LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98, Juny 98, Juliol 98, Agost 98, Setembre 98 i Octubre 98.

NOVEMBRE 98

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Cambridge presenten Journal of Catalan Studies. Es tracta de la primera revista dedicada a la llengua i literatura catalanes que adopta un sistema de publicació digital per promoure l'estudi de la llengua i la cultura catalanes a través d'articles, conferències, ressenyes, i d'articles de recerca relatius a les àrees acadèmiques de traducció, llengua, història, literatura, art i cultura catalans.
La subscripció a la revista, és gratuïta i es publica en format digital però amb el funcionament d'una revista científica tradicional. Tindrà dos números a l'any, mantenint els articles anteriors. Els articles passaran un procés de revisió pels membres del consell editorial i d'avaluadors externs, per tal d'evitar que la revista es converteixi en un grup de notícies, una llista de discussió o un simple tauler d'anuncis.
La iniciativa forma part del conveni de col·laboració signat per la UOC i Cambridge fa dos anys, que va ser la base de la celebració al 96 del congrés on-line dedicat a Ausias March. L'abril de 1999 se celebrarà el 2n Congrés on-line sobre estudis catalans, sota el títol La cultura catalana i el 1939.

El Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, escrita a partir de 1460 i publicada per primera vegada el 1490, és una novel·la cavalleresca que narra les aventures d'armes i d'amor del seu protagonista. Novament és a Internet però ara en versió completament íntegra gràcies a la Fundació Ciutat de Tarragona que ha començat el projecte Tirant lo Blanc i que s'obre precisament amb el text íntegre per capitols de la novel·la de Joanot Martorell, podeu veure i selecionar els capítols al índex.
Aquest projecte pretén continuar incloent textos clàssics de la nostra literatura, en una línia similar a la del Projecte Gutemberg.

Avui comença a Barcelona, el II Festival Internacional de Televisió de Barcelona (FITB ‘98) i el II Fòrum Mundial de la Televisió Infantil, que duraran fins el diumenge.
L'Obertura es farà a la Societat General d'Autors i Editors, al Passeig de Colom, 6, de Ciutat Vella. Es farà a les 13:00 hores amb benviguda per part de Ramon Muntaner, delegat general a Catalunya de la SGAE, i de Valentí Gómez i Oliver, president del FMTI i coautor del llibre Literatura i Televisió Infantil.
El festival ja va posar les bases, en la primera edició per a que el Fòrum sigui, el moment de conjunció de tots els materials, realitzacions i esforços que arreu el món es realitzen en el camp de la televisió infantil. Per a això s'ha considerat necessari invitar al major nombre d’organismes, col.lectius i institucions estatals i interestatals. El conjunt de veus que forma el cor ideal del Fòrum l’integren: productors, programadors, actors, escriptors, guionistes, antropòlegs, pedagogs, psicòlegs, lingüistes, educadors, membres de les ONG pro drets d'infants, associacions de pares, associacions de telespectadors, i altres organismes relacionats amb la infància.

Aquests dies s'està celebrant a la Ciutat de Barcelona L'Alternativa'98. V Festival de Cinema Independent de Barcelona. Aquesta és la cinquena edició del festival de cinema independent de Barcelona, que organitza la Fàbrica de Cinema Alternatiu. Demà dissabte es farà la sesió final amb l'entrega de premis i guardons pels guanyadors d'enguany.
Parlant del món del cinema, acaba de sortir Web Site Story, una utilísima web de Cine sobretot per residents a la ciutat de València. Cartelleres, sales, estrenes, festivals... tot ho trobareu en aquesta meravellosa web.

Per altra banda, avui divendres s'inicia la Festa Major'98 a Sant Andreu de Palomar. A la Web Stap, la Web de Sant Andreu de Palomar, hi trovareu infomació el Programa d'Actes, i molta informació històrica i actual d'aquest exmunicipi agregat a Barcelona.

A la Ciutat de Girona ha tingut lloc la trobada del Segon Simposi Llengua, Educació i Immigració. La Universitat de Girona, va ser seu de la segona edició del Simposi Llengua, Educació i Immigració, que vol ser un espai sinèrgic de trobada d’aquests professionals de l’educació, confrontats dia a dia amb aquestes dificultats, amb què estan treballant en la construcció d’aquest marc teòric, cada vegada més urgent i necessari, referit a l’educació intercultural i multilingüe.

L'Àrea d'Esports i Turisme de la Diputació de Barcelona, ha posat en funcionament el servei Barcelona Turisme Total. Un completíssim directori turístic i passeig virtual per les comarques barcelonines. Llocs, rutes de la natura i enllaços amb municipis. Guia Turística, Comarques barcelonines, esdeveniments, biblioteca, magazine, fòrum, joc, ...
També des de la web de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, pot accedir-se a una completa informació turística de tot el principat de Catalunya; Serveis i adreces, biblioteca, estudis, normatives turístiques, guies, allotjaments i base de dades Turística.
Cal destacar també el treball fet des de CataloniaWeb, amb detallades guies de Catalunya comarca a comarca, i dins d'aquestes, de tots i cada un dels seus municipis.
Podeu veure més enllaços turístics a a Geografia, Municipis i Turisme. A CerCAT podeu consultar per Turisme.

Acaba de sortir Enllaç, Catalunya on line, un nou cercador català, que ha estat possible gràcies al treball conjunt realitzat pel Grup Excel. Enllaç és un projecte que pretén oferir un servei de cerca, a partir d'un índex temàtic original i amb participació interactiva dels usuaris, adreçat principalment a la comunitat catalana.
Davant algunes informacions aparegudes durant els darrers dies, cal esmentar les diferents modalitats de cercadors; catalans, en català, etc... Per raó de l'idioma, es poden catalogar en tres grups;

 • Els cercadors de webs en català que són Presència del Català al Món, CerCAT, CerCAT Regional i Som-hi. A part dels 220 Cercadors territorials del CerCAT Regional
 • El segon grup el formen els cercadors amb pàgina en català, però que acepten recursos en qualsevol llengua. Entre aquests podriem esmentar a Enllaç, La Tecla, Eureka, Nosaltres, Euroseek, i un gran número de cercadors territorials i locals.
 • El tercer grup el formen altres cercadors de webs multilíngües (especialment en castellà), amb serveis en castellà, des de les comunitats catalanoparlants o adreçats a les comunitats catalanoparlants. Entre aquests: El Buscador Barcelona, Àpali, Valencís, Encís Net, Dónde o les pàgines en català del Olé, etc...

  L'Acadèmia Sueca s'ha dirigit a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Associació d'Escriptors del Principat d'Andorra, sol·licitant el nom d'un o més escriptors en català que puguin optar al premi Nobel de literatura del proper any.
  La carta l'ha rebut l'AELC, que ha enviat copia a les associacions d'escriptors del País Valencià i les Illes Balears, i ha convocat una reunió per al dissabte 28 de novembre per decidir quin serà l'escriptor o escriptors elegits.
  Per la seva banda l'Associació d'Escriptors del Principat d'Andorra, que també ha rebut la missiva, podria proposar Miquel Martí Pol com a candidat. És la primera vegada que aquestes associacions reben la invitació de l'Acadèmia Sueca per proposar noms per al premi més important de literatura de tot el món. A "la xarxa" hi ha gran quantitat de pàgines de lletres i Literatura Catalana, podeu veure'n una mostra al apartat Llengua i Humanitats a CerCAT, dins el subtema Cultura, o bé el directori de Llengua a .

  Avui a les 20 h, a l'Espai Mallorca del carrer del Carme del districte de Ciutat Vella a Barcelona, l'escriptor Josep Maria Espinàs, el Rector de l'UCE Miquel Porter-Moix i Joan Reig de Els Pets, presentaran el llibre Balada d'en Guillem d'Efak de Bartomeu Mestre.
  Hi asistiran persones que van actuar en l'homenatge que es va fer en vida a Guillem d'Efak a l'Auditòrium de Palma pocs mesos abans de morir (Lluis Llach, Raimon, Marina Rossell, Mª del Mar Bonet, Biel Majoral, Salvador Escamilla...).
  Podeu escoltar a MallorcaWeb Ràdio fragments en Real Audio de Adéu, Andreu i No me sap greu, cançons del CD Discografia completa, que recull tota l'obra discogràfica del desaparegut Guillem d'Efak, recuperada a partir d'una sèrie de discos petits amb cançons pròpies i versions de temes americans que el músic i poeta mallorquí va publicar entre els anys 1965 i 1968.
  A la botiga Market Online, hi podeu comprar online aquest històric CD de la Cançó Catalana.

  S'està celebrant, fins el 22 de novembre, la 16a edició del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló a la Vila de Torelló en l'espectacular indret natural de la Vall del Ges, dins la comarca de l'Osona.
  En les quinze edicions anteriors el certamen s'ha consolidat com a una de les mostres més importants a nivell mundial d'aquesta especialitat cinematogràfica.
  Enguany, la nova web, facilita amplia informació tant de la programació general com de les seccions restrospectives i competitives del festival.

  S'està portant a terme fins el divendres, la Setmana de la Ciencia'98, que té lloc a més de 60 localitats d'arreu de Catalunya, amb més de 250 activitats relacionades amb la ciència i la tecnologia. Les activitats estan organitzades per més d'un centener d'entitats científiques i tecnològiques, com les onze universitats públiques de Catalunya, el Comissionat per a Universitats i Recerca, la Fundació Catalana per a la Recerca (FCR), l'Institut d'Estudis Catalans i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
  L'objectiu és apropar el coneixement i la comprensió de la ciència i de la tecnologia, des de diverses perspectives, disciplines i canals divulgatius, a la societat. Així, les activitats abasten exposicions a museus, mostres d'art, conferències i debats, fins a gimkames virtuals, performances i obres a teatres.

  L'Institut Universitari de l'Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, organitza el 1er. Congrés sobre Efectes Àudio Digitals - DAFX98, que comença avui a Barcelona. El DAFX98, és un congrés internacional d'investigadors interessats en la teoria i pràctica dels sons digitals i les seves aplicacions. L'objectiu del mateix és oferir una visió global i un debat sobre vies de recerca futures. Inclou prop de 50 presentacions sel.leccionades per un comité científic internacional.

  L'escriptora valenciana Carme Miquel, va guanyar el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, convocat per l'Editorial Bromera amb l'obra Aigua en la cistella. Els guanyadors en les altres categories varen ser M. Jesús Volta, el premi de Narrativa Infantil i Joan Pla el premi de Narrativa Juvenil.
  Carme Miquel, ademés d'escriptora, és mestra i expresidenta del moviment educatiu popular valencià Escola Valenciana, Federació d'Associacions per la Llengua.

  El Comissionat per a la Societat de la Informació (CSI) i Localret han signat un conveni de col.laboració davant de la Comissió Primera del Parlament de Catalunya.
  L’objecte del conveni és establir les bases de col.laboració mútua per a l’elaboració d’un Pla Estratègic per a la Societat de la Informació a Catalunya, com la concreció d’una sèrie de projectes i programes que han de ser impulsats per les diferents administracions coordinadament. El CSI és un organisme depenent del Govern de la Generalitat de Catalunya, creat per a promoure actuacions destinades a incorporar Catalunya a la Societat de la Informació en l’àmbit de les infrastructures, l’educació, l’economia i la producció àudio-visual. Localret és un Consorci Local format per la gran majoria de municipis de tot Catalunya, que agrupa al 98% de la població, i per les entitats municipalistes, Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis. La seva finalitat és la de promoure i supervisar el desenvolupament de les noves xarxes de telecomunicacions, actuar com a interlocutor dels Ajuntaments davant dels operadors i impulsar la utilització de les noves tecnologies per part dels municipis i autoritats locals.

  Avui comencen les V Jornades Internacionals d’Estudis Gaudinistes, que tindrà lloc al Palau Bofarull de la Ciutat de Reus i reunirà estudiosos de diversos països. Organitzades pel Centre d’Estudis Gaudinistes i l’Escola Universitària Politècnica de Barcelona (EUPB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Fins el dissabte, reuniran un grup d’estudiosos gaudinistes de procedència diversa i es discutirà el tema monogràfic Gaudí i el Modernisme. Intervindrà l’historiador Conrad Kent, de la Universitat d’Ohio, que analitzarà els espais públics en el modernisme català; Josep Maria Carandell i Pere Vivas, que versaran sobre les Llegendes de la Pedrera; l’arquitecte Jan Molema, de la Universitat d’Holanda, que oferirà la conferència Unes minuciositats en l’obra d’Antoni Gaudí; i l’ historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, que parlarà sobre l’arquitecte modernista i les estètiques d’avantguarda.

  30.000 mallorquins en defensa del territori van assistir a la manifestació de la Plaça del Rei en Jaume de Palma de Mallorca, en la manifestació convocada pel GOB, i vàren afegir el Consell Insular de Mallorca, i entitats i personalitats rellevants del món cultural.
  Milers de mallorquins de tota l'illa, vàren participar activament en la gran manifestació.
  Aquesta ha estat una de les més grans manifestacions fetes a Mallorca en tots els temps.

  El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan M. Pujals, va inaugurar el Museu Balmes de la Ciutat de Vic, que està situat al Palau Bojons. Aquest acte forma part del programa d'activitats que s'han fet amb motiu del 150è aniversari de la mort de Jaume Balmes. Prèviament, el conseller va inaugurar la nova seu de l'editorial Eumo Gràfic, ubicat al carrer Perot Rocaguinarda.

  Prou d'urbanitzacions, és el lema d'avui a la manifestació que tindrà lloc a la Plaça del Rei en Jaume de Palma de Mallorca. La manifestació convocada pel GOB, i s'hi han afegit el Consell Insular de Mallorca, i entitats i personalitats rellevants del món cultural. Per la seva banda el Partit Popular ha donat llibertat als seus militants i càrrecs per assistir a la manifestació, tot i que han criticat el suport del Consell Insular a l'acte. Més informació al Informe moratòria
  Les expectatives de l'organització són d'aconsseguir una de les més grans manifestacions fetes mai a Les Illes Balears, molt ambientat en les hores prèvies.

  Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 1999 aposten per quatre objectius: la solidesa de l'economia catalana, que seguirà creant ocupació; la intensificació del rigor pressupostari, que permetrà reduir un 40% el dèficit; el reforçament de la política social, i el retorn del paper inversor de l'Administració, que s'incrementarà un 6,5%.
  El increment percentual més rellevant es produeix al Comissionat de la Societat de la Informació (76%), Agricultura, Ramaderia i Pesca (17,5%), Economia (16,2%) i Governació (13,9%). En termes absoluts, però, l'augment més espectacular es produeix al departament de Sanitat i Seguretat Social.
  L'espectacular augment del del Comissionat de la Societat de la Informació servirà sobretot per pagar el programa destinat a implantar ordinadors a totes les escoles, que costarà al voltant de 1.000 milions l'any vinent. Els 865 milions d'increment d'Economia serviran per millorar l'informatització del departament. L'Avui aporta més dades d'aquesta informació.

  Es posa en marxa oficialment el cercador Sabadellencs, un nou Directori de webs locals de la Ciutat de Sabadell al Vallès Occidental.
  Aquest nou projecte s'afegeix a altres pàgines que té l'empresa Tres S.L., dedicades a Sabadell com: Sabadell.org, i Weblàndia.
  El nou cercador, pretén ser el directori més complet de pàgines web de la capital vallesana. La mateixa empresa també te en funcionament Sabaweb, un cercador temàtic de la ciutat.
  A la capital vallesana ademés del CerCAT Sabadell (Webs en català), i els esmentats Sabadellencs, i Sabaweb, hi han més cercadors locals com ara: Les Webs de Sabadell, i el Àpali, que va ser el primer a Sabadell, reconvertit ara en un servei consultable exclussivament en castellà.

  El Parlament de Catalunya va aprovar ahir per unanimitat una proposició no de llei d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en què es demana a Telefónica que no cobri als usuaris d'Internet les trucades fallides a través d'Infovía. En la mateixa resolució, que s'uneix a les protestes dels col.lectius d'internàutes i a la demanda presentada davant l'Audiència Nacional per aquesta pràctica de la companyia, també es demana al Govern que actuï davant l'Executiu espanyol per frenar el cobrament de les connexions frustrades.
  Com sabeu aquest tipo de trucades, totalment inútils suposen un elevat percentatge de la factura telefònica mensual.

  El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), està utilitzant tots els mitjans al seu abast per aturar el creixement urbanístic a l'Illa de Mallorca. Tan és així que el GOB ha col·locat a la xarxa el monogràfic Especial moratòria urbanística i turística des d'on es convoca a la manifestació del 12 de novembre. AL extens informe moratòria, es demana una vertadera moratòria urbanística que aturi la destrucció de Mallorca.
  Ademés a la web del GOB, també s'hi ha col.locat el Joc de la moratòria, on l'internàuta pot desclassificar urbanitzables i salvar hectàrees de la urbanització. Alerta!, ja que els urbanitzadors llencen atacs contra les moratòries per evitar les desclassificacions.

  El president Jordi Pujol, acompanyat del rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), senyor Gabriel Ferraté, presentaran avui en roda de premsa, el Metacampus, una xarxa de campus virtuals amb potencialitat d'abast mundial, que desenvoluparà el Govern de de la Generalitat de Catalunya, juntament amb les universitats públiques catalanes. Durant la roda de premsa, es farà una simulació d'aquesta xarxa que es caracteritzarà per realitzar traducció automàtica entre els diversos centres que s'hi connectin. Aquesta sessió informativa tindrà lloc, a les 12.00 hores, a l'Auditori del Palau de la Generalitat, i comptarà amb l'assistència dels rectors de les universitats.
  El Metacampus, s'aplicarà en primer lloc a les universitats públiques catalanes i, posteriorment, s'hi afegiran les universitats europees, tal com es va acordar en la darrera reunió dels 4 Motors d'Europa, celebrada el passat 20 d'octubre, a Barcelona. També s'hi incorporaran universitats de l'Estat espanyol, de Llatinoamèrica i de la resta del món.

  Avui comença el 1er Festival Internacional de Titelles de Vic. La màgia i l'emoció de les titelles portarà a Vic a públic i decenes d'artistes de l'especialitat.
  Fins el dia 15 de novembre, el festival agruparà espectacles per a públics de totes les edats en diferents escenaris, com són la Plaça Major el primer dia, o bé el Casino de Vic, l'Orfeó Vigatà, el Teatre Atlàntida o la Cava de Jazz. També hi haurà una exposició a l'Hospital de la Santa Creu.
  Els abonaments anticipadament el podeu adquirir a l'IMAC de l'Ajuntament de Vic o comprant les entrades on es faci la representació "in situ", una hora abans de començar.
  Avui a les 7 de la tarda, a la Plaça Major, "Medusa", de la companyia Camaleó.
  A les 8 del vespre, al Claustre de l'Hospital de la Santa Creu, presentació del llibre "Els titelles a Catalunya" i inauguració de l'exposició de titelles (Cia. Pengim-Penjam)
  A les 9 del vespre, al Casino de Vic, taula rodona de presentació del festival.
  A les 10 del vespre, al Casino de Vic, "Poemes visuals", de Jordi Bertran (espectacle adreçat al públic adult).

  La llibreria Badosa EP, és un projecte de difusió a través de la xarxa de textos literaris inèdits. No és una revista, és una editora de textos en l'actualitat compta amb obres de 44 autors, en català i castellà, més algunes traduccions a l'anglès. Així mateix, Badosa EP ofereix algunes obres recitades pels seus autors a través del seu servidor RealAudio, i disposa d'un extensíssim directori de seus literàries a Internet. Pionera en oferir els seus serveis a la xarxa, (ara compleix tres anys) des del novembre del 1995, ho celebra amb l'estrena del Navegador Poètic.
  La nova eina, constitueix una nova forma de trobar continguts que parteix de la idea que, no sabem el que busquem fins que ho trobem (per a saber si és bo, cal tastar-ho). Però, a més a més, és també un generador de nous continguts ja que pacientment construeix una nova obra a partir de les obres publicades per la llibreria.

  L'Associació Cívica per la Normalització de Valencià, amb seu a la ciutat d'Alacant, ha posat en marxa, entre altres activitats un Curs d'iniciació a Internet, destinat al coneixement de la xarxa i el funcionament del principals programes.
  El curs que ja ha començat, és de nivell bàsic, i té una durada de 12 hores de durada i s'allargarà fins el 18 de novembre.
  Podeu demanar-ne més informació per correu electrònic.

  Ha començat la segona edició del Seminari Internacional sobre Anàlisi Estructural de Construccions Històriques, a les 16 hores, que se celebrarà a l’Escola Tècnica Superior de Camins, Canals i Ports de Barcelona, ETSECCPB a l'edifici C2 del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya fins el divendres dia 6.
  A la roda de premsa estaran presents Pere Roca, professor del Departament d’Enginyeria de la Construcció de la UPC, que ha fet un estudi de modelització i anàlisi sobre la Catedral de Barcelona, i José Luis González, del Departament de Construccions Arquitectòniques I de la UPC, que presentarà els resultats dels estudis que ha coordinat sobre l’estat del Palau Güell de Barcelona. Gràcies a aquest anàlisi s’ha pogut conèixer el per què de les estranyes estructures de l’edifici ideat per Antoni Gaudí.

  El president Jordi Pujol va dir ahir a La Seu d'Urgell i Berga, on va inaugurar-hi dues comissaries dels Mossos d'Esquadra, que una relectura negociada, era suficient per apujar el sostre competencial de Catalunya. Pujol va recordar que el País ha obtingut així les competències en ordre públic.
  Podeu veure més dades d'aquestes declaracions del president de la Generalitat de Catalunya a les edicions del dia de l'Avui i el Periódico de Catalunya.

  El Barça d'handbol, va afegir un capítol més a la trajectòria més espectacular en la història de l'handbol. El conjunt blaugrana va guanyar la seva tercera Supercopa d'Europa mantenint el monopoli en la competició amb tres edicions i tres títols, i va aconseguir sumar el 50è títol des que Valero Rivera n'és l'entrenador. Mig centenar de títols en 14 anys, davant els 20 títols en els 52 anys anteriors d'existència de la secció. Els blaugrana ho va fer davant els Iugoslaus del Badel Zagreb. L'informació tècnica del partit la podeu trobar en aquesta pàgina del diari Avui.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB