LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

OCTUBRE 99

MOSTRA DE REVISTES EN CATALÀ

A la Plaça de la Universitat de Barcelona, s'hi fa la Mostra de Revistes en Català que organitza l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català APPEC. Aquesta mostra ha recorregut poblacions del País Valencià i Catalunya. Encara l'hi resta per recòrrer altres punts com Granollers i Tortosa. A la mostra s'hi exposa tot el conjunt de publicacions que surten habitualment en llengua catalana. Paral.lelament a la mostra la APPEC, també desenvolupa altres activitats: conferències i debats i la I Nit de les Revistes en Català, que es farà demà.

PREMI MÖBIUS PER TOL TOL TOL, MILLOR APLICACIÓ ARTÍSTICA ON-LINE

El projecte Tol Tol Tol, Laberints Dinàmics d'Enlloc, ha estat premiat amb el Premi Möbius Barcelona Multimèdia a la millor aplicació on-line de caràcter artístic.
L'usuari que hi entra es un tolnauta que interactua amb els elements transformant-los. Hi ha un lligam entre els recorreguts possibles i la frase musical que està sonant, aquesta relació música-espai és alhora la guia de l'usuari per orientar-se i la causa dels canvis de configuració del laberint.
Tol Tol Tol ha estat desenvolupat pel Taller d'Intangibles (TAG) format per en Jaume Ferrer i en David Gómez, amb la col.laboració d'en Narcís Parés i ha rebut el suport de la Beca a la creativitat audiovisual i musical convocada per l'Institut Universitari de l'Audiovisual (IUA) de la Universitat Pompeu Fabra.
Cal tenir en compte que us heu de baixar l'entorn VRML i visualtizar-lo amb la versió indicada de Netscape i amb el plug-in CosmoPlayer. Si teniu una tarja acceleradora de gràfics 3D la velocitat de navegació serà més òptima.

CATALÀ PER ADULTS I ADHESIÓ A MARTÍ POL A VIC

A la ciutat de Vic, a les 8 del vespre d'avui dijous s'hi farà l'obertura dels cursos de català per a adults 1999-2000, a la sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.
En un acte convocat per Eumo Editorial i el Centre de Normalització Lingüística d'Osona, hi haurà una conferència titulada 60 anys d'edició a Catalunya (1939-2000), a càrrec de Manuel Llanas, professor de la Universitat de Vic. Els tretze cursos de català per a adults que hi ha oberts compten amb uns tres-cents alumnes.
Parlant de l'Ajuntament de Vic, cal afegir que ahir el ple del consistori va aprovar la sol.licitud de concessió del premi Nobel de literatura per a l'any 2000 a l'osonenc Miquel Martí i Pol com a candidat dels Països de parla catalana. També es va acordar traslladar aquest acord a la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el govern de la Illes Balears i al d'Andorra. En el torn d'intervencions, M. Lluïsa Carbonell PSC de Vic, va proposar la creació d'un Premi Literari a Vic.

XXVIII PREMIS D'OCTUBRE A VALÈNCIA

Comença la setmana dels XXVIII Premis d'Octubre a la Ciutat de València. Aquest any continuen els congressos dels últims anys, per obrir nous espais de debat.
Estudi i funció de l'humor en la literatura medieval, anàlisi dels mecanismes de control de l'opinió públic, periodisme i la guerra, multiculturalitat, etc ... Més de 200 especialistes i prop d'un miler d'assistents participaràn en els congressos. Dissabte a la nit, es clourà amb el llirament dels premis literaris, entre els 76 originals presentats a concurs; assaijos, novel·la i poemes.

WORDCORRECT 4.0. CORRECTOR ORTOGRÀFIC I GRAMATICAL CATALÀ

Està disponible a la xarxa el corrector ortogràfic i gramatical català WordCorrect 4.0, que podeu descarregar en la seva versió demostrativa. És un nou concepte de corrector independent de l'editor, de forma que el mateix corrector el podeu utilitzar amb els diferents editors instal·lats al vostre ordinador. Aquest programari té versions per Windows i Apple, té també disposa de mòduls per l'anglès i el castellà.
Desarrollo Gramatical Computarizado, S. L. (DGC), l'empresa que l'ha fet, es dedica a desenvolupar software, orientant els seus esforços a donar solucions tecnològiques a l'entorn lingüístic.
DGC es planteja l'idioma a l'entorn informàtic amb la voluntat de desenvolupar tecnològicament el primer corrector sintàctic-gramatical d'aquestes característiques, i ajudar a les empreses, professionals liberals, etc, a utilitzar el català d'una forma més normal; per difondre la utilització domèstica de la informàtica i avançar en l'àmbit de l'ensenyament; i així contribuir al procés irreversible de la normalització lingüística del català.

LES DONES COMENCEN A MANAR A LES BALEARS

El Setmanari El Temps d'aquesta setmana publica com a tema central l'article Les dones a les Balears comencen a manar.
Després de les darreres eleccions generals, la presència femenina als tres consells insulars, al Govern Balear i al Parlament Illenc ha deixat de ser testimonial i n'ha esdevingut protagonista. Aquests avenços polítics contrasten, però, amb les desigualtats socials. Les dones anònimes de les Balears. La munió de dones que durant la història de les Balears han representat un paper fonamental en camps com l'ensenyament, la ciència, l'empresa o la religió és immens.
Per conèixer la problematica i situació de la dona actual us recomanem un passeig per l'Apartat de la Dona a , Presència del català al món.

CRIVILLÉ EL NOSTRE REI !

Àlex Crivillé (Honda) es ja el nou campió del món de la prova reina del Motociclisme Mundial, els 500cc. Crivillé va fer un cursa amb seny i intel·ligecia al Gran Premi del Brasil del Mundial de Motociclisme, mantenint la sisena plaça que l'hi garantitzaba el títol. A Seva, a la comarca de l'Osona s'ha celebrat la victòria del seu fill, i el seu alcalde ha anunciat avui que es construirà un monument a Àlex Crivillé a la retonda d'entrada del poble. Crivillé correrà diumenge el Gran Premi d'Argentina i tornarà la propera setmana. Recomanem per seguir aquest èxit la web oficial d'Alex Crivillé i la pàgina de nóticies i la web del Fans Club d'Àlex Crivillé, des d'on podreu enviar missatges de felicitació al nostre flamant campió.
Les seves paraules són la millor expresió per reflectir la satisfacció del moment.
Per fi he aconseguit l'objectiu per el que tant he lluitat, guanyar el Campionat del Món de 500. Un objectiu que he tingut al meu abast des del 1996, enfrontant-me a grans pilots, però amb el recolçament de la meva gent, del meu equip, de l'afició, amb treball i constància per fí podré lluir l'any vinent el número 1 a la meva Honda.

EL VALÈNCIA ES CLASSIFICA, EL BARÇA JUGA AVUI

El València C.F. passa a la segona ronda de la Champions League, sense esperar a l'última jornada, al aconsseguir guanyar per 1-2 al Glasgow Rangers a Escocia, sens dupte, un díficil terreny de joc. Mendieta i Claudio López van marcar per part dels valencianistes. Ara el València té nou punts, dos d'avantatge sobre el Rangers i tres sobre el Bayern. El Barça rebrà avui a l'AIK Solna, amb un equip de circuntàncies. Van Gaal, ha demanat als aficionats que acudeixin al camp on els blaugrana provaràn als jugadors del planter. Rivaldo, Figo, Guardiola, Cocu, Sergi i Luis Enrique, no jugaran.

EL FUTBOL DE PRIMERA

El FC. Barcelona, goleja 4-0 a l'Athletic de Bilbao i, després de 9 jornades, torna a ser el líder en solitari.
Del partit, cal destacar la desastrosa actuació de l'àrbitre, tot i que no va influir en el partit. Va regalar el primer gol de Cocu, precedit de mans i fora de joc, i va concedir un penal discutible a Figo que ell mateix va transformar.
Van completar el compte de gols Rivaldo d'un fort xut, i Dani que segueix a gol per partit. Arnau, el jove porter de la pedrera blaugrana va quedar pràcticament sense haber d'intervenir de manera seria en cap moment.
El València va guanyar dissabte al Deportivo de la Coruña, en un partit bastant fluixet. Ell gols de Kily González i Gerard. El València passa a ocupa el lloc 14 de la classificació, empatat amb el Mallorca i l'Atlético de Madrid, i s'allunya de les darreres posicions.
El Mallorca va tornar a guanyar, aquest cop al Màlaga per 2-1 amb gols de Lauren i Quintero pels malloquinistes.
L'Espanyol perd a Vigo per 2-1. De Lucas va aconseguir l'empat pels espanyolistes a dos minuts del descans. Però l'Espanyol va fallar estrepitosament en l'estratègia del fora de joc i això l'hi va costar perdre el partit, quant ja passaven quatre minuts dels 45 reglamentaris. L'Espanyol queda ara al setè lloc.

APLEC DE PARET DELGADA

Ahir va tenir lloc a La Selva del Camp, Comarca del Baix Camp, l'Aplec de Paret Delgada, que enguany organitza el Partit Socialista d'Alliberament Nacional. L'aplec d'enguany, estaba convocat sota el lema Amb la terra i amb la gent, i va girar al voltant d'una de les problemàtiques més importants que pateix el Camp de Tarragona, la d'un medi ambient malmès per la presència de les internacionals de la petroquímica. Des de la seva web,hi podreu trobar el manifest d'enguany i la convocatòria.

DANSES PLAÇA DEL REI

S'està celebrant a Barcelona el tradiccional cicle de concerts i danses de la Plaça del Rei. El Cicle de Balls, Folk de Tardor i Primavera a Barcelona queden ben representades des de aquesta web no oficial. Antecedents, calendari, consells. Notícies, escrits i xafarderies, àlbum de fotos. Algunes fotografies de sonadors i ballaires.
Des d'aquí podeu accedir al programa del Cicle de Tardor 99.

V PREMI MÖBIUS BARCELONA MULTIMÈDIA

Comença al Centre de Convencions de Winterthur de Barcelona la cinquena edició del Premi Möbius Barcelona Multimèdia al que concorren les darreres produccions multimèdia Off Line i On Line d'Espanya i Portugal. La presentació de les 25 aplicacions finalistes serà oberta al públic que, a més, tindrà ocasió d'explorar les obres en deu terminals preparats a l'efecte. Les 25 obres finalistes, triades entre un total de 95 aplicacions presentades Enguany, al concurs s'hi afegeix una jornada d'anàlisi i reflexió al voltant del món de les noves tecnologies i els reptes que es plantegen als creadors multimèdia, sota el lema Innovació i creativitat: el Stream Video a la Xarxa. Aquesta jornada, tindrà lloc el demà divendres al mateix Centre de Convencions Winthertur i tambè serà de lliure accés. Acte seguit, tindrà lloc el lliurament dels guardons als guanyadors del Premi.

NET ART

Fins dissapte s'està fent el seminari Net Art, que proposa un exercici intensiu d'ús de les eines de hardware i software així com una aproximació als conceptes bàsics que cal tenir en compte a l'hora d'abordar una producció. Està dirigit a artistes visuals que vulguin investigar les possibilitats d'intervenció artística que ofereix la xarxa.
El temari comprén des de l'ús de les eines i recursos per a produir i mantenir una peça de net.art viva, a temes com ara l'apropiacionisme, autoria, intervencionisme social i identitats col·laboratives. Tot allò que envolta l'obra d'art un cop insertada a la xarxa d'Internet, com es veu afectada i com afecta.
Per més informació a l'Hangar. Centre de producció d'arts visuals i multimèdia.

TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LES HUMANITATS, A DEBAT

Les tecnologies de la informació i les humanitats, a debat en unes jornades organitzades per la UOC i la UPF.
Els Estudis d'Humanitats i Filologia de la Universitat Oberta i la Facultat d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra reuniran des d'avui i fins divendres una trentena de professors i investigadors de diferents universitats que duen a terme experiències rellevants en l'ús de les tecnologies de la informació en el camp de les humanitats. Els organitzadors consideren que l'ús de les tecnologies de la informació afecta gairebé tots els àmbits de la nostra societat, i transforma significativament les formes de creació, difusió i consum cultural.

ORDINADORS I ENTRETENIMENT

Per la xarxa, es possible baixar-se el programa Hermes 1.1, la versió en català del creador d'aventures gràfiques per Internet. Hermes és un programa escrit en Java que permet integrar-lo a les págines HTML per a publicar les vostres pròpias aventures gráficas a Internet, sense saber programar, i aconseguint així que es pugui jugar a una aventura gràfica des de la mateixa pàgina HTML. Ademés, al estar escrit en llenguatje Java, les aventures desenvolupades són independents de la plataforma. Podeu veure'n una mostra ja realitzada a la web Alerta Roja a Sabadell!, una coneguda aventura gràfica, ara presentat en versió Ciutat de Sabadell, per Jordi Pérez.
Seguint amb temes relacionats amb el món dels ordinadors, també acaba de sortir una pàgina d'Ous de Pasqua. En informàtica, quant es parla d'Ous de Pasqua, vol referir-se a les petites sorpreses que els programadors amaguen en els seus programes informàtics a les que no és fàcil d'accedir. En la pàgina n'hi trobareu uns quants per els programes més importants en plataforma Windows.

BARÇA GUANYA A EUROPA

Set anys despres d'aconseguir-hi la Copa d'Europa, el F.C. Barcelona, guanya altra volta en el seu retorn a l'Estadi de Wembley a Londres.
El Barça va jugar de manera excelent i va demostrar, amb esqueix, que segueix comptant, al aconseguir aquesta victòria davant de l'Arsenal en el seu pròpi feu. El 2 a 4 final deixa ben clara la superioritat dels barcelonistes. El mític estadi de Wembley serà enderrocat pròperament, però sens dupte que constituirà un bon record per a tots els barcelonistes.

INAGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC DE LA UNIVERSITAT DE VIC

Avui a 2/4 de 12 del migdia, es farà a la sala Marià Vila d'Abadal del Sucre de la Ciutat de Vic, la inauguració del curs acadèmic 1999-2000 de la Universitat de Vic. Durant l'acte hi haurà una lliçó inaugural a càrrec del Dr. Ramon Gisbert, professor de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques que es titula Organització i futur; a més, hi haurà una interpretació musical del Quartet de Clarinets de Barcelona, lliurament d'insígnies i premis, i parlaments, entre els quals hi asistirà l'alcalde de Vic, Jacint Codina.

ELECCIONS

Les eleccions catalanes, han estat molt més ajustades del que ningú preveia. CiU ha estat el guanyador i tindra 56 diputats al parlament. El PSC- Ciutadans pel Canvi, ha estat la segona força i el partit més votat, (85.000 vots més) aconseguint 52 diputats. El Partit Popular 12 diputats, igual que Esquerra Republicana de Catalunya. Iniciativa per Catalunya 3 diputats. Pujol i el seu grup tindrà que formar govern entre el PP o ERC.
Una altra solució és la proposada`per Carod-Rovira que proposa un govern CiU-PSC-ERC. Pasqual Maragall va adjudicar-se la victòria del Canvi, i tota la resta van atribuir-se un important ascens. Podeu veure els resultats des de la web de les Eleccions 99. Les reaccions i les valoracions dels resultats els trobareu a la premsa catalana a l'apartat Comunicació.

LES TRADICIONS RELIGIOSES DES DELS SEUS TEXTOS

A Barcelona s'està fent el Curs Les Tradiccions Religioses des dels seus Textos, que organitza l'Associació per a l'Estudi de les Tradicions Religioses (ETR). Aquest curs que va començar la setmana pasada i durarà fins al maig de l'any 2001, i s'hi faràn diversos estudis de temàtiques relacionades amb les nostres tradicions religioses.
Darrerament són tambè moltes, les pàgines de temàtica religiosa que El Cercador Català, està registrant. Les trobareu classificades per temes al seu Directori de Religió.

AVENÇOS TECNOLÒGICS

Avui el El Comissionat per a la Societat de la Informació presenta un projecte per desenvolupar la formació a través de simulació per ordinador PADIS, una iniciativa del CSI i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), recull un important conjunt de paquets didàctics interactius. La roda de premsa es realitzarà a la 1 del migdia a la seu del CIMNE (Edifici C-1, Campus Nord-UPC, c/ Gran Capità s/n, Barcelona).
PADIS neix amb l'objectiu de desenvolupar paquets interactius per a l'ensenyament en enginyeria utilitzant tècniques de simulació per ordinador.

Un altra avenç important é el sistema de 'tutor intel·ligent' que combina el llibre electrònic intel·ligent i el tutor on line, que ha estat creat per un grup d'investigadors d'Enginyeria Tècnica Informàtica de la Universitat Oberta de Catalunya.
El 'tutor intel·ligent' adequa el ritme i dissenya el pla de treball segons el nivell acadèmic de cada estudiant. El sistema -que es desenvolupa en el marc de la Càtedra de Recerca IBM/'la Caixa' de la UOC, s'ha presentat a un congrés als Estats Units, que es va tancar ahir, sobre tecnologia i educació.

MÉS AVENÇOS, EN MEDICINA

Digitalitzar historials mèdics o realitzar diagnosi a distància, són algunes de les aplicacions que la telediagnosi mèdica, aplicarà properament gràcies al projecte Dixar.
Aquest matí El Comissionat per a la Societat de la Informació explica en una roda de premsa la signatura del conveni Dixar, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a la sanitat que aplicarà.
Aquest projecte s'adscriu a la iniciativa 2 de l'àmbit Sanitat i qualitat de vida del Pla Estratègic Catalunya en xarxa, la qual proposa la implantació de la història clínica digital personalitzable a través, entre d'altres opcions, de l'autodiagnosi.

EMPAT AL BARÇA-MADRID, 2-2

Aquest cop el FC Barcelona no va tenir sort, Barça i Madrid van empatar ahir a la nit a dos gols, amb l'àrbitre Díaz-Vega de protagonista al no assenyalar un clar penal fet per Sergi al primer temps. Sí en canvi, que va expulsar a Kluivert a la segona part per protestar. El partit, com correspon a aquests tipo de derbis, va ser espectacular i jugat amb molta força i per part dels jugadors.
El primer gol el va fer Rivaldo, i Figo, el jugador resolutiu de sempre, va marcar el segon, tot just començar la segona part. El Madrid va estrenar el marcador i el va tancar empatant, gràcies a dos gols de Raul.

ELECCIONS

Les eleccions de diumenge son el punt fort informativament parlant d'aquest cap de setmana, mentre avui s'ultimen els detalls i es preparen els actes finals dels partits. La Malla seguirá on-line les eleccions del proper diumenge.
El Canal digital La Malla, que emet per Internet a des del mes de juny passat seguirà l'actualitat electoral del proper diumenge, en l'espai dedicat a les eleccions al Parlament de Catalunya. Es coneixerà al moment la composició del Parlament per a la propera legislatura i la intenció de vot dels electors en funció dels vots escrutats. A la vegada, s'oferiran les notícies d'última hora i declaracions des d'on s'informarà de les reaccions dels partits i líders polítics que es produeixin durant la nit. Ces de lla web tambè podreu accedir a la resta de pàgines web que ofereixen dades d'interés electoral (partits polítics, resultats anteriors, mitjans amb cobertures especials...).
L'emissió de les cróniques amb les reaccions electorals estaran disponibles a partir de primera hora del matí de dilluns en vídeo i àudio.

INCIDENTS A BARCELONA A CINC DIES DE LES ELECCIONS

Ahir a només cinc dies de la consulta electoral del proper diumenge, van produir-se importants incidents a Barcelona pel Dia de la Hispanidad, una festa que no ens va ni ens ve, però que en aquesta ocasió va acabar de pitjor manera que en les anteriors.
Un miler de joves antifeixistes van intentar arribar ahir al matí a la plaça dels Països Catalans del barri de Sants, a Barcelona, on l'ultradretana Alianza por la Unidad Nacional celebraba l'acte que cada any fa en aquesta diada. La policia va impedir als joves, arribar al lloc on els ultradretans reunien unes 500 persones. Els manifestants vàren cremar varis contenidors i fer destrosses a establiments comercials i bancaris i la seu del Partit Popular. La policia va practicar vàries detencions.
A només set dies de la consulta electoral del proper diumenge, aquests incidents no afectaran al normal desenvolupament de la Campanya Electoral, enbrutada per les manipulacios d'uns i altres i la guerra de declaracions i rèpliques.
Grups contraris a la normalització lingüística van intentar boicotejar ahir un acte electoral de CiU al districte de Nou Barrris, tradicional feu del PSC. Una part dels 15.000 assistents van xiular Jordi Pujol quan va intervenir en mig d'una actuació del grup Los Chunguitos. Entre els promotors de la xiulada hi havia l'Asociación por la Tolerancia, d'orientació vidalquadrista i contrària a la nova llei del català.
Per acabar-ho d'arreglar, acaba de sortir la web de El Be Negre, una pàgina independent per fa circular, especialment, aquelles informacions que els grans mitjans amaguen. El web s'encarrega de destapar alguns dels 'marros' dels partits més importants, Convergència i Unió i el Partit del Socialistes de Catalunya.

CALDRÀ ESPERAR PER VEURE L'ÀLEX CRIVILLÉ CAMPIÓ DEL MÓN

Caldrà esperar al el proper Gran Premi del Brasil per poder veure l'Àlex Crivillé campió del món. Àlex Crivillé amb la seva Honda, ha quedat en tercer lloc i per tant no ha pogut proclamar-se avui campió del món de la de la cilindrada dels 500cc al Gran Premi de Sud-Àfrica.
Crivillé només tenia que aconseguir 9 punts més que el seu rival, el japonès Tadayuki Okada, que va quedar quart. Cal esperar al Gran Premi del Brasil on es necessitaran només sis punts per guanyar el Mundial.
Sete Gibernau, que ha cedit el pas a Crivillé a pocs metres de la meta, ha ocupat el segon lloc en el podi, per darrera de Max Biaggi, que ha estat el guanyador.
Emili Alzamora, va tornar a caure a la volta número 12, tocat pel seu company d'equip, Ivan Goi, que també va caure. Tot i la caiguda Alzamora continua líder del Mundial.

TROBADA DE LA INDUSTRIA MULTIMÈDIA

Avui es realitzarà a l'Aula Màster de la Universitat Politècnica de Catalunya de l'Escola d'Enginyers de Telecomunicacions, al carrer Gran Capità, s/n de Barcelona, la 9ª Trobada de la Indústria Multimèdia. La Producció de Continguts Multimèdia per a la Formació serà el tema de debat d'aquesta trobada multimèdia, que organitza la UPC. L'acte està previst per les quatre de la tarda. Per a més informació la podreu trobar a la seva web.

LES ENQUESTES PRONOSTIQUEN UNA VICTÒRIA DE PUJOL

Les sis enquestes electorals que darrerament s'han fet públiques, coincideixen en pronosticar una victòria de Jordi Pujol, pels comicis autonòmics del proper diumenge 17 d'octubre a Catalunya. Les noves enquestes electorals, confirmen que Pasqual Maragall, tot i pujar en intenció de vot, no podria arribar a inquietar Jordi Pujol. Pasqual Maragall manifesta que les enquestes verdaderes seràn el proper diumenge i Jordi Pujol, va dir que cal no confiar-se i cal anar a votar.

 • Segons La Vanguardia, Jordi Pujol està tres punts per davant de Pasqual Maragall.
 • Segons El País, Jordi Pujol està 3.5 punts per davant de Pasqual Maragall.
 • Segons El Mundo, Jordi Pujol està 4.7 punts per davant de Pasqual Maragall.
 • Segons L'ABC, Jordi Pujol està 4.3 punts a Pujol per sobre de Maragall.
 • Segons El Periódico, la més favorable a Pujol l'li dóna prop de deu punts d'avantatge.
 • Segons Diario 16, dóna també 2 punts per sobre a Pujol.

  CINC SEGLES DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

  A la Ciutat de Valencia s'estan celebrant els Cinc Segles de la Universitat de València. 500 anys de vida de la Universitat de València, una institució que juga i ha jugat un paper clau en la societat valenciana. La commemoració ofereix una oportunitat única per unir el record històric a la reflexió contemporània amb l'objectiu d'estrényer els llaços entre la societat i l'institució.
  Ahir va fer-se l'acte central de la commemoració dels Cinc Segles, el Pare Miquel Batllori va pronunciar la lliçó magistral davant les moltes autoritats acadèmiques i polítiques assistents a l'acte. També es va fer l'inauguració de les noves instal·lacions rehabilitades de l'edifici del carrer de la Nau.

  DIARI DE GIRONA A INTERNET

  Avui és el dia que té previst posar-se en fucionament el primer número de la versió electrònica del Diari de Girona. El Diari de Girona és un antic rotatiu de les comarques gironines en format tradicional, que ara també ha volgut entrar a la xarxa. La versió digital portarà les mateixes notícies i els altres serveis: Suplements, de agenda, temps, economia, cartellera de cinema, loteries, ...

  9 D'OCTUBRE FESTA DEL PAÍS VALENCIÀ

  Demà dissabte és el 9 d'Octubre, La diada del País Valencià, on es commemora l'entrada de Jaume I a la la ciutat de València el 1238. També finalitzarà la campanya d'enguany del Correllengua, amb la manifestació del 9 d'Octubre (ja tradicional) que sortirà a les 5 de la vesprada de la plaça de Sant Agustí de València. El Correllengua va començar a primers de setembre a Andorra i a comarques d'Alacant.
  Aprofitant el pont del cap de setmana i com a continuació d'aquesta diada, el mateix dissapte començarà la 1ª Festa Acampada Carrascar'99 una trobada lúdica i política que durarà, fins dimarts (festa del 12 d'octubre), i es farà a Benigànim, Comarca de la Vall d'Albaida. En la festa s'hi faràn concerts amb: Atzukak, Skaband Malajunça, Brams, Bajoqueta Rock, Lax'n'Busto, Sangtraït, Al Tall, Obrint Pas, Joxe Ripiau. Les altres activitats paral.leles que també estàn previstes són: Tallers, excursions, mítings, conferències i col·loquis.

  FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE CATALUNA A SITGES

  El Festival Internacional de Cinema de Catalunya, que com cada any té lloc a Sitges, el meravellós paratge turístic de la costa de la Comarca del Garraf.
  David Cronemberg, amb el seu eXistenZ, va inaugurar els 10 dies de cinema d'aquesta XXXII Edició del Festival Internacional de Cinema de Catalunya, que es celebrarà fins el 16 d'octubre.
  Enguany el Festival manté la secció Oficial Competitiva dedicada al cinema fantàstic, però també presentarà la secció Oficial Gran Angular, panorama del cinema d'altres gèneres de producció recent.

  ANIMAC'99

  Un altra estrena que torna a fer referència, com l'anterior, al món del cimema i més concretament als Festivals de Cinema. Aquesta vegada, però, serà el Cinema d'Animació a l'Animac'99. La Mostra Internacional de Cinema d'Animació es celebra, com cada any, a la Ciutat de Lleida fins el proper diumenge.
  A l'esdeveniment no competitiu dedicat exclusivament al cinema d'animació com a manifestació artística, hi figuren curtmetratges guanyadors i nominats dels passats Oscar, així com films guardonats en diversos festivals d'animació de tot el món; treballa retrospectius, sèries de tv internacionals, i hi destaca una sessió monogràfica en l'animació produïda en l'estudi del dissenyador Javier Mariscal.

  ES CONSOLIDA EL CONCURS DE ROBÒTICA DE LA UPC

  Joan Clos, alcalde de la Ciutat de Barcelona, va inaugurar el V Concurs de Robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya, va anunciar la creació dels premis Ciutat de Barcelona, dotats amb 1.200.000 ptes pel concurs que organitzen estudiants de l'AESS de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona. L'alcalde va posar èmfasi en el concurs de robots netejadors, que tenen gran interès per a l'Ajuntament de Barcelona. El concurs es fa en tres modalitats: robots lluitadors de sumo, rastrejadors i netejadors.
  Aquests premis són el reconeixement a l'aportació dels estudiants a la innovació tecnològica en la robòtica i estimulen la creativitat dels futurs enginyers en aquesta competició que s'ha convertit en una trobada obligatòria pels amants de les petites andròmines autònomes i controlades per ordinador.

  AMUNT EL TELÓ DEL LICEU

  La reconstrucció és un fet, el Gran Teatre del Liceu puja el teló i lluirà avui de nou la millor gala, per la reestrena desprès de l'incendi del 31 de gener de 1994, del gran temple de l'òpera de Barcelona.
  La polèmica reconstrucció del teatre queda ja de banda i tota la premsa d'avui es fa ressó de l'inaguració d'aquesta nit.
  Puccini Turandot rependrà el fil musical de l'inacabada òpera de que va quedar suspesa de manera sobtada per l'incendi, fa gairebé sis anys. Podeu veure el calendari de la temporada.
  El nou Liceu és un edifici completament renovat i preparat amb les més modernes tecnologies.

  ES CREARÀ UN NOU CENTRE DE TECNOLOGIA DE LA COMUNICACIÓ

  Aquest migdia es farà l'acte de signatura del conveni per a la creació del nou Centre de Tecnologia de la Comunicació, que endegarà la UPF durant el curs 1999-2000.
  L'acord involucra al Comissionat per a la Societat de la Informació i la Universitat Pompeu Fabra que crearan el primer Centre de Tecnologia de la Comunicació a Catalunya. El centre estarà ubicat a l'Estació de França de Barcelona, i serà l'espai universitari més gran entorn a les tecnologies de la comunicació.

  AJUNTAMENT.NET UN SERVIDOR DE CORREU PELS AJUNTAMENTS CATALANS

  Un nou servei d'Internet gratuït, s'acaba de posar en funcionament Ajuntament.Net, el primer servidor de correu-e (e-mail) dels Ajuntaments de Catalunya. Només cal una sola adreça per a tots ells, la més fàcil.
  Ofereix al usuari una manera fàcil de contactar amb l'administració local de tots el pobles i ciutats de Catalunya. Està pensat per a poder estar a l'abast de tothom, per això és gratuït, i tant el seu disseny com funcionament son extremadament fàcils, permetent utilitzar qualsevol programa de navegació.
  Micro Garbí l'empresa, que des de Sant Vicenç de Castellet, l'ha posat en funcionament, també ofereix altres serveis semblants adiccionals.

  JORNADES 'FRANCISCO FERRER I GUÀRDIA: L'ESCOLA MODERNA

  A la Vall d'Albaida, L'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida (IEVA), acabat d'arribar a l'Índex en català, organiza les Jornades 'Francisco Ferrer i Guàrdia: L'Escola Moderna'. Aquestes jornades volen fer justícia, envers el silenci que durant molts anys ha patit la persona i l'obra pedagògica de Ferrer i Guàrdia. Des d'aquesta pàgina, obtindreu els detalls de les Jornades que s'allargaràn fins el dissabte dia 16 d'octubre.

  SISENA ESCOLA CATALANA A LA CATALUNYA NORD

  Ahir va inaugurar-se oficialment una nova escola catalana al Vernet, un barri de Perpinyà a la comarca del Rosselló de la Catalunya Nord.
  A l'acte hi va assistir el Sr. Joan Pau Alduy, Batlle de Perpinyà, El Sr Jaume Roure Regidor d'Afers Catalans, Sr.Miquel Mayol, President de la Bressola, El Sr.Joan Pere Le Bihan, Director General de la Bressola.
  La Bressola de Sant Galdric a Perpinyà ha conegut un fort creixement de matrícules pel curs 1999/2000. Tenint en compte aquest creixement i amb la voluntat de permetre a altres barris de la vila de beneficiar-se d'una escola catalana, La Bressola i l'Ajuntament de Perpinyà, han decidit d'obrir un nou centre al barri del Vernet.
  L'escola, va obrir el 6 de setembre, els mestres són Na Nelly Tarrès i Elisabet Margall. Amb aquesta són ja 6 les escoles que l'Associació per l'Educació i la Cultura Catalanes dels Infants (Bressola), ha posat en funcionament a l'Estat Francès.
  El nou centre es troba situat a l'avinguda Albert Schweitzer (cantonada camí de Torremila).

  INTER SOS, UN ÍNDEX A INTERNET DE PERSONES DESAPAREGUDES

  L'Agrupació de Familiars de Desapareguts de Catalunya, ha posat en funcionament des de l'espai del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, el servei Inter SOS, un punt a la gran teranyina, dedicat a la recerca de persones desaparegudes de qualsevol edat.
  Des de la seva web s'ofereix informació i ajuda a les famílies que busquen a un proper desaparegut/da i no existeix comunicació expressa del lloc on es troba. El servei canalitza les demandes que existeixen sobre desaparicions cap a les institucions i organismes públics i privats amb competències per a l'atenció d'aquestes necessitats. A Inter SOS hi podeu trobar la pàgina de les Persones Desaparegudes, un gran servei per Internet a la colectivitat, que fomenta la solidaritat ciutadana. Es tracta d'un índex de recerca alfabètic de Persones desaparegudes del Principat.

  WWW.GENTGRAN.ORG, EL PORTAL DE LA NOSTRA GENT GRAN A INTERNET

  L'edat de les persones, no suposarà cap inconvenient, pels més de 2 milions de persones grans, de parla catalana, per poder gaudir dels serveis que a partir d'avui ha posat en funcionament la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC). www.gentgran.org El Portal en català de la gent gran a Internet, té tot de serveis dirigits a les persones més grans, la tercera edat.
  Aquest any 1999, declarat Any Internacional de la Gent Gran, i concretament divendres Dia Internacional de la Gent Gran, va estar l'escollit per presentar-lo a la xarxa.

  L'ESPORT DEL CAP DE SETMANA

  En el món del Motor, Àlex Crivillé, ja és més a prop del títol, al aguantar amb la lesió al canell que va patir anteriorment, i va acabar cinquè puntuant pel mundial, i cada vegada més a prop del títol.
  El pilot de Seva, s'ha vist afavorit la caiguda que ha patit Kenny Roberts (Suzuki). Carles Checa (Yamaha), ha obtingut una quarta posició davant d'Àlex Crivillé i a continuació en sisé lloc el pilot Sete Gibernau (Honda).

  El Barça, en un bon partit dels homes de Van Gaal, va guanyar al Valladolid 0-2, amb dos gols de Kluivert i Rivaldo Els barcelonistes vàren tenir domini i control del partit davant un rival que no tenia prou capacitat per atacar. La nota negativa, la lesió de Frank de Boer i l'expulsió de Bogarde, que no podran jugar el proper partit, dimecres 13, en la visita del Reial Madrid al Camp Nou.

  El RCD Espanyol va imposar-se a l'Atlético de Madrid per 3-1 en partit jugat a l'Estadi Olímpic de Montjuïc. L'equip matalasser va avançar-se, però Tamudo i Benítez i Rotchen van aixecar el partit donant els tres punts que el manten al capdavant.

  El R. Mallorca va perdre a Vigo, amb el Celta per 1-0. Karpin, al minut 50 de joc, va fer l'únic gol d'un partit amb poca història. El Mallorca torna a la part baixa de la classificació.

  El València CF. desperta de cop en aquesta lliga i guanya en un espectacle memorable al Santiago Bernabeu, en un bon partit dels valencianistes que van imposar-se finalment per 2-3. El primer partit guanyat pel València d'aquesta temporada, va tenir una primera part impecable que ha acabat amb 0-3. Però a la segona part el Madrid va fer dos gols i va fer patir fins al final. Tot i el depertar de l'equip, el València CF. segueix a la cua de la primera divisió.

  PRESENTACIÓ DEL LLIBRE 'VALENCIÀ EN PERILL D'EXTINCIÓ'

  A la ciutat d'Alcoi, va fer-se la presentació del llibre valencià en perill d'extinció, a la Casa de la Cultura d'Ajuntament. La presentació la va fer el professor Emili Casanova, de la Universitat de València. El llibre és un recull de 835 paraules i locucions genuïnament valencianes, la majoria de les quals no es troben als diccionaris normatius i que estan en seriós perill d'extinció. Una trista realitat, que mostra el retrocés de l'ús de la nostra llengua al País Valencià.
  El llibre té 720 pàgines, el seu preu de venda al públic és de 1950 pessetes i es pot comprar en qualsevol llibreria del País Valencià. Per més informació podeu trucar al Servei de Normalització Lingüística de l'Ajuntament d'Alcoi, al telèfon 965-54-52-11.

  EXPOSICIÓ DE L'OBRA TERCER ASALT.

  A les comarques de Girona, concretament a l'Alt Empordà, i més concretament al municipi de Bàscara, s'estrena la Exposició Tercer Assalt. Exposició d'escultures, montatjes, ensamblatjes i pintura en general, de Paco Fanés i Joan Puche a la Sala de Exposiciones Triarts k'w. de Bàscara.
  Els darrers treballs plàstics d'aquests artistes, nascuts a la ciutat de Badalona, consta d'una trentena d'obres. Malgrat l'aparent heterogeneïtat de l'obra, trobem evidents punts de confluència tant a nivell formal com de concepte. Les seves obres neixen d'un treball de reflexió en el qual la memòria té un paper fonamental. Son un fil conductor que intenta posar en contacte l'art, la vida i l'home. Estarà oberta fins el 2 de novembre.
  Des de la pàgina web de Triarts k'w. hi podeu veure totes les exposicions tant reals com virtuals que programa habitualment la sala.

  X RETROBAMENT CATALÀ A PRATS DE MOLLÓ I HOMENATGE A FRANCESC MACIÀ

  Diumenge 3 d´octubre, L'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), organitza el X Retrobament català i l'homenatge a Francesc Macià i els voluntaris catalans. Aquest aquest acte es fa cada any a Prats de Molló (Comarca del Vallespir) a la Catalunya Nord. En la trobada hi participa el Cercle d´Agermanament Occitano-Català (CAOC), les Joventuts d'Esquerra Republicana de Gràcia, les Joventuts Nacionalistes de Catalunya, Marxes Independentistes, Estat Català i entitats de Prats de Molló.
  Els participans catalans sortiran a les 6'30 de la Ronda Universitat 21 de Barcelona i es tobaràn a l'autopista amb el grup de gironins.
  S'hi faràn tota mena d'actes; Ofrenes florals, parlaments dels delegats i de l'alcalde, cant dels segadors, cercavila amb banderes i música, intervenció d'historiadors, cantants i la Coral La Barretina de Prats de Molló.
  Francesc Macià, moria en l'exercici del seu càrrec, com a president de la Generalitat de Catalunya, el dia de Nadal de 1933, a la Casa dels Canonges.

  CONCENTRACIÓ CIUTADANA A L'ABOCADOR DE CAN MATA

  Convocada per el Col·lectiu d'Amics de Masquefa, aquest dissabte 2 d'octubre, es fa a Hostalets de Pierola (l'Anoia), a les 12 del migdia la Concentració Ciutadana a l'Abocador de Can Mata Des de la pàgina s'explica el per què el no a l'abocador, com anar-hi, i les entitats convocants.
  Segons s'explica a les seves planes, hi ha antecedents provats d'abocament de residus altament tòxics per als organismes vius.

  EUROART 99, SALÓ INTERNACIONAL D'ARTISTES CONTEMPORANIS INDEPENDENTS

  Euroart 99, és la tercera edició del Saló Internacional d'Artistes Contemporanis Independents, que organitza la Promotora BCNArtDirecte. Més d'un centenar d'artistes independents, presenten la seves obres i atenen a les comandes personalment amb el diàleg obert artista - visitants de la mostra.
  Si voleu conèixer els artistes presents els trobareu aquí. El saló es pot visitar fins diumenge a Les Drassanes de Barcelona.

  XI FIRA MAGIC INTERNACIONAL

  Avui també comença Fira Màgic Internacional Barcelona Durant tres dies, se celebra la Fira Popular de les Ciències Ocultes i el Saló de les Medecines Alternatives, al Palau Sant Jordi del districte de Sants-Montjuïc a Barcelona. L'horari és de 2/4 d'once del matí a 2/4 de deu del vespre i el preu de l'entrada 1.000 ptes.
  Contràriament a d'altres activitats, en aquesta fira els principals atractius no són únicament conferències i actes culturals paral·lels, ja que aquests comparteixen protagonisme amb els stands d'exposició i les taules de consulta. Amb una acollida realment desbordant, els professionals del sector exposen i ofereixen els seus serveis a un públic selectiu. D' aquesta manera, el Màgic s'ha convertit en el millor exponent de les novetats que han sorgit darrerament en el camp de les Ciències Ocultes, l'esoterisme i la medicina natural.

  11è FESTIVAL DE CINEMA DE GIRONA

  I a la Ciutat de Girona, també s'està celebrant el 11è Festival de Cinema de Girona, que ha començat aquesta nit amb la presentació de les pel·lícules participants d'enguany.
  Al festival gironí s'hi admeten metratges de com a màxim seixanta minuts, produïts durant els anys 1998 i 1999 i temàtica lliure. Des de la web podeu veure l'història dels 11 anys d'aquest festival.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB