LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Aquest espai, està reservat per oferir les notícies breus, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana. Podeu consultar les darreres Notícies de la Llengua o anteriors a l'HEMEROTECA DEL 96.

SETEMBRE 97

Els treballs sobre la nova llei del català, es reprenen, amb polèmica de fons i sense el concens de les diferents forçes polítiques del país. La llei no tindrà sancions, entre avui i demà la ponència intentarà redactar un esborrany amb concens de tots. S'haurà de comprobar la reacció dels partits més reticents; el PP d'una banda, que s'està mostrant més reticent a qualsevol abans que els seus antecesors AP i UCD. ERC d'una altre banda, està en desacord i ha preparat un text alternatiu. El PI, intentarà trobar el concens, i IC ha denunciat l'estratègia d'alguns formacions per trencar el concens.

La Plataforma per la Llengua, un moviment cívic popular i una ONG de la llengua més, obre la seva web a 'la xarxa'. La Plataforma va ser creada per respondre als atacs a la nostra llengua i té tres objectius fonamentals per tal d'avançar en la qüestió lingüística: denunciar i respondre les agressions a la nostra llengua; normalitzar camps concrets, a base de campanyes que incideixin en punts molt determinats; i pressionar i exigir una nova legislació en matèria lingüística que sigui valenta i sense complexos, fonamental per a la salvaguarda del català.

El Consell Nacional Català, és una institució que fonamentada en la inqüestionable unitat dels Països Catalans, executa les seves funcions arbitrals per damunt de les filosofies, dogmes i ideologies. El seu objectiu és el de retornar-li a Catalunya, la seva Indepèndencia Nacional. Sol·licita oficialment un plebiscit a les Nacions Unides.

El Grup de Periodistes Digitals (GPD), un dels colectius més importants i nombrosos de la Internet Catalana. Acaba d'enllestir la web del seu Congrés M@ig'98 amb el lema Jo Comunico, tú Publiques, ell Informa, Comunicar és Poder.
El muntatge compta amb la col.laboració del Col.legi de Periodistes de Catalunya i a la web hi ha una detallada informació de de l'event i els Seminaris i Tallers a desenvolupar. Tambè podeu escollir l'opció de demanar informació directe al stand que el GPD ha obert a les Festes de la Mercè.

L'Enciclopèdia Musical Catalana, és una base de dades que té censades actualment unes 1472 formacions de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord que canten en català.
Josep M. Jurado i Josep Gorchs els autors, des de fa temps l'estàn recopilant. La presentació tindrà lloc dissabte a dos quats de dotze del matí, dins el marc del MMVV, en roda de premsa.

Es va celebrar la Diada de la Mercè, amb nombrosa participació popular sobretot a les cercaviles amb gegants i capgrossos i els castellers a la Plaça de Sant Jaume on es va viure una brillant jornada castellera. Els actes es venen desenvolupant des de el divendres, que l'alcalde Pasqual Maragall, va inaugurar per darrera vegada les festes com Alcalde de la Ciutat.
Tambè al estadi del FC Barcelona es va celebrar l'aniversari de l'Estadi. Desprès de la misa, el president Núñez, va otorgar medalles als socis més antics del club.

d'Aussiàs March als nostres dies és el nou treball del cataautor valencià Paco Muñoz, amb la col.laboració de Lluís Miquel i Juli Mira, i s'ha presentat aquest cap de setmana a Dènia a la Marina Alta. El treball cobra vida gràcies a la profesionalitat dels músics: Enric Murillo, piano i teclats. J.A. Murillo clarinet, percussions, baix i teclats. Cèsar Murillo guitarra, baix i teclats. Clara Dols i Montserrat Alcover.

Acció Cultural del País Valencià, després de tretze anys de treball, ha completat definitivament l'espai de comunicació en llengua catalana, una de les seues aspiracions històriques més importants, i gràcies a l'acord amb el govern Zaplana, i la col.laboració de tot el poble valencià. S'han tancat una sèrie d'acords entre ACPV i RTVV que permetran per al futur l'estabilitat total de les emissions que ACPV realitza per al País Valencià a través de la seua xarxa de repetidors. Els acords, són els següents:

 • Estabilitat total de les emissions de TV3 al País Valencià. A partir d'ara, les freqüències que ve utilitzant TV3 al País Valencià queden fixes com estaven i no seran ocupades en el futur per cap canal de RTVV.
 • Recepció completa de Canal 33 amb les mateixes frecuències acordades anteriorment.
 • Solucionat el cas de Gandia i la comarca de la Safor: es podran rebre TV3 i també Canal 33, però caldrà fer un petit canvi de frecuència; TV3 passarà a emetre pel canal 39.
 • Estabilitat total de les emissions de Catalunya Ràdio Catalunya Ràdio conservarà en el futur les freqüències d'emissió que ve utilitzant, i que recordem tot seguit: Castelló 106.7, València 106.3. Alacant 106.8.
 • Recepció completa de RAC 105.

  El Correllengua ha començat les activitats, desprès de sortir de Perpinyà al Roselló, on ha va fer-hi l'acte popular amb el lema 'Festa de la llengua catalana'. Parades de les entitats catalanes i participació de músics i cantants i parlaments dels delegats de les entitats catalanes, van formar part de la jornada.
  El Correllengua ha pasat per els pobles i ciutats del Gironès, La Selva i l'Osona, on la flama del Correllengua va estar rebuda per els ajuntaments a més d'altres actes a cada poble. Podeu seguir la flama consultant a el programa d'activitats.

  El president delega a un Consell Valencià de Cultura cerqui el concens.
  La proposta d'Eduardo Zaplana a les Corts Valencianes, es culminar el procés de competències partint de dos principis inqüestionables, el dret dels valencians que la seva llengua s'anomeni 'amb el seu propi nom', i el dret a disposar d'una autoritat lingüística pròpia. Zaplana va dir "seria absurdo delegar la capacitad de decisión en un órgano que no estubiera a nuestra propia disposición". No va veure cap impediment perquè el CVC pugui ser l'organisme amb similitud amb l'IEC.
  Raimon va dir a TV3 que el valencià i català són la mateixa llengua, i que el Govern Valencià s'en fot de la ciutadania.

  La profanació de la tomba de Joan Fuster ha provocat la condemna de tots els partits polítics. Malgrat unes investigacions apunten a una bretolada més que a una acció amb caràcter polític, la majoria de valoracions van dirigides a donar-ne la culpa al clima de crispació anticatalana que s'ha creat al País Valencià.
  Els sectors més pròxims a l'escriptor valencià ho relacionen amb l'incident al cantant Raimon a Las Ventas en l'homenatge a M. Ángel Blanco i amb l'obligada revisió dels llibres de text valencians perquè no facin cap referència a la unitat del català. I denuncien el desinterès del govern d'Eduardo Zaplana pel llegat de Fuster, fins al punt que l'editor Eliseu Climent, es planteja oferir-ne una part a la Biblioteca de Catalunya.

  L'alcalde de Sant Sadurní, Joan Amat, va dimitir ahir a la tarda com a president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, després de dos anys de ser objecte de moltes crítiques per part de l'oposició, dos pactes de govern d'escassa durada i cinc equips de govern diferents.
  Comenta la notícia La Fura el magnífic Diari del Alt i Baix Penedès que acaba de renovar la web, unes setmanes desprès d'adquirir el nou domini.

  El president Francès Jacques Chirac va acabar ahir la visita al Principat d'Andorra per primera vegada.
  Chirac va visitar cada una de les Parroquies (Municipis), on va ser rebut efusivament.
  La normalitat institucional ha estat clau en la nova etapa del país, però Chirac va demanar un altre avançament en lo establert en la Constitució d'Andorra. Sobre tots els detalls de l'estada a Andorra en trobareu tots els detalls a la pàgina del Periòdic d'Andorra

  Avui dimecres dia 17 a les set de la tarda al Centre Cívic Matas i Ramis al carrer Feliu i Codina, 22 de Barcelona hi haurà la conferència: El català: present i futur. a càrrec de: Màrius Serra, Aureli Argemí i Joaquim Carbó.

  Dimarts, 16 de desembre, es realitza a Igualada la conferència-col·loqui "La Guerra de la Llengua" a càrrec d'Eduard Voltas (periodista) a l'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera.

  El XIè Congrés Internacional de Llengua i Literatura Catalanes es va acabar a Palma de Mallorca, 300 experts de tot el món van aprovar un manifest en defensa de la unitat de la llengua catalana.
  En el document de conclusions s'inclouen referències expresses a la Generalitat Valenciana, que obliga a distingir el valencià del català en els llibres de text.
  L'actuació del govern valencià, de Eduardo Zaplana, ha motivat nombrosos comentaris i rebuig durant les sessions del col·loqui i nombrosos participants s'habien adreçat al comitè organitzador per demanar una declaració contundent en defensa de la unitat lingüística i rebutjar públicament l'actitud de la Generalitat Valenciana, que segons manifesten, volen confondre professors i alumnes.

  Especial 11 de Setembre Diada Nacional de Catalunya. La festa es va desenvolupar sense incidents destacables en tot el país per la correcta colaboració de els participans que han fet honor al seny caracteristic. Dins l'especial que ha prepararat, hi ha tota l'informació que s'ha actualitzat quatre cops des de el dia d'ahir i els links imprescindible per saber tot el que hi ha a la xarxa sobre l'Onze de Setembre.

  Javier Salinas és el nou bisbe de Tortosa. El ex bisbe d'Eivissa, Javier Salinas, de 49 anys, és nou bisbe de Tortosa, en substitució de Lluís Martínez Sistach. El Vaticà va fer públic el nomenament de Salinas divendres. Es tracta del segon bisbe nascut a la Comunitat valenciana que entra a encapçalar una diòcesi catalana, després que ho fes el cardenal Ricard Maria Carles, qui també va accedir al Bisbat de Tortosa l'any 1969, abans de ser nomenat arquebisbe de Barcelona l'any 90.
  podreu tobar aquesta notícia comentada a L'Ebre Digital

  Un país, una bandera, és el nom de la campanya que rep el suport d'alcaldes de tots els partits; CIU, PSC, IC, ERC, PI inclús el PP, al qual pertanyen els alcaldes de Tiurana i Artesa de Lleida al Segrià.
  De moment s'han adherit 91 Ajuntaments i per l'any vinent confien pasar del centenar incorporant-hi grans ciutats, com l'Hospitalet, Girona i Badalona, segons Lluís Estrada, alcalde del Pla de Santa Maria a la Conca de Barberà, que és l'iniciador de la campanya.
  A la pàgina de l'Avui, s'explica aquesta campanya fins hi tot amb percentatges. Altres diaris en castellà publiquen avui aquesta notícia amb un cert rebuig.

  Coincidint amb la Diada del Onze de Setembre el Diari Segre de Lleida, tal i com ja haviem anunciat des de llença el primer número de la seva edició del diari en format paper en català. El Segre a partir llençara diàriament doble edició català-castellà.

  JERC comunica les mobilitzacions convocades amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre:
  10 de setembre de 1997, a les 8 de la tarda, Plaça Santa Teresa. Vic
  10 de setembre de 1997, a les 8 de la tarda, Plaça Mercadal. Reus
  10 de setembre de 1997, a les 8,30 de la tarda, Plaça del Gra. Figueres
  11 de setembre de 1997, a les 5 de la tarda, Plaça Urquinaona. Barcelona

  Cap per avall. Amb aquest crit el Bloc de Progrès de Jaume I diu Ja n'hi ha prou! No als decrets de nova planta, i reivindicarà els drets nacionals, perduts des de la derrota d'Almansa al abril de 1707 a la caiguda de Barcelona l'11 de setembre de 1714 i la conquesta de Mallorca l'any següent, amb un globus que representarà Felip V, de 20 metres d'alçària i cap per avall.
  Dins aquesta web que el Bloc ha fet a l'efecte, hi trobareu tota l'informació sobre: la reivindicació dels drets perduts i com col.laborar amb la campanya.

  L'Ajuntament de Mequinensa, municipi situat a la Serra de Mequinensa, a les comarques de la Franja de Ponent i dins la Comunitat Autònoma d'Aragó, ha declarat cooficial el català al Municipi.
  Com sabeu, per ara l'únic idioma oficial a l'Aragó és el castellà, els propers dies seguirem les noticies al voltant d'aquesta decisió i la reacció de les 'Cortes d'Aragón', vers el cas.
  La declaració és compartida per la totalitat de la població, un 95% catalanoparlants i un 5% castellanoparlants.

  Àlex Corretgé i Bergua, acaba d'enllestir el LinkCat un soft que a partir d'una base de dades Acces genera pàgines HTML de links, ademés pot agafar links d'altres pàgines que ja existeixen. També es pot aprofitar per fer l'agenda d'activitats. Segons el mateix autor asegura, a les properes versions, el soft pasarà test als links i desactivarà els erronis.
  És molt fàcil mantenir els links i generar els apartats de classificació. La versió per w3.11 ocupa 20kb i la de w95 36kb. El programa és freeware of course, i per tant si l'utilitzeu, l'autor us demana que l'hi envieu un e-mail explicant on l'heu fet servir.

  La Generalitat Valenciana, ha exigit a les editorials que "no distorsionin políticament i socialment les senyes d'identitat dels valencians" i que, per tant, als llibres de text dels escolars no aparegui cap referència a la unitat de la llengua catalana, ni tampoc que el territori de la comunitat autònoma es denomini País Valencià.
  El 85 per cent dels editors han acatat l'exigència, un 10 per cent dels editors ha acceptat "ajustar-se paulatinament", amb un compromís per escrit; i el 5 per cent restant no han contestat els requeriments de l'Administració o han adduït que encara estan pensant la resposta.
  Sobre les presions de la Generalitat Valenciana a les editorials, l'esforç que aquestes estàn fent per no veure's a la llista negra i la resistència de moltes a fer-ho i els seus raonaments, n'informa l'Avui en aquesta pàgina.

  Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

 • LINCAWEB