LINCAWEB
LINCAWEB

NOTÍCIES DE LA LLENGUA

Espai, destinat a oferir les notícies, amb relació amb el català, o vehiculades a la cultura catalana.
Podeu consultar les edicions mensuals anteriors a l'HEMEROTECA DE LES NOTÍCIES DE LA LLENGUA.

JULIOL 2000

XVIII FESTIVAL DE MÚSICA DE CANTONIGRÒS

El XVIII Festival de Música de Cantonigròs, per fi a Internet, s'estrena aquest vespre amb 45 grups corals i dansaires de 29 països i 1900 participants. Enguany els participants podran triar dues obres i n'hauran d'interpretar una, gràcies al canvi de la normativa de competició.
El Festival retrà homenatge al músic català Lluís Millet i a Johan Sebastian Bach, en el 250 aniversari de la seva mort.
La música coral i les danses populars, tenen un lloc privilegiat des de 1983 a Cantonigròs, un municipi situat a la Serra de Collsacabra, al Sector Est de la Comarca de l'Osona.

LA CULTURA DE LES ILLES A INTERNET

El Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears (COFUC), organisme format pel Govern Balear amb la col·laboració del Consell Insular de Mallorca, Consell Insular de Menorca i el Consell Insular d'Eivissa i Formentera i la Universitat de les Illes Balears, ha endegat a Internet, Illes Balears, Terra de Creació, per tal d'aplegar i divulgar la Cultura de Les Illes arreu del món.
El teatre, la literatura, la música, les arts plàstiques i àudio-visuals i la cultura popular, són els aspectes de les Illes que ens presenta aquest web.

NÚÑEZ ACLAMAT, EN L'ÚLTIMA ASSAMBLEA DE COMPROMISARIS

El F.C. Barcelona, és un club únic en tot. Ahir Josep Lluís Núñez volia abarrotar el Palau Blaugrana en el seu darrer acte públic com a president del Barça, i no ho va aconseguir. Havia convidat els 5.000 socis més antics i 4.000 representants de Penyes Barcelonistes, perquè volia tenir una multitut d'incondicionals, tot avisant de que la capacitat del Palau era reduïda. Al final, menys de mil fidels van asistir-hi, que van aclamar al president en un Palau desangelat amb les grades semibuides, per despedir a Núñez després de 22 anys de mandat.
Del cas Figo, el tema estrella de l'assemblea de compromissaris del Barça, Josep Lluís Núñez va reconèixer que l'economia del Barça no està en condicions d'afrontar l'augment de fitxa que reclama el portuguès Núñez va revelar que no pot pagar més a Figo, perquè està cobrant 700 milions bruts per temporada, i que el llistó del club per no fer fallida està en 500 nets. I va afegir, que se'n va orgullós del deure complert, però dolgut amb les institucions, i amb els qui s'han dedicat a criticar per criticar.
El seu lloc vacant és desitjat per quatre candidats, llançats en plena campanya electoral, en una poderosa lluita que no escatima mitjans.

DIGITALITZACIÓ DE LA BIBLIOTECA DE CATALUNYA

Avui es firmarà el conveni de digitalització de la Biblioteca de Catalunya al locals de la seva seu del carrer de l'Hospital, 56 de Barcelona.
L'acord, es signarà aquest vespre a les 20.00 h. entre la Biblioteca de Catalunya i la Universitat d'Alacant.
Hi assistiran, entre altres personalitats, el director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Marc Mayer; la directora de la Biblioteca de Catalunya, Vinyet Panyella, i el rector i la vicerectora de Relacions Institucionals de la Universitat d'Alacant, Andrés Pedreño i Anna Laguna, respectivament.

III CONGRÉS EUROPEU DE MATEMÀTIQUES A BARCELONA

Es celebra a Barcelona, el III Congrés Europeu de Matemàtiques. Gran part dels 1.500 assistents i l'organització del congrés, reclamen més hores lectives de l'asignatura de matemàtiques per a l'educació primària i secundària, per poder equiparar l'ensenyament a casa nostra, amb la resta de països d'Europa. Enguany coincideix aquest congrés a Barcelona amb l'any 2000, declarat per la Unesco Any Mundial de les Matemàtiques. Es faran 9 conferències plenàries, en més de 30 sessions paral·leles.
La Societat Catalana de Matemàtiques i la Societat Europea de Matemàtiques, són els organitzadors del congrés, que es fa al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, fins divendres.

MALESTAR PELS ATEMPTATS DE VIDAL QUADRAS A LA CONVIVÈNCIA LINGÜÍSTICA

Davant l'admissió a tràmit per part del Parlament Europeu, de la sol·licitud d'investigar si la política lingüística de Catalunya és discriminatòria, les institucions i la totalitat de la vida política i social catalana, lamenta la persistència d'aquests sectors, que volen introduir confusió i ombres sobre la convivència lingüística a Catalunya i s'expressa la confiança que la investigació permetrà conèixer de primera mà la política lingüística que es fa a Catalunya, un model d'integració i de convivència lingüística, posada com a exemple d'equilibri entre el suport a la llengua pròpia, la construcció d'una societat realment plurilingüe i els respecte als drets lingüístics de tots els ciutadans.
En relació al moviment vidalquadrista, la Joventut Nacionalista de Catalunya, que té nou URL, ha endegat la campanya Que no et tallin la llengua. La campanya també és a Internet i té una atractiva presentació en flash. L'objectiu és la defensa de l'ús del català a les universitats, i per denunciar els intents sistemàtics de la plataforma vidalquadrista Profesores por la Democracia d'abolir l'ús del català a les Universitats públiques catalanes.

MÉS NOTÍCIES EN CATALÀ A L'AGÈNCIA EFE

Aquest migdia tindrà lloc la signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i l'Agència EFE per a l'ampliació del servei de notícies en català. Subscriuran l'acord el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i el president i director general de l'Agència EFE, Miguel Ángel Gozalo. Amb presència del director general de Política Lingüística, Lluís Jou i, per part de l'agència EFE, la delegada i el gerent a Catalunya, Esther Grávalos i Albert Pérez Novell, respectivament. L'acte es fa a la Sala Pompeu Fabra del Palau Marc, a la Rambla de Santa Mònica, 8 de Barcelona.

CONFERÈNCIA NACIONAL D'ESQUERRA REPUBLICANA

Esquerra Republicana de Catalunya, celebra durant tot el dia d'avui dissabte, la seva Conferència Nacional, pel creixement social del projecte de progrés i sobirania. Podeu trobar el text de la ponència aquí.
Manresa, la capital de la Catalunya Central és la seu de la conferència de delegats del partit republicà, que debat la conveniència de que el partit s'integri al govern de la Generalitat de Catalunya, en el cas afirmatiu, que rebi una oferta concreta per integrar-s'hi per part de Convergència i Unió. D'aquesta manera s'evitaria que el PP pogués intervenir de manera directa en el Govern de la Generalitat, deixant d'aquesta manera fora de les resposabilitats de govern, al partit espanyolista.

EL GRUP DE DANSA PROJECTE GALLINA GUANYA UN PREMI A MARBURG (ALEMANYA)

La companyia catalana Projecte Gallina, dirigida pel coreògraf Emilio Gutiérrez, ha guanyat, amb la coreografia Sota pell, el premi del Concurs de Joves Coreògrafs que organitza el Festival de Teatre i Dansa Offbalance, a Marburg (Alemanya). Aquest premi, concedit en un dels més prestigiosos i innovadors festivals alemanys dedicats als joves creadors de dansa i teatre, ha estat obtingut amb la col·laboració del Consorci Català per a la Promoció Exterior de la Cultura (COPEC), que està en contacte amb els festivals d'arreu i va fer possible aquesta presència amb la tramesa a les companyies de teatre i dansa catalanes de la informació necessària per participar al concurs. A més, va subvencionar el desplaçament de la companyia catalana guanyadora.

II JORNADES MULTIMÈDIA EDUCATIU

S'inauguren a Barcelona les II Jornades Multimèdia Educatiu. Volen donar a conèixer les investigacions i projectes que es porten a terme amb entorns multimèdia, experiències de formació amb aquests productes, diferents estratègies utilitzades en la formació a distància a través d'Internet i el desenvolupament de materials multimèdia aplicats a l'educació.
Els àmbits considerats comprenen tant l'educació reglada, en tots els seus nivells, com la no reglada (formació continuada), i les jornades van destinades als diferents professionals del sector, i tenen lloc al Cibernàrium, Fòrum Nord de la Tecnologia, al carrer Marie Curie del districte de Nou Barris de Barcelona. Les jornades estan organitzades per el Grup de Recerca, Ensenyament, i Aprenentatge Multimèdia.

ACTES CULTURALS A TERRASSA

Avui a la seu de la Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa (CECOT), tidrà lloc la signatura del conveni de col·laboració entre la CECOT i el Consorci per a la Normalització Lingüística, per Eusebi Cima, president de CECOT, i Lluís Jou, director general de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, en un acte que presidirà el conseller de Cultura.
I sense sortir de la Ciutat de Terrassa, però a les set de la tarda, al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Rambla d'Egara, 270) es farà l'inauguració del carilló, amb l'assistència del conseller de Cultura, acompanyat pel director general del Patrimoni Cultural.

CONSTERNACIÓ GENERAL PER LA MORT D'ENRIC MIRALLES

Consternació general en tota la societat catalana, per la mort de l'arquitecte igualadí Enric Miralles, d'un vessament cerebral, als 45 anys d'edat. Enric Miralles, era un creador genial que desbordava etiquetes i l'exponent més singular i prometedor de la nova arquitectura catalana. Miralles, que serà enterrat avui al cementiri d'Igualada, dissenyat fa quinze anys per ell mateix, va ser operat d'urgència d'un tumor cerebral cancerós, al març a Houston, Texas (Estats Units). Feia dues setmanes que havia tornat a Barcelona i feia la convalescència.
Llicenciat a l'any 1978 a l'ETSAB, va participar en un projecte que va revolucionar el concepte d'espai públic a Barcelona, la plaça dels Països Catalans (Estació de Sants).
Altres de les seves obres més populars són la pèrgola de l'avinguda Icària de la Vila Olímpica, la Rambla del Poble Nou de Barcelona, el Centre Nacional de Gimnàstica Rítmica d'Alacant o la remodelació de la Rambla de Reus. En els darrers anys havia arribat a un grau molt alt de reconeixement internacional, amb projectes en tots els continents, entre els quals destaca pel seu valor simbòlic i arquitectònic l'edifici del nou Parlament d'Escòcia.

COMENÇA L'ESCOLA D'ESTIU AL PAÍS VALENCIÀ

La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià (FMRPPV), ha començat, com cada any, amb les Escoles d'Estiu al País Valencià, amb la finalitat de coordinar el treball cooperatiu de tot tipus per a la millora de l'educació en el País Valencià i coordinar el conjunt d'activitats del Moviments de Renovació Pedagògica (MRPs).
Enguany és el 25è aniversari de l'Escola d'Estiu del País Valencià i la federació ja compta amb quatre escoles d'estiu que han començat les activitats; a les Terres del Sud, a les Comarques Centrals, a la Marina-Safor i a les Comarques del Nord.
Els debats tractaran qüestions de l'escola, l'impacte educatiu dels mitjans de comunicació i dels nous moviments socials i el present i el futur dels Moviments de Renovació Pedagògica.

Podeu aportar notícies locals, etc... de llengua. Comunicar-ho al WEBMESTRE

LINCAWEB