LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

SETEMBRE 99

MARAGALL ES PROPOSA SUPRIMIR LES QUOTES DE LA LLEI DEL CATALÀ

El candidat del PSC, Pasqual Maragall, va aprofitar ahir la vigília de l'inici de campanya del 17-0 per tornar a treure la qüestió lingüística, i va carregar frontalment contra les quotes previstes a la llei del català, així com tot el que signifiqui obligatorietat i sancions en cas d'incompliment de la normativa.
Segons va assegurar, Pujol s'ha passat de rosca en el doblatge del cinema i en les seleccions esportives, i anuncia que caldrà rebobinar. Podeu veure ampliada aquesta noticia que ofereix el diari Avui.

L'OFICIALITAT DEL CATALÀ A L'ALGUER.

El Senat italià va aprovar ahir l'oficialitat del català a la ciutat de L'Alguer, en la llei de les minories lingüístiques del l'Estat Italià, aprovada fa mesos per part del parlament italià, i que ahir va ser aprovada al Senat oficialment.
Aquesta ha estat una llei molt esperada per minories lingüístiques del l'Estat Italià. Entre altres coses, suposa que es farà obligatori la introducció de la llengua catalana a les escoles de l'Alguer.

EL CANAL DIGITAL DE CATALUNYA.

S'ha presentat La Malla, el nou projecte a la xarxa de la Diputació de Barcelona. El Canal digital de Catalunya, tal com s'anomena, és una web multimèdia que recull activitats, serveis, entreteniment, notícies dinàmiques i recursos locals de tots els municipis de Catalunya. Actualment s'ofereixen deu canals temàtics, i s'espera que abans que finalitzi l'any siguin més de quinze. Ara per ara, l'oferta de continguts inclou notícies, Digitàlia, agenda, espai infantil, el temps, reportatges, almanac, Hidden Peak, mar i platges, eleccions i economia. Està previst que en els propers mesos es desenvolupin els canals de sostenibilitat, gent gran, castellers, esports i mitjans de comunicació.

SETMANA DE CONGRESSOS D'ADVOCATS.

Uns tres mil advocats d'arreu del món es troben al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, on fins el divendres es reuneix la Internacional Bar Association, organització d'advocats internacional. L'IBA, que agrupa les branques de Dret mercantil, pràctiques jurídiques, recursos energètics i energia i drets humans, reuneix a Barcelona la trobada anual de l'àrea de dret mecantil.
El dimecres començarà el II Congrés d'Advocacia Catalana, organitzat pel Consell dels I·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya, per donar resposta a la antiquada normativa, promourà l'elaboració d'un Codi de l'Advocacia Catalana, modern però alhora adaptat a les peculiaritats del nostre país. Es celebrarà fins el proper dissabte.
Coincidint amb aquests nous vents per Advocacia Catalana, Carles Duarte i Montserrat, Lingüista i escriptor escriu al Avui del dia l'article Josep Lluís Sagarra i el llenguatge jurídic català, on parla del sector Jurídic, com un dels que s'ha trobat amb més dificultats per retrobar una situació de veritable normalitat lingüística.

DESENVOLUPAMENT DE INTERNET2-CAT.

El Comissionat per a la Societat de la Informació, signa un conveni amb tots els operadors presents al Principat, empreses tecnològiques, empreses proveïdores de continguts i centres universitaris, per desenvolupar l'Internet2-CAT. Aquesta és una plataforma experimental amb la finalitat de promoure el desplegament de nous serveis i aplicacions de banda ampla per part de les comunitats d'investigació científica del nostre País.

PRESENTACIÓ DEL NÚMERO 2 DE QUID, PENSAMENT I CULTURA A VALÈNCIA.

La revista valenciana quid, pensament i cultura, va fer dimarts l'acte de presentació del número 2 de la revista.
El l'acte hi van intervenir: Josep Lacreu, cap del Servei d'Assessorament Lingüístic i Traducció de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana; Jesús Huguet, tècnic en publicacions i exdirector general de Política Lingüística de la mateixa Conselleria i Vicent Grau, mestre, creador del directori guaita valldigna a Internet i director de la revista.
El número 2 de quid tracta punts essencials d'aquesta societat de final de mil·lenni: la salut pública i el negoci privat, les dificultats d'editar en valencià, el dolor de parir en la sanitat pública valenciana, la revisió del fusterianisme, la relació entre Roma i València, la divulgació científica, les oportunitats històriques de la ciutadania i el caciquisme, la resposta d'Internet, les fronteres lingüístiques i els mots de mal coure en l'olla de la llengua, el panorama arxivístic valencià, les crisis demogràfiques a València i la potencialitat valencianitzadora de les falles. Completa les reflexions, una entrevista a Ramon Lapiedra, per a conéixer els problemes de la universitat i el paper que aquesta ha de jugar en relació al conflicte lingüístic dels valencians. Sens dupte una temàtica molt interessant i actual.
La presentació està prevista a les 19 hores, al Club Diario Levante, al Carrer Traginers de la Ciutat de València.

MÉS CERCADORS AL PAÍS VALENCIÀ.

La Tecla, un Cercador de recursos d'Internet originariament creat a les comarques de Tarragona, acaba d'instalar-se al País Valencià. És la tercera ampliació de tipo Regional ha ha fet aquest cercador, primer a la resta de les comarques del Principat, desprès a Les Illes Balears i el Principat d'Andorra i ara als territori del País Valencià, on ha obert tres delegacions a València, Castelló, i Alacant.
Aquest cercador registra webs en català i castellà, i utilitza també les dues llengües, preferentment el català, des de les seves pàgines. Es tracta tot just, del segon cercador del país, amb característiques regionals (classificació de les webs també per territoris), i és també el segon que intentarà sort a gairebé tota l'àrea de parla catalana.
El CerCAT Regional, va ser el primer motor de cerca que ofereix aquest servei des de 1997. En l'actualitat, s'ha consolidat i ofereix 320 cercadors comarcals i locals, operant a més a més a la Catalunya Nord i la Franja de Ponent.

MÉS RECOLÇAMENTS PER MIQUEL MARTÍ POL, COM CANDIDAT AL NOBEL.

L'Ajuntament de Granollers, ha donat llur recolzament a l'actual màxim exponent viu de les lletres catalanes, en Miquel Martí i Pol per proposar-lo com a candidat al premi Nobel de literatura en representació de la cultura catalana.
Com , Presència del català al món, ja va avançar en el seu dia, la cultura catalana podria tenir un representant al Premi Nobel i s'apuntaba la possibilitat de que fora Miquel Martí Pol, ampliament avalat per amplis sectors de les lletres i la cultura catalanes.
L'acord, que va ser aprovat per primera vegada per l'Ajuntament de Mollet del Vallés, es traslladarà a les diverses entitats catalanes acadèmiques i d'associacions d'escriptors i editors, perquè la tinguin en compte a la presentació anual dels candidats a la Real Acadèmia Sueca. A més a més, es farà arribar l'acord als governs de Catalunya, Illes Balears, Comunitat Valenciana i Govern d'Andorra i a tots els Ajuntaments de parla catalana perquè se sumin a l'iniciativa.
Miquel Martí Pol, va rebre deivendres de mans del president Jordi Pujol, la medalla d'or al mèrit personal de la Generalitat de Catalunya.

MERCÈ' 99.

La Mercè'99., va estrenar-se ahir, amb el pregó de l'actriu Maruja Torres, amb tota la solemnitat de la més gran de les Festes Majors de Catalunya.
Tota l'informació de la Mercè'99, programa complet amb cerca d'actes, multitut de propostes de tot tipo seran a Barcelona durant les festes patronals de setembre de la capital catalana. La música, l'aspecte potser més representatiu de les Festes Majors, va començar aquesta nit amb el concert de rock català a la Plaça de Catalunya, on hi van intervenir entre d'altres, els ja consagrats Gossos i Sopa de Cabra.
També ha començat aquesta nit el Concurs de Pirotècnia Airtel - Mercè 99 al Port Vell, ahir va participar la pirotècnia valenciana Caballer. Des de la pàgina del concurs podeu concedir el vostre vot, que us donarà l'oportunitat d'aconsseguir un dels 60 telèfons mòbils que hi han en joc.
Per avui, i tot el cap de setmana, son moltíssims els actes que es fan, i que podreu accedir des del cercador d'actes, però cal destacar la jornada de portes obertes al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Avui divendres es permetrà als visitant accedir al meravellós recinte, del Palau Nacional de Montjuïc, de 10 del matí a les 14.30 h. Sens dupte, una bona oportunitat per conèixer el seu extraordinari fons d'art romànic.

JORNADES DE CAÇA A TREMP.

Des de la Comarca del Pallars Jussà el nou servidor comarcal Pallars.net, ens ofereix informació de les I Jornades de Caça a Tremp.
Les jornades inclouen un concurs-exhibició de falcons sky-trial i baix vol, demostracions de caça amb gos, conill i perdiu, concurs de recorregut de caça i exhibició de caça amb arc. Tot això es farà durant tot aquest cap de setmana.
A TARRAGONA SANTA TECLA 99

La crida a la Ciutat de Tarragona, van donar el tret de sortida de les Festes Patronals de Santa Tecla 99. Les tradicionals festes de Tarragona, s'allargaràn fins el proper cap de setmana. Han estat les darreres festes del Mil.leni declarades d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Apart de trobar una amplíssima informació de tots els actes a la web, destaca el nou barret de les Festes. És el tercer any consecutiu del barret de les Festes de Santa Tecla. Se n'han fet 7.000 unitats que s'han distribuit a totes les parades del mercat central.

UN BON PARTIT DEL BARÇA.

Ahir es va veure un bon partit, que el Barça va resoldre amb un resultat fins i tot cómode de 4 a 2, davant el Fiorentina d'Itàlia.
Luis Figo i Luis Enrique, en el seu retorn a l'equip, van encarregar-se de batre al porter italià al minuts 10 i 20. El mateix Figo, va estar a punt de marcar de nou, en una jugada que es va estrellar al pal i que podia haber sentenciat el partit. Començada la segona part Batistuta marcarba el 2-1 pels italians, però rivaldo als 17 minuts feia de penal el 3-1, en un moment de relaxació la Fiorentina feia el 3-2, però el mateix Rivaldo arrodonia el resultat a pase de Luis Enrique, quant l'equip italià ja estaba rendit.
Guillem Amor, el jugador alacantí, format als equips inferiors del Barça, va tornar de nou al Camp Nou, que l'hi va retre un sorollós reconeixement, mentre el jugador saltar al camp, durant la segona part.

PRESENTACIÓ DE LA WEB OFICIAL DE PUJOL.

Ahir, CiU presentava a Barcelona, la web oficial de la campanya www.pujol99.org, la web del candidat per Convergència i Unió a la Generalitat de Catalunya.
Des de fa uns dies que funciona aquesta pàgina, que recull notícies, agenda d'activitats diàries de Jordi Pujol i un Mailing List, per poder rebre informació, però és a partir d'ahir, quant en teoria s'hi troba el contingut complet.

LA LLIGA DE CAMPIONS DELS NOSTRES EQUIPS.

El València va empatar ahir, amb el PSV, a la segona jornada de la Champions League. 'El Piojo' Claudio López va estrenar el marcador abans de cumplir-se els cinc minuts de partit, i pràcticament durant tot el temps, va aguantar-se aquest resultat. Però a 15 m. del final, Ruud Van Nisltelrooy empataba, mitjançant un penal molt discutit.
D'altra banda el Barça i la Fiorentina d'Itàlia, pendràn part avui en la Lliga de Campions (aquest vespre 20.45 hores) un partit esperat per la volta de Guillem Amor, que sembla que no jugarà, al Camp Nou, de sortida. Tornarà a l'equip, molt possiblement de sortida, Luis Enrique desprès d'arribar a un pacte de respecte amb Van Gaal, durant la passada setmana.
Els propers dos partits consecutius que el Barça jugarà a l'estadi, davant Fiorentina i Arsenal, seràn claus de cara a passar a la següent fase.

EL PP DEMANARÀ DEROGAR LA LLEI DEL CATALÀ, SI ELS VOTS EL FAN CLAU.

El president i candidat del PP català a la Generalitat, Alberto Fernández Díaz, va declarar ahir que el PP no descarta demanar la derogació de la llei de política lingüística, en el cas que els populars tinguin un paper clau en el futur govern de la Generalitat.
Fernández Díaz va recordar que el PP va votar en contra de la llei de política lingüística que es va aprovar al Parlament el 1997.

JA HI HAN 5000 REFRANYS DE NOSTRA TERRA

Els refranys de la Nostra Terra. L'impressionant recopilació de refranys amb la col.laboració de molta gent, que ha fet amb els anys, Josep Pujol i Vila, des de Móra d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, ha arribat a superar ja els 5000 refranys.
Coincidint amb els cinc mil, l'editorial tarragonina Arola Editors, una editorial amb molta originalitat, ha publicat el llibre dels 5000 Refranys de la Nostra Terra, que podeu adquirir des de la seva web, on també hi ha el catàleg general de totes les col.leccions d'aquesta temporada.

FESTIVAL DE JAZZ A GIRONA

Aquesta nit ha començat a la Ciutat de Girona, el Festival de Jazz de Girona. Aquesta és la primera edició d'aquest festival, que representa una nova empenta, cap a la consagració de la Música Jazz a Casa Nostra.
El festival seguirà la seva programació que inclou diveses activitats, com la projecció de l'únic document audiovisual del trompetista Chet Baker i conferències i celebracions sobre el centenari de Duke Ellington.

EL VALÈNCIA JUGA AVUI LA LLIGA DE CAMPIONS

El PSV Eindhoven, serà amb seguretat un rival díficil per el València C.F. Ambdós equips jugaran avui el partit de la la segona jornada de la Champions League.
Els homes que entrena el sudamericà Héctor Cúper, estan molt malament a la lliga on porten zero punts, però són els actuals líders del grup F a la Champions League.

NOU CANAL SOBRE LES ELECCIONS

El canal digital La Malla, que des del passat mes de juny emet per Internet, obre des d'avui un Canal dedicat a les properes Eleccions al Parlament de Catalunya del 17 d'octubre.
Té una part informativa amb notícies, imatge i so, declaracions i links polítics, i una part lúdica, on destaca el Parlament Virtual on podeu repartir els escons del Parlament d'acord amb el que penseu, i El Savi Polític, un autotest de política. Hi ha material informàtic, en premis pels guanyadors!
El canal oferirà cada dia, una crònica en vídeo dels actes dels principals líders polítics.

JORDI PUJOL, EN TRES FRONTS

Divendres el President de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va inaugurar Intra-ACN, l'Agència Catalana de Notícies, a la Casa de Cultura de Girona, a la Pça. Hospital, 6. Hi van intervenir també, el President de la Diputació de Girona, Sr. Carles Pàramo, l'Alcalde de la ciutat de Girona, Sr. Joaquim Nadal, el President i director d'Intracatalònia, Srs. Josep Pont i Carles Puigdemont.
Intra-ACN, com ja va informar , el dia de la seva aparició, el passat 16 d'agost, està creada per donar serveis informatius als mitjans de comunicació, especialment d'àmbit local i d'àmbit comarcal, operant a les zones de parla catalana.
La presència a la Ciutat de Girona de Jordi Pujol, va coincidir coincideix amb la posada en marxa a Internet de dues webs que tenen al President com a protagonista. D'una banda El President Pujol, el web personal que ha posat en funcionament la Generalitat. Hi ha la seva agenda, un espai d'opinions i debats, els presidents anteriors, descripció del despatx, una webcam a la Plaça Sant Jaume i la biografia.
L'altra web, té un títol prou eloqüent, El Final de Pujol, Compta enrera cap a la fi del pujolisme. Es tracta d'una web molt crítica amb la gestió del president i el seu partit al capdavant del govern.

COMENÇA EL MERCAT DE MÚSICA VIVA

Avui comença, la XIa Edició del Mercat de Música Viva de Vic. Des de la web, s'hi troba tota l'informació: Programa, els escenaris instal.lats, relació d'artistes participans, i activitats paral-leles.
La mostra és ja totalment reconeguda per tota la crítica musical i durant els onze anys de vida, ha portat arreu el nom de la Ciutat de Vic a arreu,. Enguany destaquen noms com Quimi Portet, Sopa de Cabra, Ruper Ordorika, Maria del Mar Bonet, Manel Camp i els Ai Ai Ai.
Impevic, l'organitzador del Mercat ha reduit enguany el número d'escenaris (17) i d'artistes participans, per tal de millorar alguns dels aspectes d'aquest popular Mercat sobre el Món de la Música.
Un cop més seran molts els que s'arribaran fins la comarca d'Osona, des d'avui i fins diumenge.

10a. MOSTRA INTERNACIONAL DE MIM A SUECA

A Sueca, la meravellosa capital de la Ribera Baixa la 10ª Mostra Internacional de Mim serà la atracció durant aquest cap de setmana amb noms com Nola Rae, La Fura dels Baus i Vol Ras i la majoria de les companyies valencianes de mim.
A la pàgina hi trobareu informació i la programació no oficial, organitzada pels mateixos pubs i cafeteries aprofitant la celebració del 10è aniversari del festival.

TORNAR A L'ESCOLA

Les vacances escolars han arribat al seu punt final, i ha arribat el dia D, pel que fa a la volta a les escoles de milers i milers de nens i nenes del Principat de Catalunya, xiquets i xiquetes del País Valencià i nins i nines de les Illes Balears.
Enguany la tornada a l'escola va coincidir el dimecres 15 de setembre la primària, l'ESO i la secundària.
Les pàgines més útils informativament pel món de l'ensenyament són:

Departament d'Ensenyament, Generalitat de Catalunya. Normativa d'aquest any.
Conselleria d'Educació, Cultura i Esports del Govern Balear.
Oficina d'Informació Educativa, del Govern Balear.
Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana.
Federació Escola Valenciana, Notícies de l'inici de curs.
Programa d'Informàtica Educativa, on hi ha la Guia Pràctica familiar 1999-2000.

Pel que respecta als recursos del món de l'educació recomanem:

Educació a CerCAT. Complet directori educatiu de recursos en llengua catalana
Educació a . Directori de recursos de l'ensenyament en català.
Educaweb, un directori completament dedicat al món de l'ensenyament.

EGIPTE, ENTRE EL SOL I LA MITJA LLUNA

Egipte, Entre el Sol i la Mitja Lluna és una històrica i interessant mostra, que es pot admirar fins el 31 d'octubre a la Sala d'Exposicions de la Fundació Caixa de Manresa, una entitat que realitza una important tasca social.
Permet assaborir el món i l'art del poble egipci a través d'un recorregut per peces tèxtils que formen part del fons del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, la civilització dels faraons en decadència, i la conversió en l'Egipte musulmà.
També s'ofereix la possibilitat de demanar el catàleg de l'exposició per correu.

NOU NAVEGADOR PER A MAC

Arriba a Internet la versió 4.6 en català per a Mac de El Navegador. Aquesta versió ha millorat en seguretat, s'han corregit 86 bugs i el nivell de seguretat ha pujat de 40 a 56 bits. A més incorpora aplicacions que fins ara s'havien de baixar a part; El Shockwave de Macromedia, un programet que visualitza webs dinàmiques de Flash i el G-2 de Real Networks pels arxius d'àudio i vídeo.
A banda de l'anglesa, la catalana és la única versió del Netscape Communicator 4.6 per a Mac que ha estat llançada al mercat, com en versions anteriors, per Softcatalà, i ha comptat amb una acurada revisió terminològica de l'Institut Joan Lluís Vives amb l'acord de col.laboració establert amb Termcat, que dona suport a la traducció.

EL BARÇA S'ESTRENA A EUROPA, EL VALÈNCIA HO FARÀ DEMÀ

Els nostres equips de futbol, tornen a ser els protagonistes. Avui dimarts a les 20.30 h el FC Barcelona s'estrena a la Lliga de Campions. El primer partit de la 'Champions League' d'aquesta temporada serà davant els suecs de l'AIK Solna.
La polèmica ha estat servida un cop més pel polèmic i controvertit Van Gaal, que ha tornat a deixar fora de convocatòria a Luis Enrique.
Demà dimecres el València CF, jugarà a Mestalla contra els escocesos del Rangers FC.

TOTHOM.COM S'ESTRENA, I ÉS COMPRAT PER CerCAT

Avui s'estrena oficialment Tothom.Com - El Portal de Catalunya. Un portal que concentrarà una bona quantitat de serveis útils a la comunitat catalanoparlant. Per ara, fins l'obertura de nous serveis, conté àrees de cerques, converses en Xat-IRC i fòrum d'opinió. El servidor també allotja altres web, com la web oficial del Canal #Catalunya, i properament estrenarà una secció botiga de comerç electrònic i publicarà a partir d'avui les capçaleres de les notícies de , ademés d'altres serveis adiccionals.
I avui mateix s'ha tancat la negociació per la qual CerCAT, compraba a Basque Telecom, la major part del capital d'aquest nou servei a la nostra comunitat.
El Grup CerCAT, es consolida com el més important servei d'indexació i continguts a Internet en llengua catalana, els serveis més importants que per ara ofereix són:

CerCAT El Cercador Català. Primer Cercador de Catalunya
Tothom.Com - El Portal de Catalunya
CerCAT Regional. Primer Índex Regional en Llengua catalana. 320 Cercadors.
, El català al món. Primer directori diari en català des de l'any 96.

Aquest és el començament d'una serie de novetats en quant a serveis i canvis de disseny de les nostres pàgines, que portarem a terme properament.

ONZE DE SETEMBRE

La Diada Nacional de Catalunya, es celebra enguany enmig d'un clima preelectoral enrarit i esquitxat per les mútues desqualificacions dels polítics.
, Presència del català al món, prepara la pàgina dels principals aconteixements relatius a la diada del 11 de Setembre 1999, que s'ha posat en funcionament s'actualitzarà fins demà.

PLATAFORMA DE SERVEIS PER LA COMUNITAT CATALANA PEL DESENVOLUPAMENT

Avui 11 de setembre de 1999, neix Catalunya pel Desenvolupament, una plataforma de serveis virtuals per a la comunitat catalana pel desenvolupament. Aquest dervei és promocionat inicialment per la Generalitat de Catalunya i l´Institut Internacional de Governabilitat, i recolzada per la Societat Internacional pel Desenvolupament, està oberta a integrar i cooperar amb tots els compromeses amb la solidaritat i el desenvolupament. Cada cop som més els ciutadans i organitzacions catalanes de tot tipus compromesos en la cooperació al desenvolupament. Tots hauríem d´integrar una veritable comunitat que volem ajudar a articular: la Comunitat virtual "Catalunya pel Desenvolupament". Catalunya pel Desenvolupament, s'encarregarà de debatre virtualment les disposicions financeres referents a la cooperació al desenvolupament i assessorar sobre desenvolupament i cooperació, i vol promoure campanyes virtuals de conscienciació i programes de formació.

FIRA DE TEATRE A TÀRREGA

Aquesta nit, s'ha estrenat la XIX Fira de Teatre de Tàrrega. 300 representacions, 130 companyies de teatre, dansa i música pendràn la Vila de Tàrrega fins el diumenge.
Enguany, la fira arriba també a disciplines poc populars com el circ, el cabaret o les titelles. Destaca la participació estrangera, que ha augmentat significativament amb l'atracció de grups de l'escena Internacional, així com la inauguració d'espais nous i millora de les instal·lacions en general.

Vª EDICIÓ DEL FESTIVAL ALTAVEU

Els Pets i Quimi Portet, van estenar ahir la Vª Edició del Festival Altaveu'99, que com cada any es celebra a la població de Sant Boi de Llobregat. Els de Constantí, que tenen nova web, van presentar el seu disc Sol, i Quimi Portet el seu Cançoner electromagnètic, darrer treball del músic vigatà.
Des de la web podeu consultar les noticies del festival, els artistes per avui i demà, programació general, i també podeu adquirir les vostres localitats.

LES TRUCADES PROVINCIALS UN 20% REBAIXADES

L'operadora de telecomunicacions Retevisión ha rebaixat en més d'un 20 per cent els preus de les trucades provincials en horari punta i horari normal, dins d'un conjunt d'actuacions per millorar la seva oferta de serveis de telecomunicacions, segons ha informat la companyia.
Notícies Intercom, amplia i comenta aquesta informació en aquest especial.

PRIMER CLUB DE LECTORS EN CATALÀ A INTERNET

Per servir a totes les regions de parla catalana, acaba de sortir a la WWW, la web del Club de Lectors dels Països Catalans. El genuí club de lectors en català, funciona des de l'any 1973. Aquest club, ofereix substancioses avantatges econòmiques i no obliga a la compra periòdica de exemplars, com pasa en altres clubs de lectors.
El seu catàleg contempla la millor oferta de llibres, música, vídeos i CD-Roms en català: Llibres Aconsellats, Cuina, Grans Obres, Multimèdia, Art, Diccionaris, Història, Novel.la / Narració, Assaig, Discos Compactes, Infantil, Poesia, Biografies / Memòries, Diversos, Juvenil, Recomanat, Clàssics Literatura, Documental / Geografia, Llengua, Religió / Espiritualitat, Novetats, Homenatges i Vídeos.

IMPORTANT ACORD PER LES UNIVERSITATS

Ahir dimecres, El Comissionat per a la Societat de la Informació i el Comissionat per a Universitats i Recerca van signar el pla Universitat Digital a Catalunya, amb nou universitats.
Els rectors de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya, van signar un conveni amb els Comissionats de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de realitzar el pla La Universitat Digital a Catalunya 1999-2003. Aquest conveni també va ser signat pel President de la Fundació Catalana de la Recerca i del Consorci CESCA (Centre de Supercomuptació de Catalunya), el senyor Rafael Español, i el president del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, el senyor Joan Majó.
El pla Universitat Digital a Catalunya preveu un pla pilot 1999-00, on s'estableixen un conjunt de sis projectes, els quals han estat desenvolupats de manera conjunta els darrers sis mesos. Entre aquests projectes es destaquen l'administració oberta a l'àmbit universitari, la biblioteca digital de les universitats i una plataforma a Internet de les editorials de les universitats catalanes, entre d'altres. El conveni estableix ademés, la creació d'una Comissió encarregada, d'implantar Internet de banda ampla en tot el procés acadèmic i de digitalitzar els continguts educatius i científics.
L'acte de signatura va estar presidit pel Conseller, Sr Xavier Trias.

EL PUNT, JA ÉS A LA CATALUNYA NORD

El nou diari de la Catalunya Nord, d'El Punt, ja ha sortit al carrer.
Recordeu que , presència del català al món, va ser qui primer va anunciar la campanya per promoure aquest diari des de la web de l'Associació per l'Educació i la Cultura Catalanes dels Infants.
Un cop arribat aquest objectiu, El Punt consolida el seu projecte de diari nacional basat en les edicions regionals. A Catalunya Nord, el diari sortirà de dimarts a dissabte entre el setembre i el juliol. L'informació nord-catalana d'El Punt, s'inclourà amb les notícies de l'edició principal del diari.

INLIBRIS, EL DIRECTORI LITERARI A INTERNET

Acaba d'aparèixer a la xarxa en català, Inlibris, el Directori Literari. Textos-e, escriptors, llibres, premis, gèneres literaris, agents, llibreries, hipertextos i altres llocs relacionats amb la literatura, el llenguatge o els llibres.
Inlibris té prop de 40.000 enllaços funcionals, i ha estat creat per Badosa EP, un pioner de la Literatura a Internet des de 1995. És probablement el directori de recursos literaris més gran a Internet.
Aquest cercador temàtic sobre Literatura, és el primer directori que incorpora el servei cc email, que permet redireccionar el resultat de les seves cerques cap a la seva bústia de correu electrònic.
Ler cerques son bastant aproximades, per exemple, cercant per , Inlibris, ens ha donat aquesta resposta.
Ademés hi podeu trobar fitxers de so, ressenya personal d'escriptors, revistes, editors, autors, diccionaris, tallers, biblioteques, i molt més.

DEU ANYS DE DELICTE

La productora de Televisió, El Terrat cel.lebra, aquest mes de setembre el seu 10è. aniversari. Per celebrar-ho han reestructurat la web que ara es diu Deu Anys de Delicte.
Si trobeu el camí d'accès, que no és fàcil, podreu visitar les web dels programes que fa en l'actualitat aquesta productora de televisió: Plats Bruts, Malalts de Tele i La cosa nostra.

EL TDK MANRESA GUANYA LA FINAL DE LA LLIGA DE BÀSQUET

La Ciutat de Granollers, capital del Vallès Oriental, va ser testimoni ahir de la Final de la Lliga Catalana de Bàsquet.
El TDK Manresa, torna a viure la joia de guanyar una final, aquesta vegada la 20a Lliga Catalana de bàsquet, i suma el seu segon títol revenjant-se de l'última final que van jugar els dos equips. El resultat final va ser Joventut de Badalona - Pintures Bruguer 65 TDK Manresa 81, davant l'impotència dels jugadors de la Penya.
Aquest resultat ha impedit que la Penya (8 títols) atrapés el Barça (9) en el palmarès d'aquesta competició.

CAOS A L'AUTOPISTA A-7

El Caos va apoderar-se per unes hores del trànsit a l'Autopista A-7 a l'altura de Mollet del Vallès, quan un camió de transport de mercaderies de la localitat de Centelles, va perdre la càrrega d'ordi a la via, provocant el xoc de més de 40 vehicles en cadena.
El sinistre, que va tenir lloc a les 20.40 hores del vespre, només va provocar tres ferits lleus i, això sí, llargues cues i molts nervis.
En aquesta plana de El Periódico de Catalunya, hi podeu veure més dades d'aquest espectacular accident.

FINAL DE LA LLIGA CATALANA DE BÀSQUET

Avui es juga a la Ciutat de Granollers, capital de la Comarca del Vallès Oriental, la Final de la Lliga Catalana de Bàsquet.
Enguany el totpoderós Barça, s'ha quedat a les portes i no jugarà aquesta final. Els que sí que seràn els protagonistes d'aquesta final, són els jugadors de l'històric, Joventut de Badalona - Pintures Bruguer, i del TDK Manresa, constituit tota una revelació del nostre bàsquet en les darreres temporades. Aquesta final es jugarà al Pabelló de Les Franqueses. Que guanyi el millor!

IMPORTANTS NOVETATS A LA NOSTRA XARXA

Una vegada arribats a setembre, les novetats a la xarxa en català, que no han parat durant tot l'agost, segueixen arribant, ara amb més força que mai. Per exemple avui, en l'apartat de Política i Governs, cal destacar la novetat de l' Oficina de Coordinació Electoral, una pàgina de la Generalitat de Catalunya, informativa dels processos electorals Autonòmics i Comarcals pendents. Llibertat, un servidor independentista que ha evolucionat notablement a partir de la pàgina Independència és llibertat, i es proposa estar al servei de les webs independentistes, anti-feixistes, catalanes i d'altres pobles, que vulguin allotjar-s'hi i d'aquesta manera convertir-se en el domini català per l'alliberament nacional. El servidor, ja allotja a la Plataforma de Solidaritat Catalunya-Euskal Herria i Poble Insurgent, una publicació al servei de l'esquerra independentista. En aquest mateix apartat cal afegir la web de Crica de Cultura Aragonesa, una associació que considera l'Aragó una nació trilingüe i explica a la web la situació actual del català i l'aragonès a l'Aragó. I la Campanya Segells Plurals, organització pel multilingüisme, que demana l'inclusió de la resta de llengües de l'Estat Espanyol als segells de correu.
Destaca també la web del Servei Català de Trànsit que exerceix les competències en matèria de trànsit a les demarcacions de Girona i Lleida i amb l'incorporació de Barcelona i Tarragona, ho farà totalment l'any 2000. La seva web informa de tot el que fa referència al trànsit i a la millora de la seguretat viària, amb consells i recursos per per l'educació viària. També podeu baixar-vos el Pla Català de Trànsit i Seguretat Viària 1999-2000. Sigues Prudent, una campanya publicitària, amb l'objectiu de sensibilitzar els conductors per disminuir la sinistralitat a les carreteres catalanes, i la Campanya per a la Prevenció del Tabaquisme, 1999 del Departament de Sanitat i Seguritat Social, és molt recomanable per deixar de fumar.
En un altre ordre de novetats també cal destacar la web de l'ACCAT, Associació Conèixer Catalunya, una associació que aglutina entitats culturals i cíviques compromeses amb el procés de reconstrucció nacional, la normalització linguística, coneixement de la geografia i història, el reconeixement internacional, i el dret a l'autodeterminació.
Per acabar, des del País Valencià l'Associació Cultural Amics de Vallibona, a la Comarca d'Els Ports ens presenta el poble de Vallibona.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB