LINCAWEB

NOTÍCIES
DE LA LLENGUA

LINCAWEB

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Anteriors: l'HEMEROTECA. o d'aquest any: Gener 98, Febrer 98, Març 98, Abril 98, Maig 98, Juny 98, Juliol 98 i Agost 98.

SETEMBRE 98

Divendres, es va presentar al públic la Declaració de València, signada per diferents representants del món polític i cultural i associatiu del País Valencià. En aquesta declaració, s'aposta fortament per la construcció d'un fort moviment cívic nacionalment català al sud de la nostra nació.

Les Fundacions i la Unió Europeu es debateran avui en la jornada que organitza la Fundació Catalana per a la Recerca.
Les jornades es fan a la sala d'actes del Palau de les Heures. Al matí participaran John Richardson (Director European Foundation Centre; Les Fundacions a Europa; Francesc Homs: Cas d'Espanya; Francis Charhon (Director Foundation de France): Cas de França; Julia Unwin (Charity Comissioner Charity Comission): Cas de Gran Bretanya; Marcia A. Grant (Experta Harvard University): Cas dels EUA.
A la tarda Taula Rodona, El paper de les Fundacions a la societat actual. Linies de futur. Pedro Schwartz, Joan Albaiges i Andreu Morillas.

Després de les lluïtes i les mobilitzacions dels treballadors i treballadores d'Agemac, que va reproduir i després de les intervencions del diputat d'ERC al Parlament de Catalunya, Josep Huguet, l'empresa ha tancat. La seva desaparició, com una de les empreses més importants de l'Anoia, té greus repercussions a la comarca. Petits tallers, que depenien indirectament d'Agemac ja han hagut de tancar perquè han perdut el seu principal client.
El 1996, aquesta empresa va facturar 8.000 milions, el 60% destinat a l'exportació, segons dades facilitades pels antics propietaris. Els seus principals mercats eren a la Unió Europea, l'Asia, nord de l'Africa i Rússia. L'octubre del 1997, tenia més de 350 treballadors.

Dintre el programa de Catalunya Ràdio, El Matí de Catalunya Ràdio d'Antoni Bassas, s'ha estrenat un espai que quinzenalment debaterà temes sobre educació de 40 minuts de durada. L'espai parteix del Fòrum Global d'educació, un debat telemàtic que es fa previament des de la web i dura 15 dies, amb participació nacional i internacional. El fòrum és obert a pares, mestres, professors i qualsevol que hi pugui estar interessat...
Actualment el tema de debat és La disciplina a casa i a l'escola

Avui dimarts 29, a les 18 hores tindrà lloc a l’Escola Multimèdia de la Fundació Politècnica de Catalunya, al C/ Colom, 114 de la Ciutat de Terrassa, l’acte d’inauguració del curs 98-99.
La lliçó inaugural a càrrec del president de Hewlett-Packard a Espanya, Juan Soto, que parlarà sobre l’impacte de les tecnologies de la informació. El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Jaume Pagès, tractarà sobre la multimèdia en els ensenyaments universitaris; la presidenta de la Fundació Politècnica, Mercè Sala, parlarà sobre el paper del multimèdia a l’ensenyament; i el director de l’Escola, Josep M. Monguet, farà la presentació del centre.

El Bloc d'Estudiants Independentistes BEI, integrat dins de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans acaba de publicar el manifest Cal seguir lluitant!, en motiu del seu 10è aniversari.
El document força crític, crida a seguir el camí començat, on encara queda molt recorregut, no és demà i cal seguir la lluita.
A la seva web hi ha informació de les activitats i campanyes de l'organització d'estudiants.

A l'Illa de Mallorca, acaba de sortir la Pa amb oli Rock amb roll. Una curiosa pàgina que aplega dues webs. D'una banda la versió digital del llibre Volem Pa Amb Oli, que és un llistat de locals i bars que preparen el Pa amb Oli tal com cal, forns de pa autèntic, d'altres ingredients per acompanyar-hi, opinions i comentaris, receptes i experiències de pamboliers virtuals de l'Illa de Mallorca.
L'altre web està dedicada a la Pa Amb Oli Band la ja veterana formació rockera mallorquina, de qui ja podeu accedir a totes les seves dades.

Des del servidor de la llengua catalana, acabem de registrar un interessant recurs a la recerca de l'història col.lectiva dels pobles que tenen com a propia la nostra llengua, el català.
Es tracta de l'Associació Cultural Prohisper. En Pro de la Història Perduda, aquesta entitat ubicada a Granollers a la comarca del Vallès Oriental, promou i fomenta l'estudi, recerca, coneixement, investigació i divulgació de la nostra història cultural, social, política, econòmica, religiosa, lingüística, artística i geogràfica, en el seu sentit més ampli.
Dins la documentada web hi ha més informació sobre els grups de treball, conferències, col·loquis, cursos, seminaris, publicacions i activitats que s'organitzen.
Les Festes de la Mercè, patrona de la Ciutat de Barcelona, han començat amb més força que mai: inauguració (amb protesta anarco a la plaça de Sant Jaume), correfocs, concerts ...
Des de la web oficial de les Festes de la Mercè 98, s'hi poden cercar les dades pel tema o el lloc on es desenvolupen de la capital catalana i és accesible des de la pàgina principal.
Enguany destaquen les activitats del BAM (Barcelona Acció Musical), ja integrades a la Festa Major, però tambè hi ha un lloc preferent pels amants del Folk, o els de la Dansa.

La moguda del Fòrum Universal de les Cultures - Barcelona 2004, ha començat d'alguna manera, amb la posada en marxa de la Gimcanet Sostenible, Gimcana digital amb bits 100% reciclats, una proposta destinada a la participació on cal superar proves i preguntes que podreu cercar a Internet, diversió i premis garantits. L'objectiu son uns municipis més respectuoses amb el mig ambient.
A la web del FUC - Barcelona 2004, hi ha tota la informació sobre aquest esdeveniment mundial amb el fòrum virtual que vehicula la participació de les cultures del món fins l'any 2004 amb la trobada a Barcelona.

El poble de Pi de Conflent. a la Comarca de Conflent a la Catalunya Nord, és un dels primers municipis d'aquesta Regió, on han fet la web en Català.
Pi de Conflent és un meravellós poblet de només 90 habitants amb molt d'interès turístic. Destaca especialment, la seva reserva natural i el seu centre d'accolliment.
Per cert que el poble encara no ha actualitzat el cadastre. Cal canviar del escut municipal el nom de Py per l'original Pi.

Boig per la Sardana és una nova web de sardanes, i una complerta base de dades on trobar-hi tots els compositors, cobles i activitats sardanistes. A la base hi han registrades 7.500 sardanes, 570 autors, 230 cobles i activitats sardanistes; 500 activitats i 4800 sardanes interpretades.

Ahir va ser Santa Tecla, festivitat que acull les majestuoses festes de Tarragona, que s'estan celebrant juntament amb moltes altres localitats, com Roda de Ter, la localitat de l'Osona, que ha vist nèixer i crèixer al poeta Miquel Martí Pol, recent premi Nacional de Cultura.
A la Capella Virtual de Santa Tecla, patrona dels internàutes, s'han creat 5 confraries per tal que tothom se senti ben agombolat a l'hora de seguir Santa Tecla i retre-li culte. Cada devot es convidat d'abanderar-se sota una d'aquestes confraries, cadascuna amb les seves particularitats. S'ha d'esmentar el sentit reivindicatiu d'aquesta jornada de processó, per part de la Confraria de la Baquelita Miraculosa, que proclama Tarifa Plana omnia vincit. Ho podeu seguir des de aquesta adreça.

Obrim la Universitat Oberta, és una nova web crítica amb la gestió de la Universitat Oberta de Catalunya que, com se sap, obliga els seus alumnes a utilitzar a casa seva ordinadors d'un cert tipus i programari de determinades marques.
La pàgina parla dels requeriments informàtics i els sistemes homogenis que vol la UOC, i proposa sol.lucions alternatives, apostant per un diàleg i una entesa.

Els aficionats al sistema Macintosh, ja tenen una web, en llengua catalana, perfectament documentada sobre el prestigiós entorn.
Benvinguts a MAC101, recull tota l'actualitat sobre l'entorn Macintosh i ofereix un servei on hi ha de tot: Shareware, jocs, opinió, trucs, reviews, CD Roms, Apple Centres, enllaços Mac...

Esquerra Republicana de Catalunya, ha presentat les seves Propostes sobre la incorporació del català a la tecnologia informàtica i als programes d'us més habitual.
És la primera vegada que un partit polític genera propostes vinculades al camp de la informàtica, el seu programari, i la seva aplicació al català.

Les tres bessones, és una de les històries infantils més de moda, i per aprofitar-ho, TV3 introdueix aquesta serie en la nova programació.
A TV3, va tenir lloc la presentació de l'espai web de les Tres Bessones, un nou espai internet de la serie de la televió catalana que s'emeterà a partir d'ara els caps de setmana (dissabtes i diumenges).

Animac és una mostra internacional de cinema d'animació oberta a exhibir tots aquells treballs de caràcter no professional de realitzadors. S'hi projectan produccions infogràfiques, titelles, sorra, dibuix, plastilina..., les quals no tenen difusió als circuits convencionals del cinema.
S'intenta obrir un espai d'exhibició per a un gènere que no rep una atenció i promoció especial, atès el seu valor creatiu. La programació, és un conjunt de peces de nous realitzadors, per sorprendre la nostra curiositat.

L'Il.lustre Col.legi d'Advocats de Sueca, acaba estrenar espai digital a la xarxa. La dinàmica entitat col.legial de la Ribera Baixa, ha estat històricament, reivindicadora de la llengua i el dret propi del país. Entre d'altres, ha patrocinant l'edició d'un Formulari de Juristes del segle XVII, escrit en la nostra llengua, que exigeix la recuperació del Dret Civil valencià.
El trobareu a la seva cuidada web.

Dissabte a la Plaça de Bous de Bocairent a la Vall d'Albaida, s'hi celebrarà una bona nit de Folck & RocK. La festa començarà a les dotze de la nit del dissabte.
Hi actuaran Urbàlia Rurana i The Shamerock ( grup local de Bocairent) a més a més de la Colla de Dimonis de Darrere la Vila, que ja té apunt el nou espectacle Agafa't que venen.
Els Dimonis de Darrere la Vila és la colla pionera dins del món diabler a Internet. Ara per cert acaba d'estrenar nova adreça.

Avui comença, la Xa Edició del Mercat de Música Viva de Vic. Des de la web, s'hi troba amplíssima informació: el programa d'avui i dels altres dies, els 21 escenaris instal.lats per tota la ciutat, la relació d'artistes participans (per ordre alfabètic), i les activitats paral-leles.
La mostra s'ha guanyat un reconegut prestigi en aquests deu anys de vida. Impevic, l'organització, creu que serà molta la gent que visitaran la ciutat de Vic fins el diumenge.

L'història testimonial de Cristóbal Santamaria Botey nascut a la ciutat de Barcelona l'any 1847 i emigrat juntament amb la resta de la família a Buenos Aires (Argentina).
Ara, el seu net llença al ciberespai els anhels de l'avi Desitjo que els meus néts i els seus descendents coneguin els noms i cognoms i dates dels ancestres dels Santa María, Botey, Pons i Vendrell, a fi de requerir dades o pistes que permetin aportar sobre ells i poder reconstruir l'arbre genealògic.
Si podeu aportar alguna data ho podeu fer dirigint un missatge a Julio Santa María Salas, (net de Cristóbal) delegat per portar l'operació a bon terme, i que explica a la pàgina Barcelonesos i Manresans., tots els antecedents.

Sols el 0,06% d'alumnes de primària no van poder tornar ahir a les classes a Catalunya.
El conseller d'Ensenyament, Xavier Hernández, va reconèixer ahir que hi ha "indicis de centres, alguns de públics i altres de privats", que exerceixen "polítiques sibil.lines" per evitar la presència de nens d'altres ètnies o col.lectius que consideren difícils. Hernández es va comprometre a "corregir" aquesta situació i "limitar i reprimir" els casos de "discriminació". No obstant, va recordar que no només fan falta indicis sinó proves i va assegurar que qualsevol procés de major distribució de la població immigrant passarà per mesures dialogades que evitin un "repartiment forçat, que es basa a considerar la presència d'immigrants com una cosa negativa que s'ha de distribuir com si fos una càrrega". Aquesta informació la trobareu ampliada a el Periòdico de Catalunya.

L'Associació per a la Defensa de Mallorca (ADM) ha iniciat la campanya 'Recomprar Mallorca' amb l'objectiu de recuperar les terres que estan en mans de propietaris estrangers. Entres els promotors hi ha el catedràtic de la UIB Pere Salvà, el cantautor Biel Majoral, el secretari general de la Unió de Pagesos de Mallorca, Joan Sastre i regidors nacionalistes de diversos Ajuntaments de Mallorca. Més informació amb enllaços a MallorcaWeb. El servidor mallorquí també fa una enquesta, sobre la necesitat d'aturar el creixement urbanístic a Mallorca on es veuen els resultats actualitzats diàriament a les 24h.
D'altra banda el GOB Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, fa una recollida de firmes contra l'urbanització de Valldemossa que l'Ajuntament està a punt d'aprovar. Un pla parcial aprovat fa 17 anys, que pot canviar radicalment l'entorn i la qualitat de vida del municipi.
Podeu escriure un missatge a gob@ocea.es, posant el vostre nom i la vostra adhesió.

S'ha acabat definitivament la versió del decret, ja aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya que aplica la llei de política lingüística al sector del cinema. El decret estableix que, després d'un període transitori de tres anys, els cinemes hauran de programar en català el 25% de les seves sessions de cine doblat.
El text incorpora novetats respecte als esborranys anteriors, una de les principals es que les pel.lícules de dibuixos animats infantils hauran de distribuir la meitat de les còpies en català. Aquesta noticia la podeu veure comentada també a l'Avui i a El Periódico de Catalunya.


La Diada Nacional de Catalunya, va celebrar-se, entre la festa i la reivindicació.
, Presència del català al món, va preparar la pàgina dels principals aconteixements relatius a la diada 11 de setembre 98.
Cal destacar els actes que organitzaba Regió 7, pels vint anys de la sortida del diari, en el que més d'un centenar de voluntaris vàren desplegar una bandera de 44 km a Montserrat, inscrit com a nou rècord. A la festa a més a més es va fer un concert de Manel Camp a Manresa. A l'Avui, s'informa de la notícia i també al mateix Regió 7, que recull tota l'informació. També a la pàgina personal de la Rossy López hi han més dades i un recull de les fotografies de l'encerclament de Montserrat.

El Joventut de Badalona es va proclamar ahir campió de la Lliga Catalana de bàsquet per vuitena vegada a la seva història, després que va superar a la final disputada a Granollers al TDK Manresa per 86-71.
La Penya va trencar el partit amb un parcial de 26-0, consumant la revenja de la temporada anterior, en què els manresans havien guanyat la mateixa final als badalonins.


Han començat els actes de la Fira del Teatre al Carrer a Tàrrega que durarà fins el diumenge. Des de la web podeu accedir al programa complert, que us donarà una mostra de la participació d'enguany, als serveis amb les diferents formes d'arribar a Tàrrega a la Comarca de l'Urgell.
Des de la web de la fira, també pot accedir-se en detall a les actuacions del escenari més important, la plaça Major en un apartat que s'anomena Plaça Major dia a dia. S'hi poden veure instantànees de la Plaça Major preses en diferents moments del dia, i durant els cinc dies que dura la Fira. Paral.lelament es fa la Fira - Ska de Tàrrega.
Més informació de Tàrrega la trobareu a Tàrrega Web.

Un any més es celebra la Diada Nacional de Catalunya. El onze de setembre d'enguany, entre la festa i la reivindicació, es aprofitat per milers de catalans per gaudir de les darreres hores a les segones residències aprofitant el llarg cap de setmana.
Per seguir tota l'actualitat d'avui a la xarxa catalana , Presència del català al món, ha preparat la pàgina dels principals enllaços relatius a la diada d'avui: 11 de setembre 98.

Conferència de l'11 de Setembre a Vic. Sota el títol "La vida dels catalans i llur ambició històrica", el poeta i professor de la Universitat de Vic Segimon Serrallonga pronunciarà la conferència d'aquesta Diada Nacional. A la Sala de la Columna de l'Ajuntament , a les vuit del vespre del dia 10. Tot seguit, a les 9, es farà una ofrena floral a la làpida del patriota Bac de Roda i una recepció a l'Ajuntament.

Manifestacions independentistes a Vic. El vespre del dia 10, a partir de les 8'30, se celebraran dues manifestacions. ERC, JERC i d'altres grups convoquen a la rambla de l'Hospital, i l'Assemblea Independentista d'Osona, a la plaça de Santa Teresa. El punt de destí de totes dues serà la làpida de Bac de Roda. Es comptarà, respectivament, amb la presència de representants del Sinn Feinn i d'Herri Batasuna.

La campanya 1998 d'Un País Una Bandera, ja ha començat, per setè any consecutiu. La Campanya consisteix en una petició de més de 80 ajuntaments catalans per tal que l'onze de setembre no es pengi cap més bandera que la catalana al balcó dels ajuntaments. Aquest any es demana que aquest costum es mantingui durant totes les festes oficials de l'any.
S'inclou un formulari per demanar a l'alcalde de Barcelona que s'adhereixi a la campanya.

Després de les vacances, la revista de la ONG - SICOM, Solidaritat i Comunicació - 0,7 un pessic torna a la xarxa. Aquesta setmana podeu trobar-hi interessants articles d'actualitat internacional als països més desenvolupats: Africa es torna a encendre. Gana al Sudan, guerra al Congo, sentencies per genocidi a Rwanda. Metges sense fronteres demana la creació de passadissos humanitaria al Sudan. Mèxic: Inseguretat per un defensor de presos politics. Actualitat a: Irak, Birmania, Indonesia, Rumania, Peru i d'altres.

La Universitat Politècnica de Catalunya posa en marxa aquest curs la UPCNET, un servei propi de la universitat per connectar-se a Internet i accedir des de casa a la Universitat amb una oferta de connexió a Internet i equips informàtics a preus especials i permetrà accedir a totes les possibilitats de la xarxa i també als nous serveis digitals que la Politècnica posarà en marxa al llarg dels propers anys, dels quals Edicions Virtuals (el fons editorial de la UPC) és el primer pas.

la Gimcanet Sostenible, és una mega-moguda del Fòrum Universal de les Cultures de Barcelona. Cal superar proves, bàsicament preguntes que podreu cercar per Internet, i es farà del 23 al 29 de setembre, divertiment i una passada de premis assegurats. L'objectiu de la Gimcanet és la divulgació dels principis que permeten unes viles i ciutats més sostenibles i respectuoses amb el seu entorn.
Aquesta proposta ha estat possible gràcies a les empreses de serveis d'internet Antaviana i PutPut.

La Generalitat de Catalunya, en una proposta per tal de facilitar l'accés a l'informació de les accions que es desenvolupin al nostre país i a tot el món vers la Societat de la Informació, posa en marxa el Comissionat per la Societat de la Informació, ara ja en versió web.
L'organisme autònom acaba de posar en funcionament webs d'altres organismes, com la de l'Institut Català d'Energia, que actua dins el teixit sòcio-econòmic català per a impulsar la realització de projectes d'innovació tecnològica, amb el suport de tots els agents relacionats amb l'energia.
D'altra banda la web de L'Institut Català de Consum. L'organisme tècnic que exerceix funcions d'orientació, investigació, formació i informació, dirigides al coneixement dels deures i drets dels ciutadans com a consumidors de béns i usuaris de serveis.

El servei euro Sanostra de la Caixa de Balears, ha creat una calculadora per PC que facilita els càlculs de conversions entre pessetes i euros. Es pot utilitzar com a calculadora normal o calculadora de sobretaula, per fer taules de conversions, etc. Es un programa de distribució gratuïta, emmarcat dins les accions que duu a terme el servei euro Sanostra. Podeu baixar-vos la calculadora des de Mallorca-web Internet Comunyty a aquesta adreça (678KB) i si teniu qualsevol consulta a fer dirigiu-vos per correu a mailto:euro@sanostra.es.

Indíbil, Cercador dels Webs de Ponent és un nou índex de recursos de la Comarca del Segrià i les Comarques de Lleida o que fan referència a temes de la comunitat.
Aquest projecte intenta crear una base de dades i un cercador d'un recull d'adreces ja existents en un directori anomenat Webs de Ponent, que funcionaba des de feia un parell d'anys. La nova eina està creada i mantinguda per Lleida Net, que assegura que, Indíbil, és l'únic cercador que periòdicament controla que les planes que té introduïdes en la seva base de dades siguin correctes.

PSPV i PP van arribar a un acord, per tal de crear l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, després d'un matí d'intenses negociacions. L'acord va permetre aprovar la llei de creació de l'AVL. Els membres que formaran part de l'AVL, vàren ser consensuats entre els dos partits majoritaris valencians. Dels altres grups amb representació al Parlament valencià, el secessionista Unió Valenciana va votar-hi en contra, i el mateix va fer Esquerra Unida (EUPV), però per motius diferents. La resta de forces polítiques hi van votar a favor.

Per els usuaris que vàren fer vaga d'Internet contra Telefònica , Presència del Català al Món, s'adheria a les protestes dels usuaris contra telefònica, per l'abusiu preu de les trucades urbanes que s'utilitzen a Internet mitjançant Infovia, però no va secundar la vaga dirijida des de fora del nostre país i naturalment amb absència de qualsevol web en la nostra llengua que centralitzi cap mena de convocatòria dels nostres internàutes.
Deixar constància d'un fet contraposat a la pujada, Citynet, és un nou servei que permet la connexió pagant una tarifa plana (quota mensual fixa), sense cap cost telefònic ja que les trucades no es paguen. Cal contractar un servei de Telefònica anomenat Centrex amb línia en exclusiva per la connexió en un servei que permet establir una previsió de la despesa de la connexió Internet, que pot aprofitar-se al màxim sense por a la factura telefònica. Cal esperar noves iniciatives en aquest sentit, ja el servei només el poden contractar usuaris de la Ciutat de Lleida.

Des de la Catalunya Nord, en Guillem de 18 anys està finalitzant una pàgina internet que ja inclou més de 1100 dates hitòriques catalanes (recopilacions)... A pocs dies de l'estrena oficial de la web per la Diada del 11 de setembre, el Guillem està cercant dates complementàries de tots tipus: Guerra, discurs històric, esports, manifestacions ... però, evidentment de gran importància. Si voleu ajudar-lo envieu un correu.

Segons un estudi el districte de Ciutat Vella de la Ciutat de Barcelona ha experimentat en l'última dècada una espectacular transformació del seu teixit social en triplicar la població estrangera i convertir-se en el destí dels immigrants que arriben.
L'any 1986 hi havia en aquest districte 2.000 estrangers empadronats, un 10 per cent del total d'immigrants, l'any passat ja sumaven 6.300. Ciutat Vella concentra un de cada cinc immigrants empadronats a Barcelona. Un de cada cinc immigrants resideix al districte barceloní. Barcelona supera la mitjana d'estrangers residents en relació a Catalunya i Espanya. Aquesta informació la publica l'Avui.

Avui a les Corts Valencianes, es farà la votació de la Llei de Creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), el Partit Socialista del País Valencià, ha anunciat que votarà en contra si abans no hi ha un pacte sobre els membres que en formin part.
El PP es nega a consensuar els components de l'AVL abans de l'aprovació de la llei, però els socialistes han encès l'alarma arran de les llistes de membres proposats pel PP, amb àmplia representació dels sectors secessionistes.
Curiosament la llei pot ser aprovada per majoria simple, però per elegir els membres de l'AVL són necessaris els vots de dos terços del Parlament valencià, cosa inviable sense el suport del PSPV.
El PP podria modificar a última hora el text de la llei, consensuat amb els PSPV, per poder escollir els membres de l'ens normativitzador del valencià amb majoria simple.

Al Principat d'Andorra, el petit País del Pirineus, és on el percentatge d'usuaris d'Internet és més alt, i és també on s'hi pot trobar un número de cercadors territorials del Principat més gran.
Apart dels ja coneguts CerCAT Andorra, amb cercadors a cada parròquia i de TrobAndorra i OnEs?
com a cercador d'usuaris andorrans, l'Índex en català acaba de registrar nous cercadors al Principat.
AndorraWeb és un nou directori de recursos andorrans en bilingüe català/anglès, mantingut pel Jordi i l'Ester, ara des de Sydney a Austràlia, d'on asseguran que les seves arrels segueixen a Andorra.
Andorra Índex, és un directori de recursos andorrans, Quèstia ? un altre bon cercador andorrà, i ademés hi ha GuiAnd, una guia del visitant i directori de recursos.

El Diari de Balears Digital, l'edició electrònica del primer diari en català a les Illes Balears, acaba de sortir al ciberespai.
Tal com en el seu dia, ja va avançar , l'empresa Hora Nova, editora del diari, desenvolupa l’edició digital en un projecte, dirigit pel catedràtic Llorenç Valverde, i compta amb el suport del Govern Balear, el Consorci per al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana. El Balears Digital ofereix la part més destacada de l’edició en paper hores abans que aquest surti al carrer i s’actualitza amb notícies de darrera hora en un apartat anomenat Minut a Minut.

El Partit Socialista del País Valencià (PSPV) vol pactar la llista de membres de la nova Acadèmia de la Llengua. Romero vol garanties de Zaplana perquè la majoria dels 21 membres del futur organisme segueixin criteris científics.
El secretari general del PSPV, Joan Romero, no vol votar a favor de la proposició de llei de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua sense negociar-ne abans la composició amb el president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.
Els dos líders es vàren reunir ahir, i demà es farà el ple de les Corts Valencianes que ha de votar aquest text legal. El Periódico de Catalunya n'informa en aquesta plana.
A la web de PSPV, hi ha informació dels resultats de les Primàries a la Generalitat, i als Ajuntaments i totes les dades del acord històric sobre la llengua del Consell Valencià de Cultura.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB