LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA 96. o Gener 97, Febrer 97, Març 97, Abril 97, Maig 97, Juny 97 Juliol 97 Agost 97 Setembre 97 Octubre 97.

NOVEMBRE 97

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana celebra aquest dies el 20è aniversari.
El president Jordi Pujol es va comprometre a estudiar la reforma de la llei de la Institució de les Lletres Catalanes, segons va dir en l'acte commemoratiu del aniversari de l'Aelc que va tenir lloc al Palau de la Generalitat. Pujol es va referir concretament a les notícies aparegudes a la premsa entre dijous i divendres en relació a la demanda dels escriptors (Aelc, Pen i Guionistes) de revisar el funcionament de la Institució de les Lletres. En l'acte es va presentar públicament el Llibre dels 20 anys, el número 0 de la revista 'Literatures' i la Revista d'Actualtat, renovada diàriament amb notícies del dia i tria de premsa, agenda i actes culturals.
Pujol va admetre també la pobra línia cultural de TV3, i va dir que en català hi han una bona novel.lística.

Les Universitats del Institut Joan Lluís Vives, la totalitat de les públiques de l'àmbit lingüístic, s'han reunit aquest cap de setmana a Morella a la comarca de Els Ports a Castelló, dins el fòrum Arc Mediterràni.
Els representants de les Universitats de Catalunya Nord, Principat, País Valencià i Les Balears, van manifestar novament la coveniència de dotar als representants de la ciència del màxim poder enfront el poder polític.
Aquestes declaracions entren en clara oposició amb la solució proposada pel govern Zaplana al País Valencià, dins el contenciós lingüístic.

ERC, va decidir que votarà contra la nova llei del català.
El partit republicà, justifica la mesura després que no s'admetesin encara les 15 "inofensives" esmenes dels independentistes que els 'grups concensuats' s'havien compromès a acceptar.
D'altre banda el PI congela l'acord per recolzar la nova llei del català. El motiu: les reticències del PSC al redactat d'una esmena transaccional que incorpori a la llei el "deure" de conèixer la llengua catalana.

A ciutat de València s'ha presentat la web de les Jornades Internet i la Societat, que tindràn lloc el proper mes desembre a València.
Pretenen ser una mostra d'experiències i projectes que al voltant de la societat i Internet s'han fet al nostre país, a més d'un fòrum de discussió sobre l'impacte social que produit la xarxa de xarxes en diferents aspectes, entre ells la situació de les Llengües Minoritzades a Internet.
Les jornades duraran 5 dies, del 1 al 5, un total de 25 hores.

La recepció de TV3, Canal 33 i Catalunya Ràdio a les illes d'Eivissa i Formentera resulta pràcticament impossible, desprès d'haber sofert derrerament un enpitjorament progresiu.
Malgrat les protestes que es van expressar el març. En aquella ocasió es va constituir la Coordinadora d'Entitats Ciutadanes Salvem TV3, que va entregar 4.000 firmes al Consell Insular d'Eivissa i Formentera per demanar a les institucions públiques de les Balears que garanteixin la recepció de totes les emissores en català a totes les Illes.
L'acord del Govern Balear de fer-sen càrrec, implica que la societat Voltor S.A., filial de l'Obra Cultural Balear, l'entitat Es Mussol de Menorca i Sa Talaia d'Eivissa han de ser gestionades per la conselleria de Cultura. Això no obstant, i malgrat l'acord del Parlament, el govern de les Illes no ha realitzat nous passos per fer-se càrrec de la gestió i manteniment dels repetidors.

El Valencià cada vegada més absent en totes les propostes que des de dins i fora de la xarxa proposa la Generalitat Valenciana. Totes les webs que depenen d'aquest organisme surten completament en castellà.
Acció Cultural del País Valencià, ha fet un comunicat de premsa en el que denuncia l’escassa presència del valencià en les intervencions dels diputats i diputades de les Corts valencianes
Moltes altres associacions denúncien mitjançant les seves webs el lamentable estat del valencià a la Comunitat.

Iniciativa per Catalunya, va sumar-se ahir al consens CIU-PSC, al ser-l'hi aceptades la totalitat de les deu esmenes que va presentar a la nova llei.
En elles reclama més presupost per la promoció del català per part del Govern i la disponibilitat per tal de canviar els articles de la constitució espanyola que imposibiliten o dificulten l'ús del català.
D'altre banda ERC va declinar unir-se al consens per ara, en una reunió que la seva executiva va mantenir ahir al vespre.

El 16 de Novembre de 1996 es va editar a Internet L'Enciclopèdia Musical Catalana, aleshores amb unes 350 formacions catalanes controlades.
Actualment la base de dades consta de: Cens General 1634 formacions. Andorra 1, Catalunya Nord 7, Balears 54, Cat 21, Catalunya 1452, Franja de Ponent 1 i País Valencià 98. 142 Biografies, 95 Intèrprets, Producció Discogràfica 1942. En aquest apartat estan inclosos els discs editats i també les maquetes. En un futur no molt llunyà aquesta passarà a ésser la base de dades principal, ja que es la que es te constància de tenir material discogràfic editat.

LINCAWEB, celebra el primer aniversari. Un any que ha servit per donar-li una posició de lideratge entre els directoris en català.
La primera a Internet amb recursos en català, va aconseguir la seva majoria d'edad pel maig, i va donar pas al primer motor de recerca exclusivament en català CerCAT encara no completament desenvolupat.
Volem donar-vos les gràcies. Amb l'ajud de tots, hem fet un directori imprescindible dins l'Internet de parla catalana i el primer índex de la llengua catalana a la gran teranyina mundial. Gràcies per donar-nos el vostre suport i encoratjament en tot moment.

Les III Jornades de la FOCIR Federació d' Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes tenen lloc entre avui i demà a la Ciutat de Barcelona.
Des de la web s'hi pot trobar tota l'informació sobre les Jornades. El tema General és : Les ONG Internacionals; un estudi de les Organitzacions no Gubernamentals arreu del món.

CAT-DEU és un nou fòrum de discussió català-alemany on es troben persones que dominen una de les dues llengües català o alemany, estan aprenent l'altra i volen tenir més detalls sobre els/les participants dels altres països.
El fòrum està coordinat per ChristianRöhl, del departament de català de la Ruhr-UniversitätBochum roehlc@slf.ruhr-uni-bochum.de i Maribel Andreu, Universitat Autònoma de Barcelona ilfr7@cc.uab.es.

Darrerament han sortit un seguit de correctors que faciliten el treball a l'hora de corregir els textos en català.
Ara un Diccionari-Traductor, Castellà-Valencià/Català, s'acaba de posar en circulació a la xarxa, l'autor és Chuso un estudiant de Lingüística Aplicada de Madrid. Es tracta de la primera eina d'aquestes característiques que surt al mercat. Us podeu baixar la versió shareware des d'aquesta web

La nova llei del català elimina les sancions i dóna garanties al castellà
Jordi Pujol i Narcís Serra van segellar l'acord que permetrà que el Parlament de Catalunya aprovi la nova llei del català amb els vots de CiU i del PSC. L'acord es basa en una trentena d'esmenes que es presentaran avui. La llei s'anomenarà de política lingüística i remarcarà que no preveure sancions per als ciutadans. També recollirà que el català és la llengua pròpia de Catalunya, amb independència del caràcter oficial del català i del castellà, remarca que introdueix una nova garantia volguda pels socialistes respecte del castellà. Els dos partits van acordar també, que el pressupost dedicat anualment a la projecció del català augmenti en un 10%. El PI, va avançar que hi votarà en contra o s'abstindrà, mentre que ERC, va acusar el PSC i CiU de pervertir els objectius inicials de la llei.

El cantant valencià Raimon, tot un símbol vivent de tots els països de parla catalana, va rebre anit de mans del President Jordi Pujol, la medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, per la seva qualitat cívica i humana.
La vetllada va estar amenitzada per el Cor Vivaldi. El President va destacar en el seu discurs, la qualitat cívica i humana i el compromís del cantant de Xàtiva.

Jesús Sánchez Carrascosa ha deixat la direcció de Televisió Valenciana. Ell n'és el responsable de la gairebé total castellanització de Canal 9, així com de la mala qualitat del la televisió autonòmica de València.
Els Saforencs no obliden ni perdonen els tres mesos sense TV3. Podeu trovar el comunicat de premsa d'Acció Cultural del País Valencià a Gandia, referent a aquest fet.

El futur de la nova llei del català segueix al aire Catalunya. El Conseller Joan Maria Pujals, i i el representant del grup socialista Joaquim Nadal, van apropar pocisions aprofundint en un principi d'acord.
Delegacions dels dos partits seguiran dialogant per tal d'arribar a un mínim concens entre els partits majoritàris CIU i PSC.
L'entesa, podria ser ratificada dissabte, per els primers representants de ambdós partits; el President Jordi Pujol i el líder del grup socialista Narcís Serra.

La nova llei del català sembla haber arribat a un punt culminant, desprès d'haber-se produït ahir una trobada entre el president de la Generalitat de Catalunya, i el secretari general de Partit dels Socialistes de Catalunya.
Avui nova reunió a la recerca del concens, que sembla estar aprop, tot i que no ha transcendit res de la conversa mantinguda ahir, el secretisme és dons, total.

6a Setmana Cultural i Jornades per la Nostra Llengua s'hi estàn desenvolupant al Poble Nou de Benitatxell, organitzades per l'Associació Puig Llorença.
Hi podreu veure la programació; taules rodones, conferències i tot un seguit d'activitats relacionades amb la llengua a la Marina Alta.

El humor del peculiaríssim Joan Capri, sembla haber sofert, ja en la seva absència, una nova revifalla en certs aspectes.
Precisament s'acaben de reeditar el format CD, les seves narracions de sempre, amb el seu peculiar estil directe, clar i català que el van fer famós, alhora que s'acaba d'obrir la web d'Homenatge a Joan Capri, posada en funcionament gràcies a la col.laboració de Salvador Escamilla i Dactil.

Termcat és un magnífic servei que ofereix una atenció i resolució de consultes terminològiques sobre qüestions relatives a un terme o a un grup reduït de termes adreçat prioritàriament als professionals.
El Servei funciona des de fa temps, la novetat és el canvi d'URL, la nova adreça a partir d'ara és a http://www.termcat.es.

Espectacular èxit de vendes del primer número de El Periódico de Catalunya, que va sortir ahir al carrer per primera vegada en la seva edició en català.
La totalitat dels exemplars de les tres tirades que El Periódico va treure ahir als quioscos aproximadament uns dos-cents mil exemplars, van quedar esgotats als pocs minuts de posar-se a la venda i molts més van quedar-se sense, habent-se de conformar amb l'edició en castellà, fet que va sorprendre a la mateixa empresa que no esperaba una acollida tan bona al primer dia.
Cal notar que la nova edició no tradueix el títol que es queda definitivament amb "El Periódico de Catalunya" al contrari de la seva edició a Andorra, que va adoptar el nom en català de El Periòdic d'Andorra.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB