LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98, Juny 98, Juliol 98, Agost 98 i Setembre 98.

OCTUBRE 98

Acaba de sortir la nova versió en català del Netscape Communicator, El Navegador 4.07, que ja us podeu descarregar.
La versió 4.07, homologada per Netscape, ha estat desenvolupada per Softcatalà i compta amb supervisió terminològica en llengua catalana de l'Institut Joan Lluís Vives, Xarxa de Universitats.
Entre les novetats d'aquesta nova versió cal destacar les prestacions de seguretat pel que fa a la detecció d'aquells arxius adjunts als missatges electrònics que poden ser nocius per a l'ordinador; i la inclusió de l'Smart Browsing, un conjunt de serveis que permet fer recerques d'informació d'una manera molt més àgil i ràpida

Comencen els actes de la setmana dels Premis d'Octubre. Aquestes trobades constaran de quatre cicles de gran actualitat i se celebraran al Jardí Botànic de la Universitat de València. Un d'ells, El repte de la memòria, analitzarà el nostre passat més imminent. El País Valencià, basat en el problema dels perills que afecten l'actual estat del benestar.
Un altre El Simposi Internacional sobre el Cister (Valldigna, 1298-1998). Just dos-cents anys després que el Cister projectava la primera llum sobre els homes i les terres d'Occident, Jaume II signava el privilegi de fundació de Santa Maria de Valldigna.
L'estat dels drets humans al món serà el centre de l'últim d'aquests cicles, aprofitant el 50è aniversari de la Declaració dels Drets Humans.

L'ADENC, l'Associació de caire ecologista, per la Defensa i l'Estudi de la Natura de la Ciutat de Sabadell, organitza al Casal Pere Quart, a la Rambla, 69, la VIII Mostra de Bolets. Dins aquesta mostra també s'inclou la Mostra Virtual de Bolets.
Altres Webs boletaires: La Web del Bolets, centre virtual sobre el bolet a Internet, Els bolets de la Garrotxa, L'Associació Micològica Joaquim Codina de Girona, que conté tot el que podeu imaginar sobre el món dels bolets o la Penya Boletaire de Berga.

Mary Key Letourneau és una mestra de 36 anys que es troba empresonada. Compleix una condemna de set anys i mig de presó als Estats Units d'Amèrica. Durant anys la Mary va mantenir una estreta relació d'amistat amb un dels seus alumnes, Villi Fualaau, que mostrava una habilitat artística remarcable que la Mary disfrutava fomentant. Hi havia un respecte, una compenetració, un esperit, una comprensió entre nosaltres dos que creixia amb el temps va dir ella a The Seattle Times l'any 1997.
M'imagino que es casaran tan bon punt ella surti de la presó, explica una amiga que manté contacte amb ella, Tots dos volen estar junts. Se senten atrets com imans. El que aquesta amiga potser no sap és que la condemna es podria allargar molt més si la Mary és jutjada de nou per violació degut al segón embaràs.
Si voleu seguir els pormenors d'aquesta insòlita història sentimental, que ha conmogut a milers de persones a tot el món, ho podeu fer des de la pàgina El Cas de Mary Key Letourneau, que des de la Universitat d'Aberdeen a Escòcia s'encarrega de mantenir Salvador Casas, un jove d'Argentona a la Comarca del Maresme, veterà internàuta, que està acabant el doctorat en Zoologia.

Les VIII Jornades de R+D en Telecomunicacions, reuniran més d’un centenar d’experts que participaran en un debat sobre el futur de les telecomunicacionsels. Aquest debats es podran seguir per videoconferència d’alta qualitat des de Escoles Tècniques Superiors d‘Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB de la UPC) i de Madrid (ETSITM de la UPM).
Els telèfons mòbils de tercera generació, les noves tecnologies per a la transmissió de comunicacions, les futures aplicacions Internet i la televisió interactiva són alguns dels temes que centraran el debat.
Més informació a l'Oficina de Premsa UPC e-mail premsa@spr.upc.es.

El servidor Mallorquí MallorcaWeb, acaba d'obrir el nou servei gratuït MallorcaWeb-FREEmail, que posa a disposició de tots els usuaris adreces de correu del tipus ...@MallorcaWeb.net. Aquest és el primer servei de correu gratuït consultable en català i permet gestionar la bústia de correu des del Webm@il amb qualsevol ordinador del món connectat a Internet, o amb el vostre programa de correu. També es poden fer redireccionaments a la vostra adreça de correu actual. Per tenir la vostra correu només cal registrar-se com a usuari. Els mails enviats amb aquesta adreça no porten cap tipus de publicitat, a diferència d'altres serveis similars.

La CAPPEV de la Marina Alta va denunciar recentment de manera pública i als mitjans de comunicació l'actitud clarament racista de la directora d'un centre públic, depenent de la Generalitat Valenciana d'ensenyament en castellà, cap als alumnes d'un centre veí que fa Ensenyament en Valencià.
El cas és que els Centres Públics Vicente Tena i Graüll de Xàbia comparteixen el transport escolar per tractar-se de dos centres situats de costat. Arribant a oïdes de la direcció del 2n centre que alguns dels seus alumnes eren obligats a alçar-se dels seients, cedir els seus llocs a alumnes del C.P. V. Tena i anar drets durant el trajecte, la directora demana explicacions a la monitora encarregada del transport sobre la situació, la qual respon que ha rebut ordre de Doña Maribel Herreros, directora del C.P. V. Tena que, en cas de faltar places, faça alçar als alumnes de valencià per a què puguen seure els alumnes de l'altre centre.
Davant d'aquesta actitud racista i discriminatòria la CAPPEV, ha emés aquest communicat. També podeu veure la gràfica humorística, que sobre el cas ha publicat el diari Levante.

Segons es pot llegir, a l'edició del dia del diari Avui, El catedràtic Castells eleva el dèficit fiscal Catalunya-Espanya a 1,2 bilions.
Castells, dirigent del Partit Socialista de Catalunya és qui va idear la fórmula de la cessió del 15 per cent de l'IRPF a les autonomies el 1993. Calcula que cada català aporta 124 pessetes en impostos i només en rep 88 de l'Estat.
Ha calculat la xifra del dèficit en virtut de l'any 1994 i desmenteix que aquesta es correspongui amb els 734.600 milions que es creia fins ara.
El llibre, titulat Catalunya i Espanya, una relació econòmica i fiscal a revisar, és una iniciativa d'Òmnium Cultural. En la redacció hi han participat economistes i catedràtics.

Els Minyons de Terrassa, van marcar ahir per sempre i de manera espectacular el món casteller amb la consecució més important del segle XX. Els de Terrassa, van aconseguir descarregar el quatre de nou sense folre (net) a Girona.
És la primera vegada que aquesta dificilíssima construcció s'assoleix durant aquesta centúria i la segona ocasió en què es descarrega en tota la història.
El primer quatre de nou sense folre descarregat de la trajectòria del fet casteller el va aconseguir la Colla Vella dels Xiquets de Valls el setembre de 1881, a Tarragona, en el marc de les Festes de Santa Tecla. Durant la centúria passada, aquesta consecució ja va tenir el caràcter de proesa excepcional. Podeu veure més informació d'aquesta excepcional fita castellera al diari Avui.

La Web del Col.legi Públic Ses Rotes Velles de Santa Ponça a Mallorca, ha guanyat el premi a la millor web escolar participant al Concurs Xarxa@Jove organitzat dins el marc del Netd@ys Europe 1998 per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports del Govern Balear. Netd@ys és una iniciativa de la Comissió Europea per estimular l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació a l'escola que compta amb la participació de les escoles de les Illes Balears a través del projecte Xarxa@Jove.

El Comissionat per a la Societat de la Informació, va presentar el projecte TeleRegions a Catalunya. Amb motiu del 10è aniversari de la creació dels acords entre els Quatre Motors, i la visita a Barcelona dels Presidents de les regions Lombardia, Rhône-Alpes i Baden-Württemberg, el Comissionat per a la Societat de la Informació, Miquel Puig, informarà d'aquest projecte europeu, que compta amb el cofinançament de la Comissió Europea, dins del Programa Telematics. L'objectiu de TeleRegions és posar a l'abast del ciutadà una plataforma de serveis telemàtics integrats, majoritàriament amb accés des d'Internet, i rellevant per als sectors de l'administració, el transport, la sanitat, l'educació i l'activitat econòmica. La web en català, del programa TeleRegions la trobareu aquí.

L'historiador, assagista i advocat Enric Jardí, autor de nombroses biografies d'artistes, escriptors i polítics catalans, sobretot de la generació noucentista, va morir ahir a la matinada a Barcelona, a conseqüència d'un atac de cor a l'edat de 74 anys.
L'historiador i advocat era autor de nombrosos estudis i biografies sobre diversos aspectes de la cultura catalana. Podeu veure més detalls de la seva pròpia biografia al diari Avui.

A l'Àgora Jordi Rubió i Balaguer del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), al carrer Ramon Trias Fargas de Barcelona, es farà la sessió inaugural del cicle Sala HAL.
La seva quarta temporada, 1998-99, s'inicia amb la projecció d'una selecció feta per l'Institut Universitàri de l'Audiovisual, de peces d'animació per ordinador presentades el passat SIGGRAPH'98 a Orlando als EEUU d'Amèrica. La conferència: Telepolis i el tercer entorn. Un espai nou tecnologic i social anirà a càrrec de Javier Echeverría, matemàtic, filòsof, i estudiós del ciberespai. L'entrada és gratuïta i podeu obtindre'n més informació en aquesta pàgina.

Fa cent cinquanta anys de l'arribada del primer tren a la Península. L'octubre del 1848, sortia el primer tren peninsular tot fent el trajecte Barcelona - Mataró.
Aquesta primera experiencia ferroviaria és el fil conductor de la web Ja tinc 150 anys! en motiu de la celebració aquest 1998, del aniversari. La web recull història, imatges, bases de dades, video, passatemps i curiositats... i és guanyadora del premi Mataró Multimèdia 1998. L'objectiu no és altre que el de contribuir a la divulgació d'un fet històric i cultural aprofitant les noves tecnologies. La web ens situa en el moment històric, el de la invenció del ferrocarril, resultat d'una sèrie d'investigacions, experiments i evolucions, producte de les necessitats de la època de la la revolució industrial.
També podeu trobar tot el programa d'actes organitzats a la pàgina del 150è Aniversari del Tren Barcelona - Mataró 1848-1998. L'exposició itinerant, es pot visitar a l'estand municipal de la Illa Diagonal de Barcelona. També hi podreu recollir el programa d'actes.

Aquest diumenge, com cada any des de en fa 39, tindrà lloc el tradicional Aplec del Puig que commemora l'acampada del rei Jaume Ier abans d'entrar a la Ciutat de València.
En l'edició d'enguany, podreu pujar a la "patà" del Puig en bicicleta, sota el lema "La independència és salut", però cal presentar-se a les 11h davant de les Torres dels Serrans.
Tant si arribeu al Puig en bicicleta, o en mitjans motoritzats, us recordem que enguany, a banda de les tradicionals parades de material independentista i del dinar popular, a base de paella, podreu assistir als parlaments de representants de l'assemblea de Maulets de l'Horta, representants de l'AEN (Assemblea d'Estudiants Nacionalistes - Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans), representants del Casal Jaume Ier del Cabanyal - Canyamelar a València, representants de la coalició electoral de l'esquerra independentista basca, Euskal Herritarrok i representants del PSAN del Baix Camp i de l'Horta.
A banda, durant tot el dia, podreu gaudir de l'animació infantil, i del concert de música, a càrrec d'Escaramussa Folk. L'aplec, organitzat per el PSAN, porta com a lema d'enguany Cap a una majoria social per la independència i la unitat nacional.

Ahir es va fer un acte pro seleccions nacionals, hi va destacar la presència de Jordi Portabella, candidat a l'alcaldia de Barcelona per ERC, mentre que la representació del PI va estar a càrrec de Pilar Rahola i Salvador Morera, com a primeres figures. CiU no hi va tenir representació, malgrat que entre els que han donat suport a la campanya hi figuren el secretari d'Organització de CDC, Felip Puig, i el secretari adjunt d'UDC, Jordi Petit, a més dels líders de les respectives organitzacions juvenils.
Sobre aquest tema en podreu trobar tota l'informació a El Periódico de Catalunya. Més informacions vinculades al tema són a la web-site de la campanya a Internet, Marca un Gol per Catalunya.

El president de SEAT, Pierre-Alain De Smedt, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Jaume Pagès, han signat un conveni de col.laboració per constituir un centre específic de recerca en l‘àmbit de l’automoció i desenvolupar un prototipus de vehicle híbrid urbà. Tota l'informació al voltant d'aquesta notícia la podeu veure en aquesta pàgina de l'oficina de premsa de la UPC

A Morella, dins la comarca de Els Ports, ha començat la I Trobada de Representants d’Estudiants de les Universitats de l’Institut Joan Lluís Vives, que tindrà lloc fins el dissabte.
L'objectiu de la trobada és establir unes jornades de debat interdisciplinar entre les diverses universitats de l’Institut Joan Lluís Vives, al voltant de temes que afecten de manera comuna els estudiants de les nostres universitats, i fixar les bases per tal que, de manera continuada, els consells d'estudiants de les 15 universitats de l'Institut disposen d’un fòrum de debat permanent. Les sessions de treball s’organitzaran a través de metodologies diferents: ponències per part de les universitats, debat a partir d’una ponència o taules rodones, etc...

El Sitges-98. Festival Internacional de Cinema de Catalunya ha obert les portes en un entorn realment privilegiat com és Sitges, al Garraf, seguint el model de l'any passat: secció competitiva de cine fantàstic i Gran Angular, que reuneix tots els gèneres i en què la votació del públic decideix. La novetat de l'edició és que s'oferirà una àmplia mostra del cine autòcton, tant en les dues seccions oficials com en la dedicada a l'audiovisual català.
El Festival Sitges-98, vol servir de plataforma del cine d'aquí. La conjuntura hi ajuda, atesa aquesta tardor espectacular del cinema català.

la UNESCO, auspiciada pel Centre Unesco de Catalunya, acaba de posar en funcionament des de Bélgica als Països Baixos, el projecte Linguapax, una nova iniciativa en favor de la pluralitat lingüística. D'aquesta manera la UNESCO vol promoure la cultura de la pau a través de l'educació plurilingüe i el respecte a les diferents llengües minoritàries. Una tasca certament encomiable a favor de la diversitat lingüística.
En aquesta mateixa linea també podeu visitar les webs de Mercator que té com a objetiu la creació d'un banc de dades que reculli tots els documents jurídics i/o normatius que configuren el marc lingüístic europeu, i la web del CIEMEN, Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions.

Softcatalà, Enciclòpedia Catalana i l'Institut Joan Lluís Vives, van arribar ahir a un acord per difondre una única "versió beta" del navegador i treballar conjuntament en el desenvolupament i difusió d'una versió definitiva en la nostra llengua del Netscape Communicator, alhora que en garantiran l'actualització i el manteniment tècnic. La "versió beta" comuna, s'anomena El Navegador i ja es pot descarregar. L'aplicació estarà disponible als servidors de les 15 universitats del IJLV. El comunicat emés el podeu veure en aquesta pàgina

L'informe de l'advocat del cas Boosman revela que Catalunya té dret a disputar competicions internacionals oficials. Arran d'això ha tornat a engegar amb més força que mai la vella polèmica de les seleccions catalanes.
CiU i PNB exigeixen seleccions nacionals en la nova llei estatal de l'esport i han iniciat una ofensiva política coordinada per exigir al govern central que la nova llei de l'esport espanyola que està preparant admeti la creació de seleccions nacionals que puguin participar amb normalitat a les competicions internacionals. la Unió de Federacions Esportives Catalanes, vehicularà la projecció. Podeu veure'n el detall d'aquesta informació a l'Avui del dia.
D'altra banda el programa Gol a Gol del Canal 33 de Televisió de Catalunya, va fer una enquesta sobre si els catalans desitgen una selecció nacional catalana. Els resultats són prou clars: Sí 14026 (90'8 %), No 1422 (9'2 %).
A la web de la Campanya Marca un Gol per Catalunya, destinada a donar suport des d'Internet a les seleccions catalanes, hi trobareu molta informació de les darreres notícies que està generant aquesta polèmica.

Enciclopèdia Catalana i SoftCatalà han arribat a un principi d'acord per tal de distribuir una versió única del navegador de Netscape en català. Avui mateix es podria arribar a un total acord entre les dues bandes, però segons s'ha pogut saber Enciclopèdia Catalana acceptarà L'Almogàver, amb alguns retocs.

Avui a partir de les 10 a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), acollirà el Segon Simposium sobre Gestió i Tecnologies Apropiades per a l’Aigua en Petits Nuclis Habitats. Aquest simposium se celebrarà fins el dijous. El Grup de Tecnologia de l’Aigua de la UPC organitza aquest simposium a on s’intentarà donar solucions a les diferents problemàtiques existents a les petites àrees habitades, que obliguen a utilitzar unes tecnologies de tractament de les aigües especialment adaptades a la zona.

El passat 8 d'octubre, tres joves de Calella, a la comarca del Maresme, foren detinguts per la Guardia Civil acusats d'haver fet desaparèixer la bandera espanyola de l'Ajuntament. Sense cap mena de proves, els tres joves amb edats entre els 15 i els 16 anys, poden enfrontar-se a unes multes de fins a 18 milions de pessetes, acusats d'ultratge a la bandera espanyola.
La resposta a les detencions, no s'ha fet esperar i les diferents organitzacions de caire independentistes presents a Calella, han convocat per avui dilluns a 2/4 de 6 de la tarda a la plaça de l'Ajuntament, una concentració sota el lema La repressió no és la solució, que se'n vagin!, en suport als tres joves. Justament en un dels moments en que més es qüestiona la constitució espanyola per la manca de drets tan democràtics com l'autodeterminació dels pobles, l'estat respon de la forma més virulenta possible, amb la repressió, centrada de nou, sobre el jovent. Un jovent que no s'arronsa en la seva catalanitat més integra.

Avui és la festivitat del 9 d'octubre data de l’arribada del rei Jaume I a València, es celebra la festa oficial del País Valencià.
A València l'arribada del Correllengua '98 i la tradicional manifestació a la vesprada, convocada per Acció Cultural del País Valencià i el Bloc de Progrés Jaume Ier, a la Plaça de Sant Agustí de la capital de l'Horta.
El PSAN ha creat una pàgina del 9 d'octubre, amb les convocatòries de la diada d'avui i de la XXXIX edició de l'Aplec del Puig.
A a la web de la Coordinadora per l'Ensenyament en Valencià de la Marina Alta, també ha fet pàgina del 9 d'octubre on hi han els gràfics de la Diada d'avui, que podeu agafar lliurement.

Tal com ja vàrem anunciar, degut a la gran quantitat de recursos en català que el nostre servidor registra, sobretot en els darrers mesos ( actualment més de cinc mil), s'ha fet recomanable una reestructuració al directori de recursos. , Presència del Català al món, vol seguir representant i promocionant les webs en la llengua de tot el territori lingüístic. Per això cal reordenar els recursos temàtics d'acord al creixement de la base de dades. Una tasca ja començada i que podeu comprobar ara a les pàgines corresponents a Comercial - Empreses i Esports.

El proper divendres 9 d'octubre, tindran lloc a València l'arribada del Correllengua '98 i la tradicional manifestació convocada per Acció Cultural del País Valencià i el Bloc de Progrés Jaume Ier, a la Plaça de Sant Agustí de la capital de l'Horta.
El Correllengua, que enguany per segon any consecutiu és d'àmbit nacional, és la gran mobilització popular en defensa de la llengua catalana, i recorre, en diverses columnes, moltes de les nostres comarques, aprofitant-se per fer sopars de germanor i actes reivindicatius.
Enguany, podeu consultar la web del Correllengua a l'adreça: http://www.paisvalencia.org/correllengua98

El Doctor Miquel Maresma, d'Arenys de Mar, a la Comarca del Maresme és secretari de la Societat Catalana de Sexologia. Promou i manté un nou directori a Internet de recursos de sexualitat humana, Sexològic (properament en català), dirigit principalment a professionals de la sexologia, també manté la revista Sexologies, una publicació europea de sexologia.
Precisament a Mediapolis Arenys, el nou mitjà audiovisual d'Arenys a Internet, s'hi pot trobar una entrevista amb el Dr Maresma, feta pel periodista Joan Barril. Viagra és un dels temes d'actualitat, però hi ha molts altres temes d'informació sexològica que es tracten a l'entrevista. Si la voleu veure cliqueu aqui, és en format ram.

Després que el candidat socialista al govern central, Josep Borrell, hagués proposat al partit de govern la construcció d'un front antinacionalista, ha fet ara alguna puntualització.
Aclareix que només pretén pactar amb el PP la cohesió de l'Estat per evitar que es deformi la seva arquitectura política. Borrell va assegurar ahir que l'oferta que va realitzar al PP en nom del PSOE per frenar les reivindicacions de CiU i PNB no implica fer un front antinacionalista, perquè només mira d'evitar que Espanya es quedi desfeta.
Els partits catalans, excepte el PSC, desqualifiquen la proposta de Borrell. El reafirmament en l'oferiment d'aliança al PP del candidat socialista, ho podeu veure a l'Avui.

Els Castellers de Vilafranca, van tornar a guanyar ahir, com en la darrera edició, el concurs de castells que es fa cada dos anys a la Ciutat de Tarragona, en la considerada com la millor competició castellera de la història. La colla penedesenca, màxima favorita, no ho va tenir gens fàcil. Els verds de Vilafranca del Penedès, van haber de lluitar fins el darrer moment, en una dura pugna amb la Vella dels Xiquets de Valls. Els de Valls van carregar per primera vegada el pilar de vuit i el quatre de nou amb l'agulla.
D'aquesta important diada en parla l'Avui i el Periódico de Catalunya, mentre que a CastellNet podeu trobar-hi moltes altres informacions del Món Casteller.

El Parlament de Catalunya, va aprovar ahir una resolució com a conclusió del debat de política general, que ratifica el dret de Catalunya a l'autodeterminació.
La resolució es va aprobar gràcies a l'aportació dels partits nacionals; Convergència i Unió, ERC i PI, a més dels dos diputats del grup mixt d'EU i Alternativa i Els Verds. 75 vots a favor, 15 en contra del PP i 39 abstencions del PSC i Iniciativa per Catalunya. Aquest és el primer cop que s'aprova un iniciativa proclamant el dret a l'autodeterminació en el ple de la Cambra.
Jordi Pujol va recriminar als partits satèl.lits, especialment als socialistes que no hi hagin votat a favor.
Els diaris del dia parlen en portada d'aquest tema, ho podeu veure a l'Avui i a El Periódico de Catalunya.

La Campanya per un Netscape en català, que CerCAT i van ser els primers en donar-hi un total recolçament, dins de la campanya en defensa dels programes en català, acaba d'arribar a les 1000 adhesions coincidint amb l'anunci de l'empresa Softcatalà, que ha fet l'Almogàver 4.04 ( versió catalana per a Windows 95). L'Almogàver, no s'ha fet esperar i ja el podeu baixar. Actualment l'associació Softcatalà, que agrupa coneguts internàutes de la xarxa catalana, ja treballa en el desenvolupament del Netscape català per a d'altres sistemes operatius com el MacOs.
La posada en marxa en la darrera versió del Netscape Comunicator, d'un diccionari en català, ja va estar tot un èxit aconsseguit...
Se sabia des de la publicació del codi obert del Netscape 5, que l'estaban traduïnt. El detall del Codi obert, ha facilitat a l'equip que hi ha treballat, per poder donar funcions adaptades a les nostres peculiarietats nacionals.

Ahir a la tarda, el Grup Enciclopèdia Catalana anunciaba per sorpresa que habia acabat la traducció d'una versió beta del navegador Netscape 4.05. per Windows'95 i Windows NT. Tal com ahir advertiem el codi obert, ha facilitat la traducció del navegador per part de diferents iniciatives.
Enciclopèdia Catalana l'ha posat a l'abast de tota la xarxa, permetent-ne la descàrrega lliure des d'aquesta pàgina de la seva web, per tal de contribuir a la normalització de l'ús del català a la xarxa Internet amb voluntat de servei a la llengua i cultura catalanes.
Alguns internàutes, ens han fet arribar petites queixes primerenques, per mancances en la traducció. Però cal tenir en compta que es tracta tant sols d'una primera versió beta.

Avui a Las Vegas, en el decurs del 28è. Congrés de la IAH, el catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Emilio Custodio, serà guardonat amb el 1998 President’s Award de la International Association of Hydrogeologists (Associació Internacional d’Hidrogeòlegs).
Custodio, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) i investigador del Departament d’Enginyeria del Terreny, Minera i Cartogràfica, ha rebut aquest guardó per les seves contribucions científiques internacionals a l’avenç de la hidrogeologia. Custodio ha dut a terme nombroses investigacions i ha destacat com a participant, responsable i coordinador en projectes internacionals de recerca. Podeu veure'n més informació en aquesta pàgina.

Toni Moreno i Manel Mesa, de l'empresa catalana Grama Televisió, van ser premiats a l'Euro Video Festival 98, un certamen que forma part de la fira Photokina feta a Colònia (Alemanya). El premi el van obtenir pel vídeo titulat "Pablo Picasso in Horta de Sant Joan", de tres minuts de durada. Aquest vídeo va ser seleccionat entre un miler de filmacions de diversos llocs d'Europa. El premi va correspondre a la categoria de documentals paisatgístics sobre un personatge.

Demà dissabte hi ha convocada una nova vaga de no connexió a Internet. Després de l'èxit a nivell de repercusió de la primera vaga, poc a poc l'opinió de la majoria de grups del Parlament està a favor de la implantació d'una Tarifa Plana que permeti competir en igualtat de condicions en un mercat de bens i serveis d'abast universal.

El Parlament de Catalunya, va encetar el debat de política general. El president va obrir el debat de política general, l'últim de la legislatura. Pujol va eludir fer balanç de la gestió del seu Govern durant els últims mesos i va dedicar la seva intervenció de més d'hora i mitja a plantejar els reptes que té Catalunya.
En el discurs, Pujol va assenyalar que en el nou escenari que Catalunya aspira, és un model de sobirania compartida, amb el pacte fiscal com a nou finançament.
Els grups de l'oposició vàren criticar el discurs del president, i durant el dia d'ahir es succeiren els torns de preguntes.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB