LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Aquest espai, està reservat per oferir les notícies breus, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana. Podeu consultar les darreres Notícies de la Llengua o anteriors a l'HEMEROTECA DEL 96.

MARÇ 97

Frederic Mayor Zaragoza, director general de la UNESCO, presideix el comité d'honor del II CONGRÉS DE L'ESCOLA VALENCIANA, Federació d'Associacions per la Llengua del País Valencià. L'educació protagonista d'un forum on participen alguns dels primers agents socials i polítics. Amb una excepció: el 'no' del govern Zaplana. Podeu visualitzar la crònica del congrés a la Pàgina especial del II Congrés que us hem preparat.

Novetats en CD-Rom en català. El diccionari de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC-CD), és la versió electrònica del diccionari del mateix nom del 1995. Consta de 67.569 entrades, 16.215 subentrades, 119.635 definicions i 3.038 remissions automàtiques El CD-ROM fa l'accés més directe i facil tot i que conté el mateix text íntegre, que la versió en paper.
També Plaza&Janés ha creat l'Enciclopèdia Activa Multimèdia la primera enciclopèdia educativa en català pensada pel nou sistema educatiu, estudiant entre nou i catorce anys. Consta de dotze volums temàtics i està concebuda com una eina de consulta, també s'ha tingut en compte que ajudi a l'estudiant a fer treballs.

Alacant: La llengua interrompuda. És el llibre de Brauli Montoya Abat i publicat per Denes 10 Editorial. Estudi del procés pel qual el català d'ença de mitjan segle XIX pateix a Alacant una minorització entre els mateixos alacantins autòctons. A partir d'un treball de camp, els parlants reconstrueixen les seues històries lingüístiques familiars.

El Canal Satélite i el català. Inicialment està previst introduïr versions catalanes en les retransmissions esportives en'pay per view' sempre que juguin equips catalans. També tindrem un versió catalana del canal de dibuixos animats. L'ampliació d'altres gèneres, no està de moment prevista.

Joan Flaquer conseller d'educació i ciencia del Govern Balear. És el reponsable de l'aprovació de l'anomenat 'drecret de mínims' que instaura el 50% de l'ensenyament en català a les Balears. Les transferències arribararan a mitjans del curs 1997-1998, per lo que serà nessesari aconseguir que el curs no es resenteixi gens per un fet administratiu.

PP d'Eivissa, desterra el català i opta per eivissenc i castellà a les institucions. Això ve a dir que el PP de les Pitiüses (Eivissa i Formentera) renuncia a la normalització lingüística, amb clara contradicció amb lo que marca l'Estatut d'Autonomia. Inventa una nova llengua (l'Eivissenc) i promou el segregacionisme de les Illes. Aquest fet suposa acceptar les tesis de la Plataforma Cívica en Defensa de Sas Llengos Balears, que propugna l'utilització del castellà junt amb el Malloquí, Menorquí, Eivissenc, i rebutja l'utilització del català a Les Illes Balears.

L'Associació Joan Fuster prepara una petició als ajuntaments de Sueca i Palafrugell per tal que els dos Municipis s'agermanen en un any com aquest on coincideixen les celebracions dels seus fills més il.lustres. Josep Pla i Joan Fuster van tenir una relació intensa que es refecteix en mots escrits sobre les obres i les personalitats respectives i que l'iniciativa pretén recopilar-les.

El Bloc de Progrés Jaume I, ha inagurat el seu casal d'Alacant. Aquest és el primer d'una sèrie que pretén mantenir locals estables per l'Associació. Més de 500 persones és van reunir a l'acte d'innaguració, que es va convertir tambè en un homenatge a Vicent d'Alacant. Vicent d'Alacant és una figura que durant els anys seixanta, gairebé en solitari, continuava reivindicant que la llengua natural d'Alacant era el Valencià.

Andy Toolson, el jugador de Bàsquetbol que ha fitxat aquesta temporada el Juventut de Badalona, 2.00m i 97Kg, no és un jugador nolmal. Apart del seu excepcional domini de la pilota, l'Andy estudia català i està fent una tesi sobre el "fet diferencial" de Catalunya. Segons l'Andy "Els catalans, ja m'ho fan prou díficil, perquè la majoria em parlen sempre en castellà. Però jo escolto els entrenaments quan L'Alfred (l'entrenador) parla en català".

Acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb set oradors. Massa oradors i "moltes collonades", hauria dit Josep Pla, amagant l'emoció rere un escepticisme d'estirabot. L'escriptor sempre es va declarar contrari als homenatges. Aquest 1997 ho hauria passat francament malament.
El primer a intervenir va ser el president Jordi Pujol, seguit de l'alcalde de Palafrugell, Frederic Suñer, l'editor de Destino, Andreu Teixidor, el també editor i crític Josep Maria Castellet, el periodista Carles Sentís, el lingüista Modest Prats i el conseller de Cultura, Joan Maria Pujals. Un audiovisual i el recital de textos planians a càrrec de Núria Candela van posar el punt i final. A l'acte també hi va assistir el secretari d'Estat per a la cultura, Miguel Ángel Cortés.

El secretari general d'Esquerra Republicana, Josep-Lluís Carod-Rovira, va anunciar ahir la posició de la direcció republicana a la ponència conjunta sobre la llei d'ús de les llengües oficials, per a la qual el consens no pot ser mai el pretext per deixar les coses com estan. "Perquè el català estigui en una situació de normalitat, el castellà ha de perdre en determinats àmbits d'ús la situació d'hegemonia i monopoli total i absolut", va advertir.
ERC aportarà a la ponència la convicció que l'única imposició que ara per ara existeix sobre l'ús de la llengua a l'Estat espanyol prové de les disposicions legislatives de l'Administració central. Segons ERC, aquells que rebutgen la imposició lingüística tenen com a mínim un comportament "hipòcrita" i es pregunten "¿per què no es pot obligar a usar el català, però sí el castellà?

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB