les Tres Bessones ha tingut una participació rellevant en el creixement del mercat del vídeo en català. Des de 1995 fins a l'actualitat, s'han venut unes 250.000 còpies de vídeo de la sèrie.
Precisament, la creadora gràfica i directora artística de Les Tres Bessones, Roser Capdevila, va rebre l'any passat el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat en la modalitat Audiovisual per la sèrie. El jurat va destacar que és un exponent de la capacitat d'innovació en el sector de l'audiovisual per a infants, alhora que combina el domini dels grans arguments de la narrativa universal amb una exposició didàctica de gran qualitat.

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ TÀPIES A MADRID

Una important Exposició de Pintura s'inaugurarà, aquesta tarda a les set, a Madrid. Es tracta de l'Exposició Retrospectiva Tàpies, que inclou unes 90 obres articulades al voltant de sis seccions: Autorretratos (1943-1947), Lo primitivo, grattage i collage (1946-1947); Surrealismo (1950-1951); Pinturas matéricas (1954-1968); Los años 70. Predominio del objeto, i Años 80-90. Hacia una nueva caligrafía.
El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, assistirà a la inauguració, que es podrà visitar al Centro de Arte Reina Sofía fins al pròxim 8 de maig. Acompanyarà el conseller el delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Josep Gomis. Presidiran l'acte els reis d'Espanya. Hi seran presents Antoni Tàpies i la seva esposa, Teresa Barba; el director de la Fundació Tàpies, Miquel Tàpies, i el comissari de la mostra i director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Manuel J. Borja-Vilell.

EL TERMCAT CREA EL CERCATERM

El Centre de Terminologia TERMCAT, ha obert recentment a Internet el CerCATerm, un nou servei gratuït, que ja està funcionant amb plena normalitat, que permet de fer consultes terminològiques en diverses llengües (català, castellà, francès i anglès) sobre qualsevol àrea d'especialitat. Per mitjà del mòdul de resposta automàtica es pot consultar, per exemple, quina és la forma catalana d'un terme castellà o anglès, o bé quin significat o quins sinònims té. L'usuari també pot adreçar la consulta al TERMCAT per mitjà del mòdul d'atenció personalitzada quan la resposta automàtica no és prou satisfactòria o vol ampliar la informació. L'usuari rep la resposta personalitzada igualment a través del CerCATerm.
Aquest servei telemàtic, que complementa el de consultes que el TERMCAT ofereix des de la seva creació el 1985, es basa en un sistema d'indexació i recuperació de la informació mitjançant uns algorismes que permeten diferents tipus d'aproximacions. El Servei de consultes del TERMCAT atén una mitjana d'11.000 peticions l'any procedents fonamentalment d'assessors lingüístics i traductors, de l'administració, les editorials, els mitjans de comunicació, els centres d'ensenyament i les empreses.

EL BARÇA I EL VALÈNCIA GUANYEN, MALLORCA EMPATA I L'ESPANYOL PERD

El F.C. Barcelona va confirmar la recuperació intuïda en el partit contra el Porto, guanyant per golejada ( 4-0 ) davant el Numància. Els barça seguirà en la lluitant pel campionat de lliga i ja atrapa el Reial Madrid, que ahir no va passar de l'empat. Gabri, Dani (2) i Figo, van estar els golejadors del Barça.
El València C.F. es va imposar per 2-0 davant l'At. Bilbao en el partit jugat dissabte, a l'estadi de Mestalla. El partit va resultar mogut i polèmic per l'expulsió de dos jugadors bascos i del seu tècnic francès, Luis Fernández. El resultat fa pujar posicions al València a la taula classificatòria. Els gols d'Òscar i el "Piojo" López han donat oxigen als blancs de cara a afrontar els propers partits.
L'R.C.D. Espanyol va perdre 1-0 al País Basc amb la Real Sociedad. El gol que va encaixar a la primera part, va fer tancar a l'equip de Donosti a la seva pròpia àrea, fent del tot impossibles els intents dels pericos per batre a l'equip local.
El R. Mallorca va poder esgarrapar un punt de Saragossa amb qui va empatat 1-1. Els locals, que enguany estan fent una gran temporada, encaminaven el partit amb un gol de Carlos en el primer quart, però Garitano va empatar en el temps de descompte del primer temps. En el segon temps, el Mallorca va defensar amb encert la seva porteria, aconseguint finalment volar de tornada cap a Mallorca, amb aquest important punt.

LLIURAMENT DEL SEGON PREMI DE POESIA MARIA MERCÈ MARÇAL

En l'apartat del Premis Literàris, avui divendres a dos quarts de deu de la nit, es farà l'acte de lliurament del segon premi de poesia Maria Mercè Marçal, que convoca el Consell Comarcal del Pla d'Urgell. El guanyador del premi, que està dotat amb 500.000 pessetes, no es coneixerà fins avui mateix. El premi es va crear en homenatge a l'escriptora Maria Mercè Marçal (1952-1998), que tot i que va néixer a Barcelona es va considerar sempre d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), població on va passar la seva infància. Va estudiar Filologia Clàssica a Barcelona i va exercir de catedràtica de Llengua i Literatura catalanes. Poeta, traductora i narradora, Maria Mercè Marçal es va donar a conèixer el 1977 amb el recull de poemes Cau de llunes. Alguns cantautors catalans, com Marina Rossell, Ramon Muntaner o Maria del Mar Bonet, havien posat música als seus poemes.
En l'acte hi seran presents el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, el president del Consell Comarcal, Ramon Guiu; l'alcalde de Golmés, Josep M. Palau, i el president de la Diputació de Lleida, Josep Pont.

DISSABTE MANIFESTACIÓ A BARCELONA PER LA TARIFA PLANA

Dissabte hi ha convocada a Barcelona, una manifestació per la Tarifa Plana Domini.ct, i ampla de banda a Internet. L'acte està previst a les sis de la tarda a la Plaça de Sant Jaume.
Aquestes convocatòries les han fet dos col·lectius d'abast espanyol a la xarxa, concretament la Plataforma Internauta, i O.N.G. Paz Ahora. Es reivindicarà l'establiment d'uns mínims de qualitat partint de la banda ampla. L'asimilació de totes les nacionalitats i regions de l'Estat Espanyol en la xarxa, amb els dominis corresponents. L'accès universal per a tots els ciutadans sense discriminació de tipo econòmic o de situació geogràfica.
La Plataforma Internauta, que ja ha protagonitzat vàries convocatòries de vaga d'internàutes, ha volgut treure aquestes reivindicacions, durant la campanya electoral per a exigir als candidats que es comprometin amb les revindicacions.
Les ciutats on ja s'ha legalitzat les manifestaciones són Madrid, Barcelona, Corunya, Santiago de Compostela i Santa Cruz de Tenerife.
Per a adhesions, ho podeu fer per e-mail a les adreces pazahora@nodo50.org i plataforminternauta@yahoo.com.

EL SENTIMENT NACIONAL ES PODRÀ REAFIRMAR PER INTERNET

Acaba de sortir la pàgina web dels Comitès Nació Catalana. Nació Catalana, és una entitat política no partidista, que s'encarregarà d'elaborar un cens nacional del poble català. A aquest nou referèndum, hi podrà votar qualsevol persona que es senti catalana. D'aquesta manera s'aconsseguirà una visió bastant fiable del que en podriem dir el sentiment català. Les respostes es podràn fer també per Internet.
Nació Catalana, compta amb el suport de l'Associació Convenció per la Independència Nacional.
L'objectiu és disposar d'un cens de membres de la Nació Catalana amb un nombre important d'inscrits, controlat i reconegut al nivell internacional, i poder així mantenir relacions a aquest nivell com a moviment no violent, democràtic i per l'autodeterminació.
Això requereix una campanya de promoció interior i exterior llarga i costosa. En conseqüència, Nació Catalana crearà un fons econòmic amb garanties de control. Per aquests motius es demanarà que cada persona inscrita aporti una contribució d'un mínim del 0,6% (6 per 1.000) dels seus ingressos per treball, subsidis, pensions, rendes, etc...

EL CONSELL SOCIAL DE LA LLENGUA CATALANA ES VA REUNIR AHIR

El Consell Social de la Llengua Catalana va donar el vist-i-plau al projecte de decret que en modifica l'estructura i adequa les seves funcions a la Llei de Política Lingüística. També va aprovar el dictamen avaluatiu sobre la memòria de política lingüística de l'any 1998, elaborat per una ponència per acord de l'anterior reunió del ple, del passat 25 de maig.
El nou decret, que serà aprovat pel Govern dins del mes de març, atribueix al Consell Social de la Llengua Catalana la funció d'avaluar cada any els objectius i els resultats de la política lingüística del Govern i, en especial, l'informe anual que preveu l'article 39.3 de la llei, segons el qual el Govern ha d'informar cada any al Parlament de les actuacions de política lingüística. El projecte també preveu altres funcions d'assessorament per part del Consell, crea la comissió permanent i regula les ponències sectorials i especials, com a òrgans auxiliars del ple i la permanent, amb l'objectiu d'incentivar la participació i estimular la implicació de la societat en el procés de recuperació de la llengua catalana.
A més d'estudiar el projecte de decret, el ple del Consell Social de la Llengua va aprovar el dictamen avaluatiu sobre la memòria de política lingüística de l'any 1998. Aquest dictamen valora positivament tant la llei lingüística, en vigor des del 29 de gener de 1998, com la política realitzada per a la seva aplicació.
En la sessió, el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i el director general de Política Lingüística, Lluís Jou, van informar al Consell de les principals actuacions realitzades en l'àmbit de la llengua al llarg de 1999 i de les línies generals del programa del Govern per a aquesta legislatura, que seran exposades pel conseller a la Comissió de Política Cultural del Parlament, a finals del mes de març.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB