LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

4art Any d'Edició !!!

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

MARÇ 99

S'ha encetat el Debat de Barcelona 99. Ciutat i noves tecnologies i del Saló Digital de Nova York, i va comptar amb la participació-conferència del sr. Derrick de Kerckhove, director del Programa McLuhan i Tecnologia de Toronto. L'acte es al Centre de Cultura Comtemporània de Barcelona, CCCB, consorci format per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.
El Saló Digital de Nova York, està organitzat per la Visual Arts Museum at the School of Visual Arts i podeu obtenir-ne més informació.

L'Escola Tècnica Superior de Barcelona, acull l'exposició Visions del Paisatge, Projectes i Recerca, 1994-1991. La mostra, que s'inaugurarà avui a les 13 hores i que es podrà visitar fins al 9 d'abril, presenta alguna de les propostes paisatgístiques més innovadores per al futur i el treball dels centres docents europeus més prestigiosos en aquest àmbit. El lema és "paisatge, visions i teories" i s'exposen aproximadament 200 projectes dividits en diferents blocs temàtics:
Propostes universitàries. (enviats per diferents Universitats d'arreu d'Europa i a més de les Universitats de Harvard i les Universitats Catòlica de Xile i Central de Xile), i Propostes professionals no construïdes d'arreu d'Europa. Els projectes es presenten, al vestíbul de l'ETSAB, en format de làmines tamany DIN A3, on es mostren imatges, plànols i dibuixos en un muntatge dissenyat especialment per l'ocasió.
Aquesta exposició forma part de la 1a Biennal de Paisatge de Barcelona, que tindrà lloc aquesta setmana de dimecres a dissabte.

El poeta de Roda de Ter, Miquel Martí i Pol, compleix avui 70 anys. Aquest aniversari és l'epicentre de tots els homenatges que aquests dies es fan arreu del país, a l'autor més popular de Catalunya.
L'Any Miquel Martí i Pol es va obrir oficialment dimecres amb un homenatge al Palau de la Generalitat, presidit per Jordi Pujol.
Dijous, la Universitat de Vic, dins les jornades Miquel Martí i Pol, 50 anys de poesia va sumar-se als homenatges en un acte públic d'homenatge a l'edifici El Sucre, on es va lliurar al poeta, la màxima distinció universitària.
Podeu enviar missatges de felicitació a Martí i Pol, completament confidencials, que l'hi seràn lliurats aquest vespre, de manera personal.
Des d'Internet, podeu seguir la vida i l'obra del poeta a través de diverses webs. A l'Osona, terra del poeta, Osona.com, ha preparat la millor recopil.lació d'enllaços internàutics del genial mestre.

L'ADENC ha iniciat una campanya per evitar la construcció d'un camp de golf al paratge natural de Torrebonica i Can Bonvilà al Vallès Occidental. Una de les accions de la campanya consisteix en la l'edició d'uns targetons dirigits al President de "La Caixa" (propietària de Torrebonica), on es fan constar el rebuig a la instal.lació d'un camp de golf a Torrebonica, i en concret se li demana que com a President de "La Caixa" impulsi l'elaboració d'un Pla Especial que garanteixi la conservació del caràcter agroforestal, i mantigui l'ús social de Torrebonica al servei dels ciutadans i ciutadanes del Vallès.
Si voleu més informació sobre el projecte del camp de golf la trobareu a aquesta pàgina.

Segons va revelar el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Maria Pujals, en resposta a dues preguntes formulades pel Grup Socialista al Parlament, la Generalitat va concedir durant 1998 més de 350 milions de pessetes en ajuts a 6 diaris i 32 setmanaris escrits en català, D'aquesta quantitat, 317 milions van ser aportats pel departament de Cultura i la major part dels ajuts concedits per aquest departament, 270 milions de pessetes, van correspondre a la premsa diària, mentre que els 46 milions restants van anar per a publicacions periòdiques.
Destaquen entre aquests ajuts els 130 milions de pessetes concedits a El Periódico de Catalunya, per a la seva edició en català, que va aparèixer a finals del 97.

Col·lectius, empreses i institucions catalanes organitzen, avui i demà, actes de tot tipus per celebrar la Internet-festa 1999. La Internet Festa 99, es fa a Catalunya i es celebra amb tot un seguit d'actes dins i fora de la xarxa.
Aquest esdeveniment lúdic i festiu el van iniciar a França l'any passat els internàutes francesos. L'èxit de la Fête de la Internet va ser rotund, i enguany, la Internet-Festa s'ha extès a tota Europa i també a Catalunya.
Al llarg de tres dies, es retransmeteran per Internet concerts, festivals, portes obertes i altres activitats culturals que es faran en diferents espais de Barcelona i altres localitats catalanes. El Comité Festiu Català, vol anar una mica més enllà i explorar com fer un nou tipus de festa, més innovadora i participativa.

Més de 60 empreses participaran amb estands i conferències al Fòrum 99, durant ahir i avui l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona (ETSEIB), que acollirà la IX edició del Fòrum d’Enginyers Industrials, la fira del món laboral de l’enginyer, on participaran més de 60 empreses i màsters. Aquest Fòrum 99 l’organitza un grup d’estudiants dels últims cursos de l’ETSEIB, amb l’objectiu de promoure i estrènyer les relacions entre els universitaris i les empreses més importants relacionades amb el sector industrial, com ara Nissan, Hewlett Packard, Volkswagen, Arthur Andersen, Grupo Fiat i Usinor, entre d’altres.

Aquesta nit de Sant Josep, a les deu, les vuit-centes falles instal.lades en diversos municipis de les comarques valencianes, començaràn a cremar.
Des de la pàgina Comissions Falleres en Internet, podeu veure la guia fallera més completa; webs de falles valencianes i comisions falleres i fogueres a Internet.
D'altra banda si voleu conèixer les webs falleres en la nostra llengua ho podeu fer des de la pàgina Falles i Fogueres del directori de , Presència del Català al món. L'únic cercador del País Valencià i de tot el món, que té un apartat dedicat a Les Falles de València.

Entre avui i el proper dissabte, al Centre Cultural Joan N. García Nieto, de Cornellà de Llobregat, es presentarà Cornell@.net, la primera xarxa ciutadana del Baix Llobregat, en el marc d'unes jornades de reflexió, en les que participaran diversos conferenciants relacionats amb les noves tecnologies. Podeu obtenir més informació sobre les Jornades visitant Cornell@.net.
La cloenda de les Jornades anirà a càrrec de la cantant Ginesa Ortega, el dissabte a partir de les 12 de la nit. L'emissió en directe a la xarxa d'aquesta actuació serà la seva contribució a la Festa Internet.

L'espectacular èxit de la Premsa Comarcal Catalana, dels darrers anys, va ser el preludi d'un altre fenòmen important; l'actual popularització i arrelament de la Premsa Catalana Gratuïta, que trobem ara, en qualsevol indret i moment, especialment en poblacions grans i mitjanes de tot Catalunya.
Ara, des de Sant Cugat del Vallès, acaba d'aparèixer a Internet l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG), constituïda l'any 1997 amb la voluntat de ser l'interlocutor d'un col·lectiu amb una forta implantació al país i que gaudeix d'una gran popularitat i difusió entre tots els sectors de la població.
L'ACPG, està integrada per una trentena de capçaleres d'arreu del país. Trobareu els enllaços de cada una i els objectius prioritaris de l'associació dins la seva web.
La premsa de distribució gratuïta, ofereix, a banda d'informació comercial, un contingut redaccional cada vegada més professionalitzat.

També avui a les 12 h. del migdia, a la sala Lluís Companys de l'Ajuntament de Barcelona, es presentaran les noves pàgines mediambientals de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest nou servei pot satisfer des de les informacions més genèriques fins a les peticions informatives dels especialistes. A la web també hi han jocs pels més menuts.

El president de la Generalitat de Catalunya es va entrevistar ahir amb el primer ministre del Quebec, Lucien Bouchard, en visita oficial a Catalunya. Jordi Pujol va mostrar la seva sintonia política envers el model sobiranista quebequès i va dir que el Quebec és un referent positiu per a les aspiracions nacionals de Catalunya, i que les dues nacions tenen objectius i la voluntat de defensar la seva identitat diferenciada de manera democràtica dins un món cada cop més globalitzat Lucien Bouchard va donar el seu total recolzament al decret del cinema del Govern Català. La crónica detallada de l'acte l'ha fet el diari Avui

El tennista mallorquí de 22 anys Carles Moyà, és el nou número 1 mundial de tennis de l'ATP. El mallorquí ha destronat a l'americà Pete Sampras, guanyant al brasiler Gustavo Kuerten en les semifinales del Torneig d'Indian Wells per 6-3, 1-6 i 6-1. El nou número u del tenis mundial és nascut a Mallorca i viu a Barcelona, té un potencial immens i una ambició sense límits. L'accent del seu català no delata el seu origen, perquè és capaç de parlar com ho faria un barceloní més i també de xerrar un mallorquí prou tancat cada cop que torna a Palma de Mallorca. Podeu conèixer més dades del nostre astre del tennis mundial en la plana Supercrac, que l'hi dedica el diari Avui.

En futbol el Barça va guanyar a l'Espanyol 3-0, reafirmant-se com a líder de primera divisió. El València C.F. i el R. Mallorca el segueixen a tocar al capdavant de la classificació. Els valencians vàren guanyar al camp del Betis per 0-1 i els malloquins al Vicente Calderón del l'At. Madrid per 1-2. El Vila-real va obtenir un valuós empat enfront l'Oviedo.

En el capítol esportiu afegirem que avui i demà es disputa al Centre de Suport del Barcelonès, el Campionat de Catalunya Universitari d'Escacs.. La Universitat Oberta de Catalunya organitza el campionat i la base de partides que es podrà consultar via Internet un cop acabades.

El pagament de 80 milions de pessetes a Microsoft per part de la Generalitat de Catalunya, per oferir el Windows'98 en català, ha fet aixecar les protestes a alguns sectors d'usuaris. Els professors d'informàtica de les universitats catalanes, han explicitat el seu descontent amb el Manifest sobre Microsoft i el Català a la Informàtica., primer en rod de premsa i ara en pàgina web.
Els promotors manifesten que aquesta quantitat no garanteix la difusió ni l'ús reals d'aquest producte i alerten de la poca sensibilitat que hi ha envers el fet de disposar de software en català. A la web hi ha el text íntegre del Manifest; Explicació, accions de sensibilització pública, adhesió ...

CerCAT, el primer motor de cerca en català, no para de registrar diàriament noves webs. Tant és així, que el CerCAT Regional, cada vegada està més aprop de l'usuari, a la seva pròpia població. Ara acaba d'estrenar 42 nous cercadors territorials, tots ells d'àmbit Municipal.
Aquestes novetats corresponen sobretot a poblacions mitjanes, especialment en comarques del País Valencia com La Rivera Alta o la Marina Alta i la Marina Baixa.
D'aquesta manera són ja 322 els cercadors territorials (comarcals i municipals) que CerCAT Regional té al llarg de tot el territori lingüístic. Podeu veure els nous CerCAT Regional.

El Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya, va aprovar ahir, la concessió de la Medalla d'Or, per mitjà d'un decret d'article únic, que signaren el president, Jordi Pujol, i el conseller de Cultura, Joan Maria Pujals. Aquesta distinció, instituïda el 1978, va ser atorgada per primera vegada a Joan Miró. El decret de concessió a Martí i Pol destaca que el poeta ha demostrat a bastament saber connectar sempre amb gent de tot estrat, edat i condició, i mantenir la poesia com a veritable gènere popular. L'insigne poeta de Roda de Ter, a la comarca de l'Osona, és el més llegit, més cantat i més recitat en català i el més gran representant en vida de les lletres catalanes.
Podeu obtenir-ne més informació a les webs d'altres homenatges que recentment s'el hi han fet Homenatge a Miquel Martí Pol organitzat per les Universitats del territori lingüístic al 1996, i Homenatge a Martí Pol, amb motiu del recital poètic VII Diada Poètica de Magisteri que va fer el Magisteri de la Universitat Illes Balears, el 24 de març del 1998.
També podeu llegir els seus poemes en aquesta plana.

El món de la Televisió, protagonista a les jornades l'informació a la televisió digital que s'estan fent a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Un debat sobre els noticiaris del futur i per tal de saber el que ens espera dels diferents models televisius.
Aquestes jornades son organitzades per Media Park, Centre de Convergència Multimèdia. Hi participen destacats representants de diverses empreses de televisió, que també analitzaran l'impacte d'Internet.

El Govern d¹Aragó acaba de fer pública la convocatoria del Premi Guillem Nicolau 1999 a la creació literaria en llengua catalana a l¹Aragó. El premi esta dotat amb 250.000 ptes. i la publicació de l¹obra dins la col.leccio Literaturas de Aragon. Serie en Lengua Catalana. El termini de presentació acaba el dia 31 de març de 1999. Si voleu podeu consultar les bases completes al BOA, Butlleti Oficial d¹Aragó.

Ple històric per l'homenatge a Johan Cruyff, i en consequència al Dream Team, l'equip format durant el seu pas al Barça i que va aconseguir la Copa d'Europa. El partit està previst a les 21h., i serà retransmés en directe per TV3. L'arribada dels jugadors del Dream Team al estadi, per l'entrenament d'ahir, ja va provocar col.lapses al Camp Nou, que donen una idea de la febre que ha despertat aquest partit. Durant la matinada d'avui, s'hi ha afegit Ivan de la Peña, que jugarà de sortida.
S'espera una nit d'espectacle i civisme, tot i les dificultats d'entesa entre els responsables del partit i la junta del FC Barcelona.
La majoria de mitjans informatius parlen amb amplitut de l'avant match, també ho fan a Internet els diaris catalans Avui i El Periódico de Catalunya, on hi trobareu amplíssima informació.

El TERMCAT, Centre de Terminologia, l'organisme encarregat de la coordinació de les activitats terminològiques en llengua catalana, acaba de posar en funcionament Neoloteca, una pàgina que conté els termes tècnics i científics normalitzats en català pel Consell Supervisor del TERMCAT. Més de 4.000 neologismes catalans de qualsevol temàtica que s'actualitzen periòdicament.
També des de TERMCAT, destaca InterQUÈ ? una altra novetat, en forma d'espai dinàmic i participatiu per als usuaris de la xarxa, que preten parlar d’Internet en català i contribuir a l’establiment d’una terminologia en català per a l’àmbit de les noves tecnologies comunicatives, en les què sovint usem termes de l’anglès. Si voleu podeu col.laborar fent arribar alternatives catalanes a les formes angleses que recollim o bé podeu plantejar altres casos d’interès.

El Barça goleja a plaer a Salamanca 1 - 4, i es reafirma com a líder, seguit del València que va aconseguir a Mestalla un altra 4 - 1 al A. Bilbao.
El Mallorca deixa escapar una bona oportunitat d'acostar-se al líder al perdre 2 - 0 amb l'Alabès. Als altres partits; R. Societat 1 - Vila-real 1, un bon empat per el Vila-real i Espanyol 0 - Valladolid 2 un mal resultat pels periquitos a Montjuic.

El Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya té una completa web a Internet, on s'informa de la conjuntura agrària del país; adreces, ajuts, producció i indústries agroalimentàries, estructures agràries, medi natural, ... Ara com a novetat, acaba d'incloure el programa de cursos 1999/2000 de capacitació agrària, i informació sobre el que cal fer per matricular-se i accedir a beques i subvencions.
El Servei de Capacitació Agrària de la Direcció General d'Estructures Agràries del DARP desenvolupa, mitjançant les seves Escoles i Centres, ensenyaments agraris reglats i no reglats, encaminats a capacitar professionalment els joves per a la seva incorporació al sector agrari.

S'inicien a Sitges les jornades Spring days 99, adreçades als professionals del camp de les tecnologies digitals en la societat de la informació. Les sessions duraran fins al dimecres.
El propòsit de Spring days es fomentar la comunicació a través dels workshops (mòduls que tracten temàtiques separades però interelacionables), i fer-ho de manera localitzada, reunint uns 250 experts de tot el continent per intercanviar coneixements i línies de recerca en les tecnologies digitals.

Segueix a Palma de Mallorca, Didàctica 99, fins al 7 de març Didàctica 99, presentarà algunes novetats relacionades amb el món de l'Ensenyament.
La fira és una plataforma bisectorial, que aglutina els sectors de l'ensenyament al voltant de la informació. La fira també inlou un concurs de pàgines web.

Desprès de l'asalt a l'autogovern que el president Pujol va fer en el discurs de dilluns al Parlament de Catalunya, els grups de l'oposició van desqualificar ahir, la proposta de pacte feta per Pujol per elevar el sostre de l'autogovern, tot i coincidir a esmentar la novetat de l'oferta de consens amb la resta de formacions del Parlament.
Joaquim Nadal, president del grup del PSC que va ser qui més dur va mostrar-se, va dir que la proposta de pacte per rellegir la Constitució i l'Estatut en un sentit més ampli ha nascut morta. PP i PSOE demanen a Pujol que gestioni el que ja té abans de demanar més. La resta de formacions de l'esquerra catalana denuncia la manca de credibilitat, per el fet de portar 19 anys al capdavant del govern.
D'altra banda i responent a aquest discurs i l'ofensiva nacional del partit, cal dir que l'exsecretari general d'Acció Catalana, Antoni Vives, ha fitxat per Convergència Democràtica de Catalunya. Antoni Vives va ser el representant del partit de Max Cahner (Acció Catalana) a l'executiva d'ERC.

Segueix la febre dels cercadors i no passa setmana, sense que , Presència del català al món, no presenti un nou cercador amb pàgina en català.
Ara acaba de posar-se en marxa Temàtics Catalunya desenvolupat Josep Ma. Farrarons a travès de la seva empresa de disseny i mantenimient de llocs web ubicat a Palafrugell a la Comarca del Baix Empordà.
Aquest cercador segons s'adverteix des de les seves pàgines, és temàtic, (de fet com tots els altres) i totes les pàgines que s'hi registrin han tenir vinculació amb Catalunya, tot i que no importa l'idioma. Les webs son comprobades i les que no reuneixen les condicions son ignorades.

La ciutat de Vic va donar una merescuda rebuda als campions de Copa del Rei en una concentració d'afeccionats a les instal.lacions del Club Patí Vic. Posteriorment, tota la caravana va fer el recorregut fins a l'Ajuntament de Vic. Els protagonistes del triomf van sortir al balcó de la Plaça Major per oferir la Copa. El consistori també va oferir una placa al Club.
El Club Patí Vic s'habia proclamat campió de la Copa del Rei d'hoquei patins a la fase final que es va disputar a Alcobendas (Comunitat de Madrid). L'equip vigatà va en tres grans partits va deixar fora de la competició als més potents. Als quarts va vèncer el poderós FC Barcelona per 3-2; a les semifinals, al Reus Deportiu per un clar 7-2 i a la final, en un partit d'infart, va guanyar als penals al HC Igualada, després de vint llançaments.
Juntament amb el CP Voltregà, el CP Vic és un històric del Hoquei Rodat a la Comarca de l'Osona. Compta amb una important massa social de més de 5000 socis i unes esplèndides instal.lacions poliesportives.

Sant Medir a Internet, la Federació d'Agrupacions de Sant Medir de Barcelona hostatjada a GràciaNET, la popular Xarxa Ciutadana de la Vila de Gràcia com a hosting oficial de les festes de Sant Medir de 1999.
S'hi pot consultar el programa d'actes, recull històric de dades i fotografies i llibre de visites.
Com a novetats de cara al 1999 tots els internàutes podran escoltar el pregó a través de la xarxa en format Real Audio. També durant la diada de Sant Medir es farà un complet seguiment del que està passant al barri, a base de textos i fotografies, que s'aniran actualitzant cada hora. I alguna altra sorpresa...!

El Departament municipal de Premsa de l'Ajuntament de Barcelona, ofereix un nou servei d'informació als usuaris d'Internet a partir d'avui dilluns. Es tracta d'una nova web en què els internàutes podran consultar totes les informacions municipals que es generen a la Ciutat de Barcelona.
A més de les notes de premsa, la web ofereix també la possibilitat d'accedir a informes, dossiers, etc així com, a través de l'adreça de correu electrònic, efectuar consultes.
El regidor d'Hisenda i Funció Pública, Ernest Maragall, presentarà la nova web en conferència de premsa a les 12.00 hores al Centre Internacional de Premsa de Rambla Catalunya, 10.
Cal dir també que l'Avinguda Diagonal va obrir-se ahir fins al mar. Era una vella aspiració dels barcelonins.

Avui acaban els actes de la diada de les Illes Balears, tot i que enguany s'ha celebrat durant tot aquest cap de setmana. El centre de Ciutat de Mallorca, va recuperar les lluites de cavallers, s'Hort del Rei va esdevenir un mercat de segles enrere i el Parc de la Mar un poblat de corsaris. Cavallers, joglars i camperols ompliren l'escenari dels actes de la diada d'enguany que se celebran des de el dissabte i acabaran avui. Durant els tres dies que enguany dura la festa es podran veure titelles, música de carrer, correfoc i altres activitats tradicionals.

El València, torna a sorpendre al Barça per tercera vegada consecutiva i el guanya 2-4. Els Barcelonistes, però, no perden el liderat gràcies als resultats adversos dels rivals més propers.
Podeu veure dades del partit en aquesta pàgina, que forma part de El Racó Culé, una Base de dades sobre el F.C. Barcelona amb els partits, alineacions, resultats i totes les dades de 100 anys d'història del Barça.
Una altra novetat a la web referida al Barça és Amics de Sunyol. Homenatge al president del Barça. Josep Sunyol i Garriga fou president del Barça durant la Guerra Civil i morí afusellat a mans de les tropes franquistes. La web té la biografia i diversos documents.
A l'altre partit el Vila-real i l'Espanyol van empatar 2-2, en un partit especialment polèmic en que l'Espanyol va empatar al final amb inferioritat numèrica del Vila-real.
El Mallorca, va desaprofitar l'ocasió d'atrapar al lider.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB