LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA 96. o Gener 97, Febrer 97, Març 97, Abril 97, Maig 97, Juny 97 Juliol 97 Agost 97 Setembre 97.

OCTUBRE 97

la CAL va organitzar, la taula debat 'Els drets lingüístics als Països Catalans' un interesant debat, dons hi va haber participació de tots els territoris de l'àmbit lingüístic.
Hi vàren pendre part: Francesc Ferrer i Gironès de Catalunya, Vicent Pitarch del País Valencià, Josep Calasanz de la Catalunya Nord, Salvador Brasó d'Andorra i Pere Muñoz i Perugorria de les Illes Balears. El debat, que es va fer al Centre Cívic Pati Llimona, i va estar moderat per Francesc de Dalmases, el secretari de la CAL.

El PP de Catalunya presentarà més de 30 esmenes al projecte de la nova llei del català elaborat per la ponència conjunta del Parlament.
El seu President Alberto Fernández Díaz, va dir que el partit no farà "els ulls gossos", amb l'argument que la llei no està inclosa en el pacte de governabilitat PP-CIU.
Precisament el PP de Catalunya acaba d'estrenar la seva web.

L'organització del Premis d'Octubre, com anunciavem es va suspendre el sopar de lliurament dels premis en retirar-li el permís per utilitzar les sales de la Fira de Mostres, que al final van restar buides.
Els premis literaris, però, van ser entregats a la Sala d'actes "Manuel Sanchis Guarner".
La valenciana Isabel-Clara Simó, l'autora que més venuda en català, va dir textualment "Jo, Isabel-Clara Simó, ciutadana d'Alcoi, acuso de perjuri el president de la Generalitat Valenciana" tot seguit va afegir "No es pot oblidar va afegir que si aquest govern aconsegueix el seu objectiu, hauran assassinat Ausiàs March i Joanot Martorell: si un ciutadà valencià no es revolta davant d'aquests assassinats, serà un malnascut." L'ovació a l'escriptora de gala, igualment uns moments abans l'havia rebut la Universitat de València, l'altra gran protagonista dels premis.

Les espectatives en quan a la catalanització de la premsa escrita són, després de molts anys d'esperar-ho, bastant prometedores.
Després de l'èxit de la premsa comarcal en català a Catalunya; 9Nou, Punt, Regió7 i un llarg etc... s'hi afegeix l'entrada en circulació del Segre de Lleida (edició en català) i el proper dimarts de l'edició en català del Periòdic de Catalunya
Ademés l'Avui publica en el seu diari en paper avui, que pensa treure una edició en català, exclusiva per el País Valencià feta a València, que substituirà dins la Comunitat, l'edició central feta des de Barcelona, la qual cosa ens sembla positiva, perquè al País Valencià, encara no hi ha premsa propia en l'idioma propi.
Altres diaris que tenen edició en castellà a Catalunya, s'estan plantejant, segons ha pogut saber, de fer coses en català; suplements? edicions? o introduir el català en l'edició en castellà?
Espectatives noves i prometedores que poden fer canviar per fí l'aspecte dels quioscos de premsa. Ningú pensa que el grup Zeta, fà l'edició en català del Periòdic per patriotisme, sinó més aviat hi veu una posibilitat de guanyar-hi diners. I que així sigui..!

La Junta de Govern de la Universitat de València, va acordar una encomiable mesura per majoria absoluta; que els professors tindran un període de quatre anys per aprendre valencià, en cas de que vulguin renovar els seus contractes a qualsevol plaça.
La valoració de sol·licituds de places de promoció del personal funcionari, el coneixement del valencià s'incorporarà com a mèrit, a excepte en els contractes previstos en el concert entre la conselleria de Sanitat i la Diputació Provincial de València.
Anaclet Pons, director del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València, justifica la mesura davant la junta per la necessitat de donar resposta a la societat en què vivim, "i aquesta realitat és el bilingüisme". El responsable del Servei de Normalització Lingüística va defensar el termini de quatre anys "per poder treballar amb un horitzó clar i perquè l'oferta de classes en valència sigui efectiva".

La proposta del "Ministerio d'Educación" espanyol, per unificar per a tot l'estat, diversos aspectes d'assignatures d'ESO, com història, geografia i llengua, ha provocat un rebuig i profund malestar des de tots els àmbits a excepció del PP.
El punt que fa vesar el got d'aigua, és el que explicita que és per aconseguir accentuar el caràcter unitàri d'Espanya, el que tothom interpreta com un maliciós retorn al passat, i s'aparta del model d'Estat plurinacional que consagra la constitució.
La Generalitat de Catalunya, es va manifestar, tant aviat es va conèixer el projecte, en contra de la mesura, mitjançant el President Pujol i el Conseller Hernández en declaracions en les que van mostrar una gran indignació.

Fa cinquanta anys que l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta declaració no parlava de drets lingüístics, una prolongació dels drets humans. Per aquest motiu el juny de l'any passat més d'un centenar d'ONG i centres PEN de tot el món, reunits a Barcelona en la Conferència Mundial dels Drets Lingüístics, organitzada conjuntament pel PEN Club Internacional i el CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionalitats). Es va redactar la Declaració Universal dels Drets lingüístics.
La regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona amb la Federació d'ONG pels Drets Humans vol donar a conèixer aquest mes la situació dels drets lingüístics en diversos indrets del món. Sota el lema Sense cap discriminació per raó de llengua, diferents activitats coordinades pel CIEMEN, i organitzades conjuntament amb la CAL, Coordinadora d'Associacions per la Llengua i el Comitè de Seguiment de la DUDL. Podeu veure'n més informació en aquesta pàgina.

EuroSeek, un dels quinze primers cercadors mundials, acaba de llançar la seva pàgina principal en versió en català, ademés de euskera i gallec.
EuroSeek té el potencial de ésser el primer motor de recerca més important d'Europa. És el primer recercador verdaderament que respecta el multilingüisme. Amb les noves incorporacions són ja quaranta idiomes, que el popular cercador versiona. EuroSeek, admet altes en qualsevol idioma.

L'ensenyament íntegrament en català afavoreix que els alumnes castellanoparlants de baix nivell sociocultural millorin el seu rendiment en diverses assignatures, com les matemàtiques, i el seu aprenentatge escolar en general.
Aquestes són dues de les conclusions d'un estudi realitzat per la Universitat de Girona sobre 322 alumnes de quart de primària d'una vintena d'escoles públiques de Barcelona i rodalia. Aquesta notícia la publica l'Avui, i la podeu ampliar en aquesta pàgina

Govern Balear, ha canviat de domini, apartir d'ara és www.caib.es (Comunitat Autònoma Illes Balears).
Així dons la plana principal del Govern Balear és a http://www.caib.es/, la Web del Gabinet de Relacions Informatives, amb resums de premsa i comunicats diaris i accés als principals mitjans de comunicacion de les Balears a http://web2.caib.es/.
El Turisme a Balears a http://www.caib.es/govern/balnet/cfturis2.htm, i BalearNet, que fa referència al web del Govern a http://www.caib.es/govern/balnet/cframnet.htm.
El departament d'Internet del Govern de Les Illes, manté des de fa temps, una pàgina dedicada al Català a Internet, i això no ho fan tots els governs de l'àrea lingüística...

La Plataforma per la Llengua, organització que de de fa temps treballa des de diversos flancs a favor de l'etiquetatge en català, ha fet un comunicat de premsa on manifesta públicament el seu suport a l'empresa Aigües de Ribes que estiqueta en català i el seu rebuig més enèrgic a les actituds adoptades per l'Asociación Cervantes.

Aquest cap de setmana va tenir lloc a Calaceit i Fraga, al Matarranya i Baix Cinca respectivament, les jornades sobre la situació de la llengua catalana a la Franja de Ponent, organitzades per la Secció filològica de l’IEC.
Les jornades compten amb la col.laboració de Associació Cultural del Matarranya. Aquesta tarda a les 17.30 h. primera sessió acadèmica. Trobareu referenciades les ponéncies i calendari complert a la web de les jornades.

L'Ajuntament de Barcelona va concedir ahir el Premi Jaume I, que s'entrega cada any des de fa vint-i-un anys a persones i entitats que han realitzat una tasca cívica al servei del país.
L'Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua per el seu treball per la nostra llengua al país valencià i Francesc Candel, per els seus treballs sobre l'integració de la inmigració, són els guanyadors que van recollir els premis a l'Ajuntament.

Cada dijous a la nit Barcelona TV organitza un xat sobre temes d'actualitat que es pot seguir en directe per la pantalla del televisor, fins on arriba la senyal del canal. Una experiència pionera que permet la possibilitat de seguir el xat de forma activa o passiva. Activament, entrant a la web de BTV i expressant opinions en el debat a internet o tan sols mirant-s'ho còmodament des del sofà de casa.
El xat setmanal de BTV s'obre cada dijous a les 23:50 simultàniament en xarxa i antena.
Per participar en el xat a internet és recomanable seguir abans el debat televisiu a BTV.
Per entrar, directament des de la web, no cal cap software addicional.

El RCD Espanyol de Barcelona, va estrenar ahir per primera vegada a la seva història un himne oficial del club, completament en català.
L'estrena va tenir lloc abans del partit, que es va disputar ahir a l'estadi de Montjuich, i que va significar la primera victòria del Espanyol a casa.
Les nostres felicitacions a l'equip blanc i blau. Esperem que la nostra llengua s'estengi tambè entre l'afició i l'equip, cosa que per ara sembla bastant improbable.

La nova versió 4.03 del Netscape Comunicator, millorada sobre l'anterior, ja es disponible en la seva versió en castellà.
Però la noticia realment important apart de la nova versió, és que per primera vegada Netscape incorpora en un dels seus navegadors la posibilitat d'escollir corrector en català.
El programa de correu electrònic que porta incorporat "Netscape Composer" i al seu apartat de corrector ortogràfic apareixen dos possibles opcions a escollir; el castellà i el corrector ortogràfic català.
Sens dupte part important de la decisió de la companyia Netscape, ha estat deguda per la presió dels qui donem suport a la Campanya per un programari en català
Us podeu baixar la nova eina des de http://www.netscape.com/download després cal escollir versió, sistema operatiu i idioma.

El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, s'implicarà personalment en el debat sobre la llei del català. El President ha convocat una entrevista amb el secretari general d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, per després del debat de política general que es fa aquesta setmana al Parlament. La cita encara no té caràcter oficial ni data, però per part de Pujol la llei del català serà el principal tema a tractar. D'altra banda Carod, té una agenda de temes pendents per plantejar al president.

Francesc Dalmases és el secretari de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), entitat que enguany ha decidit de dur el Correllengua al Principat, dins d'una linia de treball per la llengua i la cultura catalanes. Podeu veure la totalitat de l'entrevista que l'hi ha fet la revista Lluita en aquesta pàgina, en la que explica tot al voltant de la CAL objectius, activitats i la negativa valoració de la llei nova del català. Segons s'explica a l'entrevista, "el procés de debat ha estat lamentable. Això és un exemple de partidocràcia, que no de democràcia".

El navegador es una selecció de les millors pàgines en la nostra llengua, preferentment de la Comunitat Valenciana, però tambè s'hi troben d'altres webs del àmbit lingüístic, i ha estat realitzat amb l'assesorament de CerCAT&

El diumenge es va celebrar a Beseit a la comarca del Matarranya a la Franja de Ponent, la tercera festa dels Bolets. Van tenir lloc moltes activitats al voltant del món dels bolets.
Si sou boletaires o us interesa el tema us recomanem una visata a la Web dels Bolets on ademés d'obtenir tota l'informació útil, us podeu subscriure a MicoList a llista de correu dels boletaires.

El català és l'idioma únic de la Selecció Espanyola Junior de Hoquei Patins, composta íntegrament per jugadors i tècnics catalans al EuroJunior Vic'97 de hoquei patins El seleccionador estatal, Catxo Ordeig va declarar que el dia que hi hagi la possibilitat d’elegir entre la selecció estatal i la catalana escollirà la catalana, "ja que és la d’aquí". L’experimentat entrenador voltreganès, ho ha manifestat en una entrevista al setmanari nacionalista osonenc La Marxa.

El decret que avui aprovarà el govern central reglamentant l'ús de l'himne espanyol, va provocar ahir una reacció d'indignació política a Catalunya i tambè a Euskadi. Tots els partits catalans, excepte el PP, van criticar la decisió d'elaborar el decret, que s'interpreta com un intent del govern de tenir un gest cap a una part del seu electorat provinent de l'espanyolisme tradicional.
Les Joventuts de Convergència criden la Generalitat a la desobediència civil i proposen replantejar el suport al PP.

La Llengua Catalana des de els Estats Units. La consideració i coneixement del primer fet diferencial del país, la llengua i cultura catalana, des de qualsevol indret del món, és per sort, cada vegada més reconeguda.
Una mostra evident l'hem pogut trobar en aquesta pàgina d'un conegut servidor nord-americà sobre aspectes culturals diversos, que explica de manera real les peculiaritats de la nostra llengua i cultura, com la nacionalitat més important del Estat Espanyol.
Observeu l'associació que els companys americans fan de amb la llengua catalana, on hi corresponen amb un link.
Tambè s'hi pot veure els comentaris de les diferents nacionalitats i idiomes de l'Estat Espanyol i les institucions de les principals comunitats històriques.

El 9 d'octubre es la Diada del País Valencià, en record de la data en què el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València.
Enguany enmig d'un clima tens, desprès de que el Govern Zaplana ha relegat a les Universitats com a referent lingüístic per als llibres de text, relevant la potestat a partir d'ara al seu polèmic i contovertit Govern.
Avui s'espera una gran concentració a València on les 22 columnes del Correllengua, vingudes des de les comarques valencianes, es concentraran per reivindicar, ara més que mai, l'unitat de la Llengua.
Podeu trobar una bandera conmemorativa de la Diada en aquesta pàgina, per penjar a la web.
L'Enciclopedia Catalana ofereix en ocasió del 9 d'Octubre, La Conquesta de València, i entrades sobre el Tractat de Cazola i el d'Almirra.

El diari Avui informa que destacats dirigents de Convergència aposten per un acostament a ERC, de cara a explorar la viabilitat d'una aliança al Parlament, que permetés a CiU enrocar-se a Catalunya i distanciar-se del PP a Madrid.
Aquesta possibilitat, defensada des de fa temps pels principals detractors del pacte amb els populars, no havia tingut fins ara prou suport dins la cúpula convergent per prosperar. Però la correlació d'opinions comença a donar un tomb.

Manuel Castellet, president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), considera que la situació actual de la llengua catalana és insatisfactòria. Castellet ho va proclamar en l'acte d'obertura de curs de la institució acadèmica que presideix. Després que el sociòleg Joan Estruch pronunciés el discurs inaugural, el president de l'IEC va prendre la paraula per repassar l'actualitat lingüística als Països Catalans.

La Fundació Catalana per la Recerca, entitat que promou la investigació científica i tècnica, va obtenir el passat mes d’agost a Ginebra, l’aprovació per actuar, a través d’un nou departament anomenat Nominalia, com a registradora dels nous dominis d’Internet. Es tracta de la primera entitat a tota Europa que va aconseguir aquesta condició.
Fruit de les regulacions adoptades en aquesta reunió, ahir ja es van poder registrar els nous dominis genèrics: .web, .info, .firm, .store, .arts, .nom, .rec.
Tot i que la seva Web, no en diu res, la FCR, assegura en comunicats i declaracions que lluitarà per a la inclusió en un futur de dominis específics, com per exemple .cat, per a aquelles societats o persones que desitgin identificar la seva presència a Internet amb Catalunya.
Aquest fet ha originat controversia, perquè aparentment el .cat contradiu els objectius de la campanya pel Domini .Ct. Esperem que en els propers dies pugui aclarir-se la situació.

La Plataforma per la Llengua, integrada per les joventuts de partits i sindicats, va acusar ahir el Foro Babel de posar en perill la convivència lingüística a Catalunya i d'actuar com a "hereus intel·lectuals dels que durant el franquisme van intentar cometre un genocidi contra el català". El col·lectiu defensor de la llengua replicava així al segon manifest dels intel·lectuals d'esquerres agrupats en el Foro Babel, difós divendres, que reclamava la retirada de l'esborrany de llei del català per anticonstitucional, "xenòfob i reaccionari". Un document que consideren fet amb mala fe, amb l'objectiu de "minimitzar el català", convertint-lo en llengua "folklòrica" i, a la llarga, fer-la desaparèixer.

La Universitat Internacional de Catalunya és finalment el nom de la nova Universitat, ubicada en dos edificis de 13.000 m2 als carrers Iradier i Immaculada de Barcelona.
La UIC és una iniciativa que neix de la societat civil catalana, entitats i institucions, que desitgen comptar amb una opció nova d’ensenyament universitari de qualitat. El grup promotor és la Fundació Familiar Catalana on es concentren persones i recursos materials que es proposen a posar en marxa la UIC.

Llei del Català La futura normativa s'anomenarà llei dels usos lingüístics a Catalunya. La proposició de llei dels usos lingüístics a Catalunya va ser tema que va suscitar ahir més debat al si de la ponència del Parlament, que, finalment, ha tancat la segona lectura. CiU va proposar que s'eliminés del text l'al·lusió als "fluxos migratoris" com un dels factors de la precarització del català. El socialista Joaquim Nadal havia advertit previament que la seva formació veia inadmissible que es mencionés la immigració en aquest sentit. La ponència va accedir per majoria a suprimir la cita en qüestió. En alguns cercles, això s'interpreta com un "gest" de bona voluntat de cara al debat i possibles enteses durant la discussió en comissió. En d'altres, però, es veu com un intent de CiU per evitar que la referència a la immigració continuï sent usada per determinats sectors com un arma de doble fil contra la futura normativa.

Primeres Jornades sobre la Transhumància a Catalunya. Es va celebrar a Lluçà-Santa Eulàlia de Puigoriol a l'Osona. Hi ha moltes coses que ens identifiquen com a país i la cultura de la transhumància n'és una. La xarxa de camins ramaders són, segurament, les artèries més aspres, feréstegues i antigues d'aquest país.
La Jornada va ser un èxit i el web dels camins ramaders serà, per unanimitat de tots els assistents, el punt de trobada de tots els amics dels camins ramaders a la xarxa en la tasca de crear una associació per a la defensa d'aquest patrimoni.

Es van entregar els premis Nacionals de Cultura. El president de la Generalitat va tancar l'acte amb un discurs reivindicatiu de la identitat catalana.
L'acte es va fer al nou Teatre Nacional de Catalunya, que, donava els deu premis concedits el 22 de setembre. La cerimònia la presidien Jordi Pujol, el conseller Pujals i el director general de Promoció Cultural, Vicenç Villatoro. El gran absent: Josep M. Flotats, director del TNC fins al pròxim mes de juliol.
La Cultura Catalana, marginada pels mateixos mitjans informatius del país, que pràcticament no fan ni menció a Internet dels premis de la Cultura Catalana. Tant sols es pot trobar documentació de l'acte en aquesta pàgina del diari Avui.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB